Elemen Seni (LENGKAP): Asas, Gambar, dan Penjelasan

unsur seni rupa

Unsur seni merangkumi titik, garis, kawasan, bentuk, ruang, warna, tekstur dan gelap gelap. Kesemuanya adalah unsur-unsur yang membentuk karya seni dan akan dijelaskan secara lengkap dalam artikel ini.


Adakah awak tahu? sekiranya karya seni yang dihasilkan oleh seorang seniman atau pereka terdiri daripada unsur seni yang bersatu menjadi satu kesatuan yang lengkap sehingga dapat dinikmati secara visual.

wow, inilah sebabnya lukisan atau karya seni yang biasanya dipamerkan mempunyai nilai estetika yang tinggi dan sangat cantik. Elemen seni umumnya terdiri daripada unsur fizikal dan bukan fizikal.

Elemen fizikal ini bermaksud bahawa karya seni dapat dilihat secara langsung, seperti titik, garis, bidang, bentuk, ruang, warna, tekstur, dan cahaya. Sementara itu, unsur bukan fizikal adalah prinsip umum yang digunakan untuk meletakkan elemen fizikal dalam karya seni.

Elemen fizikal pada asasnya merangkumi semua elemen seni yang terdapat dalam sesuatu objek. Pemerhatian terhadap elemen visual tidak berbeza dengan memerhatikan objek di sekeliling kita.

Semakin baik anda mengenali elemen visual ini, semakin baik pemerhatian seseorang terhadap penghayatan seni yang anda lihat. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai unsur seni rupa, lihat penjelasan berikut.

Unsur seni halus

Titik

elemen karya seni

Point adalah elemen seni rupa yang paling asas. Ia menjadi asas untuk seni di sini kerana intinya dapat melahirkan idea / idea dan kemudian membuat garis, bentuk dan satah.

Selain itu, ada juga teknik melukis terkenal yang menggunakan kombinasi warna dan ukuran titik yang disebut teknik Pointillism.

Garisan

elemen seni garisan

Garisan adalah kumpulan titik yang dibentuk dengan menggaru atau bergerak dari satu titik ke titik yang lain. Secara definisi, garis adalah pukulan atau sempadan objek, ruang, kawasan, warna, tekstur, dan lain-lain.

Baca juga: Contoh Surat Jemputan Rasmi yang Baik dan Betul (Terkini)

Garisan juga merupakan elemen fizikal yang asas dan penting dalam membuat karya seni halus. Garisan membentuk dimensi membujur dan mempunyai arah dan ciri khusus seperti panjang, pendek, menegak, mendatar, lurus, melengkung, gelombang dan banyak lagi.

Padang

bidang

Seperti yang kita ketahui, pesawat mempunyai permukaan yang rata dan merupakan objek 2 dimensi. Sekiranya sekumpulan garis bergabung di antara hujung pangkalan, ia akan membentuk satah. Pesawat dibahagikan kepada dua bidang geometri (kotak, segitiga, dll.) Dan satah organik (kelengkungan bebas), selain itu satah ini juga mempunyai sifat berubah mengikut bentuknya.

Bentuk

Gabungan elemen medan akan membuat bentuk. Bentuk secara harfiah bermaksud bentuk atau bentuk plastik. Bangunan adalah objek yang dapat dilihat oleh mata seperti bulat, persegi, tidak teratur dan lain-lain. Manakala bentuk plastik adalah bentuk objek yang dapat dilihat kerana unsur nilai objek, misalnya peti sejuk.

Terdapat dua jenis bentuk, termasuk:

  • Geometri

    Bentuk geometri terdiri daripada kubistik (cth: blok dan kubus) dan silinder (mis: sfera, tiub)

  • Bukan geometri

    Bentuk yang meniru objek di alam seperti: haiwan, manusia, pokok dan banyak lagi.

Bilik

Ruang adalah luas sekumpulan satah dan dimensi yang merangkumi panjang, lebar dan tinggi. Di ruang, ilusi dapat dibuat dengan garis dan satah, kemudian digabungkan dengan warna yang dapat mencipta ilusi cahaya seperti perspektif dan kontras gelap terang.

Jadi, ruang sering dikaitkan dengan luas dan luas objek.

Warna

Warna adalah unsur yang paling dominan dalam sebuah karya seni. Kesan yang dihasilkan oleh warna akan memberi gambaran karya seni sesuai dengan fakta yang ada.

Kita tahu bahawa warna berasal dari warna primer seperti merah, kuning dan biru. Kehadiran warna memberi kesan tertentu, contohnya, warna gelap biasanya memberikan nada yang berat dan warna yang terang biasanya memberikan rasa yang ringan.

Baca juga: 1 Tahun Berapa Minggu? (Tahun hingga Minggu) Inilah Jawapannya

Tekstur

unsur seni rupa

Tekstur adalah keadaan permukaan objek yang biasanya diuji menggunakan deria sentuhan. Menurut Fajar Sidik dan Aming Prayitno, tekstur adalah ciri permukaan seperti lembut, lembut, kasar dan halus.

Menurut Rasjoyo, Textur membuat karya seni bernilai tinggi kerana menambahkan irama dan dinamika ke permukaan karya seni.

Cahaya gelap

unsur seni rupa

Unsur seni yang terakhir adalah elemen gelap dan terang. Kegelapan cahaya timbul kerana perbezaan intensiti cahaya yang jatuh di permukaan objek.

Sekarang, perbezaan ini adalah mengapa tahap warna yang berbeza muncul. Di mana, sisi yang terkena cahaya akan lebih terang manakala sisi yang terkena cahaya akan lebih gelap.


Ini adalah penjelasan mengenai unsur-unsur seni, lengkap dengan gambar. Semoga bermanfaat!