Karnivor, Herbivora, Omnivor: Penjelasan, Ciri dan Contohnya

karnivor adalah

Karnivor adalah sekumpulan haiwan yang mempunyai keupayaan untuk memburu mangsa untuk daging. sementara herbivora dan omnivora akan dijelaskan lebih lanjut dalam artikel ini.

Tumbuhan dan haiwan mempunyai beberapa klasifikasi yang mengelompokkannya mengikut kriteria dan mengikut keluarga. Salah satu pengelompokan haiwan yang kita ketahui adalah berdasarkan jenis makanan, iaitu karnivor, herbivora, dan omnivora.

Berikut ini adalah keterangan lebih lanjut mengenai karnivora, herbivora, dan omnivora bersama dengan penjelasan, ciri, dan contoh.

1. Karnivor

karnivor adalah

Memahami Karnivor

Karnivor mengikut bahasa berasal dari Latin caro yang bermaksud daging dan vorare yang bermaksud makan. Manakala dari segi, karnivor adalah organisma pemakan daging.

Dalam beberapa kajian kes, karnivor dikenal pasti sebagai kumpulan haiwan yang mempunyai kemampuan untuk memburu mangsa untuk daging. Kononnya, karnivor tergolong dalam haiwan liar. Namun, sebilangannya tidak ganas, misalnya kucing.

Ciri-ciri Haiwan Karnivor

Berikut adalah beberapa ciri haiwan karnivor:

 • Kuku atau cakar yang tajam
 • Taring yang berfungsi merobek daging
 • Kelajuan larian yang menarik untuk mengejar dan memburu mangsa
 • Apabila burung mempunyai paruh tajam
 • Mempunyai racun atau tin untuk melemahkan mangsa mangsanya

Contohnya Karnivor

1. Singa

Haiwan yang dikenali sebagai raja rimba pastinya merupakan salah satu mamalia karnivor yang paling ganas. Secara umum, singa termasuk dalam spesies felidae, iaitu kucing besar yang hidup dalam kumpulan dengan 1 singa jantan dan beberapa singa betina.

Di habitatnya, singa betina cenderung lebih produktif dalam mencari mangsa. Namun, watak singa jantan tenah dipercayai lebih hebat dan garang daripada kucing besar lain.

2. Harimau

Haiwan karnivor ini adalah mamalia dan juga jenis kucing besar. Harimau mempunyai ukuran badan terbesar jika dibandingkan dengan kucing lain seperti singa, cheetah, macan tutul, dan sebagainya.

Harimau mempunyai kemampuan memburu yang baik dengan kepantasan pergerakan dan ketangkasan mereka dalam menyasarkan mangsa. Dari segi pemburuan, harimau cenderung memangsa binatang besar seperti lembu, kerbau, domba, rusa, zebra, dan beberapa yang lain.

3. Leopard

Leopard tergolong dalam karnivor dan mamalia serta kucing besar. Pada pandangan pertama, macan tutul mempunyai ukuran badan yang sama dengan singa dan harimau, disertai bintik-bintik di seluruh badan mereka.

4. Cheetah

Haiwan karnivor yang masih termasuk dalam jenis kucing besar dan mamalia adalah cheetah. Secara amnya, cheetah adalah karnivor yang sangat terkenal sebagai haiwan terpantas di dunia. Ini kerana cheetah mempunyai kelajuan hingga 110 km / jam.

Pada pandangan pertama, cheetah hampir serupa dengan macan tutul. Namun, jika anda melihat dengan dekat, kedua-duanya mempunyai tempat yang berbeza. Cheetah disebarkan secara meluas di hutan liar untuk mencari mangsanya seperti rusa, rus, zebra, dan lain-lain.

5. Serigala

Serigala dengan nama Latin Canis lupus adalah mamalia karnivor yang tergolong dalam keluarga canidae (anjing). Haiwan ini mempunyai kebiasaan melolong mengerikan di tengah malam. Jenis mamalia ini memburu pelbagai jenis mamalia lain, terutamanya burung dan tikus.

6. Buaya

Buaya dikenali sebagai haiwan liar pemakan daging yang hidup di persekitaran akuatik. Haiwan karnivor ini termasuk dalam kumpulan reptilia yang umumnya mempunyai tulang belakang dan membiak secara ovoviviparally.

Populasi buaya tersebar di beberapa perairan segar seperti sungai, paya, tanah lembap dan perairan lain. Terdapat juga beberapa buaya yang tinggal di perairan payau atau tasik.

7. Jerung

Haiwan karnivor yang hidup di perairan seterusnya adalah ikan yu. Jerung termasuk dalam kumpulan Superordo Selachimorpha, iaitu ikan dengan bingkai tulang rawan yang lengkap.

Di habitat mereka, jerung memangsa ikan kecil yang berada di hadapan mereka. Bahkan beberapa peristiwa mencatatkan bahawa manusia tidak terlepas dari ikan yu.

8. Helang

Dalam bahasa Inggeris, helang dikenali sebagai helang yang merujuk kepada makna burung mangsa yang besar. Makanan utama burung helang termasuk ayam, ikan, kadal, tikus, tupai dan beberapa jenis serangga.

Burung helang tidak memiliki serasi, tetapi burung helang memiliki paruh runcing yang dapat digunakan untuk merobek daging. Selain itu, helang juga dilengkapi sepasang kaki dengan kuku melengkung yang kuat dan tajam untuk mencengkam mangsa. Tidak hanya itu, helang memiliki pandangan yang tajam dalam menargetkan mangsa.

9. Burung hantu

Burung hantu dikenali sebagai burung nokturnal yang pengedarannya adalah mencari makanan pada waktu malam. Haiwan yang menjadi mangsa burung hantu termasuk serangga, katak, tikus, dan beberapa haiwan lain. Perkara yang paling unik mengenai burung hantu adalah bahawa mereka mempunyai mata besar yang menghadap ke depan dan kemampuan untuk memusingkan kepalanya 180 darjah ke belakang.

10. Musang

Musang dikenali sebagai kumpulan karnivor dari jenis viverridae. Seperti burung hantu, musang termasuk sebagai haiwan malam yang mencari makan pada waktu malam.

Baca juga: Persamaan Nilai Mutlak (Penjelasan Lengkap dan Contoh Masalah)

Keunikan musang adalah kemampuannya untuk mengalahkan musuh. Sekiranya musuh menghampiri, musang akan berpura-pura mati sehingga musuh menjauh darinya.

11. Anjing

Anjing adalah salah satu haiwan paling karnivor di dunia kerana penyebarannya yang luas sebagai haiwan peliharaan. Haiwan pemakan daging ini termasuk dalam kumpulan mamalia dengan kemampuan kecerdasan yang baik jika dilatih dengan betul.

12. Kucing

Seperti anjing, kucing adalah haiwan karnivor, karnivor yang tersebar luas di seluruh dunia. Kucing termasuk dalam haiwan peliharaan yang terdapat di rumah. Ini kerana kucing mempunyai sifat manja dan menggemaskan sehingga sering dijaga oleh manusia.

13. Komodo

Komodo termasuk dalam spesies kadal terbesar di dunia yang mempunyai panjang hingga 3 meter. Habitat asli naga Komodo adalah di kepulauan Flores, World. Naga Komodo membiak secara ovoviviparally dengan memangsa beberapa haiwan di sekitarnya seperti rusa, kambing, kerbau.

2. Herbivora

Memahami Herbivora

Herbivora adalah haiwan pemakan tumbuhan. Kumpulan herbivor tidak memakan daging atau haiwan lain. Haiwan herba biasanya mencari makanan dalam bentuk tanaman di sekitarnya. Kerana mereka pemakan tumbuhan, herbivora mempunyai gigi geraham yang berguna untuk mengunyah fungsi tanaman hijau untuk melembutkan dan gigi seri untuk memotong tanaman hijau sebelum mengunyah.

Sebilangan haiwan herbivor adalah haiwan ternakan. Bahagian yang digunakan dari haiwan herbivora termasuk daging, kulit seperti lembu, kambing, domba.

Ciri-ciri Haiwan Herbivora

Berikut adalah beberapa ciri haiwan herbivor, yang terdiri daripada:

 • Makanan utamanya adalah rumput atau daun lain.
 • Biasanya mereka membiak secara beranak (melahirkan).
 • Secara amnya, kumpulan mamalia atau mamalia.
 • Hidup secara berkumpulan.
 • Sebilangan haiwan herbivora hidup di darat, kerana sumber makanannya ada di darat.
 • Juga termasuk dalam kumpulan haiwan berdarah panas
 • Mempunyai gigi geraham lebar.
 • Sebilangan herbivor mempunyai empat kaki.
 • Juga termasuk dalam kumpulan haiwan yang mempunyai tulang belakang.
 • Mempunyai banyak faedah untuk manusia.
 • Sebilangan haiwan herbivor adalah mangsa haiwan karnivor.

Contoh ramuan herba

1. Kambing

Haiwan pemakan tumbuhan ini termasuk dalam kelompok mamalia dengan ukuran badan tengah, yang bermaksud bahawa ia tidak terlalu besar atau terlalu kecil. Secara umum, kambing termasuk dalam ternakan kerana daging, susu, dan kulitnya dapat digunakan.

