Sifat wajib dan mustahil bagi Nabi

kemustahilan rasul

Ciri-ciri rasul yang mustahil adalah kizzib, pengkhianatan, kitman, dan balada. Sedangkan ciri wajib rosul meliputi siddiq, amanat, tabligh, dan fatonah. Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Pada hakikatnya, Allah Subhanahuwata'ala telah memerintahkan para utusan atau utusannya untuk menyampaikan wahyu. Para rasul pilihan Allah mempunyai mustahak dan mustahil.

Sifat wajib adalah sifat yang harus dimiliki oleh para Nabi dan Rasul. Sementara itu, sifat yang mustahil adalah kualiti yang tidak dapat dimiliki oleh para nabi dan utusan kerana semuanya dilindungi dari dosa (kesalahan).

Lalu apakah ciri-ciri ini? mari kita lihat lebih banyak artikel ini.

Sifat Wajib bagi Rasul

Seperti yang telah kita lihat, para Nabi dan Rasul adalah orang yang dipilih untuk menyampaikan wahyu. Sudah pasti bahawa Nabi dan Rasul mempunyai ciri-ciri yang wajib bagi mereka.

Ada empat ciri yang harus dimiliki oleh Nabi dan Rasul, ciri-ciri ini adalah:

1. As-Siddiq

Sifat As-Siddiq adalah ciri pertama yang mesti dimiliki oleh rasul. As-Siddiq bermaksud selalu benar atau jujur. Seorang rasul pasti jujur ​​dan tidak pernah berbohong kepada orang lain.

Seperti Nabi Ibrahim AS yang mengatakan kepada ayahnya bahawa menyembah berhala adalah salah. Peristiwa ini dijelaskan dalam QS Maryam 19:41 yang berbunyi:

وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِبْرَاهِيمَ ۚ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا

Makna:

Dan ceritakan (Muhammad) kisah Nabi Ibrahim dalam kitab (al-Qur'an), sesungguhnya dia adalah seseorang yang benar-benar membenarkan seorang nabi. (Surah Maryam: 41)

2. Al-Amanah

Atribut kedua ialah Al-Amanah yang bermaksud boleh dipercayai. Semua kata-kata rasul boleh dipercayai. Seperti dalam peristiwa yang dijelaskan dalam QS Asy-Syu'ara ayat 106-107.

ذِذْ قَالَ لَهُمْ أَخُوهُمْ نُوحٌ أَلَا تَتَّقُونَ. إِنِّي لَكُمْ رَسُولٌ أَمِينٌ

Makna:

Ketika saudara mereka (Nuh) berkata kepada mereka, "Mengapa kamu tidak benar? Sesungguhnya saya adalah rasul kepercayaan (yang dihantar) kepada anda. (QS. Ash-Syu'ara: 106- 107)

Seperti yang dijelaskan bahawa Nabi Nuh AS menyangkal apa yang dibawa oleh Nabi Nuh AS Maka Allah mengesahkan bahawa Nabi Nuh AS adalah orang yang boleh dipercayai atau dipercayai.

Baca juga: Rukun Wudhu, Memulakan Niat, Mencuci Muka, Hingga Memesan

3. At-Tabligh

Atribut ketiga adalah At-Tabligh yang bermaksud menyampaikan wahyu. Setiap rasul Allah pasti akan menyampaikan wahyu dan tidak satu pun wahyu yang tersembunyi.

Seperti Nabi Muhammad SAW yang menyampaikan semua ayat Al-Quran kepada umatnya dan tidak ada yang tersembunyi. Seperti yang telah diriwayatkan dalam hadis bahawa Sayyidina Ali berkata:

" Dengan Bahan yang membelah biji dan melepaskan nafasnya, tidak ada yang tersembunyi kecuali pemahaman seseorang tentang Al-Quran. "

Selain itu, dalam QS Al-Maidah ayat 67 juga telah dijelaskan

يا أيها الرسول بلغ ما أنزل إليك من ربك وإن لم تفعل فما بلغت رسالته والله يعصمك من الناس إن الله لا يهدي القوم الكافرين

Makna:

Wahai rasul! Sampaikanlah apa yang diturunkan oleh Tuhanmu kepada kamu. Sekiranya anda tidak melakukannya (apa yang diperintahkan) itu bererti anda tidak menyampaikan mesejNya. dan Allah menjauhkan kamu dari manusia (gangguan). Sesungguhnya, Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang kafir. (Surah al-Maidah: 67)

4. Al-Fatanah

Al-Fatanah bermaksud bahawa rasul mempunyai kecerdasan yang tinggi.

