Biografi Gus Azmi: Profil, Fakta Unik, Foto, Lagu (TERKINI)

gus azmi

Gus azmi atau Muhammad Ulul Azmi Askandar al-Abshor, dilahirkan di Probolinggo pada 23 April 2004. Dia adalah vokalis dalam kumpulan doa Syubbanul Muslimin dari Sekolah Berasrama Islam Nurul Qodim Kalijakar, Probolinggo.

Pada zaman dan zaman ini, generasi milenial adalah generasi yang paling ditonjolkan. Dalam bidang muzik, Gus Azmi adalah antara yang memperoleh pendapatan.

Azmi mendapat banyak perhatian kerana dia membawa genre unsur agama Islam dengan nama hadroh Syuban. Dalam menyanyikan lagu, Gus Azmi sering mendapat pujian kerana suaranya yang merdu dan kemas dalam menyampaikan lagu.

Berikut ini adalah ulasan lanjut Azmi termasuk profil, fakta unik, foto, dan lagu.

Profil Lengkap Gus Azmi

Semasa remaja bermain, Gus Azmi tidak. Tokoh Azmi boleh menjadi sosok inspirasi melalui lagunya. Tidak hairanlah kerana kemasyhurannya, Azmi diidolakan oleh pelbagai kumpulan, terutama remaja.

Azmi dikenali melalui kegiatannya sebagai vokalis dalam kumpulan doa Syubbanul Muslimin dari Sekolah Berasrama Islam Nurul Qodim Kalijakar, Probolinggo. Pondok ini adalah penjagaan kepimpinan KH. Hafidzoel Hakim Noer.

Diharapkan Azmi akan hadir di tengah-tengah perbincangan Dunia untuk menjadi medium bagi remaja untuk dekat dan mencintai Nabi. Nada lagu juga senang didengar, sehingga dengan ini pesan Islam dapat disiarkan dengan baik.

Mengenai profil Gus Azmi, berikut adalah biodata lengkap:

 • Nama Penuh: Muhammad Ulul Azmi Askandar al-Abshor
 • Nama Pentas: Gus Azmi
 • Tempat Lahir: Probolinggo
 • Tarikh Lahir: 23 April 2004
 • Asal: Probolinggo, Jawa Timur, Dunia
 • Umur: 14 Tahun
 • Bakat: Nyanyian
 • Profesion: Penyanyi dari Syubbanul Muslimin
 • Asal Pondok: Pondok Nurul Qodim Kalikajar Paiton, Probolinggo
 • Status: Pelajar
 • Islam
 • Etnik Jawa
 • Nama Ibu Bapa: Ahmad Ulil Abshor Ishomuddin
 • Akaun Instagram Peribadi: Instagram.com/Muhammad_azmi_askandar
 • Akaun Instagram Kumpulan: Instagram.com/Syubbanul_Muslimin
 • Akaun Youtube: Youtube.com/SyubbandTV
Baca juga: Contoh Norma Undang-Undang di Sekolah, Rumah dan Masyarakat

Fakta Unik Gus Azmi

Tokoh Gus Azmi menjadi tarikan tersendiri bagi peminatnya. Walaupun dia dikenali sebagai budak pondok yang sering sinonim dengan kopyah dan sarung, tidak jarang Azmi mempunyai penampilan santai seperti kanak-kanak seusianya.

Ini menunjukkan bahawa walaupun dia sibuk dengan jadual latihan dan tampil dengan kumpulan solatnya, Azmi masih dapat menggunakan waktunya untuk remaja pada umumnya.

Mempunyai adik-adik yang masih kecil menjadikan Azmi sangat menyayangi adik-adiknya. Tidak jarang Azmi berkongsi detik-detik ini melalui media sosial.

Foto Koleksi Gus Azmi

1. Dengan kopyah dan sarung

10 Potret Comel Gus Azmi, Penyanyi Agama Muda Yang Sedang Muncul

2. Bersama keluarga

Siapa Bapa dan Ibu Gus Azmi? Ternyata Keluarganya Seperti Ini | KURIO

3. Acara solat bersama Syubbanul Muslimin

√ Muat turun Lagu Sholawat Gus Azmi Terlengkap, 2020 Terkini

Lagu Terbaru Gus Azmi

1. Ibu

Lagu berjudul Ibu Aku Rindu dimuat naik pada bulan Mei 2017. Bekerjasama dengan Muhammad Fikri, Azmi menyanyi dengan penuh emosi sehingga dia menangis. Azmi berjaya membanjiri penonton dengan air mata, terlihat di ruangan komen.

2. Cinta dalam istikhoroh

Video yang paling banyak dimainkan ini adalah permulaan kemasyhuran Azmi. Kamera menunjukkan budak lelaki kacak ini menyanyikan lagu di hadapan para pencinta selawat. Warganet juga mengakui bahawa lagu ini adalah lagu pertama yang membuat mereka jatuh cinta dengan Syubbanul Muslimin.

3. Ya Asyiqal Musthofa

Dalam dunia hadroh, lagu ini tidak asing lagi dalam nyanyian. Dengan penyampaiannya, lagu ini semakin dikenali oleh semua kalangan.

Video yang dimuat naik oleh kumpulan  doa Syubbanul Muslimin  mendapat banyak pujian daripada netizen. Sebabnya, melalui video ini Azmi juga menjadi viral.

Video, bertajuk  "Baru" Ya Asyiqal Musthofa Voc. Azmi - Pakuniran Bersholawat secara langsung  membuat netizen mendoakan Azmi dan kumpulan doanya.

4. Alfatihah untuk anda

Azmi mendapat sambutan positif dari netizen kerana suaranya yang merdu yang membuat netizen menjadi  baper. 

Tidak sedikit yang bertanya mengenai jadual persembahan untuk anak lelaki yang dilahirkan pada tahun 2004 hanya untuk secara langsung menyokong idola itu. Dengan berpakaian putih, Azmi membuka lagu dengan suara tanda dagangannya.

Baca juga: Demokrasi Liberal: Definisi, Prinsip, Ciri dan Contoh

5. Jangan Katakan I Love You

Video bertajuk  "BARU" TIDAK MENGATAKAN SAYA MENCINTAI U - Voc - Gus Azmi - Syubbanul Muslimin telah  menarik perhatian netizen dan berjaya bermain 5 juta kali.

Video, yang dimulakan dengan  petikan cinta bertema Islam  , merakam Azmi menyanyikan lagu yang membuat pendengar berasa sangat tenang.

6. Rindu

7. Astagfirullah


Ini adalah ulasan lengkap Gus Azmi termasuk profil, fakta unik, foto dan lagu terbaru. Semoga bermanfaat.