11+ Cara termudah untuk membuktikan bumi tidak rata (anda juga boleh melakukannya)

Bumi bulat atau bumi rata?

Di Dunia, hingga kini telah banyak perdebatan mengenai bentuk bumi. Sebenarnya, ini telah dibincangkan beratus-ratus bahkan ribuan tahun yang lalu.

Berikut adalah 11+ cara mudah untuk membuktikan secara saintifik bahawa bumi tidak rata.

1. Fasa dan penampilan bulan

Umum mengetahui bahawa bulan itu bulat. Bulan akan kelihatan berubah dari bulan sabit menjadi bulan purnama kembali ke bulan sabit apabila dilihat dari bumi. Malah ramalan tarikh berdasarkan bulan itu juga sangat tepat. Ini bermaksud bahawa bulan berputar dalam orbit yang jelas.

Ini cukup misteri bagi orang Yunani kuno, mereka juga membuat pengamatan mendalam tentang bulan untuk menentukan bentuk planet kita.

Aristoteles (yang membuat sejumlah besar pengamatan tentang sifat dunia) memperhatikan bahawa semasa gerhana bulan (ketika kedudukan bumi berada di antara Matahari dan Bulan, ia membuat bayangan dalam prosesnya), bayang-bayang di permukaan Bulan berbentuk bulat. Bayang-bayang ini adalah bumi, dan ia adalah bukti besar bahawa bumi tidak rata dan mempunyai berbentuk bola atau spherical bentuk .

Gambar di atas menunjukkan serangkaian foto gerhana bulan yang berlaku pada 15 April 2014.

Anda dapat melihat bayangan Bumi melintasi permukaan Bulan, dan bentuk bayangan melengkung kerana Bumi bulat.

Oleh kerana bumi berputar (lihat eksperimen “Foucault Pendulum” untuk bukti yang pasti, jika anda masih ragu-ragu), bentuk bujur yang konsisten dari gambar yang dihasilkan dalam setiap gerhana bulan membuktikan bahawa bumi tidak hanya berbentuk bulat tetapi berbentuk bujur.

2. Kapal ufuk yang datang atau hilang secara perlahan

Sekiranya anda pernah ke pelabuhan sebelumnya, atau hanya berjalan di sepanjang pantai dan melihat cakrawala, anda mungkin akan melihat fenomena yang sangat menarik: ketika kapal menghampiri, mereka tidak hanya "muncul" dari ufuk (seperti yang akan mereka alami sekiranya dunia itu rata), tetapi lebih tepatnya. muncul seolah-olah dari bawah laut.

Tetapi kapal asal tidak tenggelam sama sekali dan tiba-tiba muncul.

Sebab kapal muncul seolah-olah "muncul dari bawah laut" adalah kerana bumi tidak rata, alias bulat, atau bola yang tidak sempurna.

Apa yang akan anda lihat sekiranya anda melihat semut berjalan ke arah anda di permukaan yang melengkung.

Bayangkan jika semut berjalan di sepanjang permukaan oren dan menuju ke arah anda. Sekiranya anda melihat oren tepat di depan kita, kita akan melihat badan semut perlahan-lahan naik dari "cakrawala", kerana kelengkungan oren.

Sekiranya anda akan melakukan percubaan jauh, kesannya akan berubah: Semut perlahan-lahan akan 'muncul' di depan kami, bergantung pada seberapa tajam anda.

3. Buruj bintang yang berbeza

Pemerhatian ini pada asalnya dibuat oleh Aristoteles (384-322 SM), yang menyatakan bahawa Bumi berbentuk bulat seperti yang dilihat dari konstelasi yang berbeza ketika bergerak menjauh dari khatulistiwa.

Setelah pulang dari perjalanan ke Mesir, Aristoteles menyatakan bahawa terdapat rasi bintang yang kelihatan di Mesir dan Cyprus tetapi tidak dapat dilihat di wilayah utara. Fenomena ini hanya dapat dijelaskan apabila manusia melihat bintang dari permukaan bulat. Aristoteles mendakwa bahawa bola kelengkungan bumi melengkung, tetapi kerana ukuran bumi yang besar, pandangan buruj yang berbeza tidak dapat dilihat dengan segera. (De caelo, 298a2-10)

Semakin jauh anda pergi dari khatulistiwa, semakin banyak rasi bintang yang kita lihat dan digantikan oleh bintang yang berbeza. Ini tidak akan berlaku sekiranya bumi rata:

4. Bayangan tongkat tidak sama

Sekiranya anda cuba memasukkan tongkat ke dalam tanah, tongkat itu akan menghasilkan bayangan. Bayangan bergerak dengan masa (yang merupakan prinsip kuno Clock Shadow). Sekiranya bumi rata, jika dua batang dipasang di lokasi yang berbeza, ia akan menghasilkan gambar yang sama:

Bayangkan cahaya matahari (dilambangkan oleh garis kuning) akan melewati dua batang (garis putih) yang jaraknya terpisah. Sekiranya bumi rata, bayangan yang dihasilkan akan sama panjangnya, tidak kira sejauh mana anda meletakkan tongkat.

