Menubuhkan Negara Anda Sendiri, Adakah Mungkin?

Jawapan teoritis, MUNGKIN.

Namun, sebelum kita ingin menubuhkan sebuah negara, kita mesti mengetahui beberapa syarat yang mesti dipenuhi dalam mewujudkan sebuah negara. Menurut ahli falsafah Socrates dan Aristotle, sekurang-kurangnya ada dua syarat utama untuk mewujudkan sebuah negara, iaitu: (a) keadaan konstruktif dan (b) keadaan deklaratif. Kedua-dua syarat ini mesti dipenuhi oleh sebuah negara.

Keperluan konstruktif bermaksud keadaan fizikal yang mesti dipenuhi oleh negara yang merangkumi tiga aspek, iaitu wilayah, penduduk dan pemerintahan berdaulat.

Untuk faktor penduduk dan pemerintah yang berdaulat, kita mungkin masih dapat menguruskannya dengan mendapatkan banyak sokongan dan banyak (wang). Walau bagaimanapun, untuk faktor wilayah, mungkin perkara yang lebih sukar.

Terdapat dua cara untuk mendapatkan wilayah negara: jalan utama dan jalan sekunder. Cara utama dilakukan dengan menuntut kawasan yang tidak dimiliki oleh mana-mana negara. Ini menjadi sukar kerana hampir semua tempat di bumi dimiliki oleh negara lain. Namun, terdapat tiga tempat di bumi yang tidak dimiliki oleh mana-mana negara yang dikenali sebagai Terra Nullius. Terra Nullius hanya terdapat di: Segitiga Bir Tawil berhampiran sempadan Mesir dan Sudan, Benua Antartika dan Perairan Antarabangsa. Mungkin hanya tiga tempat yang tersedia sehingga kita mendapat wilayah dengan cara utama.

Cara sekunder dapat dilakukan dengan menyerang wilayah negara-negara lain, seperti apa yang dilakukan oleh Raja Serbia dalam usahanya untuk menubuhkan Serbia Besar, pengisytiharan kemerdekaan seperti Dunia kepada percubaan gerakan pemisah seperti Gerakan Aceh Merdeka (GAM) dan Operasi Papua Merdeka (OPM). Sebenarnya, kaedah sekunder sering menimbulkan perang dan pertumpahan darah.

Terdapat juga syarat-syarat deklaratif dalam bentuk pengiktirafan dari negara lain. Ini juga agak sukar dilakukan kerana halangan politik diplomatik antara negara-negara, misalnya, Republik China atau Taiwan, yang sampai sekarang, tidak mengenalinya sebagai negara kerana ancaman dari Republik Rakyat China (RRC) yang terkandung jika Dunia mengiktiraf kedaulatan Taiwan. , maka hubungan PRC dengan Dunia akan terputus. Ini telah memaksa Dunia untuk tidak mengakui kedaulatan Taiwan hingga kini.

Baca juga: Kehilangan teknologi kerana kesan asteroid

Dari dua syarat di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa mewujudkan negara anda sendiri adalah mungkin, tetapi akan menjadi sukar untuk dilakukan. Belum lagi cabaran tambahan untuk kesejahteraan rakyat yang menjadi tanggungjawab sebuah negara.

Oleh itu, tidak mustahil untuk menubuhkan negara baru. Oleh itu, adakah anda berminat untuk menubuhkan negara yang anda inginkan?


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif