Mungkin manusia akan musnah jika serangga itu pupus

Ringkasan

  • Serangga mempunyai 3 bahagian badan, iaitu kepala, dada dan perut. Ini termasuk kumbang, lebah, semut, dan banyak lagi yang lain, bukan labah-labah atau lipan.
  • Terdapat 5.5 juta spesies serangga. Walau bagaimanapun, 40% populasi serangga di Bumi terancam kepupusan dalam beberapa dekad akan datang.
  • Sebabnya tidak jelas. Ini mungkin akibat perubahan penggunaan lahan, pertanian intensif, racun perosak, munculnya bakteria patogen, hingga perubahan iklim.
  • Serangga memainkan peranan yang sangat penting dalam rantai makanan dan menjaga keseimbangan ekosistem.
  • Kepunahan serangga boleh menjadi permulaan kepupusan rantai makhluk lain, termasuk manusia.

Mungkin anda sering merasa kesal dengan kehadiran serangga di sekitar anda.

Mungkin nyamuk menggigit dan menggigit anda, anai-anai yang merosakkan perabot anda, semut yang suka mengerumuni di mana-mana, atau serangga lain yang ingin segera anda lepaskan.

Tetapi sebenarnya, kehadiran serangga di dunia kita sangat penting. Dunia tanpa serangga boleh menjadi dunia tanpa kita, tanpa manusia, tanpa kehidupan.

Berita buruknya adalah, serangga di seluruh dunia sekarang menghadapi masalah besar, populasi mereka terus menurun dan diancam kepupusan dalam beberapa dekad ke depan.

Serangga atau i necta  adalah haiwan invertebrata yang mempunyai tiga bahagian badan iaitu kepala, dada (toraks) dan perut (abdomen).

Serangga juga mempunyai antena, 3 pasang kaki, dan kadang-kadang ada yang mempunyai sayap.

Lipan dan labah-labah tidak tergolong dalam kelas Insecta.

Labah-labah hanya mempunyai dua bahagian badan, iaitu kepala dan perut dan empat pasang kaki.

Walaupun lipan mempunyai lebih dari tiga pasang kaki, ada juga yang boleh memiliki hingga 177 pasang kaki. Mereka berdua tidak tergolong dalam kelas  Insecta  (serangga).

Begitu banyak serangga di Bumi. Terdapat sekurang-kurangnya 5.5 juta spesies serangga yang berbeza. Serangga menyumbang 70% daripada semua spesies haiwan.

Bandingkan jumlah itu dengan jenis haiwan lain seperti jenis arthropoda, seperti labah-labah, tungau, dan lain-lain, mungkin terdapat kira-kira 7 juta spesies.

Didapati bahawa serangga walaupun ukurannya kecil, secara keseluruhan, beratnya lebih tinggi daripada vertebrata.

EO Wilson, ahli ekologi dari Harvard menganggarkan bahawa setiap satu hektar hutan hujan Amazon hanya menempatkan selusin burung dan mamalia, tetapi lebih dari 1 bilion invertebrata, yang kebanyakannya adalah arthropoda.

Satu hektar tanah dapat memuat 200 kg sel binatang kering, 93% daripadanya terdiri dari badan vertebrata.

Dan satu pertiga adalah semut dan anai-anai.

Baca juga: Kelengkungan Bumi adalah nyata, ini adalah penjelasan dan bukti

Walaupun jumlahnya sangat banyak di kerajaan binatang, penyelidikan baru-baru ini memperingatkan tentang ancaman kepunahan serangga.

Kajian terbaru melaporkan penurunan populasi serangga pada kadar yang cukup tinggi.

40% populasi serangga di seluruh dunia boleh pupus dalam beberapa dekad akan datang.

Jumlah yang boleh menyebabkan keruntuhan ekosistem di planet ini dan memberi kesan buruk kepada kehidupan di Bumi.

Reaksi berantai kepunahan serangga boleh menjadi bencana bagi kehidupan di planet ini.

Laporan penurunan populasi serangga bukanlah perkara baru, para saintis telah memberi amaran mengenai fenomena ini dan kesannya selama bertahun-tahun.

Populasi serangga terbang di Cagar Alam Jerman telah menurun lebih dari 75% selama 27 tahun, yang bermaksud bahawa kematian serangga berlaku walaupun di luar kawasan aktiviti manusia.

Ini bukan kawasan pertanian, ini adalah lokasi yang dimaksudkan untuk melindungi keanekaragaman hayati, tetapi kita masih dapat melihat kematian serangga.

Apa yang lebih membimbangkan ialah kita tidak tahu dengan tepat mengapa populasi serangga itu turun dengan begitu teruk.