2. Domba

Domba adalah ruminan dengan rambut tebal. Banyak penternak domba menggunakan kulit untuk bulu, daging dan susu. Seperti kambing, domba adalah pemakan pelbagai jenis tanaman seperti rumput, daun. Tidak hairanlah anda sering melihat kawanan domba di ladang.

3. Lembu

Lembu adalah haiwan herbivora yang merangkumi ternakan dari suku Bovidae dan anak-anak dari suku Bovinae. Seperti kambing, lembu adalah haiwan pemakan tumbuhan yang kebanyakannya dibesarkan oleh manusia. Beberapa kegunaan untuk sapi selain daging adalah tenaganya yang digunakan untuk membawa barang, ladang bajak, dan kotorannya yang dapat digunakan sebagai baja dan biogas.

4. Kerbau

Kerbau adalah haiwan pemakan tumbuhan dalam bentuk rumput seperti lembu. Haiwan ini adalah salah satu binatang yang biasanya dibiakkan oleh manusia sebagai pengangkut barang, bajak sawah, dan digunakan untuk daging sebagai pengolahan makanan.

5. Kuda

Mamalia dan juga haiwan pemakan tumbuhan adalah salah satu haiwan yang popular. Oleh manusia, kuda lebih banyak digunakan dari sisi kedamaian. Sebilangan daripadanya digunakan sebagai binatang angkat berat, alat pengangkutan seperti kereta atau kereta, untuk aktiviti sukan lumba kuda.

6. Keldai

Keledai dikenali sebagai haiwan jinak yang digunakan manusia sebagai alat pengangkutan atau kereta api. Kerana kemiripan fizikal mereka dengan kuda, keldai sering disebut sebagai kumpulan keluarga kuda. Jika dibandingkan dengan kuda, keldai mempunyai fizikal yang lebih kecil dan pendek.

7. Gajah

Haiwan raksasa ini termasuk dalam kelas pemakan tumbuhan, untuk lebih tepatnya memakan rumput. Gajah adalah kumpulan keluarga elephantidae dan proboscidae yang berasal dari benua Afrika.

Gajah jantan mempunyai ketinggian hingga 4 meter dan berat 7 tan. Batang di kedua-dua belah badan gajah digunakan untuk bernafas. Di samping itu, gajah mempunyai sepasang gading (gading) dan telinga yang sangat besar yang sangat berguna untuk mengelakkan musuh dari jauh.

8. Zirafah

Zirafah terkenal dengan lehernya yang sangat panjang. Dengan leher yang panjang, zirafah dapat menjangkau makanan dari tinggi hingga ke puncak pohon. Secara amnya, zirafah boleh mencapai ketinggian 4 meter dan berat 1 tan. Zirafah masih mempunyai saudara dekat dengan beberapa haiwan herbivor lain seperti rusa, lembu.

9. Zebra

Mempunyai bentuk yang menyerupai kuda, ternyata zebra masih mempunyai saudara dekat dengan kuda. Populasi zebra tersebar di benua Afrika.

Ciri khas zebra adalah corak berjalur yang menutupi seluruh tubuhnya. Ternyata jalur zebra sangat membantu zebra untuk melepaskan diri dari musuh. Warna jalur pada zebra dapat menipu penglihatan musuh jika zebra berada dalam sekumpulan zebra lain.

10. Badak

Badak tergolong dalam haiwan keluarga rhinocerotidae dari perissodactyla. Haiwan ini mempunyai ukuran badan yang besar dengan tanduk di kepalanya. Habitat badak merebak di benua Afrika dan Asia.

Baca juga: Huraian Struktur Teks [LENGKAP]: Definisi, Karakteristik, dan Contoh

11. Kanggaru

Ramuan herba yang dijumpai ini hanya terdapat di Australia. Tidak hairanlah kanggaru telah menjadi simbol benua Australia itu sendiri.

Kanguru mempunyai sepasang kaki belakang yang kuat yang digunakan untuk melompat. Dari segi melompat, kanggaru boleh melompat dengan kelajuan hingga 20-25 km / jam.

12. Rusa

Rusa adalah haiwan herbivor yang tergolong dalam keluarga cervidae. Berat satu rusa boleh mencapai 30 hingga 250 kg. Di alam liar, rusa adalah antara haiwan yang sering dijadikan mangsa haiwan pemakan daging.

Ciri unik rusa adalah bentuk tanduk yang menonjol. Setiap jenis rusa boleh mempunyai bentuk tanduk yang berbeza. Selain itu, rusa sebenarnya adalah haiwan yang mempunyai kemampuan berenang yang baik. Ini digunakan oleh rusa untuk mengelakkan musuh.

13. Arnab

Arnab adalah sejenis mamalia bertubuh kecil dari kumpulan leporidae, yang hidup di semua sisi bumi. Haiwan ini membiak dengan melahirkan atau Vivipar. Haiwan ini sering dijadikan manusia untuk haiwan peliharaan dan juga haiwan ternakan.