Baca juga: Yang Sering Disalahpahami Mengenai Depresi

Tetapi kenyataannya tidak. Sekiranya anda mengukur dua batang dengan jarak tertentu, panjang gambar akan berbeza. Ini kerana bumi bulat, dan tidak rata:

Eratosthenes (276-194 SM) menggunakan prinsip ini untuk mengira lilitan Bumi dengan tepat.

5. Perhatikan lebih jauh di tempat tinggi

Sekiranya kita berdiri di dataran tinggi, anda dapat melihat pemandangan ke cakrawala. Dengan memfokuskan mata kita, kemudian mengambil teropong kegemaran kita dan menatap objek yang kita suka, sejauh mata kita dapat melihat (dengan bantuan lensa teropong) kita dapat melihatnya.

Semakin tinggi kita, semakin jauh kita dapat melihat. Biasanya, ini cenderung berkaitan dengan halangan di Bumi, seperti misalnya kita mempunyai rumah atau pokok yang menyekat penglihatan kita dari tanah.

Sekiranya kita naik ke puncak, kita akan mendapat pandangan yang lebih jelas, tetapi itu bukan alasan yang tepat. Walaupun anda mempunyai tempat tinggi yang sangat jelas tanpa halangan, kami masih akan melihat lebih jauh dari ketinggian yang lebih tinggi.

Fenomena ini juga disebabkan oleh kelengkungan bumi dan tidak akan berlaku sekiranya bumi rata:

6. Kapal terbang

Sekiranya anda pernah melancong ke luar negara, terutamanya perjalanan yang memakan masa yang sangat lama, kita dapat melihat dua fakta menarik mengenai pesawat dan Bumi:

Pesawat terbang dapat bergerak dalam garis lurus untuk waktu yang sangat lama dan tidak terhempas atau tersekat hingga akhir. Mereka juga dapat mengelilingi Bumi tanpa berhenti.

Sekiranya anda melihat ke luar jendela penerbangan transatlantik, anda akan dapat melihat kelengkungan bumi di kaki langit. Pandangan kelengkungan yang terbaik adalah di Concorde, tetapi pesawat tidak lagi ada. Saya tidak sabar untuk melihat gambar-gambar pesawat baru oleh "Virgin Galactic" - cakrawala kelihatan benar-benar melengkung, kerana memang seperti itu.

7. Planet lain adalah bola

Bumi berbeza dengan planet lain, hmm .. tentu ini sangat benar. Setelah pelbagai kajian, hanya bumi kita yang mempunyai kehidupan, sedangkan tidak ada planet lain yang dijumpai mempunyai kehidupan.

Namun, ada beberapa ciri yang mempunyai kesamaan semua planet, dan adalah logik untuk menganggap bahawa jika semua planet berkelakuan dengan cara tertentu, atau menunjukkan ciri-ciri tertentu, maka planet kita juga mungkin memiliki sifat tersebut.

Agak rumit, tetapi dalam bahasa mudah, jika kita melihat 8 planet lain selain bumi berputar dan berputar di orbit mengelilingi matahari maka bumi juga akan mempunyai watak yang sama.

Dengan kata lain: Sekiranya begitu banyak planet yang dibuat di lokasi yang berlainan dan dalam situasi yang berbeza menunjukkan sifat yang sama, kemungkinan planet kita juga mempunyai sifat yang sama. Semua pemerhatian menunjukkan bahawa bentuk planet lain berbentuk bulat, dan mungkin juga bentuk kita.

Pada tahun 1610, Galileo Galilei mengamati satelit planet Musytari yang berputar di sekitarnya. Dia menggambarkan satelit itu sebagai planet kecil yang mengorbit planet yang jauh lebih besar - yang sangat bertentangan dengan apa yang telah dijelaskan oleh gereja pada masa di mana segala sesuatu harus mengelilingi bumi. Pemerhatian ini juga menunjukkan bahawa planet-planet (Musytari, Neptunus, dan Venus yang diamati kemudian) semuanya berbentuk bulat, dan semuanya berputar mengelilingi matahari di orbitnya.

Pengetahuan tentang bumi yang rata, jika ini benar, akan sangat luar biasa kerana akan bertentangan dengan pengetahuan semasa mengenai sifat planet dan bagaimana ia terbentuk. Ini akan mengubah bukan sahaja semua yang kita tahu mengenai pembentukan planet, tetapi juga mengenai pembentukan bintang. Selain itu, apa yang kita ketahui seperti kelajuan cahaya dan pergerakan planet di angkasa (seperti orbit planet, dan kesan graviti, dll.) Perlu diubah jika bumi benar-benar rata.

