Idea Utama Adalah - Jenis dan Cara Menentukan Idea Utama

idea utama adalah

Idea utama adalah topik yang menjadi subjek pengembangan perenggan, oleh itu bentuk ayatnya selalu umum. idea utama terbahagi kepada 3 yang dijelaskan dalam artikel ini.

Sebelum ini dibincangkan mengenai ayat utama, sekarang idea utama adalah inti atau niat sama ada dinyatakan atau tersirat dalam ayat utama.

Dengan memahami idea utama, mengetahui isi kandungan dalam artikel jauh lebih mudah difahami.

Semasa perkembangannya, idea utama juga dikenali sebagai: idea utama, idea utama, atau pemikiran utama. Idea utama dalam perenggan sering dinyatakan.

Sementara itu, idea utama dalam satu artikel penuh akan diketahui secara tersirat setelah mengumpulkan semua idea utama setiap perenggan.

Oleh itu, idea utama juga disebut sebagai kesimpulan dan pemikiran utama.

Makna idea utama adalah

Idea utamanya adalah topik yang menjadi subjek pengembangan perenggan, oleh itu bentuk ayat selalu umum. Kerana selepas atau sebelum idea utama dalam ayat utama, ada penjelasan yang disebut sebagai ayat penjelasan.

Untuk menentukan idea utama perenggan, pertama anda perlu memahami di mana idea utama terletak.

Secara umum, lokasi mengikuti kalimat utama, yaitu pada awal perenggan (deduktif), di akhir perenggan (induktif), dan campuran keduanya. Bagaimana ia boleh dicampurkan? Lihat sahaja contoh-contoh menentukan idea utama di bawah.

Cara Menentukan Idea Utama Adalah

Keperluan pertama tidak malas membaca. Tidak ada yang dapat diselesaikan sekiranya kita malas membaca.

Baca juga: Idea utama / idea utama adalah ... (Definisi, jenis, dan ciri) SELESAI

Dalam konteks yang lebih luas, membaca di sini dapat ditafsirkan sebagai membaca situasi, situasi atau keadaan. Sekiranya dalam menentukan idea utama, maka anda harus membaca penulisannya.

1. Tentukan Kalimat Utama

Cara pertama yang boleh anda gunakan untuk menentukan idea utama adalah dengan mengetahui ayat utama. Seperti yang telah dibincangkan dalam kalimat utama, ciri yang paling menonjol adalah sifatnya umum.

Lepaskan ayat penjelasan dan fokus pada ayat utama. Itulah idea utama perenggan yang sedang anda baca.

2. Fokus Membaca

Maka cara kedua adalah dengan segera membaca teks penuh dengan fokus yang tidak putus.

Atau lebih mudah, sebagai latihan, anda dapat membaca perenggan dengan teliti dan fokus sepenuhnya. Dengan cara itu, idea atau inti penulisan yang anda baca, yang bersifat umum, adalah idea utama.

3. Perenggan Kesimpulan

Anda boleh menulis beberapa perkara penting. Contohnya, dalam buku ilmiah yang anda baca, satu perenggan adalah gemuk.

Sekarang, dalam perenggan lemak itu, kemungkinan besar mempunyai lebih dari satu idea utama. Perhatikan perkara umum yang anda temui, beberapa nota ini merujuk kepada idea utama yang sedang dicari.

Contoh Menentukan Idea Utama

Bagi sesetengah orang, memahami idea utama adalah lebih mudah menggunakan contoh daripada teori.

Oleh itu, segera rujuk penjelasan di bawah.

1. Contoh Idea Utama dalam Perenggan Deduktif

Terdapat banyak cara untuk membahagiakan diri dan senang dilakukan. Anda boleh mulakan dengan perkara paling mudah: senyum. Kemudian cari udara segar yang membantu merehatkan otak. Ingatlah bahawa terdapat banyak orang yang mengambil berat tentang anda, dan yang paling penting, menghormati diri anda dengan adil.

Idea utama: cara gembira.

Ayat utama: bagaimana membahagiakan diri anda banyak dan senang dilakukan (deduktif).

Baca juga: Struktur Teks Prosedur - Definisi, Peraturan, dan Contoh Lengkap

Ayat penjelasan: Anda boleh mulakan dengan perkara paling mudah: senyum. Kemudian cari udara segar yang membantu merehatkan otak. Ingatlah bahawa terdapat banyak orang yang mengambil berat tentang anda, dan yang paling penting, menghormati diri anda dengan adil.

2. Contoh Idea Utama dalam Perenggan Induktif

Berfikir terlalu banyak mengenai masalah akan membuat anda lebih sedih. Selain itu, lebih baik fokus pada penamat. Tidak perlu menggerutu secara berlebihan. Ikuti semangat dan minta bantuan orang yang dipercayai sekiranya diperlukan. Itulah beberapa cara untuk mengatasi kesedihan kerana terlalu banyak masalah.

Idea utama: bagaimana menangani kesedihan.

Kalimat utama: Ini adalah beberapa cara untuk mengatasi kesedihan kerana terlalu banyak masalah (induktif).

Ayat penjelasan: Berfikir terlalu banyak mengenai masalah akan membuat anda lebih sedih. Selain itu, lebih baik fokus pada penamat. Tidak perlu menggerutu secara berlebihan. Ikuti semangat dan minta bantuan orang yang dipercayai sekiranya diperlukan.


Bagaimana? Adakah anda biasa dengan idea utama sehingga bagaimana menentukannya? Idea utama adalah sesuatu yang tersurat atau memerlukan makna.

Tetapi boleh juga, ayat utama juga digunakan sebagai idea utama asalkan ringkas dan umum.