Proses Pembekuan Darah Pada Manusia

proses pembekuan darah

Proses pembekuan darah adalah proses di mana darah membentuk gumpalan (darah beku) untuk menutup dan menyembuhkan luka dan menghentikan pendarahan. Ini akan berlaku semasa kita cedera atau cedera.

Proses pembekuan darah atau pembekuan ini adalah mekanisme yang sangat penting bagi tubuh untuk mencegah kehilangan darah dalam jumlah besar daripada kecederaan.

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh membahayakan kesihatan, bergantung pada keadaan setiap orang. Seperti mana-mana kelainan dalam proses pembekuan darah. Hasilnya boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti kekurangan darah. Untuk lebih jelasnya, mari kita ketahui proses pembekuan darah berikut.

Kepentingan Pembekuan Darah

Pembekuan darah atau pembekuan memainkan peranan penting dalam memperbaiki saluran darah yang cedera agar pendarahan tidak berulang.

Apabila pendarahan berlaku, tubuh secara automatik akan memberi isyarat kepada otak untuk melakukan proses pembekuan darah. Dalam kes ini, bahagian tubuh yang paling dipercayai adalah faktor pembekuan, yang merupakan protein dalam plasma darah yang dihasilkan oleh hati dengan menggunakan vitamin K dari makanan dan dihasilkan oleh bakteria baik dalam usus.

Proses pembekuan darah adalah bahagian penting dalam mekanisme hemostasis, iaitu usaha tubuh untuk mencegah pendarahan dari saluran darah yang cedera.

Dalam proses ini, tubuh dapat mengawal dan membatasi penampilan proses pembekuan darah secara automatik sehingga pembekuan darah tidak terjadi.

Apabila terdapat gangguan pada mekanisme pembekuan ini, ini dapat mengakibatkan komplikasi yang mengancam nyawa. Sekiranya darah tidak dapat membeku, ada risiko pendarahan teruk dan bahkan jatuh.

Sebaliknya, pembekuan darah yang berlebihan juga boleh menyebabkan pembekuan darah. Gumpalan ini mempunyai risiko menyumbat saluran darah dan bahkan mengakibatkan strok atau serangan jantung.

Baca juga: 23+ Contoh Ucapan Bahasa Jawa (Paling Lengkap) secara ringkas mengenai Pelbagai Tema proses pembekuan darah

Mekanisme Pembekuan Darah di Badan

Berikut adalah proses hemostasis dan pembekuan darah di bahagian badan yang cedera.

1. Saluran darah yang sempit

Ketika badan cedera dan berdarah, ini berarti ada kerosakan pada saluran darah.

Jadi, pada masa itu saluran darah akan kekejangan, menyebabkan vasokonstriksi atau penyempitan saluran darah.

Saluran darah yang menyekat ini dapat mengurangkan aliran darah ke kawasan yang cedera.

2. Penyumbatan platelet

Platelet ini akan aktif secara automatik sebagai tindak balas apabila mereka cedera. Platelet akan mengeluarkan sejenis isyarat kimia yang dapat menarik sel-sel badan ke kawasan yang cedera.

Platelet dan sel badan akan membeku, membentuk penyumbatan pada luka.

Proses ini memerlukan peranan protein yang disebut faktor von Willebrand, yang membolehkan platelet melekat bersama dan membentuk gumpalan.

3. helai Fibrin terbentuk

Kerosakan pada saluran darah dapat mengaktifkan faktor pembekuan dalam darah.

Protein faktor pembekuan mempromosikan pengeluaran fibrin, yang merupakan helai protein yang sangat kuat dan berkait untuk menutup kawasan yang cedera.

4. Proses pembekuan darah berhenti

Supaya pembekuan darah tidak berlaku secara berlebihan, faktor pembekuan akan berhenti berfungsi dan platelet diambil kembali oleh darah.

Apabila luka secara beransur-ansur membaik, benang fibrin yang sebelumnya terbentuk akan hancur, sehingga tidak ada lagi penyumbatan pada luka.

Jenis Gangguan Pembekuan Darah

Sekiranya pembekuan darah tidak normal, pendarahan berlebihan dapat terjadi atau sebaliknya, pembekuan darah terlalu banyak dapat mengganggu peredaran darah. Keadaan ini dipanggil darah tebal.

Pada pesakit dengan gangguan pembekuan darah, ini disebabkan oleh faktor pembekuan atau platelet tidak dapat menjalankan peranannya. Keadaan ini boleh mengakibatkan pendarahan yang teruk jika terdapat kecederaan, atau pendarahan spontan pada otot, sendi, dan bahagian badan yang lain.

Baca juga: 20+ Manfaat dan Manfaat Tanaman Lidah untuk Kesihatan

Selalunya, gangguan pembekuan darah berlaku kerana keturunan. Sehingga orang yang menderita gangguan ini dapat meneruskan keturunannya. Terdapat juga gangguan pembekuan darah yang disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit hati.

Beberapa jenis gangguan proses pembekuan darah yang paling biasa adalah seperti berikut:

 • Penyakit Von Willebrand .

  Gangguan pembekuan darah ini adalah keadaan yang paling biasa.

  Pesakit mewarisi kekurangan darah dalam faktor von Willebrand, di mana faktor ini memainkan peranan penting dalam pembentukan gumpalan gumpalan.

 • Hemofilia .

  Hemofilia adalah gangguan pembekuan darah pada hemofilia yang disebabkan oleh jumlah faktor pembekuan darah yang rendah.

  Kerana proses pembekuan darah tidak berjalan dengan normal, bahkan sedikit kesannya dapat menyebabkan pendarahan yang banyak, misalnya pada sendi badan.

 • Kekurangan faktor pembekuan II, V, VII, X atau XII .

  Bergantung pada faktor pembekuan mana yang rendah, pesakit akan mengalami masalah dengan pembekuan darah atau mengalami gangguan pendarahan yang tidak normal.

Gejala Umum Gangguan Pembekuan Darah

Setiap jenis kelainan dalam proses pembekuan darah mempunyai gejala tertentu. Berikut adalah gejala yang biasanya timbul apabila terdapat kelainan:

 • Selalunya terdapat lebam pada kulit tanpa sebab yang jelas.
 • Mimisan yang kerap.
 • Pendarahan terlalu banyak apabila terdapat luka kecil.
 • Pendarahan pada sendi badan.
 • Pada wanita dengan lelaki, haid akan berlaku dengan jumlah darah yang sangat besar.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda harus memastikan dan segera berjumpa dengan pasukan perubatan.

Kerana dengan diagnosis dan rawatan yang tepat dapat mencegah komplikasi selanjutnya dari gangguan pembekuan darah.