Pendek kata, bukan sahaja kita menganggap planet kita berbentuk bulat, tetapi kita juga tahu! Bumi tidak rata!

8. Zon waktu berbeza

Sekiranya waktu di New York, jam 12:00. Matahari betul-betul di atas kita. Manakala di Beijing, jam 12:00 tengah malam, dan matahari tidak akan dijumpai di sana. Matahari akan terbit dan terbenam pada waktu-waktu tertentu mengikut setiap negara.

Kita mempunyai zon waktu kerana ketika Matahari menerangi satu sisi bumi yang bulat, sisi yang lain gelap.

Ini hanya dapat dijelaskan jika dunia bumi bulat dan berputar di sekitar paksinya. Pada titik tertentu ketika matahari bersinar di satu bahagian Bumi, sisi yang berlawanan akan menjadi gelap. Inilah yang menjadikan perbezaan zon waktu antara negara.

Baca juga: Bagaimana anda mengenal pasti mayat mangsa nahas kapal terbang?

Cuba bayangkan jika bumi rata, maka cahaya yang bersinar di bumi akan kelihatan seperti lampu sorot di atas pentas. Kerana seperti lampu sorot, kita akan dapat melihat kawasan yang diterangi cahaya matahari dari kawasan gelap. Sekiranya demikian sudah tentu zon waktu tidak akan wujud. Ini adalah salah satu fakta yang menguatkan bumi yang lasak.

Bumi bulat.

9. Lokasi pusat graviti

Terdapat fakta menarik mengenai orang ramai. Daya tarikan (graviti) antara dua objek bergantung pada jisimnya dan jarak di antara mereka. Graviti akan menarik semua benda ke arah pusat jisim objek. Untuk mencari pusat jisim, kita mesti memeriksa objek.

Pertimbangkan sebiji bola. Oleh kerana sfera mempunyai bentuk yang konsisten, tidak kira di mana permukaan kita berdiri, kita akan mempunyai jisim yang sama. Kita berdiri di Korea dan kita berdiri di dunia sehingga zaman kita sama. Ini kerana pusat graviti berada di tengah-tengah bulatan bumi

Oleh kerana pusat graviti bumi berada di tengah bola, di mana sahaja kita berada di permukaan bumi, kita akan mempunyai interaksi yang sama, alias jisim kita akan selalu sama.

Cuba bayangkan jika bumi itu rata. Di manakah pusat graviti? Pasti ada titik, kan ?? Tetapi jika pada titik dan keadaan bumi rata, interaksi graviti pada objek pada kedudukan yang berbeza akan berbeza. Hasilnya ialah jika kita mempunyai kedudukan yang berbeza, masa kita akan berbeza. Lihat ilustrasi di bawah.

Sekiranya kita ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pusat jisim dan pengedaran massa sila klik di sini.

10. Gambar ruang

Dalam 60 tahun terakhir perlumbaan penerokaan angkasa telah bermula. Berbagai negara telah melancarkan satelit, probe dan orang ke angkasa lepas.

Sebilangan angkasawan telah kembali, ada yang masih berlegar-legar di luar angkasa untuk menjalankan tugas. Para angkasawan menghantar gambar yang menakjubkan kepada kita di Bumi. Dan dalam semua foto, bumi ternyata menjadi bola.

Kelengkungan bumi juga dilihat di banyak, banyak, banyak gambar angkasawan dari Stesen Angkasa Antarabangsa. Anda dapat melihat contoh dari Instagram Komander ISS Scott Kelly di sini:

11. Baca rujukan yang dipercayai

Salah satu sebab penting mengapa pemikiran bumi rata diyakini oleh beberapa orang adalah kerana mereka hanya mengambil maklumat dari rujukan yang tidak dipercayai.

Contohnya, seperti video Youtube atau laman web dengan identiti yang tidak jelas dan kandungannya hanya memprovokasi dan menyebarkan teori konspirasi.

Oleh itu, cara mudah ke-11 untuk membuktikan bahawa bumi tidak rata adalah dengan membaca rujukan yang boleh dipercayai.

Salah satu caranya adalah dengan membaca buku "Membetulkan Kesalahpahaman Bumi Datar" oleh Saintif.


Walaupun begitu, sains dan teknologi akan terus maju dan terus berkembang. Tidak ada yang namanya sains tetap, bahkan jika disebut sains tepat, ia juga tidak pasti, kerana puncak sains tepat adalah teori relativiti yang tidak pasti. Oleh itu, adalah wajar kita terus belajar meningkatkan pengetahuan kita.

Sudah tentu untuk mempunyai hujah yang kuat mesti berdasarkan kajian, bukan hanya pendapat peribadi. Objektif dan kematangan juga sangat penting untuk sains. Memberi tahu orang lain tanpa berdebat, memberi cahaya tanpa membakarnya tentu akan jauh lebih baik. Semoga bermanfaat.

Sumber:

10 cara mudah untuk membuktikan bumi tidak rata - Penggagas.com