Makna Shahada: Lafadz, Terjemahan, Makna dan Kandungan

shahada bermaksud

syahadat bermaksud "dia telah menyaksikan", kalimat akidah itu mengandungi pernyataan pengakuan tentang keesaan Allah dan rosulnya. Kalimat ini berbunyi seperti berikut dalam artikel ini.

Sebagai orang Islam, kita mengenali shahada sebagai syarat seseorang memeluk Islam. Mengapa anda perlu menyebut dua kalimat akidah?

Untuk lebih memahami akidah, mari kita lihat ulasan berikut.

Definisi Akidah

Menurut bahasa, shahada berasal dari kata Arab shahida (شهد) yang bermaksud " dia telah menyaksikan" .

Dalam undang-undang Islam, hukuman shahada adalah pernyataan kepercayaan dan juga pengakuan akan keesaan Allah SWT dan Muhammad SAW sebagai rasul-Nya.

Lafadz Shahada

Kalimat shahada juga disebut shahada kerana terdiri dari dua kalimat shahada. Kalimat pertama adalah  syahadah at-tauhid , dan kalimat kedua adalah  syahadah ar-rasul .

Berikut ini adalah lafadz dan terjemahan dua kalimat akidah:

shahada bermaksud
  • Ayat pertama:

أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ ʾ

ašhadu ʾan lā ʾilāha ʾillā -llāh

Maknanya: Saya bersaksi bahawa tidak ada Ilah (Tuhan) yang berhak disembah melainkan Allah

  • Ayat kedua:

وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ ٱللَّٰهِ

wa ʾašhadu ʾanna muḥammadan rasūlu -llāh

maksudnya: dan saya bersaksi bahawa Muhammad adalah utusan (utusan) Allah.

Makna dan Makna Akidah

Shahada membawa makna besar untuk difahami sebagai seorang Muslim. Mengapa anda harus menganut fahaman ketika anda ingin memeluk Islam?

Dalam dua kalimat akidah, Allah mengajar kita dua makna yang besar. Yang pertama adalah pengiktirafan ketauhida n dan yang kedua adalah pengiktirafan kerasulan .

1. Pengakuan tauhid.

Dalam kalimat pertama akidah, jelas bahawa kita bersaksi bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah . Di sini Allah mengajarkan bahawa sebelum benar-benar menyembah Allah, kita harus menyedari bahawa dari semua perkara yang dipuja, didambakan, disembah, tidak ada yang berhak melainkan Allah SWT .

Baca juga: 50+ Nama Bayi Perempuan Muslim dan Maknanya [DIKEMASKINI]

Sering kali kita tidak menyedari bahawa dunia dan segala yang ada di dalamnya masih sangat menyeronokkan untuk dinikmati.

Aset yang banyak dapat memberikan kebahagiaan sehingga semuanya dilakukan demi memiliki kekayaan yang banyak. Sebenarnya, semua yang ada datang dari Allah dan akan kembali kepadaNya jika Allah menghendaki.

Akidah pertama menekankan seorang Muslim untuk kembali kepada tauhid, iaitu Allah SWT.

2. Pengakuan kerasulan

Allah SWT mengutuskan beberapa utusan untuk membawa ajaran tauhid dan mengajak manusia kembali kepada tauhid.

Dengan mempercayai tauhid, dan memberi kesaksian bahawa Muhammad adalah utusan Allah , itu bererti bahawa seorang Muslim juga harus mempercayai dan mengamalkan ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad sebagai utusan-Nya.

Kandungan Shahada

Setelah mengungkap makna dan makna kedua kalimat akidah, berikut adalah isi dua kalimat akidah.

1. Ikrar

Ikrar itu adalah pernyataan seorang Muslim mengenai kepercayaannya. Ketika seseorang mengucapkan syahadah, maka dia memiliki kewajiban untuk menegakkan dan memperjuangkan apa yang dia janjikan.

2. Sumpah

Shahada juga bermaksud sumpah. Seseorang yang bersumpah, bererti dia bersedia menerima segala akibat dan risiko dalam melaksanakan sumpahnya.

Seorang Muslim mesti bersedia dan bertanggungjawab untuk menegakkan Islam dan menegakkan ajaran Islam.

3. Janji

Shahada juga bermaksud janji. Ini bererti bahawa setiap orang Islam adalah orang yang tunduk kepada Allah dan berjanji akan setia untuk mendengar dan mematuhi dalam semua keadaan terhadap semua perintah Allah dan semua mesej yang disampaikan oleh Allah melalui perintah Muhammad.

4. Kesaksian

Shahada juga bermaksud menyaksikan. Ini bererti bahawa setiap Muslim menjadi saksi pernyataan sumpah, sumpah dan janji yang dia buat. Dalam kes ini, ia adalah kesaksian tentang kesatuan Allah dan kerasulan Nabi Muhammad.

Baca juga: Prosedur Solat Jenazah / Doa untuk Jenazah dan Bacaan

Ini adalah tinjauan akidah, lafadz, terjemahan, makna dan kandungan yang terdapat di dalamnya. Semoga ini bermanfaat.