Nikola Tesla Tidak Hebat Seperti yang Anda Fikirkan, Dan Edison Tidak Seburuk Yang Anda Fikirkan

Nikola Tesla adalah saintis terhebat sepanjang masa, penemu segalanya.

Sementara itu, Thomas Alva Edison hanyalah saintis jahat yang mencuri idea Tesla.

Anda fikir begitu?

Beberapa ketika yang lalu kami melakukan tinjauan kecil dengan audiens Saintif dengan jumlah keseluruhan 554 responden. Kami bertanya kepada mereka mengenai saintis kegemaran mereka, sama ada Nikola Tesla atau Thomas Alva Edison, dan mengapa.

Hasilnya diringkaskan dalam gambar di bawah.

Seperti trend umum hari ini, Nikola Tesla mengambil kedudukan yang lebih tinggi ... dan jawapan yang diberikan rata-rata tidak jauh

"Tesla adalah seorang genius, sementara Edison jahat - pencuri idea Tesla".

Nikola Tesla adalah saintis yang hebat, ya, saya setuju. Memang dia sangat hebat. Dia seorang genius gila yang sayangnya tidak mendapat pujian yang patut diterima oleh dunia.

Tetapi menganggap Tesla adalah segalanya, sementara Edison hanyalah seseorang yang licik dan kejahatan tidak benar.

Belum lagi terdapat banyak tuntutan hebat mengenai Tesla yang sebenarnya tidak berasas dan tidak benar.

Di sini kita menerokainya.

Makalah ini sama sekali tidak bertujuan untuk menghina Tesla atau memuliakan Edison, tetapi bertujuan untuk memberi pemahaman agar kita sama-sama menghargai dua orang hebat ini.

Nikola Tesla

Nikola Tesla (1856) adalah penemu hebat dan salah satu orang terpenting dalam peralihan penggunaan tenaga elektrik.

Sumbangannya kepada penjana AC moden yang jauh lebih efisien membolehkan kuasa AC menjadi sistem penghantaran elektrik berskala besar yang kita rasakan sekarang.

Tesla mengabdikan hidupnya untuk membuat alat yang berguna untuk umat manusia.

Bermula dari teknologi elektrik, alat kawalan jauh, sinar-x, hingga radio, secara langsung dan tidak langsung tidak dapat dipisahkan dari sumbangan Tesla. Sumbangan ini menjadikannya salah satu pencipta terpenting dan salah seorang jurutera terhebat dalam sejarah.

Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison (1847) adalah pencipta paling produktif pada zamannya. Dia terkenal oleh masyarakat umum kerana lampu pijar moden yang dihasilkannya.

Lebih-lebih lagi, dia memegang rekod 1.093 paten untuk namanya. Penemuannya juga banyak membantu dalam bidang pertahanan pemerintah Amerika Syarikat semasa perang dunia.

Beberapa penyelidikannya termasuk: mengesan pesawat, menghancurkan periskop dengan mesingan, mengesan kapal selam, menghentikan torpedo dengan jaring, meningkatkan kekuatan torpedo, kapal penyamaran, dan banyak lagi.

Dia adalah penemu yang menerapkan prinsip-prinsip pengeluaran besar-besaran untuk proses penemuan, menjadikannya ahli perniagaan yang boleh dipercayai dan juga penemu.

Pada masa mudanya, Tesla berpindah ke Perancis dan bekerja untuk anak syarikatnya Thomas Alva Edison.

Pada masa itu, Edison terkenal sebagai penemu produktif di Amerika. Tesla, yang masih muda, kagum dengan pencapaian Edison.

Di anak syarikatnya Edison, Tesla mendapat pekerjaan merancang dan memperbaiki alat kuasa. Prestasi baiknya menyebabkan bos Tesla mempromosikannya untuk bekerja secara langsung dengan Edison di Amerika.

Tesla membawa surat dari bosnya untuk diberikan kepada Edison yang berbunyi:

"Saya kenal dua orang luar biasa, yang satu adalah anda (Edison), yang lain adalah pemuda ini (Tesla)".

