Senarai nama malaikat Tuhan dan tugasnya

penugasan tugas malaikat

Terdapat sepuluh nama malaikat dan tugasnya yang perlu dipercayai oleh umat Islam, iaitu Malaikat Jibril, Mikail, Israfil, Izrail, Munkar, Nakir, Raqib, Atid, Malik, Ridwan.

Seperti yang kita ketahui, ada enam rukun iman yang mesti diamalkan oleh umat Islam. Dari enam rukun itu, salah satunya ialah mempercayai Malaikat Allah SWT.

Terdapat ribuan malaikat yang selalu setia kepada Allah SWT dan bersedia menolong orang-orang yang beriman. Namun, dalam Al-Quran hanya ada 10 malaikat yang mesti kita ketahui.

Nama dan Tugas Malaikat

Terdapat sepuluh malaikat Allah yang ditulis dalam Al-Quran dan kita mesti mempercayainya. Berikut adalah nama-nama malaikat dan tugasnya:

Malaikat Jibril ( جبريل )

Malaikat Jibril mempunyai tugas utama menyampaikan wahyu dari Allah SWT kepada para rasul. Di samping itu, malaikat Jibril juga mempunyai tugas lain, berupa meniup semangat setiap janin yang masih dalam kandungan.

Malaikat Jibril disebut dua kali dalam Al-Quran, iaitu dalam surah Al-Baqarah ayat 97-98 dan surah At-Tahrim ayat 4.

إن تتوبآ إلى ٱلله فقد صغت قلوبكما وإن تظهرا عليه فإن ٱلله هو مولىه وجبريل وصلح ٱلمؤمنين وٱلملئكة بعد ذلك ظهير

Dalam tatụbā ilallāhi fa qad ṣagat qulụbukumā, wa in taẓāharā 'alaihi fa innallāha huwa maulāhu wa jibrīlu wa ṣāliḥul-mu`minīn, wal-malā`ikatu ba'da żālika ẓahīr

Makna:

Sekiranya anda berdua bertaubat kepada Allah, maka sebenarnya kedua hati anda telah condong (untuk menerima kebaikan); dan jika kamu berdua membantu menyusahkan Nabi, maka sesungguhnya Allah adalah Pelindung dan (juga) Jibril dan orang-orang yang beriman; dan selain dari itu malaikat adalah penolongnya juga.

Malaikat Michael ( ميكل )

Tugas utama Malaikat Mikail adalah memberi rezeki kepada semua makhluk hidup di dunia. Rezeki ini bukan hanya untuk manusia. Kerana ada berbagai bentuk rezeki dari Allah, seperti mengirimkan hujan, menghembus angin, kemudian menyebarkan rezeki dan mengatur kesuburan tanah dan tumbuh-tumbuhan dan haiwan di bumi.

Malaikat Israfil (سِسْـرَافِـيْـل)

nama malaikat dan israfil tugas

Malaikat Israfil mempunyai tugas utama untuk meniup sangkakala pada Hari Kebangkitan. Sangkakala itu sendiri adalah sejenis sangkakala. di mana ketika Allah memerintahkan Malaikat Israfil untuk meniup sangkakala pertamanya, maka di situlah datangnya hari kiamat, semua makhluk hidup di dunia akan mati.

Kemudian pada letupan kedua, semua roh makhluk hidup telah dihancurkan. Setelah sangkakala ditiup, roh akan kembali ke badan mereka dan kembali hidup. Pada masa ini disebut hari kebangkitan.

Malaikat Israfil adalah Malaikat pertama yang akan dibangkitkan pada hari kiamat. Dia adalah salah satu dari empat malaikat besar, bersama dengan Jibril, Mikail, dan Malaikat Maut.

Baca juga: Puasa Isnin Khamis: Niat, Doa untuk Berbuka Puasa, dan kebaikannya

Malaikat Izrail / Kematian (مَلكُ الْمَوْتِ)

Seperti namanya, tugas utama Malaikat Israil adalah meragut nyawa semua makhluk hidup di dunia. Tidak ada seorang pun yang akan kehilangan takdirnya jika tiba waktunya untuk mati. Jadi, Malaikat Izrail akan datang kepada makhluk itu dan mengambil nyawanya.

Malaikat Munkar (منكر)

Apabila manusia mati, di dalam kubur anda akan menghadapi Malaikat Munkar yang akan bertanya tentang iman anda. Malaikat jahat bertanya "Siapakah Tuhanmu?", "Siapakah Nabi-Mu?", "Apa agama kamu?". Sekiranya jawapannya adalah "Tuhanku adalah Allah, Nabiku Muhammad dan agamaku adalah Islam".

Orang-orang yang dapat menjawab soalan-soalan ini akan diberi ruang di kubur sementara menunggu hari kiamat tiba. Sementara itu, orang yang tidak dapat menjawab akan diseksa di kubur.

Malaikat Nakir (نكير)

Sama seperti malaikat jahat. Kedua malaikat ini ditugaskan untuk bertanya tentang perbuatan manusia di kubur. Kedua-duanya hadir dengan wajah yang muram dan menakutkan bagi mereka yang telah mati membawa dosa dan hati yang tidak selamat. Sebaliknya, wajah yang mereka paparkan sangat cantik dan menenangkan bagi mereka yang meninggal kerana Husnul Khatimah.

Malaikat Raqib (رقق)

Malaikat Raqib mempunyai tugas utama untuk mencatat perbuatan baik manusia sepanjang hayatnya.

Oleh itu, ingatlah bahawa semua tindakan dalam hidup kita akan dirakam oleh malaikat dan membalas dendam mereka kemudian. Oleh itu, bila boleh, selalu lakukan kebaikan dalam hidup anda. Supaya anda juga mendapat pahala yang baik dari Allah SWT.

Malaikat 'Atid (عتيد)

Berbeza dengan malaikat raqib. Malaikat atid bertugas mencatat perbuatan buruk manusia.

Kedua Malaikat Raqib Atid selalu menemani manusia ke mana sahaja mereka berada dan ke mana sahaja mereka pergi. Jumlah malaikat sebanding dengan jumlah manusia sepanjang zaman.

Malaikat Malik (مالك)

nama malaikat dan tugasnya

Malaikat malaikat berfungsi sebagai penjaga pintu ke neraka. Neraka adalah tempat bagi orang yang selalu melakukan perkara buruk dalam hidup mereka dan tidak percaya kepada Allah SWT.

Di neraka ini, ada malaikat yang menjaga pintu, yaitu Malaikat Malaikat. Ini seperti yang dinyatakan dalam Surat At-Tahrim ayat 6, yang berarti:

"Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaga malaikat itu keras, keras, yang tidak mengingkari Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu melakukan apa yang diperintahkan-Nya. . "

Malaikat Ridhwan (رضوان)

Malaikat ridwan berperanan sebagai penjaga surga. Penampilannya sangat cantik dan menggembirakan penghuni Syurga.

Ridwan adalah nama malaikat yang menjaga pintu syurga, walaupun tidak ada maklumat dalam Hadis Al-Quran dan Sahih mengenai kejelasan namanya.

Kadang-kadang namanya diucapkan Rizvan oleh Parsi, Urdu, Pashto, Tajik, Punjabi, Kashmir dan bahasa lain yang dipengaruhi oleh Parsi.

