Kegiatan Ekonomi: Pengeluaran, Pengedaran, dan Penggunaan

aktiviti ekonomi

Kegiatan ekonomi adalah aktiviti yang dijalankan untuk memenuhi keperluan. Manusia mengiktiraf kegiatan ekonomi sebagai aktiviti pengeluaran, pengedaran dan penggunaan.

Tujuan aktiviti ekonomi itu sendiri adalah sebagai cara memenuhi keperluan dan menjana manfaat bagi umat manusia.

Berikut ini adalah penerangan lengkap mengenai kegiatan ekonomi yang merangkumi aktiviti pengeluaran, pengedaran dan penggunaan.

1. Aktiviti Pengeluaran

Kegiatan pengeluaran adalah aktiviti yang bertujuan untuk menghasilkan dan / atau menambah nilai pada barang atau perkhidmatan. Tujuan aktiviti pengeluaran adalah untuk menghasilkan barang atau perkhidmatan yang memenuhi keperluan pengguna. Pelaku aktiviti pengeluaran disebut sebagai pengeluar.

Contoh aktiviti pengeluaran termasuk tukang jahit mengubah kain menjadi pakaian siap pakai, tukang kayu yang menghasilkan meja, kerusi, almari.

Contoh lain dari aktiviti pengeluaran adalah penerbit buku, mereka menjalankan aktiviti pengeluaran untuk menambah nilai pada kertas dengan mencetak buku. Barang dicetak sebagai buku yang berisi pengetahuan, termasuk fungsi menambah nilai untuk penggunaan kertas, yang pada awalnya kosong, dapat digunakan dengan lebih luas jika dicetak dalam bentuk buku.

Dalam aktiviti pengeluaran, istilah input dan output diketahui. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai input dan output dalam aktiviti pengeluaran.

Input Pengeluaran

aktiviti ekonomi

Barang mentah

Barang mentah adalah barang yang belum diproses sama sekali.

Beberapa contoh yang termasuk dalam bahan mentah adalah produk perlombongan (petroleum, emas, aluminium, dll.), Pertanian (jagung, beras, kacang), perkebunan (teh, kopi, tembakau), hasil hutan (kayu, getah, rotan) .

Barang separuh siap

Barang separuh siap adalah barang yang telah melalui beberapa proses tetapi tidak dapat digunakan sebagai produk akhir untuk pengguna.

Oleh itu, barang separuh siap termasuk dalam pemprosesan pengeluaran sehingga dapat menghasilkan barang siap untuk pengguna.

Contoh barang separuh siap adalah benang yang boleh diproses menjadi kain, kemudian kain tersebut diproses menjadi pakaian yang boleh digunakan oleh pengguna.

Hasil Pengeluaran

Barang separuh siap

Sebagai definisi barang separuh siap dalam input pengeluaran, dalam output pengeluaran barang separuh siap dihasilkan untuk diproses lebih lanjut oleh pengeluar lain. Jadi, barang siap yang kemudian dihasilkan dapat digunakan oleh pengguna.

Baca juga: Latar Belakang Kedatangan Barat ke Dunia (PENUH)

Barang siap

Secara umum, output pengeluaran termasuk dalam barang jadi yang langsung digunakan oleh pengguna. Contoh barang siap termasuk kipas angin, TV, tilam, permaidani, dan sebagainya.

Faktor Pengeluaran

Sumber fizikal

Faktor sumber fizikal merangkumi semua kekayaan yang terdapat di alam termasuk bahan mentah yang digunakan dalam proses pengeluaran. Ia merangkumi tanah, air, dan bahan mentah.

Buruh

Aktiviti pengeluaran sangat dipengaruhi oleh faktor buruh secara langsung atau tidak langsung. Dalam faktor tenaga kerja, terdapat unsur fizikal, mental, dan kemampuan yang dimiliki untuk menyokong proses pengeluaran.

Modal

Faktor modal adalah faktor penting dalam aktiviti pengeluaran. Modal ditakrifkan sebagai barang atau peralatan yang digunakan dalam proses pengeluaran.

Keusahawanan

Faktor keusahawanan adalah kemahiran yang digunakan seseorang dalam mengatur faktor pengeluaran.

Sumber maklumat

Faktor ini sangat penting untuk menjalankan aktiviti pengeluaran. Sumber maklumat memerlukan data mengenai keperluan pasaran, keadaan pasaran dan data ekonomi lain.