Tidak lama selepas Tesla tiba di Amerika, dia segera bekerja secara langsung dengan Edison. Tesla mula melakukan pekerjaan sederhana pada awalnya dan kemudian dengan cepat melakukan tugas yang kompleks.

Oleh Edison, Tesla ditugaskan untuk merancang semula generator DC untuk menjadikannya lebih cekap.

Menurut cerita, Edison pada masa itu berkata:

"Saya akan memberi anda $ 50,000 jika saya dapat menyelesaikan tugas ini"

Tesla juga berjaya menyelesaikan tugas itu, tetapi Edison malah mengatakannya

"Tesla, anda tidak faham jenaka Amerika"

Tidak lama kemudian, Tesla memutuskan untuk meninggalkan syarikatnya Edison setelah bekerja selama enam bulan.

perang semasa

Pada masa itu, industri elektrik terbahagi kepada dua kubu: elektrik DC (arus terus) atau arus terus dan arus elektrik AC (arus bolak-balik).

Edison berada di kem kuasa DC bersama Syarikat Edison Electric Light, sementara Tesla berada di kem kuasa AC yang bekerja untuk Westinghouse di Syarikat Elektrik Westinghouse.

Setiap kem bersaing untuk membuat sistem yang lebih baik dan mempromosikannya kepada masyarakat.

Ada pendapat yang mengatakan bahawa kem kuasa DC membunuh seekor gajah dengan kejutan elektrik AC, untuk menunjukkan bahawa elektrik AC berbahaya.

Tetapi ini tidak benar.

Kejadian itu berlaku pada tahun 1903, ketika Perang Semasa  selesai, dan Edison sendiri telah meninggalkan syarikat kekuasaannya. Jadi kejadian ini tidak berkaitan langsung dengan Edison dan perang semasa.

Sementara itu, untuk mempromosikan kuasa AC, Tesla berdiri di atas pentas dan mengalirkan kuasa AC ke badannya.

Perang semasa ini berakhir apabila pelabur syarikat Edison memintanya untuk menggunakan kuasa AC.

Pada akhirnya, Edison mengakui bahawa dia salah dalam mengira potensi elektrik AC.

Selepas perseteruan ini, Westinghouse memenangi lelang projek loji tenaga yang memanfaatkan Air Terjun Niagara. Westinghouse dan Tesla membina loji kuasa hidroelektrik besar pertama di dunia.

Pada masa itu, tidak ada teknologi yang mampu memanfaatkan tenaga yang begitu besar. Terima kasih kepada mereka berdua, kekuatan besar Air Terjun Niagara dapat ditukarkan menjadi elektrik dan disalurkan dalam jarak jauh, menerangi seluruh kota New York dengan sistem kuasa AC.

Baca juga: Mengapa hasil tinjauan berbeza? Yang manakah benar?

Teknologi ini merupakan perintis dan diterapkan di pelbagai wilayah di Amerika dan dunia. Setelah sistem kuasa AC Tesla dikembangkan, dia mendapat banyak wang dari hak patennya.

Nikola Tesla Electric

Ramai orang berpendapat bahawa Tesla mencipta elektrik (atau secara teknikal, arus ulang-alik), supaya kita dapat menikmati elektrik seperti sekarang.

Secara teknikal , tidak.

Tenaga elektrik wujud jauh sebelum Tesla.

Kuasa AC juga telah berkembang jauh sebelum campur tangan Tesla.

Penjana elektrik AC pertama diperkenalkan oleh Hippolyte Pixxi pada tahun 1832, yang dipacu oleh serangan tangan. Penjana AC fasa tunggal digunakan secara meluas di Eropah oleh banyak pencipta pada awal tahun 1880-an.

Selepas itu para saintis mula membangunkan penjana AC dua fasa. Dan diteruskan dengan konsep penjana AC polifasa yang lebih cekap.

Terdapat banyak saintis yang mengusahakan idea penjana AC polifasa ini. Nikola Tesla adalah salah satu daripadanya.

