Memahami Keusahawanan: Matlamat, Karakteristik, Karakteristik dan Contoh

memahami keusahawanan

Pengertian keusahawanan adalah orang yang membuat produk, menentukan kaedah pengeluaran, mengatur operasi untuk mendapatkan produk baru untuk mengatur modal dan pemasaran.


Di era moden seperti hari ini, kita sering menjumpai beberapa seminar yang berkaitan dengan keusahawanan. Cogan kata yang dilontarkan adalah bebas dan kreatif.

Bukan itu sahaja, bahkan anak muda hari ini berpusu-pusu untuk menjadi usahawan muda sebagai salah satu cara untuk pergi. Jadi, apa sebenarnya keusahawanan itu sendiri? Berikut adalah penjelasan lebih lanjut mengenai keusahawanan.

Memahami Keusahawanan

Secara umum, orang mengenali seorang usahawan sebagai seseorang yang memulakan dan menubuhkan perniagaannya sendiri.

Keusahawanan berasal dari dua suku kata, usahawan dan perniagaan. Wira mempunyai arti pahlawan, pahlawan, lelaki berbudi pekerti, manusia unggul, berkarakter dan berani. Sebaliknya, perniagaan adalah perbuatan atau amalan, melakukan sesuatu dan bekerja. Oleh itu, secara harfiah makna keusahawanan adalah pejuang dalam melakukan pekerjaan.

Menurut Kamus Besar Bahasa Dunia (KBBI), usahawan adalah orang yang pintar atau berbakat dalam memahami produk baru, menentukan kaedah pengeluaran baru, mengatur operasi untuk mendapatkan produk baru untuk mengatur modal dan pemasarannya.

Melalui beberapa makna di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa keusahawanan adalah seseorang yang memiliki kemampuan untuk membuat dan menerapkan teknologi dan produk baru dengan meningkatkan kecekapan dan memperoleh manfaat maksimum.

Matlamat Keusahawanan

matlamat keusahawanan

Seseorang yang gigih membangun perniagaan mesti mempunyai tujuan yang kuat pada mulanya. Matlamat ini boleh melibatkan tujuan peribadi atau tujuan lain. Berikut adalah beberapa tujuan keusahawanan.

1. Menyebarkan pengaruh keusahawanan

Orang mempunyai kecenderungan untuk meniru tingkah laku seseorang jika mereka merasakan bahawa ia mempunyai kesan positif. Seperti keusahawanan, orang umumnya berminat dalam bidang keusahawanan apabila mereka melihat seseorang berjaya dalam bidang keusahawanan. Orang yang menyedari hal ini akan tergerak untuk mengetahui bagaimana menjadi seorang usahawan yang baik dalam membina perniagaan.

Baca juga: Pemahaman Pemerhatian (Lengkap): Makna, Karakteristik dan Jenis

2. Membina sahsiah keusahawanan

Seorang usahawan harus mempunyai kebolehan dalam bidang keusahawanan. Hasil daripada watak keusahawanan dalam bentuk kejayaan akan membuat orang percaya bahawa dengan membentuk watak keusahawanan mereka akan dapat berjaya suatu hari nanti.

3. Membentuk usahawan berkualiti

Semakin ramai orang yang menceburkan diri dalam bidang keusahawanan, kewujudan pelbagai usahawan akan menyebabkan berlakunya persaingan keusahawanan. Hasilnya, mereka yang bertahan adalah usahawan berkualiti. Usahawan yang berkualiti akan menghasilkan sumber manusia yang berkualiti di bidangnya.

4 . Membangun kesejahteraan masyarakat

Semakin terlibat dalam dunia keusahawanan, masyarakat akan lebih sejahtera. Perkembangan perniagaan di suatu daerah akan membuka pekerjaan sehingga memerlukan berbagai sumber daya alam dan manusia di sekitarnya. Oleh itu, roda ekonomi rakyat akan lebih hidup.

Ciri dan Ciri Keusahawanan

Memahami keusahawanan

Sebagai pejuang dalam mendirikan perniagaan, adalah wajar bagi seorang pengusaha untuk memiliki ciri dan ciri berikut.

1. Mencapai

Pemacu utama yang mendorong keusahawanan adalah keperluan untuk pencapaian. Keperluan adalah keinginan atau dorongan dalam diri yang mendorong untuk mencapai matlamat. Mencapai matlamat adalah satu bentuk cabaran bagi individu yang berdaya saing.

2. Bersikap jujur

Kejujuran adalah ciri mutlak dalam keusahawanan. Kejujuran dalam bidang keusahawanan adalah asas awal keusahawanan yang kukuh. Syarikat yang mempunyai pemimpin dan pekerja yang jujur ​​akan lebih maju dan berjaya.

3. Disiplin

Selain menegakkan kejujuran, seorang usahawan juga harus mempunyai sikap berdisiplin. Sikap disiplin dapat mendorong semangat dan motivasi untuk menjalankan perniagaan sehingga dapat mencapai sasaran.

4. Kreatif dan Inovatif

Kreatif adalah keupayaan untuk membuat sesuatu yang berbeza. Sementara itu, inovatif adalah idea baru yang meninggalkan cara kerja lama. Usahawan yang kreatif dan inovatif akan membawa syarikat yang berjaya untuk berkembang mengikut masa dalam menghadapi pasaran.

Baca juga: Nama Rumah Tradisional Papua: Gambar dan Penjelasan Lengkap

5. Berkomitmen Tinggi

Komitmen adalah watak yang mematuhi prinsip yang disepakati. Secara umum, orang akan memilih dengan siapa mereka bekerja, termasuk mereka yang komited.

6. Berdikari dan Realistik

Sebagai seseorang yang mempelopori perniagaan, pengusaha adalah seseorang yang berdikari dalam melakukan sesuatu. Selain itu, sikap realistik dalam membaca realiti sekitarnya adalah watak seorang usahawan.

7. Mahir

Seorang usahawan mesti dapat mencari dan merebut peluang yang bermanfaat untuk perniagaannya. Berkomunikasi dengan sesiapa sahaja, menangani sebarang masalah, dan dapat bekerjasama dengan pihak yang menguntungkan syarikat.

8. Futuristik

Sebagai penggerak perniagaan, pengusaha mempunyai kemampuan untuk merancang dan berfikir ke depan. Seorang usahawan dapat mencari dan menjangka semua perkara yang mungkin berlaku pada masa akan datang.

9. Kepintaran Kewangan

Keuntungan kewangan kurang penting daripada prestasi kerja seorang usahawan. Wang adalah simbol konkrit untuk mencapai matlamat dan sebagai bukti kecekapan seorang usahawan.

Contoh Keusahawanan

Memahami keusahawanan

Perkembangan teknologi telah menyebabkan munculnya pelbagai jenis usahawan baru yang diusahakan oleh banyak orang. Berikut adalah contoh sebilangan usahawan yang terlibat secara meluas pada masa kini.

 1. Katering
 2. Reka bentuk grafik
 3. Percetakan
 4. Francais kuliner
 5. Basuh kereta dan motosikal
 6. Tunjuk ajar
 7. Kaunter telefon bimbit dan kredit
 8. Pengaruh
 9. Penjual semula dan dropshit produk
 10. Kafe
 11. kedai gunting rambut
 12. Dobi
 13. Pembayaran bil dalam talian
 14. Kedai pakaian
 15. kraftangan
 16. Keusahawanan dalam talian
 17. Perniagaan runcit
 18. Memulakan
 19. dan sebagainya

Oleh itu penjelasan mengenai keusahawanan merangkumi pemahaman, tujuan, ciri dan ciri, dan contoh. Semoga bermanfaat!