Sebab Ilmiah di Sebalik Jatuh Cinta

Mungkin ada di antara anda yang didekati oleh wanita cantik, baik anda atau lelaki yang tampan, lucu dan kemudian anda selalu merasa seperti bertemu dengannya berulang kali.

Atau adakah anda pada mulanya tidak pernah bersikap normal terhadap seseorang, tetapi kerana anda selalu didekati dan ditonton untuk waktu yang lama anda mempunyai perasaan suka atau apa yang disebut jatuh cinta.

Apabila remaja jatuh cinta, mereka akan merasa seperti dunia milik mereka berdua. Tetapi mengapa demikian? Sebenarnya apa yang berlaku pada badan kita ketika kita jatuh cinta?

Berikut adalah penjelasan saintifik mengapa seseorang boleh jatuh cinta.

Hormon

Ok, sebelum saya menerangkan prosesnya, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa itu hormon.

Definisi hormon adalah sebatian kimia yang membawa mesej atau maklumat. Ringkasnya, anda boleh menganggap hormon ini sebagai sebatian yang dihasilkan oleh otak yang boleh mempengaruhi tubuh, tingkah laku, dan juga perasaan seperti kebahagiaan dan kesedihan. Contoh kesan hormon adalah ketika anak lelaki mengalami akil baligh, hormon testosteron akan banyak sehingga mempengaruhi tubuh mereka, iaitu tumbuh misai.

Apabila anda merasa selesa dengan seseorang dan anda selalu ingin bersama dengannya, ini bermakna bahawa keinginan anda menjadikan badan anda menghasilkan hormon "senang" yang disebut dopamin. Nah, hormon dopamin inilah yang membuat kita merasa senang ketika bertemu dengannya sehingga anda merasa seperti sedang jatuh cinta. Tetapi bolehkah kita jatuh cinta pada pandangan pertama? Jawapannya adalah ya, anda boleh, dengan melihatnya kita juga dapat membuat hormon dopamin.

Lalu mengapa kita boleh ketinggalan?

Apabila anda menjauhinya, badan anda akan berhenti  menghasilkan dopamin. Kemudian otak kita seolah-olah membebankan kita untuk menghasilkan dopamin semula. Sekiranya anda keliru, anggaplah bahawa anda biasanya dengan perasaan ngeri anda merasa selesa, gembira. Tetapi ketika anda berpisah anda tidak dapat merasakan perasaan selesa itu lagi sehingga otak anda meminta untuk melihatnya lagi.

Baca juga: Bagaimana telefon pintar mempengaruhi prestasi otak anda?

Menurut sains jatuh cinta wujud kerana hormon gembira seperti dopamin, tetapi hormon ini dapat muncul, hilang dan muncul kembali pada bila-bila masa. Jadi walaupun anda menyukai seseorang, mungkin anda tidak selalu merasa bahagia sepanjang masa dengannya. Jadi secara logik jatuh cinta adalah perasaan sebelum menjadi komitmen untuk saling mencintai.

Anda juga boleh melihat banyak petikan manis tentang cinta di Canva.


Catatan ini adalah catatan dari komuniti. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif