Prosedur Tayamum (Lengkap) + Niat dan Makna

ketetapan tayamum

Prosedur tayamum yang betul sesuai dengan syariat yang diajarkan oleh Nabi, yaitu mematuhi syarat, niat, prosedur, kepada perkara-perkara yang diperintahkan dalam tayamum berdasarkan hukum syarak.


Tayamum adalah kaedah yang digunakan untuk menghilangkan hadas kecil atau besar sebagai pengganti wuduk tanpa menggunakan air kerana mendesak.

Keadaan yang mendesak di sini bermaksud bahawa orang Islam yang dibenarkan melakukan tayamum hanyalah orang yang sukar mencari air. Sebaliknya, orang yang masih dapat mencari sumber air tidak boleh melakukan tayamum.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tayamum digunakan sebagai pengganti wuduk atau mandi wajib. Di mana berwuduk adalah salah satu syarat sah solat untuk membersihkan diri dari tradisi kecil dan besar.

Prosedur berwuduk biasanya dilakukan sebelum berdoa, ini dinyatakan dalam firman Allah, yaitu Al-Maidah ayat 6, yang berbunyi "Wahai orang-orang yang beriman, jika kamu hendak bersolat, maka basuhlah muka dan tanganmu hingga ke siku, dan basuhlah. kepala anda dan (basuh) kaki anda ke kedua pergelangan kaki dan jika anda junub kemudian mandi… .. ”.

Namun, dalam keadaan seseorang tidak dapat berwuduk, misalnya orang sakit atau pengembara. Orang itu mesti terus menunaikan kewajipan solatnya sehingga boleh melakukan Tayamum.

Seperti yang dinyatakan dalam Surah An-Nisa Ayat 43, "... Dan jika kamu sakit atau dalam perjalanan atau datang dari tempat untuk membuang air kecil atau kamu telah menyentuh seorang wanita, maka kamu tidak mendapat air, maka tanamlah dirimu dengan tanah (suci) yang baik; basuh muka dan tangan anda. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, Maha Pengampun ".

Dalam ayat di atas dijelaskan bahawa ada dua sebab umat Islam dapat melakukan tayamum. Pertama, kerana dia sakit, jadi tidak mungkin mencuci dengan air dan kedua, kerana tidak ada air di sekelilingnya.

Nah, inilah syarat-syarat tayamum yang mesti difahami oleh seorang Muslim.

Syarat Tayamum

Berikut adalah syarat-syarat mendahulukan tayamum yang mesti dipenuhi.

1. Sukar mencari air

Syarat tayamum ini dipenuhi jika air tidak dapat dijumpai di lingkungan sekitarnya.

2. Debu yang digunakan suci

Debu yang digunakan untuk tayamum mestilah dalam keadaan suci. Tidak dibenarkan menggunakan habuk yang tidak suci atau mengandungi benda-benda yang tidak bersih. Debu yang telah digunakan tayamum (habuk must'mal) tidak boleh digunakan lagi.

Selain itu, habuk yang telah dicampurkan dengan kapur atau benda lain juga tidak dibenarkan digunakan.

3. Memahami prosedur tayamum

Alangkah baiknya prosedur tayamum dijalankan dengan betul dan betul, seorang muslim mesti memahami dan memahami prosedur melaksanakan tayamum.

4. Tayamum dilakukan pada waktu solat

Pada waktu memasuki waktu solat, misalnya pada waktu tengah hari, kerana keadaan yang tidak memungkinkan mencari air, dibenarkan melakukan tayamum sebagai pengganti wudhu

5. Mengetahui arah kiblat sebelum melakukan Tayamum

Dalam melakukan tayamum, seorang Muslim yang telah melakukan perjalanan jauh (musafir) harus memahami arah kiblat di daerah yang didudukinya.

6. Satu tayamum untuk satu solat fard

Dalam melakukan tayamum, satu tayamum hanya digunakan untuk satu sholat fardhu, misalnya tayamum untuk menunaikan solat Asr, hanya digunakan untuk shalat Asr. Kecuali, ketika melakukan sunnah seperti solat sunnah, membaca al-Quran hanya dibenarkan sekali tayamum.

Niat Tayamum

Semua ibadah dimulakan terlebih dahulu dengan niat, niat tayamum dapat diucapkan dengan perlahan atau senyap. Berikut ini adalah bacaan niat Tayamum.

Niat Tayamum

(Nawaitut tayammuma listibaahatish sholaati fardhol lillahi ta'alaa)

Maksudnya: Saya berniat melakukan tayamum agar dapat menunaikan solat fardu kerana Allah Ta'alaa.

Prosedur Tayamum

Prosedur tayamum

Dalam sebuah hadis 'Ammar bin Yasir, prosedur tayamum Nabi sollallahu' alaihi adalah sallam dijelaskan sebagai berikut:

" Rasulullah Shallallahu 'alaihi adalah sallam mengutus saya untuk keperluan, maka saya mengalami junub dan saya tidak menemui air. Jadi saya berguling-guling di tanah seperti binatang yang bergolek di tanah. Kemudian saya menceritakan hal ini kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi adalah sallam. Kemudian dia berkata, "Tentunya cukup untuk kamu melakukannya seperti ini". Semasa dia memukul telapak tangannya ke permukaan bumi, satu pukulan kemudian meletupkannya. Kemudian dia mengusap belakang telapak tangannya (kanan) dengan tangan kirinya dan mengusap belakang telapak tangannya (kiri) dengan tangan kanan, lalu dia mengusap wajahnya dengan kedua tangan ". (HR. Bukhori no. 347)

Prosedur tayamum

Prosedur untuk melakukan tayamum adalah seperti berikut:

  1. Sediakan habuk atau tanah yang bersih
  2. Menepuk kedua telapak tangan ke tanah dengan satu pukulan
  3. Gosokkan telapak tangan ke seluruh wajah disertai dengan niat tayamum secara senyap atau diucapkan dalam surah yang perlahan
  4. Selepas itu, sapu bahagian belakang telapak tangan dengan tangan kiri dan sebaliknya sapu bahagian belakang telapak tangan kiri dengan tangan kanan.
  5. Semua pukulan kedua-duanya semasa menggosok bahagian belakang tapak tangan dan muka dilakukan hanya sekali
  6. Bahagian tangan yang digosok hingga ke pergelangan tangan tidak sama dengan wuduk yang dibasuh hingga ke siku.
Baca juga: Makna dan Jawapan dari Barakallah Fiikum

Perkara-perkara yang sunnah adalah tayamum

Berikut adalah perkara yang dipertimbangkan semasa mengerjakan tayamum.

  • Baca basmallah sebelum tayamum
  • Lap tangan kanan terlebih dahulu, bukannya kiri
  • Sebelum mengelap wajah anda, sapu debu dari telapak tangan anda dengan meniupnya dengan ringan.

Oleh itu, perbincangan mengenai prosedur kerja tayamum. Semoga bermanfaat!