Bidang Perniagaan Pengeluaran

aktiviti ekonomi

Ekstrak

Merupakan perniagaan pengeluaran yang terlibat dalam pengambilan dan / atau penggunaan sumber asli secara langsung tanpa melalui proses selanjutnya. Contoh perniagaan sektor ekstraktif ialah perikanan dan hasil laut.

Agraria

Seperti namanya, sektor perniagaan agraria menggunakan hasil pemprosesan tanah seperti ladang dan pertanian. Contoh pengeluaran pertanian adalah jagung, padi, gandum, buah-buahan, sayur-sayuran.

Industri

Sektor pengeluaran di sektor perindustrian merangkumi aktiviti untuk memproses barang atau perkhidmatan. Contoh produk industri termasuk sabun, syampu, ubat gigi, tepung, motosikal, kereta.

Berniaga

Sektor perdagangan merangkumi aktiviti untuk menambah nilai barang atau perkhidmatan. Ini dilakukan dengan menjadi perantara antara pengeluar dan pengguna.

Contoh sektor perniagaan perindustrian adalah industri runcit seperti pasar raya, pasar raya, kedai, dan sebagainya.

2. Aktiviti Pengedaran

4 petua untuk membantu anda memilih saluran pengedaran anda di industri

Pengedaran adalah aktiviti mengagihkan barang dari pengeluar kepada pengguna. Tujuan aktiviti pengedaran adalah supaya barang atau perkhidmatan yang diedarkan dapat diedarkan secara meluas kepada pengguna yang memerlukan. Pelaku dalam aktiviti pengedaran dipanggil pengedar.

Dalam kegiatan ekonomi, peranan pengedaran sangat penting untuk mencapai kesesuaian dengan ketersediaan barang dengan keperluan pengguna. Pengedar mengedar barang pembuatan dari tempat yang jauh ke pelbagai ejen atau peruncit di pasar dan kedai. Oleh itu, barang-barang buatan dapat disebarkan secara meluas ke seluruh wilayah.

Baca juga: Penukaran Unit Waktu, Cara Mengira dan Contoh [PENUH]

Kegiatan pengedaran termasuk pengangkutan barang, pembungkusan barang, penjualan kepada peniaga pasar dalam bentuk pemborong, pembelian dari pengeluar, penyimpanan di gudang, penyeragaman kualiti barang, dan sebagainya.

Dalam menjalankan tugas mereka, pelaku pengedaran melibatkan banyak rantai rantai. Oleh itu, barang yang diperlukan dapat tiba di tempat tersebut sehingga dapat digunakan oleh pengguna.

3. Aktiviti Penggunaan

Bagaimana Tingkah Laku Pengguna Akan Terpengaruh Dengan Penutup

Penggunaan adalah aktiviti memakan atau mengurangkan nilai penggunaan barang untuk memenuhi keperluan. Tujuan aktiviti penggunaan adalah untuk memenuhi keperluan manusia. Pelaku aktiviti penggunaan adalah pengguna.

Contoh aktiviti penggunaan adalah makanan harian, pakaian, tempat tinggal, dan sebagainya ..

Pelakon Penggunaan

Isi rumah

Rumah tangga atau keluarga adalah unit kecil yang terdiri daripada ayah, ibu, dan anak-anak dengan pelbagai keperluan.

Corak penggunaan setiap ahli keluarga adalah berbeza. Ayah biasa membaca surat khabar, ibu suka memasak di dapur, dan anak-anak menyukai pelbagai mainan.

Untuk memenuhi keperluan, pola penggunaan keluarga disesuaikan dengan pertimbangan berikut:

  1. Memenuhi keperluan asas sebelum memenuhi keperluan lain
  2. Penyesuaian penggunaan kepada jumlah pendapatan yang diperoleh
  3. Elakkan aktiviti pemakanan yang tidak perlu

Kerajaan

Dalam kegiatan ekonomi, pemerintah berperanan sebagai pelaku penggunaan dalam memenuhi keperluan rakyatnya.

Contoh aktiviti penggunaan kerajaan adalah perbelanjaan negara dalam pelbagai sektor, perolehan eksport dan import, perolehan perumahan perumahan, perolehan penjawat awam, dan banyak lagi.

Syarikat

Syarikat atau industri mesti memenuhi keperluan syarikat dalam aktiviti penggunaannya.

Keperluan untuk membekalkan bahan, pekerja, lokasi kilang, mesin, gudang, serta penyelenggaraan dan pelbagai keperluan industri pejabat lain.


Ini adalah penjelasan lengkap mengenai kegiatan ekonomi yang merangkumi aktiviti pengeluaran, pengedaran dan penggunaan. Semoga ini bermanfaat.