Hebatnya Tesla, dia berjaya membuat genator AC polifasa dengan bentuk ringkas dan kecekapan tinggi. Ini adalah pencapaian hebat Tesla. Penjana ini juga digunakan di Air Terjun Niagara.

Edison

Semasa sekolah rendah, kami mengenali Edison sebagai pencipta lampu pijar yang hebat.

Secara teknikal , tidak.

Terdapat banyak saintis lain yang mengembangkan lampu pijar sebelum Edison, seperti Joseph Swan dari England.

Penemuan adalah proses yang panjang dan berterusan yang menghubungkan dari satu penemu dengan yang lain, dari seorang saintis ke yang lain. Terus berkembang untuk mencapai bentuk yang lebih optimum.

Joseph Swan terkenal sebagai pelopor teknologi cahaya pijar.

Tetapi lampu pijar Swan masih sangat mahal dan cepat terbakar. Sehingga banyak saintis ingin mengembangkan lampu pijar ini.

Dan sama seperti Tesla berjaya membangunkan penjana AC yang sangat cekap, Edison berjaya membuat lampu pijar yang sangat praktikal, murah, tahan lama, dan dapat dihasilkan secara besar-besaran. Edison dan pasukannya mencuba lebih dari 3000 reka bentuk lampu pijar, sehingga akhirnya mereka dapat menemukan komposisi yang tepat.

Dan banyak penyelidik yang mempelopori bola lampu sebelum Edison, seperti Joseph Swan, secara terbuka mengagumi penyelesaian Edison untuk masalah kejuruteraan yang sangat sukar.

Saya telah berusaha untuk mengetahui, apakah idea Tesla yang dicuri oleh Edison?

Atau lebih teknikal, idea Tesla apa yang dipatenkan oleh Edison atas namanya?

Tetapi saya tidak menjumpainya.

Sekiranya anda tahu, sila sebutkan dalam komen.

Rupa-rupanya, apa yang orang maksudkan dengan 'Edison mencuri idea Tesla' adalah kejadian yang saya sebutkan di atas, ketika Edison meminta Tesla untuk merancang semula generator DCnya dengan janji $ 50,000 tetapi ia tidak diberikan.

Tetapi sebenarnya kisah itu sendiri masih dalam perbahasan, tidak sepenuhnya benar.

Dalam autobiografinya, Tesla sendiri tidak secara langsung mengatakan bahawa itu adalah Edison yang menjanjikan $ 50,000.

Tesla menulis:

Selama hampir setahun waktu biasa saya adalah dari 10:30 pagi hingga 5:00 pagi keesokan harinya tanpa pengecualian sehari. Edison berkata kepada saya, "Saya mempunyai banyak pembantu yang rajin tetapi anda mengambil kuih itu." Dalam tempoh ini, saya merancang dua puluh empat jenis mesin standard dengan teras pendek dan corak seragam yang menggantikan yang lama. Pengurus telah menjanjikan $ 50,000 kepada saya setelah menyelesaikan tugas ini tetapi ternyata itu adalah jenaka praktikal. Ini memberi saya kejutan yang menyakitkan dan saya melepaskan jawatan saya.

Kami tidak tahu bagaimana ia berlaku. Lebih-lebih lagi, kita juga tidak tahu siapa Tesla yang dimaksudkan oleh ' The manager '. Adakah itu Edison atau tidak.

Sekiranya ternyata demikian, ini memang salah yang dilakukan oleh Edison. Tetapi jangan lupa satu perkara, apa yang dilakukan Edison bukan hanya ini. Tetapi banyak perkara lain. Jangan hanya memikirkan kesalahan yang satu ini dan kemudian menamakannya benar-benar buruk.

Kemudian, berdasarkan penjelasan dalam buku The Truth About Tesla: The Myth of the Lone Genius in the History of Innovation,  dijelaskan bahawa Tesla meninggalkan syarikat Edison juga bukan kerana itu. Juga dijelaskan bahawa Edison juga menawarkan untuk menaikkan gajinya kepada Tesla.