Pertanian intensif dan racun perosak nampaknya menjadi penyebab utama.

Namun, dia menjelaskan banyak sebab lain yang kompleks.

Ini termasuk kehilangan habitat dan penukaran tanah ke perkebunan dan pembandaran, pencemaran dari racun perosak dan baja, serta dari faktor biologi seperti kemunculan spesies baru dan patogen, dan perubahan iklim.

Serangga atau serangga telah menjadi struktur dan fungsi dasar banyak ekosistem dunia sejak kemunculannya sekitar 400 juta tahun yang lalu.

Setiap makhluk kecil ini berperanan dalam skema makan atau makan alam.

Serangga adalah komponen utama dalam rantai makanan. Serangga herba, yang merupakan mayoritas, memakan tanaman, menggunakan tenaga kimia dari tumbuhan untuk mensintesis tisu dan organ haiwan.

Ulat dan belalang mengunyah daun, kumbang menghisap jus tumbuhan, lebah mencuri debunga dan minum nektar, sementara lalat memakan buah.

Malah pokok besar dimakan oleh larva serangga.

Serangga herbivor akhirnya dimakan oleh serangga lain. Tumbuhan mati akhirnya terkoyak oleh kulat dan bakteria, dengan serangga secara khusus memakan tanaman mati.

Semasa anda menaikkan rantai makanan, semakin mudah bagi setiap haiwan untuk menentukan jenis makanan yang akan mereka makan.

Walaupun serangga herbivora biasa hanya memakan satu spesies tumbuhan, haiwan serangga (kebanyakan arthropoda, tetapi juga burung dan mamalia) tidak peduli dengan jenis serangga yang dimakannya.

Baca juga: Selesaikan misteri cap jari manusia

Inilah sebabnya mengapa terdapat banyak jenis serangga daripada jenis burung atau mamalia.

Oleh kerana hanya sebilangan kecil bahan dari organisma dipindahkan ke badan pemangsa, setiap tingkat di rantai makanan mengandungi bahan organik yang kurang.

Walaupun kecekapan makanan haiwan atas telah meningkat, haiwan di bahagian atas rantai makanan hanya mempunyai bahagian kecil dari jumlah biomas.

Inilah sebabnya mengapa haiwan besar agak jarang berlaku.

Ekosistem mesti seimbang. Lapisan ekosistem yang lebih rendah jika kita tidak memperhatikannya, seluruh hidup kita dapat menghancurkan.

Spesies yang bergantung pada serangga untuk makanan dan pemangsa di atasnya dalam rantai makanan yang memakan spesies ini nampaknya menderita penurunan populasi serangga.

Sekiranya kita tidak mempunyai serangga untuk mengawal populasi hama serangga yang lain, kita mempunyai populasi serangga yang meletup dan memusnahkan pertanian dan menyukarkan tanaman.

Pendebungaan tanaman pertanian dan liar juga terjejas, bersamaan dengan pemakanan nutrien di dalam tanah.

Begitu juga, kehilangan kepelbagaian spesies boleh mengakibatkan bahaya kepupusan massa.

Serangga sangat penting dalam ekologi, dan jika hilang, boleh membawa akibat besar bagi kesulitan pertanian dan hidupan liar.

Penurunan populasi serangga berdampak pada hutan tropika, di mana terdapat penurunan jumlah haiwan serangga seperti kadal, katak dan burung.

80% tumbuhan liar menggunakan serangga untuk pendebungaan, sementara 60% burung bergantung pada serangga untuk makanan.

Burung yang kehabisan makanan serangga bertukar satu sama lain.

Kerana serangga menempati spesies yang paling banyak dan paling beragam di dunia dan memainkan peranan penting dalam ekosistem, kejadian seperti ini tidak dapat diabaikan dan memerlukan keputusan dan tindakan cepat untuk mencegah bahaya besar dari keruntuhan ekosistem semula jadi.

Kaedah pertanian racun perosak mesti diganti dengan cara yang lebih lestari dan mesra alam.

Kesimpulannya jelas, kecuali kita dapat mengubah cara kita menghasilkan makanan, semua serangga dapat bertahan dari jalan kepupusan puluhan tahun ke depan.

Kita manusia harus lebih peduli hubungan kita dengan makhluk kecil yang menjalankan dunia ini. Kita memerlukan serangga, tetapi mereka tidak memerlukan kita.


Rujukan:

  • uky.edu/Ag/Entomology/ythfacts/4h/unit1/intro.htm
  • inverse.com/article/53413-apa- apa- yang akan berlaku-jika-semua-insektuk- tiba-tiba- hilang
  • edisi.cnn.com/2019/02/11/health/insect-decline-study-intl
  • sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320718313636