Apa itu Vertebrata? (Penjelasan dan Pengelasan)

Vertebrata adalah haiwan yang mempunyai tulang belakang.

Dalam klasifikasi makhluk hidup, vertebrata termasuk dalam subphylum chordate dan berakhir di kerajaan Animalia.

Haiwan Singa

Ciri-ciri Haiwan Vertebrata

  • Mempunyai tulang belakang yang sebenar.
  • Mempunyai otak yang maju.
  • Sebilangan besar mempunyai badan dan kepala yang berasingan.
  • Mempunyai kerangka yang juga disebut endoskeleton.
  • Ukuran badan berbeza-beza.
  • Mempunyai alat gerakan aktif.
  • Mempunyai alat pencernaan yang lengkap.
  • Mempunyai sistem peredaran darah tertutup.

Pengelasan Haiwan Vertebrata

Haiwan vertebrata terbahagi kepada dua, iaitu pisced dan tetrapod. Selanjutnya, tetrapod dibahagikan kepada beberapa kumpulan, iaitu amfibia, reptilia, mamalia, dan aves.

1. Pisces (Ikan)

Pisces atau ikan yang biasa disebut adalah haiwan yang memiliki habitat di dalam air. Mempunyai struktur badan khas yang dapat bergerak dengan cepat di dalam air. Ikan mempunyai sirip yang digunakan untuk berenang.

Sirip pada ikan terdiri daripada 5 jenis sirip, iaitu sirip dada, pelvis, punggung, sirip punggung dan sirip ekor.

Ikan bernafas menggunakan insang misalnya, seperti tuna, ikan kakap, jerung, dan lain-lain. namun, haiwan seperti ikan paus dan ikan lumba-lumba bukanlah ikan. Kerana mereka adalah mamalia atau mamalia.

Ikan adalah vertebrata kerana mereka adalah haiwan yang mempunyai tulang belakang. Dalam struktur tulang ikan terdiri daripada tulang dan tulang rawan yang benar. Ikan mempunyai tulang yang memberikan bentuk asasnya.

Walau bagaimanapun, sebilangan ikan mempunyai struktur yang agak unik, misalnya ikan pari, kuda laut, jerung, dan lain-lain.

2. Amfibi

Amfibia

Amfibi adalah salah satu haiwan yang boleh hidup di darat dan di air. Ini kerana mereka mempunyai dua sistem pernafasan, iaitu paru-paru dan kulit, sehingga mereka dapat hidup di darat dan di air.

Baca juga: Hukum Ohm - Bunyi, Rumus, dan Contoh Masalah Hukum Ohm

Katak juga amfibi yang mereka dapat hidup dalam dua alam. Namun, katak harus dekat dengan air untuk menjaga kelembapan kulitnya.

Katak juga bertulang belakang, kerana badannya terdiri dari kerangka di mana terdapat tulang belakang. Struktur tulang katak juga unik. Mereka diciptakan untuk memiliki tulang kaki yang panjang sehingga dapat digunakan untuk melompat jauh.

3. Reptilia

Haiwan reptilia

Reptilia adalah vertebrata berdarah sejuk dan mempunyai sisik yang menutupi badan mereka. Sebilangan besar reptilia membiak dengan bertelur.

Reptilia, seperti mamalia, bernafas dengan paru-paru, mempunyai empat ruang injap jantung. Apa yang membezakan reptilia dari mamalia adalah bahawa septum pada reptilia masih tidak sempurna dibandingkan dengan mamalia.

Salah satu reptilia yang masih hidup di dunia ini adalah naga Komodo. Komodo adalah salah satu kadal terbesar di dunia. Reptilia ini mempunyai habitat di Pulau Komodo yang terletak di Dunia. Haiwan ini adalah haiwan berdarah sejuk yang memakan daging atau karnivor

4. Aves (burung)

Aves atau burung adalah makhluk hidup yang mempunyai bulu dan sayap. Sebilangan besar aves ini dapat terbang, tetapi ada yang tidak dapat terbang, seperti ayam, burung unta, penguin.

Di samping itu, binatang terpantas di bumi berasal dari aves, yakni elang elang atau apa yang dapat disebut kawah kawah. kelajuan pelumba kawah boleh mencapai kelajuan 389 km / jam.

5. Mamalia (mamalia)

Mamalia vertebrata

Mamalia adalah haiwan dengan kelenjar susu yang digunakan untuk menyusui anak-anaknya. Mamalia bernafas menggunakan paru-paru. Mamalia juga merupakan haiwan yang mempunyai tulang belakang. Jantung mamalia mempunyai empat ruang.

Baca juga: Pameran Seni Rupa: Definisi, Jenis dan Tujuan [PENUH]

Berdasarkan badan fizikal, mamalia mempunyai badan yang ditutupi oleh rambut. Mamalia dikelaskan sebagai haiwan berdarah panas. Contoh mamalia termasuk lembu, kambing, kuda, paus, lembu, dan lain-lain


Rujukan: Vertebrate –.com