Dan ...

Reka bentuk Tesla untuk penjana DC pada akhirnya tidak digunakan oleh Edison kerana tidak sesuai dengan pilihan yang diinginkan. Edison lebih suka dan mahukan penjana dengan motor elektromagnetik panjang, sementara Tesla merancang penjana dengan motor pendek.

Walaupun pada akhirnya, seperti yang kita tahu sekarang, penjana dengan motor elektromagnetik yang lebih pendek ala Tesla lebih cekap dan digunakan di semua penjana pada masa ini.

Nikola Tesla adalah pengikut bumi rata

Flat-Earthers berpendapat bahawa Nikola Tesla adalah salah satu orang yang percaya bahawa bumi itu rata.

Kerana itu, golongan elit global cuba menyembunyikan nama mereka di sekolah, sejarah, buku teks, dan sebagainya.

Ini adalah tuntutan yang tidak berasas.

Pertama, petikan di mana Tesla bumi rata bukan berdasarkan petikan dari Tesla.

Pada kesempatan lain, Tesla juga sering menyebut bumi dengan perkataan globe. 

Kemudian mengenai nama Tesla yang tersembunyi, ini juga tidak benar.

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengenai sains di sebalik Sukan Asia 2018, luar biasa!

Lebih tepatnya, ini adalah dari kebodohan dan bukannya penyembunyian yang disengajakan.

Nama Tesla telah digunakan secara meluas di pelbagai tempat

 • Digunakan sebagai anugerah oleh IEEE, Nikola Tesla Award
 • Unit medan magnet
 • Nama lapangan terbang terbesar di Serbia
 • Dan sebagainya

Nikola Tesla mengembangkan Tenaga Percuma

Ini juga tidak tepat.

Tenaga bebas yang disebut dalam tuntutan adalah konsep bahawa tenaga dapat dicipta secara percuma dari apa-apa. Atau katakan mengambil elektrik secara percuma dari udara.

Sebagai saintis dan jurutera yang hebat , Tesla pasti tahu betul bahawa kita tidak dapat menghasilkan tenaga percuma, elektrik percuma. Kerana tidak menepati prinsip penukaran tenaga yang harus selalu diterapkannya dalam mesin reka bentuknya.

Gegelung Tesla bukan penjana tenaga, apalagi alat 'tenaga bebas'. Salah satu fungsi gegelung Tesla adalah untuk tujuan penghantaran tenaga tanpa wayar.

Di Menara Wanderclyffe, Nikola Tesla juga menggunakan penjana arang batu sebagai sumber tenaganya.

Elon Musk adalah salah satu teknopreneur terhebat pada zaman kita. Dia terkenal membina pelbagai industri revolusi di dunia pada masa yang sama: SpaceX, Hyperloop, Tesla, Solar City, dan lain-lain.

Siapa yang dia idola, Thomas Alva Edison atau Nikola Tesla?

Ternyata Elon Musk mengidolakan Edison lebih banyak daripada Tesla.

"Tetapi secara seimbang, saya peminat Edison lebih besar daripada Tesla kerana Edison membawa barangnya ke pasar dan membuat penemuan itu dapat diakses oleh dunia, sedangkan Tesla tidak benar-benar melakukannya."

"Saya mengidolakan Edison lebih daripada Tesla, kerana Edison dapat memproses penemuannya untuk dijual di pasar dan membuatnya dapat diakses oleh dunia, sementara Tesla tidak melakukannya."

Musk meneruskan,

"Sejauh model panutan, saya rasa jelas ada seseorang, model peran yang jelas. Saya fikir Edison pastinya merupakan role model yang mungkin merupakan salah satu role model terbesar. "

"Saya rasa Edison adalah role model terbesar (role model)."

Dengan segala kehebatannya, Elon Musk juga disebut-sebut sebagai Edison abad ke-21. Tidak sukar untuk melihat persamaan antara keduanya.

