Bagaimana anda mendapat banyak ikan ketika memancing pada hari yang panas?

Kita semua tahu bahawa ikan adalah haiwan akuatik yang merupakan salah satu cara mendapatkannya dengan memancing.

Mungkin ada di antara anda yang mempunyai hobi memancing atau ada yang tidak menyukainya kerana anda sudah bosan menunggu umpan yang tidak pernah dimakan oleh ikan, ditambah pula anda ditemani oleh terik matahari.

Tetapi adakah anda tahu ada cara untuk menangkap banyak ikan semasa memancing pada hari yang panas?

Inilah caranya dan penjelasannya.

Buang umpan anda sangat dalam untuk mendekati dasar laut, sungai, tasik atau habitat ikan lain. Ini kerana di dalam air di mana ikan hidup mengandungi gas atau merupakan tempat kelarutan gas, iaitu oksigen, kelarutan dalam hal ini adalah jumlah zat yang dapat larut secara maksimum dalam pelarut dalam keadaan tertentu.

Oleh itu, apabila had kelarutan tercapai, bahan terlarut berada dalam had keseimbangan. Dan salah satu faktor yang mempengaruhi sistem keseimbangan adalah suhu, ketika suhu dinaikkan, reaksi akan beralih ke proses endotermik (menangkap tenaga).

Walau bagaimanapun, kelarutan gas seperti oksigen dalam air adalah eksotermik (melepaskan tenaga / tindak balas di sebelah kanan untuk menghasilkan tenaga dalam hal ini panas) dengan tindak balas: Gas + air à air + panas. Sehingga untuk keseimbangan ini ketika suhu meningkat maka keseimbangan akan beralih ke kiri, iaitu proses endotermik (menangkap tenaga) sehingga kelarutan gas akan berkurang dan sebaliknya jika suhu diturunkan kelarutan gas akan meningkat.

Oleh itu, jika kita membuang umpan lebih dalam, sehingga semakin jauh dari paparan sinar matahari, suhu air secara automatik akan lebih sejuk. Dan suhu air yang lebih sejuk atau lebih rendah, kelarutan gas, dalam hal ini gas oksigen, meningkat.

Kita semua tahu ikan menggunakan insang untuk menghirup oksigen di dalam air, jadi semakin tinggi tahap oksigen di dalam air, semakin banyak ikan di dalam air untuk bernafas dan peluang untuk mendapatkan ikan semakin besar. Dan sedikit tambahan, penjelasan ini juga menjawab persoalan mengapa ketika memanaskan air di dalam bikar terdapat gelembung udara / oksigen yang terbentuk di sisi kaca, dan mengapa air berkarbonat atau apa yang disebut air soda terasa lebih enak ketika sejuk.

Baca juga: Peranan Bakteria Di Sebalik Pembuatan Yogurt

Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh menyertai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

  • Chang, Raymond 2005. Kimia asas: konsep teras jilid 1. Jakarta: erlangga
  • Sukardjo, Pr 1997. Kimia Physics, Yogyakarta: Rineka Cipta.
  • Atkins, PW. 1999. Jilid fizik kimia III. Jakarta: Erlangga