Ucapkan Selamat Tinggal Bulan Satu Hari Kemudian

Sebelum itu, saya ingin bertanya kepada anda. Bagaimana rasanya apabila orang terdekat kita pergi? Pasti sedih betul ...

Tetapi tahukah anda, jika sebenarnya ada satu perkara yang ingin menjauhkan diri dari kita, ia bukan sahaja akan mengubah perasaan seseorang, tetapi juga mempengaruhi kehidupan semua makhluk hidup di bumi?

Ya, betul, kawan. Perkara itu adalah Bulan. Dia perlahan-lahan mahu mengeluarkan dirinya dari muka bumi ..

"Macam mana boleh jadi?"

"Ke mana kamu pergi?"

"Adakah kamu belum dekat dengan bumi?"

Pada masa lalu, sekitar 1.4 bilion tahun yang lalu, ternyata Bulan membuat pendekatan dengan mengorbit lebih dekat ke Bumi. Ini juga mengakibatkan satu hari berlaku hanya 18 jam, bukan 24 jam. Graviti yang dimiliki oleh Bumi dan Bulan saling mempengaruhi, menyebabkan salah satu daripadanya hilang. Bumi itu sendiri juga dipengaruhi oleh graviti Bulan, di mana kesan pasang surut juga berlaku. Akibatnya, kelajuan putaran Bumi juga semakin perlahan. Oleh itu, graviti bulan perlahan-lahan melambatkan kelajuan putaran Bumi

"Ketika Bulan menjauh, Bumi sebagai pemain  skater  yang berputar lebih perlahan ketika mereka menghulurkan tangan," kata Stephen Meyers, seorang profesor geosains di University of Wisconsin-Madison dan pengarang kajian, seperti yang dilaporkan oleh  The Independent,  Rabu (13/6/2018) .

Dalam gerakan bulat pada objek, objek menghasilkan 2 jenis daya, iaitu daya sentripetal dan daya sentrifugal. Daya sentripetal adalah daya yang menyebabkan objek bergerak dalam bulatan memecut ke arah pusat bulatan. Sementara itu, daya sentrifugal adalah daya yang terjadi ketika objek bergerak dalam bulatan. Daya ini berlawanan dengan daya sentripetal. Nah, kekuatan inilah yang menyebabkan bulan bergerak lebih jauh dari sisi bumi, kawan. Daya sentrifugal didefinisikan sebagai kecenderungan objek untuk mengikuti jalan melengkung yang jauh dari pusat atau paksi bulatan.

Baca juga: 4 Langkah Praktikal untuk Memotret Bima Sakti, 100% Berjaya!

Dalam kes ini, Bumi bertindak sebagai pusat bulatan. Semakin dekat Bulan ke pusat Bumi, semakin besar daya sentripetal yang dihasilkan kerana pengaruh graviti Bumi. Apabila Bulan bergerak, Bumi akan menarik Bulan, membuat gerakan bulat. Secara automatik, Bulan menghasilkan daya emparnya. Walau bagaimanapun, daya sentrifetal dan sentrifugal Bulan tidak seimbang. Bulan mempunyai pergerakan yang lebih pantas sehingga daya sentrifugal yang dihasilkan lebih besar. Akibatnya, Bulan bergerak lebih jauh dari Bumi.

Para saintis mendakwa bahawa bulan bergerak jauh 3.82 cm setahun atau 1.2 nanometer (0.0000000012 meter) sesaat. Walaupun kelihatan pendek, ini mempunyai pengaruh terhadap pergerakan bumi. Oleh itu, tidak mustahil dalam ratusan tahun akan datang, Bumi akan benar-benar kehilangan bulan.

Wow, tentu saja, yang pertama adalah langit malam yang indah yang diliputi cahaya bulan yang tidak dapat kita nikmati lagi:

Tidak ada hal seperti bulan purnama seperti tanglung malam - yang terbesar, istilah gerhana bulan hilang, dan yang paling penting kestabilan pasang surut laut terganggu. Ini akan memberi kesan berterusan kepada kehidupan makhluk, bahkan kematian besar-besaran berlaku di bumi.

Betul, kawan. Selalunya sesuatu akan merasakan keberadaannya setelah ia hilang. Bagaimana Bumi dapat kehilangan Bulan yang selalu bersamanya selama putaran kedua yang dilaluinya? Bagaimana Bumi dapat bertahan tanpa kekasihnya, Bulan, yang selalu menjadi saksi revolusi Bumi terhadap matahari?

Jadi, adakah anda bersedia untuk kehilangan Bulan?


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif

Baca juga: Mengapa air laut masin, tetapi bukan air tasik dan sungai?