Koleksi doa isteri untuk suami (Lengkap) agar segala urusan dipermudahkan

doa-untuk-suami

Doa untuk suami isteri dapat meliputi: doa agar suami menghindari harta benda haram, doa untuk rezeki yang baik dan halal, doa agar suami sentiasa dilindungi, dan perinciannya dijelaskan dalam artikel ini.


Seorang isteri wajib mendoakan suaminya. Ini kerana kehidupan rumah tangga yang baik adalah ketika pasangan suami isteri mempunyai komposisi yang seimbang.

Seperti sistem yang bekerjasama, berkoordinasi, saling melengkapi, saling melengkapi. Ini perlu disedari demi menjaga kehidupan rumah tangga yang selalu penuh dengan mawaddah, rahmat dan sakinah.

Seorang suami mempunyai kewajipan untuk memenuhi dan memenuhi keperluan keluarganya, sementara isteri adalah orang pertama yang bersedia menjadi wakil suami.

Selain memberi sokongan melalui tindakan dan ucapan, tentunya sokongan lain yang diperlukan adalah doa.

Berdoa adalah kaedah untuk menyampaikan hamba dengan Tuhan. Kerana semua yang berlaku semasa di dunia adalah kehendak Tuhan.

Berdoa kepada suami anda, bererti meminta kepada Allah SWT segala yang berkaitan dengan suami. Meminta suami menjaga iman, dapat memberi rezeki, kasih sayang, tanggungjawab dan kebaikan lain untuk kehidupan rumah tangga.

Berikut ini adalah koleksi doa yang dapat dilafazkan oleh seorang isteri untuk suami tercinta.

doa untuk suami

Koleksi doa untuk suami

1. Doa agar suami sentiasa dilindungi

Ya Tuhan, berkatilah suamiku yang jauh. Berikan perlindungan dan keselamatan kepada suamiku, kerana hanya Engkau yang dapat memerintah.

Tuhan, suami saya bukan orang yang kuat. Semoga anda memberinya kekuatan, agar dia dapat bekerja dengan bersemangat dan lancar.

Ya Tuhan, suamiku bukanlah seorang yang pintar. Semoga Anda memberinya alasan, agar dapat menggunakan pemikiran yang baik untuk perbuatan baik, menjauhkan diri dari pemikiran jahat dan terjun.

2. Memperolehi rezeki yang baik dan halal

اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا وَرِزْقًا طَيِّبًا وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

Allahumma innii as-aluka 'ilman naafi'an wa rizqon thoyyiban, wa' amalan mutaqobbal

Maksudnya: Ya Allah, aku benar-benar meminta pengetahuanmu yang berguna, rizki yang sah, dan amal yang diterima.

3. Doa untuk kekayaan yang diberkati

اللَّهُمَّ أَكْثِرْ مَاِلي (لَنَا) وَوَلَدِي (نَا) وَبَارِكْ لي (لَنَا) فِيهِ

Allahumma aktsir maa lii (lanaa) wawaladii (naa) wabaaRiklii (lanaa) fiihi

Maksudnya: Ya Allah, perbanyakkan harta dan anak-anakku dan berkatilah pemberian yang Engkau berikan.

4. Doa agar suami menghindari harta benda haram

اللهم يا غنى ياحميد يامبدئ يامعيد يارحيم ياودود يافعال لما ير يد اغننى بحلا لك عن حرامك وبفضلك عمن سواك

Allahumma yaa ghoniyyu yaa hamiid yaa mubdi'u yaa mu'iid yaa spiritual yaa waduud yaa fa'alu lima yuriid agnini bihalaalila, anharoomika wa bifadlika 'amman siwaak

Makna: Ya Allah, Tuhanku, yang terkaya dan paling terpuji, Tuhan yang menentukan dan kembali, yang paling penyayang dan paling penyayang. Beri aku kekayaan yang Engkau jadikan halal, bukan yang Engkau haramkan, berikan kepadaku lebih banyak daripada yang lain dengan rahmat-Mu.

5. Doa untuk suami yang jauh

أَسْتَوْدِعُ اللَّهَ دِينَكَ وَأَمَانَتَكَ وَخَوَاتِيمَ عَمَلِكَ

Astawdi'ullaha inaka, wa amaanataka, wa khowaatiima 'amalik

Maksudnya: Saya mempercayakan agama, kepercayaan, dan perbuatan terakhir anda kepada Allah.

6. Minta pengampunan atas dosa dan kelalaian suami

doa untuk suami

Allahumma yaa ghoniyyu yaa hamiid yaa mubdi'u yaa mu'iid yaa spiritual yaa waduud yaa fa'alu lima yuriid agnini bihalaalila, anharoomika wa bifadlika 'amman siwaak

Maknanya: Ya Allah, yang terkaya dan paling terpuji, Tuhan yang ditakdirkan dan kembali, yang paling penyayang dan paling penyayang. Beri aku kekayaan yang Engkau jadikan halal, bukan yang Engkau haramkan, berikan kepadaku lebih banyak daripada yang lain dengan berkat-Mu.

Selain berdoa menggunakan lafadz Arab, doa-doa berikut juga dapat dikatakan

Ya Allah! Jadikanlah aku dan suamiku di antara mereka yang meminta pengampunan, dan jadikanlah aku dan suamiku sebagai hamba-Mu yang saleh dan setia dan jadikanlah aku dan suamiku di antara Auliya'-ANDA yang dekat di sisi-Mu, dengan kelembutan-Mu, wahai hakikat Yang Maha Esa Menyayangi antara semua kekasih.

7. Jauhi harta dan godaan dunia

Ya Allah, jika suamiku tergoda dengan keindahan duniamu, tunjukkan kepadaku cara terbaik untuk melalui semua dugaanmu dan berikan kesabaran kepadaku untuk terus membimbingnya.

Sekiranya suami saya tunduk pada nafsu yang lalai, berilah saya kekuatan-Mu agar saya dapat membetulkan keadaannya.

Sekiranya saya buntu membuat keputusan, bimbinglah saya ke jalan yang Anda sukai.

8. Meminta kesihatan dan ucapan terima kasih kepada suami

Ya Allah, berkatilah perjalanan suamiku setiap langkahnya. Kuatkan dan lapangkan dadanya, berikan kesabaran yang tidak terhingga dan jauhkan dari perkara yang tidak baik.

Ya Allah, kurniakanlah kurniaMu kepada suamiku yang menjalankan tugasnya sebagai ketua rumah tangga kami menurut perintahMu. Memuliakan dia sebagai pemimpin kami dengan jalan mudah baginya dalam mencari rezeki pemberian-Mu. Ya Allah, permudahkanlah urusan suamiku.

9. Doa untuk suami agat mengelakkan perbuatan tidak bermoral

Ya Allah! Janganlah engkau menghina aku dan suamiku kerana perbuatan tidak bermoral terhadapMu, dan jangan memukul aku dan suamiku dengan cambuk balasmu. Jauhkan aku dari perkara-perkara yang dapat menyebabkan Engkau marah, dengan rahmat dan pertolongan-Mu, Wahai puncak keinginan mereka yang menginginkan!

Ini adalah koleksi lengkap doa-doa isteri agar suami dipermudahkan segala urusan. Terlepas dari beberapa koleksi doa ini, seseorang bebas membaca doa sementara solatnya baik dan bermanfaat. Semoga bermanfaat!