Struktur Teks Prosedur - Definisi, Peraturan, dan Contoh Lengkap

struktur prosedur teks

Struktur teks prosedur boleh merangkumi: objektif, bahan, dan langkah. Ketiga-tiga perkara ini adalah bahagian utama penyusunan teks prosedur.


Definisi Teks Prosedur

Teks prosedur adalah tulisan yang mengandungi cadangan, petua atau langkah-langkah dalam menyelesaikan sesuatu aktiviti dari awal hingga akhir secara berurutan.

Tujuan teks prosedur adalah untuk memberitahu secara terperinci bagaimana langkah-langkah untuk menyelesaikan sesuatu aktiviti.

Dalam aplikasinya, teks prosedur digunakan untuk memuatkan maklumat yang berurutan atau mesti dilakukan satu persatu mengikut tahap yang ada seperti cara mendaftar ke sekolah, cara membuat KTP dan sebagainya.

Ciri khas

Teks prosedur adalah teks yang unik dan berbeza dengan teks lain. Oleh itu, teks prosedur mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Mempunyai matlamat.
 • Mengandungi pesanan atau cadangan.
 • Terdapat syarat untuk melakukannya.
 • Menggunakan kata kerja aktif.
 • Disusun mengikut urutan.

Struktur Teks Prosedur

Dari ciri-cirinya, ada tiga perkara penting, iaitu Tujuan , Bahan dan Langkah . Ketiga-tiga perkara ini adalah bahagian utama penyusunan teks prosedur. Berikut adalah gambaran keseluruhan struktur teks prosedur.

struktur teks prosedur

Peraturan Penulisan

Secara umum, teks prosedur mempunyai ciri-ciri linguistik yang sangat menonjol. Oleh itu, kita dapat membezakan teks prosedur dari teks lain dengan mudah. Peraturan linguistik yang digunakan dalam teks prosedur meliputi:

Konjungsi Temporal

Teks prosedur mempunyai kata penghubung pada awal kalimat yang digunakan untuk menghubungkan proses antara satu langkah dan yang lain secara berurutan. Contoh konjungsi temporal yang sering digunakan ialah kata seterusnya, kemudian, kemudian dan lain-lain.

Kata Kerja Imperatif

Pada dasarnya, teks prosedur langkah demi langkah mengandungi arahan atau sekatan. Ini menjadikan teks prosedur mesti mengandungi kata kerja mustahak. Contoh penggunaan kata kerja imperatif ialah membiarkan doh duduk selama 10 minit .

Kata Kerja dan Kata Kerja Kelakuan

Selain kata kerja imperatif, ada kata kerja lain, iaitu kata kerja untuk bahan dan kata kerja untuk tingkah laku.

Baca juga: Mad Wajib Muttashil: Syarat Membaca, Cara Membaca + Contoh

Bahan kata kerja adalah kata yang menyatakan tindakan seperti mengelupas , mengeringkan dan membakar . Sementara itu, tingkah laku kata kerja adalah kata kerja yang menyatakan tindakan seperti menunggu , menjaga dan memerhatikan .

Peserta Manusia

Teks prosedur mempunyai watak universal yang bermaksud bahawa semua yang membacanya dapat melakukan langkah-langkah bertulis. Namun, tidak semua makhluk dapat mengerjakan teks prosedur. Hanya manusia yang dapat mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam teks prosedur.

Contoh Teks Prosedur

Prosedur memasak mi segera

(Tajuk)

Cara Memasak Mie Segera

(Destinasi)

Mie segera adalah makanan yang sering kita temui. Selain harga yang murah, mi segera juga senang dimasak. Berikut adalah cara memasak mi segera.

(Bahan)

Bahan-bahan : bahan yang diperlukan adalah satu bungkus mi segera, cukup air

(Langkah-langkah)

Cara memasak :

 1. Tuangkan air secukupnya ke dalam periuk.
 2. Kemudian rebus air hingga mendidih.
 3. Buka bungkus mi dan pisahkan mi dengan perasa.
 4. Setelah air mendidih, masukkan mi ke dalam kuali.
 5. Seterusnya, sediakan pinggan dan tuangkan rempah ke pinggan.
 6. Tunggu selama 10 minit.
 7. Setelah mee dimasak, tuangkan mi ke pinggan.
 8. Kacau bumbu mi sehingga rempah-rempahnya sekata.
 9. Bihun siap dihidangkan.