Dengan tujuan menggunakan daging, tetapi tidak semua jenis arnab dapat digunakan untuk daging, hanya beberapa jenis arnab. Dari jenis bulu, arnab terbahagi kepada dua jenis, iaitu arnab dengan rambut pendek dan kelinci berambut panjang.

3. Omnivor

omnivore adalah

Memahami Omnivor

Omnivora adalah sejenis haiwan yang memakan segalanya. Maksudnya, organisma omnivora dapat memakan tumbuhan serta daging atau haiwan lain. Manusia sendiri termasuk dalam jenis omnivor kerana mereka mempunyai kemampuan untuk memakan semua jenis tumbuhan dan daging.

Ciri-ciri Haiwan Omnivora

Berikut adalah beberapa ciri haiwan omnovor, yang terdiri daripada:

 1. Menelan daging dan tumbuh-tumbuhan.
 2. Kompleks pencernaan
 3. Gigi tajam di bahagian depan
 4. Gigi yang rata di bahagian belakang

Contoh Haiwan Omnivor

1. Gorila

Dikenali sebagai primata terbesar, gorila adalah haiwan makan semua yang merangkumi sayur-sayuran dan serangga. Gorila termasuk haiwan yang berasal dari hutan tropika di Afrika.

2. Monyet

Monyet termasuk dalam haiwan yang memakan segalanya dari biji, buah, kacang, hingga beberapa haiwan kecil dan serangga. Sekiranya dikesan, monyet adalah salah satu anggota keluarga primata yang bukan prosimia ("pra-kera) atau kera di Dunia Lama atau Dunia Baru. Walau bagaimanapun, beberapa jenis monyet juga dikenali sebagai kera.

3. Orang Utan

Orang utan adalah kera besar dengan rambut merah kecoklatan dan lengan panjang. Haiwan makan semua ini berada di hutan tropika Dunia dan Malaysia, terutama pulau Kalimantan dan Sumatera.

Secara amnya, orang utan memakan kulit pokok, bunga, daun, cendawan, madu, buah-buahan dan sebilangan serangga. Dari segi minum, orang utan hanya perlu mengambil air yang telah terkumpul di lubang-lubang di dahan pokok.

4. Simpanse

Seperti beberapa spesies primata lain, simpanse memakan semua jenis makanan seperti biji, buah, bunga dan serangga seperti semut dan anai-anai. Simpanse tergolong dalam keluarga primata Hominidae bersama dengan gorila dan orangutan.

Di habitat mereka, simpanse hidup dalam hierarki sosial yang tinggi sebagai sebuah komuniti. Terdapat satu atau lebih individu yang dapat menguasai ahli lain dari peringkat yang lebih rendah.

5. Beruang

Sebilangan beruang adalah karnivor, ada yang memakan madu, tumbuh-tumbuhan, dan beberapa serangga kecil.

6. Luwak

Mongoose atau juga dikenali sebagai musang adalah haiwan omnivora yang hidup di pokok. Di habitat semula jadi mereka, musang sering memakan buah-buahan, serangga, cacing, kadal dan beberapa haiwan kecil lain.

7. Babi

Babi adalah haiwan pemakan semua yang berasal dari wilayah Eurasia. Dikenal sebagai omnivora, babi memakan daging dan tumbuh-tumbuhan.

8. Flamingo

Flamingo termasuk dalam haiwan pemakanan yang makanan utamanya adalah udang dan alga. Bentuk paruh yang melengkung ke bawah membolehkan flamingo menyesuaikan diri dengan air penapis dan lumpur untuk makanan. Warna merah terang flamingo dihasilkan daripada kandungan beta karoten udang dan alga.

9. Anak Jelatang

Burung jala adalah burung pemakan semua yang mempunyai paruh yang kuat, tajam, lurus dan mempunyai kaki sepanjang badannya. Dalam mencari makanan, anak jantan memakan beberapa serangga dan buah-buahan seperti pisang.

10. Kasuari

Burung bertanduk ini adalah jenis pemakanan semua. Kasuari mempunyai kaki yang kuat dengan kuku yang tajam. Kasuari memakan beberapa jenis buah dan serangga.

11. Paus

Selain dikenali sebagai mamalia laut, ikan paus juga termasuk dalam haiwan pemakan semua. Paus sering makan sotong, krustasea, dan beberapa jenis lain.

12. Lumba-lumba

Seperti ikan paus, ikan lumba-lumba juga mamalia dan juga pemakan segala sesuatu yang hidup di laut lepas. Beberapa makanan ikan lumba-lumba adalah cumi-cumi, ikan kecil dan plankton.


Begitulah tinjauan karnivor, herbivor, dan omnivora. Semoga bermanfaat.