Sel Tumbuhan: Penerangan, Bahagian, Struktur dan Fungsi + Gambar

sel tumbuhan dan fungsinya

Sel tumbuhan dan fungsinya meliputi: inti berfungsi mengatur proses metabolik, kloroplas berfungsi memberikan warna hijau dan membantu menjalankan fotosintesis, fungsi ribosom dalam proses metabolik, dan sebagainya dalam artikel ini.

Sejak sekolah menengah pertama, kami telah diperkenalkan dengan sel. Tentunya setiap makhluk hidup mempunyai beberapa sel, baik binatang atau tumbuhan. Sel adalah bahagian terkecil dari hidupan.

Seperti yang kita ketahui, makhluk hidup mempunyai pelbagai jenis. Oleh itu, sel-sel makhluk hidup juga mempunyai perbezaan, terutama pada tumbuhan. Perbezaan ini boleh berupa bentuk, fungsi dan ciri-ciri lain. Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat lebih banyak mengenai sel tumbuhan.

Definisi Sel Tumbuhan

"Sel tumbuhan adalah sel eukariotik yang ditutupi oleh membran."

Sel eukariotik adalah sel yang mempunyai inti ( inti ) di dalamnya. Walaupun keduanya diklasifikasikan sebagai sel eukariotik, sel tumbuhan dan sel haiwan mempunyai perbezaan yang nyata. Dalam sel tumbuhan, ada dinding sel yang mengelilingi sel-sel ini.

Selain itu, sel tumbuhan juga mempunyai beberapa organel atau komponen penyusun yang berbeza dengan sel haiwan. Salah satu organel berbeza yang dimiliki sel tumbuhan adalah kloroplas. Kloroplas pada tumbuhan mempunyai peranan penting dalam fotosintesis.

Struktur Sel Tumbuhan

Seperti yang telah kita ketahui, sel tumbuhan terdiri dari beberapa bahagian yang disebut organel. Organel ini mempunyai peranan masing-masing dalam mengatur kehidupan sel. Berikut adalah beberapa organel yang terdapat dalam sel tumbuhan.

Nukleus

Setiap sel tumbuhan mesti mempunyai inti yang disebut inti. Di dalam inti terdapat bahan genetik atau kromosom yang membawa ciri tumbuhan itu sendiri.

Baca juga: Bahagian dan Fungsi Paru-paru dan Gambarnya

Inti mempunyai peranan penting dalam sel tumbuhan di mana ia mengatur proses metabolik seperti pembelahan sel, pertumbuhan sel dan sintesis protein. Terdapat inti dari nukleus yang disebut nukleoplasma.

Kloroplas (Plastid)

Dalam sel tumbuhan, ada organel yang membawa pigmen pada tanaman yang disebut kloroplas. Di dalam kloroplas, terdapat pigmen klorofil hijau yang mengandungi warna hijau pada tanaman.

Selain itu, kloroplas juga mempunyai peranan penting di mana kloroplas akan melakukan fotosintesis dengan bantuan cahaya matahari.

Ribosom

Terdapat organel kecil dalam sel tumbuhan yang disebut ribosom. Pada dasarnya, ribosom adalah organel yang terdiri daripada nukleoprotein.

Ribosom boleh dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu ribosom terikat dan ribosom bebas. Selain itu, ribosom mempunyai fungsi dalam pengeluaran dan sintesis zat protein dalam sel.

Mitokondria

Dalam sel tumbuhan terdapat juga organel yang mempunyai bentuk sfera memanjang yang disebut mitokondria. Organel ini berguna untuk memecah sumber tenaga dari karbohidrat dan gula kompleks.

Terdapat enzim tertentu dalam mitokondria yang berperanan membekalkan tenaga ke sel tumbuhan. Selain itu, respirasi sel tumbuhan untuk pembentukan ATP juga dilakukan di mitokondria.

Radas Golgi

sel tumbuhan dan fungsinya

Badan Golgi adalah organel sel yang terdiri dari kumpulan vesikel yang rata dan mempunyai bentuk yang berliku. Selain itu, badan golgi juga sering disebut sebagai diktiosom.

Badan Golgi berperanan dalam penyingkiran bahan kimia yang masuk dan keluar dari sel. Bahan ini dikeluarkan setelah retikulum endoplasma mengangkut sintesis protein dan lemak.

Retikulum endoplasmic

sel tumbuhan dan fungsinya

Berhampiran nukleus, terdapat organel yang menghubungkan nukleus dengan sitoplasma dalam sel tumbuhan. Organel adalah retikulum endoplasma. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, retikulum endoplasma (ER) mempunyai dua jenis, iaitu ER kasar dan ER halus.

Baca juga: Hukum Pascal: Penjelasan Bahan, Contoh Soalan dan Perbincangan

Pada dasarnya, organel retikulum endoplasma mempunyai peranan dalam mengangkut sintesis lemak dan steroid dan sebagai tempat menyimpan fosfolipid, steroid dan glikolipid. Selain itu, retikulum endoplasma juga menyahtoksin ubat dan toksin yang terdapat di dalam sel.

Vacuole

sel tumbuhan dan fungsinya

Terdapat organel yang lebih besar daripada organel lain yang disebut vakuola. Secara umum, terdapat lebih dari satu vakuola yang terdapat di dalam sel tumbuhan.

Vakuola juga berperanan dalam penyimpanan dan membantu tekanan tarik dari sel tumbuhan. Selain itu, sistem perkumuhan juga dilakukan dalam vakuola serta pencernaan intraselular dalam bentuk molekul kompleks.

Peroksisom

sel tumbuhan dan fungsinya

Peroxisome adalah organel dalam sel tumbuhan yang berbentuk seperti sfera kecil. Pada asasnya, peroksisom mempunyai peranan besar dalam pemecahan asid lemak menjadi gula.

Selain itu, peroksisom juga membantu kloroplas dalam menjalankan respirasi fotor. Peroksisom mengandungi enzim oksidatif khas. Enzim ini digunakan untuk memecah asid lemak menjadi gula sederhana dalam metabolisme.


Ini adalah perbincangan mengenai sel tumbuhan dan fungsi serta strukturnya. Semoga artikel ini dapat memberi manfaat kepada anda semua.