Terdapat juga nama dan tugas malaikat Allah yang tidak perlu diketahui. Berikut adalah antara mereka

Nama Malaikat yang Tidak Perlu Anda Ketahui

 1. Malaikat Zabaniah, 19 malaikat penyeksaan di neraka yang sangat kejam dan kasar.
 2. Malaikat Hamalat Al 'Arsy, 4 malaikat yang membawa Arasy Allah SWT hari ini dan pada hari kiamat akan ditambah kepada 8 orang.
 3. Malaikat Harut dan Marut, 2 malaikat menjadikan manusia dan diuji oleh Allah SWT.
 4. Malaikat Dar'dail, yang bertugas mencari manusia yang berdoa, bertaubat dan lain-lain selama bulan Ramadhan.
 5. Malaikat Kiraman Katibin, yang bertugas sebagai pendaftar mulia kepada jin dan manusia.
 6. Malaikat Mu'aqqibat, yang bertugas menjaga manusia dari kematian hingga waktunya telah ditentukan siapa yang datang dan pergi.
 7. Angel Arham, yang bertanggungjawab membuat keputusan mengenai nasib, kematian, nasib dan lain-lain pada usia 4 bulan kehamilan.
 8. Malaikat Jundallah, yang bertugas sebagai malaikat perang yang menolong nabi dalam perang.
 9. Malaikat Ad-Dam'u, malaikat yang selalu menangis ketika melihat kesalahan manusia.
 10. Malaikat An-Nuqmah, malaikat yang selalu berniaga dengan unsur api dan duduk di atas takhta dalam bentuk api. Dia mempunyai wajah tembaga kuning.
 11. Malaikat Ahlul Adli, malaikat yang mempunyai ukuran besar melebihi ukuran bumi dan berisi 70 ribu kepala.
 12. Malaikat dengan badan api dan salji, malaikat yang berukuran besar dengan badan 1/2 api dan 1/2 salji dan dikelilingi oleh pasukan malaikat yang tidak pernah berhenti berzikir.
 13. Malaikat Pengurusan Hujan, bertugas menjaga hujan sesuai dengan kehendak Allah SWT.
 14. Penjaga Matahari, 9 malaikat yang bertugas menghujani matahari dengan salji.
 15. Malaikat rahmat, yang berfungsi sebagai penyebar berkat, rahmat, meminta pengampunan dan pembawa roh beberapa orang saleh, dia datang bersama dengan malaikat maut dan malaikat hukuman.
 16. Malaikat Azab, yang berperanan sebagai pembawa semangat bagi beberapa orang yang tidak percaya, zalim, dan munafik. Dia datang bersama dengan malaikat rahmat dan malaikat maut.
 17. Malaikat Perbezaan, Haq dan Bathil, yang bertugas membezakan tindakan yang betul dan salah pada manusia.
 18. Malaikat Kepastian, yang tugasnya adalah untuk mengesahkan pendirian orang yang beriman.
 19. Guardian Angel 7 Heaven Doors, yang bertugas melindungi pintu 7 langit. Mereka diciptakan oleh Allah SWT sebelum langit dan bumi wujud.
 20. Malaikat Salam Ahli Surga, yang telah memberi salam kepada beberapa ahli surgawi.
 21. Malaikat Memohon Pengampunan Bagi Orang Beriman, beberapa malaikat di sekitar Arsy meminta pengampunan bagi orang-orang yang beriman.
 22. Malaikat Memohon Pengampunan Bagi Manusia di Bumi, beberapa malaikat yang berdoa memuji Allah SWT dan meminta pengampunan bagi manusia di bumi.
 23. Malaikat yang Menemani Malaikat Maut, malaikat ini berjumlah 70,000, mereka datang dan berdoa agar malaikat maut mengambil nyawa beberapa orang yang beriman.
Baca juga: 4 Hadis Menuntut Ilmu untuk Orang Islam (+ Makna)

Inilah sepuluh malaikat yang mesti kita kenal dan percayai dengan bersungguh-sungguh tanpa ragu-ragu.

Mudah-mudahan dengan mempercayai adanya malaikat dan tugasnya, kita sebagai manusia seharusnya dapat berkelakuan baik dan melakukan perbuatan baik dan menjauhi semua larangan-Nya.