Contoh Teks Huraian (PENUH): Tsunami, Banjir, Sosial, dan Budaya

teks penjelasan tsunami

Teks penjelasan tsunami mengandungi penjelasan umum mengenai tsunami, kawasan atau isi penjelasan, dan penutup atau kesimpulan (bahagian tafsiran) dari contoh lengkap dijelaskan dalam artikel ini.


Terdapat beberapa peristiwa yang berlaku yang kita sedari. Kedua-duanya adalah peristiwa semula jadi dan sosial kepada budaya. Ini boleh berlaku di wilayah wilayah ke negara tertentu.

Kejadian semula jadi atau sosial tidak berlaku begitu sahaja. Kami dapat memerhatikan dan berkongsi mengenai peristiwa tersebut dan mengetahui mengapa dan bagaimana ia berlaku.

teks penjelasan tusnami

Penjelasan mengenai pelbagai peristiwa dapat dijelaskan dengan pelbagai cara, salah satunya adalah dengan menggunakan bentuk teks penjelasan.

Memahami Teks Huraian

Teks penjelasan adalah teks yang berisi penjelasan mengenai suatu peristiwa atau fenomena yang berkaitan dengan alam, sosial, ilmiah, atau budaya.

Eksplanasi adalah kata pinjaman dari bahasa Inggeris " penjelasan " yang bermaksud penjelasan atau keterangan.

Teks penjelasan bertujuan untuk menerangkan suatu peristiwa dan menjelaskan sebab dan kesannya supaya pembaca dapat memahami urutan fenomena atau peristiwa tertentu.

Teks penjelasan mesti memenuhi struktur yang merangkumi: pernyataan umum (pembukaan) dan garis penjelasan (isi). Tetapi kadang-kadang ada penulis yang menambahkan tafsiran atau bahagian penutup sebagai pendapat pengarang. Bahagian kesimpulan ini tidak harus ada dalam teks penjelasan.

Berikut adalah beberapa contoh langsung bentuk teks penjelasan

Teks Penjelasan Tsunami

Teks penjelasan Tunami

Kenyataan umum

Tsunami adalah istilah yang berasal dari bahasa Jepang, yang terdiri dari dua kata "tsu" dan "nami", yang masing-masing berarti "pelabuhan" dan "gelombang". Sementara itu, para saintis mendefinisikannya sebagai "gelombang pasang surut" atau gelombang laut akibat gempa bumi (gelombang laut seismik).

Tsunami adalah gelombang laut besar yang datang dengan cepat dan tiba-tiba melanda kawasan pesisir.

Gelombang ini terbentuk akibat aktiviti gempa bumi atau gunung berapi yang meletus di bawah laut. Besarnya gelombang tsunami menyebabkan banjir dan kerosakan ketika melanda pantai daratan.

Kawasan penjelasan (kandungan):

Pembentukan tsunami berlaku apabila permukaan dasar laut naik dan jatuh di sepanjang kesalahan semasa gempa bumi. Kesalahan ini mengganggu keseimbangan air laut. Kesalahan besar akan menghasilkan daya gelombang yang besar juga. Beberapa ketika selepas gempa bumi, air surut.

Setelah surut surut, air laut kembali ke darat dalam bentuk gelombang besar. Selain itu, pembentukan tsunami juga disebabkan oleh letusan Gunung Merapi di dasar laut. Letusan itu menyebabkan pergerakan tinggi air laut atau perairan di sekitarnya. Semakin besar tsunami, semakin besar banjir atau kerosakan yang akan berlaku ketika melanda pantai.

Kelajuan gelombang tsunami lebih besar daripada gelombang normal pada umumnya, yang dapat menempuh perjalanan hingga 700 km / jam, hampir setara dengan kecepatan kapal terbang. Kelajuan ini menurun ketika gelombang tsunami memasuki lautan cetek, tetapi ketinggian gelombang meningkat.

Baca juga: Luas Permukaan Batu [Rumus dan Contoh Masalah]

Ketinggian gelombang tsunami umumnya 50 hingga 100 meter dan menyebar ke semua arah. Selain itu, ketinggian gelombang tsunami juga dipengaruhi oleh bentuk pantai dan kedalamannya. Gempa bumi di dasar laut berpotensi menimbulkan tsunami yang berbahaya bagi manusia.

Kesimpulan / Penutup (tafsiran)

Tsunami memang menjadi salah satu bencana yang menyebabkan kerosakan besar pada manusia. Kerosakan paling besar berlaku ketika tsunami melanda penempatan manusia, menyeret segala sesuatu ke arahnya.

Oleh itu, kita mesti sentiasa berwaspada dan bersiap sedia menghadapi bencana ini. Namun, kita tidak perlu terlalu risau kerana tidak semua tsunami membentuk gelombang besar. Selain itu, tidak semua letusan gunung berapi atau gempa bumi yang terjadi disusuli dengan tsunami.

Contoh Teks Huraian untuk Banjir

Kenyataan umum

Kota Jakarta selalu mengalami banjir setiap tahun. Banjir adalah keadaan di mana tanah tidak dapat menyerap air sepenuhnya sehingga air yang terletak di tanah menjadi tergenang.

Air bertakung dapat menenggelamkan objek atau bahan yang terletak lebih rendah. Pada tahap yang besar, banjir boleh menenggelamkan rumah, apalagi meragut nyawa.

Banjir di kota Jakarta adalah sesuatu yang tidak lagi mengejutkan. Keadaan ini memaksa orang ramai untuk bersedia menerima banjir bila-bila masa dan di mana sahaja.

Penjelasan (kandungan)

Banjir di Jakarta, yang sebenarnya merupakan kota dengan jadwal yang sibuk, menyebabkan kelewatan dalam kegiatan masyarakat dan jika ia berlaku dalam jangka masa yang panjang, mereka akan menyebabkan kerugian ekonomi dan menyebabkan banyak penyakit dan parasit.

Bukan hanya kerana curah hujan yang cukup besar dan tahan lama, banjir di kota Jakarta sendiri disebabkan oleh beberapa aspek yang tidak baik sistem pengairan dan saluran air yang tersumbat.

Sistem pengairan yang buruk di sini dapat dijelaskan kerana permukaan tanah yang tertutup yang dapat menyerap air, kerana pembinaan yang menutupi tanah menggunakan simen sehingga air tidak dapat diserap.

Sebahagian besar kebun kediaman penduduk Jakarta ditutup dengan simen atau paving block sehingga ketika hujan, air akan mengalir ke tanah bawah atau menjadi banjir.

Aspek awal juga disokong oleh aspek kedua, iaitu saluran air yang tersumbat oleh sampah khas. Sisa yang tidak diurus dengan baik akan berakhir di longkang atau longkang.

Lama kelamaan, sampah di saluran air ini akan terkubur dan ketika ada hujan lebat, air hujan yang harus melewati saluran itu tidak dapat mengalir lagi kerana tersekat oleh sampah.

Di samping itu, aliran air hujan yang terus turun selepas itu akan menyebabkan genangan air yang terus tumbuh dan berlaku banjir. Sebenarnya terdapat banyak aspek lain yang mencetuskan banjir, tetapi 2 aspek ini sangat dominan.

Kesimpulan / Penutup (tafsiran)

Untuk mengatasi banjir yang sering terjadi di Jakarta, perlu dilakukan penyusunan semula sistem pengairan dengan membiarkan tanah terbuka.

Baca juga: Bahagian dan Fungsi Alat Reproduktif Wanita [LENGKAP]

Juga perlu difahami penduduk agar tidak membina rumah kebun yang ditutup sepenuhnya oleh simen. Dan yang diawasi dengan teliti adalah pemprosesan sampah, terutama sampah isi rumah, yang dianggap remeh tetapi memberi kesan besar.

Contoh dalam kehidupan Sosial

Kenyataan umum

Buli atau buli adalah tindakan sewenang-wenang antara yang lebih kuat dan yang lemah.

Tindakan ini dapat berbentuk kekerasan, ancaman, atau paksaan yang bersifat paksaan atau menakutkan.

Penjelasan (kandungan)

Budaya penindasan dapat berkembang di mana sahaja dan dapat mewujudkan ketidakseimbangan kekuatan sosial atau fizikal. Sikap membuli atau membuli telah muncul pada usia sekolah.

Umumnya, pelaku mempunyai ciri-ciri untuk tidak mudah risau dan mempunyai motif tertentu. Biasanya motif buli ini disebabkan oleh tingkah laku agresif.

Tetapi ia juga dapat disebabkan oleh perasaan rendah diri yang kemudiannya diliputi oleh sikap penindasan sebagai bentuk pembelaan diri. Dan apa yang sering terjadi, mangsa penindasan ini akan menyimpan dendam dan menjadi pelaku penindasan terhadap kumpulan lain.

Kesimpulan / Penutup (tafsiran)

Tindakan yang berlaku dalam penindasan di atas boleh disebabkan oleh kurangnya keterbukaan seseorang terhadap masalah yang sedang dialami, sehingga mengeluarkannya dengan kaedah yang salah.

Ini mungkin kerana dia malu atau kerana tidak ada yang mau mendengarkannya, sama ada dia sangat sibuk mengikut jadual atau tidak peduli.

Contoh kehidupan berbudaya

Kenyataan umum

Budaya telah menjadi sesuatu yang bernilai yang terkandung dalam setiap kumpulan warganegara. budaya ini telah membezakan pelbagai dari satu kumpulan ke kumpulan yang lain.

Penjelasan (kandungan)

Salah satu budaya yang cukup unik dan menjadi daya tarikan bagi pelancong asing di Bali adalah 'Ngaben'. Tradisi ini adalah tradisi menjaga jenazah seseorang yang telah meninggal dunia dan dikremasi mengikut adat setempat.

Namun, tidak semua pelancong dibenarkan melihat upacara keramat ini kerana mereka wajib mendapatkan kebenaran daripada keluarga yang meninggal dunia.

Walaupun diadakan seolah-olah meriah dan penuh kegembiraan, ia selalu menjadi peristiwa yang menyedihkan.

Sambutan perayaan ini bertujuan agar keluarga tidak bersedih dan diharapkan roh arwah dapat hidup bahagia di nirvana di sana.

Kesimpulan / Penutup (tafsiran)

Budaya 'Ngaben' ini adalah tradisi terpanjang dan termahal dalam menjaga jenazah kerana keluarga diwajibkan membayar yuran pengebumian yang cukup besar. Lebih-lebih lagi, pelbagai sifat istiadat dan keagamaan mesti disampaikan.

Namun, tradisi ini selalu dijalankan dan masih merupakan tradisi yang selalu ingin dipelihara oleh penganut Hindu di Bali.


Itulah beberapa contoh teks penjelasan yang menjelaskan mengenai tsunami, banjir, sosial dan budaya. Semoga bermanfaat!