Nabi dan Rasul diberi kecerdasan oleh Allah SWT agar mereka dapat memerangi orang yang tidak berada di jalan Allah SWT dan mengajak mereka berada di jalan yang benar, iaitu jalan yang diperkenankan oleh Allah SWT.

kemustahilan rasul

Mustahil bagi Rasul

Tidak seperti sifat wajib, sifat mustahil rasul adalah kualiti yang tidak dapat dijumpai dalam rasul. Sifat-sifat ini bertentangan dengan sifat wajib rasul. Ciri-ciri ini adalah:

1. Al-Kizzib

Berbeza dengan As-Sidiq, watak Al-Kizzib mempunyai makna dusta atau dusta. Mustahil bagi rasul untuk mengatakan dusta atau dusta. Seperti yang dijelaskan dalam QS An-Najm ayat 2-4:

مَا ضَلَّ صَاحِبُكُمْ وَمَا غَوَىٰ. وَمَا يَنْطِقُ عَنِ الْهَوَىٰ. إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَىٰ

Baca juga: Solat Istikhoroh (PENUH) - Niat, Prosedur, Waktu dan Solat

Sabit:

Rakan anda (Muhammad) tidak sesat atau (atau) salah, dan bukan itu yang diucapkan (al-Qur'ān) sesuai dengan keinginannya (Al-Quran) adalah wahyu yang diturunkan (kepadanya). (Surah an-Najm: 2-4)

2. Al-Khianat

Berbeza dengan sifat dua rasul, pengkhianatan Al bermaksud pengkhianatan. Tidak ada rasul yang mengkhianati umatnya, pasti semua yang diperintahkan kepada rasul akan disampaikan dan dilaksanakan. Seperti dalam QS Al-An'am ayat 106:

اتَّبِعْ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ وَأَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ

Makna:

Ikutilah apa yang telah diwahyukan kepada kamu (Muhammad), tidak ada tuhan melainkan Dia, dan berpalinglah dari orang-orang musyrik. (Surah al-An'am: 106)

3. Al-Kitman

Semua rasul tidak boleh memiliki sifat kutu atau mengerikan. Setiap wahyu yang diberikan kepada rasul akan disampaikan sepenuhnya kepada umatnya. Ini telah dijelaskan dalam QS Al-An'am ayat 50:

قل لا أقول لكم عندي خزائن الله ولا أعلم الغيب ولا أقول لكم إني ملك إن أتبع إلا ما يوحى إلي قل هل يستوي الأعمى والبصير أفلا تتفكرون

Makna:

Katakanlah (Muhammad), saya tidak memberitahu anda bahawa perbendaharaan Allah ada bersama saya, dan saya tidak mengetahui yang ghaib dan saya tidak (juga) memberitahu anda bahawa saya adalah malaikat.

Saya hanya mengikuti apa yang dinyatakan kepada saya. Katakanlah, Adakah sama dengan lelaki yang buta dan orang yang melihat? Tidakkah anda memikirkannya? (Surah al-An'am: 50)

4. Al-Baladah

Kebalikan dari sifat fatanah, Al-baladah bermaksud bodoh. Semua rasul pilihan Allah tidak boleh menjadi bodoh.

Walaupun pada mulanya Rasulullah SAW tidak dapat membaca dan menulis, dia sangat pandai berkhutbah dan menyampaikan wahyu.

Inilah sifat-sifat wajib dan mustahil Nabi dan Rasul. Mudah-mudahan dengan artikel ini kita dapat meniru tingkah laku para Nabi dan Rasul dan tergolong dalam orang-orang yang beriman.