Teks Persuasif - Definisi, Karakteristik, Struktur, dan Contohnya

teks persuasif

Teks persuasif adalah teks yang dimaksudkan untuk membujuk atau mengajak orang lain untuk mengikuti pemikiran atau tindakan tertentu.

Tahukah anda bahawa pujukan menggunakan teks persuasif?  

Yup, kali ini kita akan membincangkan makna, ciri, struktur dan contoh teks yang disebutkan sebelumnya. Sebabnya, kita boleh mengajak orang lain berbuat baik menggunakan teks yang satu ini.

Apakah Makna Teks Persuasif?

Persuasive didefinisikan sebagai teks untuk meyakinkan atau mengajak orang lain untuk mengikuti pemikiran atau tindakan tertentu.

Teks ini ditulis untuk meyakinkan orang lain (dalam hal ini pembaca) bahawa pendapat, idea, dan idea yang ditulis terbukti betul sehingga mereka layak diikuti.

Oleh itu, teks ini menggunakan kata-kata jemputan.

Namun, berdasarkan kata-kata yang digunakan, teks ini terbahagi kepada teks tersurat dan tersirat. Teks tersurat bermaksud menggunakan kata jemputan bertulis secara langsung.

Sementara itu, teks tersirat, tidak menulis kata jemputan secara langsung, tetapi harus memahami isi teks untuk mengetahui jemputan yang dimaksudkan.

teks persuasif

Jadi, apakah ciri-ciri teks persuasif?

Sebenarnya, teks ini mempunyai ciri-ciri tertentu, bersama dengan ciri-cirinya:

1. B erisi fakta dan data.

Sebabnya, bagaimana mungkin untuk mengundang orang lain tanpa menggunakan fakta dan data yang jelas? Ingat, dengan alasan yang baik, penulis dapat mempengaruhi orang lain dengan mudah.

2. Perkataan yang bersungguh-sungguh.

Jadi, jika anda menjumpai kata-kata yang datang, ayuh, lakukan, hindari, seharusnya, tidak, dan lain-lain, ini bermaksud bahawa kita membaca teks yang menarik.

3. Teks selalu meyakinkan pembaca.

Sebabnya, tanpa meyakinkan, penulis tidak akan dapat menjemput orang lain.

Baca juga: Tulang Paha: Anatomi, Fungsi, dan Gambarnya [PENUH]

4. Mengelakkan konflik.

Jadi, penulis tidak hanya kehilangan kepercayaan pembaca, tetapi berusaha mencari persetujuan melalui fakta dan data dalam penulisan tersebut. Dengan begitu, tidak akan ada konflik yang tidak perlu.

Bagaimana Struktur Teks Persuasif?

Seperti teks lain dalam bahasa Dunia, teks ini juga mempunyai struktur tertentu. Teks masih mempunyai susunan dan susunan dalam susunannya. Strukturnya merangkumi:

  • Pengenalan kepada isu
  • Siri hujah
  • Penyataan jemputan
  • Pengesahan.

Pertama , pengenalan masalah adalah bahagian teks yang memaklumkan masalah atau masalah yang hendak dikaji. Perkenalan adalah pada awalnya sebagai pengenalan.

Kedua , struktur siri argumen mengandungi pendapat, fakta, dan data mengenai masalah atau masalah yang dibangkitkan. Sementara itu, pernyataan jemputan mengandungi ayat jemputan.

Biasanya, untuk menguatkan hujah, pada akhirnya terdapat penegasan semula agar pembaca benar-benar terdorong untuk mengikuti pemikiran atau berniat untuk melakukan sesuatu.

Sekarang, setelah membaca mengenai pemahaman, ciri, dan struktur, dapatkah Anda membuat contoh teks undangan?

contoh teks persuasif

Contoh Teks Persuasif

Penduduk dunia semakin meningkat. Ini memberi kesan untuk mengurangkan kawasan hutan untuk berteduh. Oleh itu, bumi semakin panas kerana kepekatan CO 2 yang semakin meningkat.

Sebenarnya, ini merugikan kerana menyebabkan kenaikan suhu sehingga ais kutub mencair. Setiap orang sebenarnya dapat mengurangkan kesannya dengan menanam pokok. Namun, persoalannya akan muncul, bagaimana jika anda tidak memiliki tanah?

Jawapan paling mudah ialah menanam menggunakan pasu, seperti sayur-sayuran. Selain itu, penanaman kaktus juga disyorkan, kerana ia membuat hiasan yang bagus. Oleh itu, dua faedah akan diperoleh sekaligus.

Jadi, ajar tabiat ini kepada kenalan anda. Semakin banyak anda menanam, semakin baik. Oleh itu, pemanasan global dapat dikurangkan.

Baca juga: Latihan Ketangkasan: Peraturan, Teknik Asas dan Faedah

Itulah penjelasan teks yang memujuk. Dengan teks ini, kita dapat mengajak orang lain untuk berbuat baik, dari mengatasi masalah persekitaran hingga mengundang orang lain untuk memerangi ketidakadilan. Oleh itu, mari tulis teks pujukan segera!