Jenis Warna (Lengkap): Definisi, Campuran Warna, dan Contohnya

jenis warna

Ada tiga jenis warna, yaitu: warna primer, warna sekunder, dan warna campuran atau warna tersier. Penjelasan lengkap diberikan dalam artikel ini.

Terdapat banyak jenis warna dalam kehidupan ini. Kami mengenali warna biru dan juga kuning. Lihat, ia berwarna jingga di sana! Dan sekarang kami memakai kemeja-T berwarna putih. Tunggu, putih? Adakah warna putih juga?

Ada yang menyebutnya warna hitam dan putih, tetapi istilah yang lebih sesuai adalah gelap dan terang. Gelap untuk hitam, dan terang untuk putih.

Untuk mengetahui definisi atau pemahaman warna dengan lebih terperinci, pertimbangkan maklumat berikut.

Warna Adalah

Warna adalah kesan, pigmen, atau spektrum tertentu yang ditangkap oleh mata dari cahaya pada objek yang terkena cahaya.

Jadi, ketika ditanya warna apa sebenarnya? Mungkin ada di antara kita yang akan menjawab dengan warna biru, merah, atau kuning.

Ia tidak salah, tetapi tidak betul. Biru, merah, dan kuning memang satu jenis warna. Tetapi bukan makna warna itu sendiri.

Jadi, menurut penjelasan di atas, warna itu dapat dilihat atau dicitrakan di mata selagi ada cahaya. Sekiranya tidak, warna apa pun akan menjadi hitam (gelap).

jenis warna

3 Jenis Warna Utama

Secara umum, warna dibahagikan kepada 3 jenis utama, di sini kita akan membincangkan dan menerangkan.

Jenis Pertama: Warna Utama

Warna primer juga dikenal sebagai warna dasar atau warna primer. Ini disebut, kerana jenis warna primer dapat melahirkan warna baru yang akan masuk ke dalam kategori warna sekunder dan tersier.

Baca juga: Globalisasi- Definisi, Karakteristik, dan Contoh [LENGKAP]

Terdapat 3 jenis warna utama untuk primer: merah, biru, dan kuning.

Jenis Kedua: Warna Sekunder

Warna sekunder juga dikenali sebagai warna turunan kerana menghasilkan pelbagai warna baru yang berasal dari pencampuran dua warna primer.

Contohnya, campuran merah dan biru akan menjadi ungu, merah dan kuning akan menghasilkan oren, dan biru dan kuning akan menghasilkan hijau.

Jenis Ketiga: Warna Campuran (Tersier)

Warna tersier (tertier) adalah warna yang terhasil daripada pencampuran dua jenis warna yang disebutkan di atas (primer dan sekunder).

Oleh itu, warna tersier lebih bervariasi kerana gabungan kedua-dua warna ini. Contohnya, percampuran warna antara hijau dan biru menjadi warna hijau kebiruan.

Gabungan Warna Jenis-Jenis Utama

Seperti disebutkan di atas, warna primer meliputi warna primer, sekunder, dan tersier.

jenis warna

Kombinasi dari tiga jenis warna utama merangkumi:

  • Warna oren: Gabungan merah dan kuning
  • Hijau: Gabungan biru dan kuning
  • Warna ungu: Gabungan warna merah dan biru
  • Warna coklat: Gabungan pelbagai warna

Contoh Tafsiran Warna dan Psikologi

Warna bukan sahaja pigmen tertentu yang ditangkap oleh mata tetapi juga dapat menafsirkan psikologi manusia.

Secara psikologi, warna boleh mempengaruhi jiwa dan keperibadian seseorang. Di samping itu, ia dapat menunjukkan kesan terhadap sesuatu yang menentukan sama ada seseorang menyukai sesuatu atau tidak.

Oleh itu, analisis watak dan keperibadian seseorang dapat dilakukan berdasarkan warna yang disukainya. Berikut adalah makna warna berdasarkan jenisnya dan hubungannya dengan sifat dan keperibadian manusia

Merah

Warna merah sering dikenal sebagai simbol keberanian, kekuatan, dan semangat yang penuh semangat, jadi seseorang yang suka merah cenderung memiliki aura yang kuat dan selalu meminati sesuatu.

Baca juga: Deposit Adalah - Karakteristik dan Cara Mengira Faedah [PENUH]

Kuning

Kuning adalah simbol kegembiraan dan kebahagiaan, jadi orang yang menyukai warna ini cenderung optimis dan memiliki aura positif.

Biru

Ketenangan adalah salah satu ciri kekasih biru. Warna ini sering dikaitkan dengan introvert dan melankolis.

Warna oren (oren)

Jeruk adalah simbol kehangatan kerana ia adalah gabungan dua warna hangat, iaitu merah dan kuning. Sekiranya warna kegemaran anda berwarna jingga maka anda cenderung mempunyai keperibadian yang mesra dan mesra.

Itulah penjelasan mengenai warna; pemahaman, jenis, campuran, untuk sampel warna yang dianggap mempunyai pengaruh psikologi. Dari semua warna ini, adakah anda mempunyai jenis warna kegemaran.