Latar Belakang Kedatangan Bangsa Barat ke Dunia (PENUH)

Latar belakang kedatangan Barat ke Dunia adalah kejatuhan Konstantinopel, revolusi industri, dan kejatuhan Empayar Rom. Lebih banyak akan dibincangkan dalam artikel ini.

Siapa yang tidak kenal Dunia. Negara yang kaya dengan keindahan semula jadi dan sumbernya.

Mari buka peta dan lompat ke abad ke-16, maka kita akan bertemu pelayar hebat dari Portugal, Alfonso de Albuquerque yang memperkenalkan kepulauan ke daratan Eropah. Di sinilah bermulanya kedatangan Bangsa Barat ke Dunia.

Tujuan Utama Kedatangan Bangsa Barat ke Dunia

Seperti yang telah kita lihat, betapa terkenalnya Nusantara pada awal abad ke-16 dengan rempah-rempahnya yang kaya.

Kemudian nama Nusantara menjadi semakin terkenal setelah Portugis berhenti di Nusantara yang kemudian diikuti oleh bangsa-bangsa lain dari benua Eropah.

Tujuan asal Bangsa Barat dalam perjalanan ke Dunia adalah untuk mendapatkan rempah-rempah terus dari sumbernya. Lama kelamaan, tujuan utama dikembangkan mengikut keserakahan manusia.

Tujuan kedatangan Bangsa Barat ke Dunia adalah

  1. Kawal kawasan penghasil rempah seperti Maluku dan perdagangan yang dimonopoli
  2. Membina pangkalan tentera
  3. Kolonialisme dan Imperialisme
  4. Campur tangan dalam politik dunia dan urusan pemerintahan
Latar belakang kedatangan Bangsa Barat ke Dunia

Latar Belakang Kedatangan Bangsa Barat ke Dunia

Daya tarikan Bangsa Barat ke Dunia pada masa itu menimbulkan cita-cita yang menjadi latar belakang tanah Dunia. Cita-cita ini dikenali sebagai konsep 3G, iaitu:

  • Emas (keinginan untuk mendapatkan kekayaan sebanyak mungkin),
  • Kemuliaan (cita-cita untuk memperoleh kemuliaan), dan
  • Injil (keinginan untuk menyebarkan agama Kristian di Nusantara).
Baca juga: Memahami Keusahawanan: Matlamat, Karakteristik, Karakteristik dan Contoh

Latar belakang kedatangan Bangsa Barat ke Dunia adalah:

Kejatuhan kota Constantinople kepada Empayar Uthmaniyyah

Constantinople adalah kawasan yang pernah dijadikan pintu masuk rempah-rempah ke Eropah.

Kejatuhan Konstantinopel, yang sebelumnya merupakan wilayah Rom kepada Turki Uthmaniyyah, menyukarkan akses rempah ke Eropah, sehingga mereka mencari rempah-rempah langsung dari sumbernya.

Revolusi Perindustrian

Perkembangan revolusi yang dimulakan dengan penemuan mesin wap dan teknologi baru di Eropah sangat memudahkan Bangsa Barat dalam mencapai tujuannya.

Penemuan dalam bidang pengangkutan, baik darat maupun laut, tentunya sangat memudahkan mereka dalam melakukan pelayaran dan perjalanan ke Dunia.

Kejatuhan Empayar Rom

Setelah kejatuhan kerajaan Rom pada tahun 476 Masihi, orang Eropah juga mengalami penurunan yang dikenali sebagai Zaman Gelap yang menjadikan negara ini huru-hara.

Bangsa Barat yang Datang ke Dunia

Adakah anda tahu ada lebih dari 1 bangsa yang (pernah) datang ke Dunia? Selepas kedatangan Portugis, secara beransur-ansur orang Sepanyol, Belanda dan Inggeris datang.

Portugis

Pada tahun 1486 orang Portugis membuat ekspedisi pertama mereka yang dipimpin oleh Bartholomeus Diaz tetapi dihentikan dan mati di pantai barat Afrika. Kemudian Alfonso de Albuquerque melantiknya untuk meneruskan perjalanan ke Melaka pada tahun 1511 dan berjaya menjalin hubungan perdagangan di Maluku pada tahun 1512.

Sepanyol

Sepanyol tiba di Maluku pada tahun 1522 yang pada masa itu dikendalikan oleh Portugis. Sepanyol menjalin hubungan perdagangan dengan Tidore yang mengakibatkan pertempuran antara Portugal dan Sepanyol yang berakhir dengan perjanjian Saragosa

Belanda

Belanda pertama kali berhenti di pelabuhan Banten pada tahun 1596 yang dipimpin oleh Cornelis de Houtman untuk melakukan perdagangan. Namun, tujuan ini berubah untuk menguasai Nusantara dengan menubuhkan kesatuan sekerja Belanda atau dikenali sebagai VOC pada tahun 1602.

Baca juga: Apa maksud Wish You All the Best? Penjelasan Ringkas dan Jelas

Bahasa Inggeris

Sebelum sampai ke Dunia, pedagang dari England telah menjalin perkongsian perdagangan di India yang disebut East India Company (EIC), yang kemudian memperluas wilayahnya ke Dunia pada tahun 1579.

Itulah beberapa penjelasan yang berkaitan dengan tujuan, latar belakang, kepada Negara-negara Barat yang datang ke Dunia dengan pelbagai tujuan tertentu. Ringkaskan latar belakang kedatangan Bangsa Barat dalam buku nota supaya anda tidak lupa.

Jadi, terima kasih kerana membaca artikel latar belakang kedatangan Bangsa Barat ke Dunia, semoga bermanfaat.