Terutama dari segi bagaimana Musk atau Edison mengatur pasukannya untuk dapat menghasilkan banyak penemuan dan penemuan baru.

Tetapi lebih daripada itu, Elon Musk juga menghormati Tesla, dan menggunakan namanya untuk kereta elektrik yang dikembangkannya.

Dan ...

Watak Elon Musk mewakili kehebatan Edison dan Tesla masing-masing.

Elon Musk adalah pemimpin, pencipta, ahli perniagaan yang boleh dipercayai seperti Edison. Dia juga sering terlibat dalam proses kejuruteraan dan mempunyai visi yang kuat untuk kemanusiaan, seperti Tesla.

Apa yang ingin saya katakan dalam makalah ini adalah bahawa kita semua menghormati kedua-dua orang hebat ini dengan sewajarnya.

Nikola Tesla tidak sehebat yang anda fikirkan

Apa yang saya maksudkan di sini tidak bagus jika anda terbawa oleh tipuan yang membesar-besarkan kemampuan Tesla, seperti elektrik percuma - menjana elektrik dari sia-sia, bercakap dengan makhluk asing, menemui kuasa AC, penganut bumi rata, dan banyak lagi.

Di luar itu, Tesla adalah penemu yang sangat kuat. Sumbangannya sangat banyak dalam pelbagai bidang, walaupun ramai yang tidak mengetahuinya.

Edison tidak seburuk yang anda sangka

Seperti yang saya katakan panjang lebar dalam perbincangan di atas, Edison tidak seburuk yang anda fikirkan. Terutama jika anda menganggapnya sebagai pencuri idea dan ahli perniagaan yang tamak. Kesnya tidak sesederhana yang anda fikirkan, terdapat banyak perkara yang membingungkan dan tidak betul.

Dan di luar itu, Edison adalah penemu yang sangat kuat. Kehebatannya dalam mengatur pasukan juga patut dihargai, yang membuatnya dapat menghasilkan banyak penemuan yang dapat dilaksanakan  dalam hidupnya.

1093 paten tidak kecil, bro!

Dia juga berjaya menubuhkan syarikat  General Electric yang sebenarnya dapat bertahan hingga sekarang sebagai salah satu syarikat terbesar di dunia, menghasilkan enjin pesawat jet, mesin lokomotif, dan lain-lain, yang kami rasakan manfaatnya.

Oleh itu.

Sekiranya ada sanggahan, hantarkan di ruangan komen!


Adakah Bumi rata? Masih keliru dengan bentuk sebenar Bumi?

Kami baru sahaja menyelesaikan sebuah buku yang bertajuk Membetulkan Kesalahpahaman Bumi yang Datar. 

Buku ini membincangkan bentuk Bumi dengan lengkap dan jelas. Bukan hanya andaian atau pendapat.

Buku ini membincangkan kajian sains dari perspektif sejarah, konseptual, dan teknikal mengenai topik-topik yang  disalahpahami oleh anting-anting. Dengan cara ini pemahaman yang komprehensif akan diperoleh.

Untuk mendapatkan buku ini, sila klik di sini secara langsung.


Rujukan:

 • Autobiografi Nicola Tesla: Penciptaan Saya
 • Kebenaran Mengenai Tesla: Mitos Genius Sendiri dalam Sejarah Inovasi - Buku
 • Biografi Nikola Tesla - Zenius
 • Nikola Tesla - FlatEarth.ws
 • Nikola Tesla - Sejarah
 • Nikola Tesla bukan Tuhan dan Edison bukan syaitan
 • Adakah Thomas Edison mencuri idea dari Nikola Tesla? - Reddit
 • Nikola Tesla lawan Thomas Edison dan pencarian kebenaran
 • Adakah Thomas Edison mencuri penemuan Nikola Tesla dan merosakkan kariernya
 • Tesla Terlalu Berlebihan - Menghilangkan Kultus Tesla
 • Two Side of Elon Musk diambil dari Nikola Tesla dan Thomas Edison