Memahami Qada dan Qadar dan Perbezaan dan Contohnya (PENUH)

qada dan qadar

Qada dan qadar bermaksud mempercayai bahawa semua nasib baik dan buruk yang menimpa manusia telah diatur dengan batasan tertentu .


Umat ​​Islam mengiktiraf qada dan qadar sebagai salah satu rukun iman kepada Islam. Sebagai manusia diperintahkan untuk beriman kepada-Nya, mempercayai qada dan qadar adalah bentuk tiang iman yang mesti dipercayai.

Percaya pada qada dan qadar bererti mempercayai bahawa semua nasib baik dan buruk yang menimpa manusia telah diatur dengan batasan-batasan tertentu. Manusia tidak dapat mengetahui qada dan qadar sebelum peristiwa qada dan qadar terjadi.

Berikut ini akan memberikan penjelasan lebih lanjut mengenai istilah qodo dan qodar.

Memahami Qada dan Qadar

Qada dan qadar

Qada dan qadar adalah istilah yang saling berkaitan dengan kehidupan manusia. Namun, qada dan qadar mempunyai makna yang berbeza.

Qada dan qadar sering dikenali sebagai ungkapan lain dari kata " takdir ". Takdir adalah sesuatu yang berkaitan dengan kehidupan itu sendiri. Hukum takdir berpotongan dengan sebab dan akibat yang mempengaruhi hasil takdir.

Qada secara harfiah bermaksud keputusan, keputusan, pelaksanaan. Pemahaman etimologi menjelaskan bahawa qada adalah ketentuan, keputusan, pelaksanaan umat manusia yang telah ditetapkan oleh Allah pada zaman yang kekal.

Qadar secara harfiah bermaksud ukuran atau pertimbangan. Secara etimologi, ia menjelaskan bahawa qadar adalah ketetapan Allah berdasarkan pengukuran setiap manusia sesuai dengan kehendak-Nya di zaman yang kekal. Makna qadar yang luas adalah bahawa qadar adalah keterangan mengenai kepastian hukum Allah.

Perumpamaan tentang perbezaan antara qada dan qadar dijelaskan dalam salah satu buku Kasyifatus oleh Syeikh Imam Nawawi Banten sebagai berikut:

فإرادة الله المتعلقة أزلا بأنك تصير عالما قضاء وإيجاد العلم فيك بعد وجودك على وفق الإرادة قدر

"Kehendak Allah yang berkaitan dengan azali, misalnya ketika kamu menjadi orang yang saleh atau berilmu adalah qadha. Sementara itu, penciptaan ilmu dalam diri anda setelah niat anda hadir di dunia sesuai dengan kehendak-Nya adalah qadar, "

Dengan kata lain, makna kalimat di atas adalah bahawa perbezaan antara qada dan qadar terletak pada ketentuan Allah di era Azali dengan qada, yang akan menjadi kita , sedangkan qadar adalah realisasi Allah tentang qada untuk diri kita sesuai dengan kehendak-Nya.

Pada hakikatnya, tiada apa yang berlaku kepada kita adalah kebetulan kerana semuanya telah menjadi qada dan qadar-Nya. Maklumat mengenai qodo dan qadar dijelaskan dalam firman Allah berikut:

Baca juga: Doa untuk Orang Tua: Bahasa Arab, Bacaan Latin dan Makna Lengkap Mereka

Dalam surah Al-Hadid ayat 22

مَاأَصَابَ مِنْ مُصِيْبَةٍ فِى اْلأَرْضِ وَلاَ فِى اَنْفُسِكُمْ اِلاَّ فِى كِتَبٍ مِنْ قَبْلِ اَنْ نَبْرَأَ اَهْ

Makna:

"Tidak ada malapetaka yang menimpa bumi dan kamu semua, tetapi itu ditulis dalam buku (Lauh Mahfudh) sebelum itu terjadi." (Surah Al-Hadid: 22)

Dalam surah ar-Rad ayat 8

وَكُلُّ شَىْءٍ عِنْدَهُ بِمَقْدَارٍ

Makna:

"Dan semuanya, bagi Tuhan ada akhir (angka)." (Ar-Rad: 8)

Seperti juga dalam surah Al-A'la ayat 3

وَالَّذِى قَدَّرَ فَهَدَى

Makna:

"Dan (Tuhanmu) yang telah menentukan, kemudian menunjukkan." (Al-A'la: 3)

Walaupun pada hakikatnya qada dan qadar manusia ditentukan oleh Allah, manusia itulah yang menentukan nasibnya sendiri. Allah memberi peluang kepada hamba-hambaNya untuk membuat usaha sehingga mereka dapat mendorong seseorang hamba untuk memaksimumkan potensi yang telah diberikan oleh Allah kepadanya. Kemudian manusia didorong untuk selalu berdoa kepada Tuhan sambil tetap bergantung pada semua ketetapan Allah.

Jenis Takdir

Qada dan qadar

Takdir terbahagi kepada dua, iaitu takdir muallaq dan takdir mubram. Sebagai manusia, kita tidak dapat mengetahui yang mana nasib muallaq dan takdir mubram. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai nasib muallaq dan takdir mubram.

Takdir Muallaq

Takdir muallaq secara harfiah bermaksud sesuatu yang digantung. Makna literal adalah bahawa takdir muallaq adalah takdir yang ditentukan oleh Allah bergantung kepada penyertaan umat manusia melalui usahanya.

Manusia diberi oleh Tuhan peluang untuk melakukan yang terbaik, sementara hasil akhirnya akan ditentukan oleh Allah.

Terdapat beberapa contoh peristiwa yang berkaitan dengan nasib muallaq dalam kehidupan manusia, termasuk yang berikut:

  1. Sekiranya anda ingin menjadi pintar dan cemerlang dalam sesuatu bidang, maka kita harus belajar dan berusaha lebih keras daripada yang lain.
  2. Apabila kita menginginkan tubuh yang sihat, kita mesti menjaga diet dan kehidupan yang sihat dan melakukan senaman secara teratur.
  3. Kejayaan dapat dicapai dengan bekerja keras, kreatif, tidak pernah berputus asa ketika anda gagal, tanggungjawab dan keyakinan diri.
Baca juga: Waktu Solat Dhuha Terbaik (Menurut Ajaran Islam)

Agar kita menjadi pintar, unggul, sihat, dan berjaya dalam hidup, kita mesti mencuba yang terbaik untuk mencapainya, tidak duduk dan menunggu nasib. Sehingga, dalam takdir para muallaq manusia berpeluang untuk mencuba yang terbaik dan sebaik mungkin untuk mencapai apa yang diharapkan. Ini sesuai dengan firman Allah dalam bab 11 ayat ar-Rad berikut.

إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ

Makna:

"... Sesungguhnya, Allah tidak akan mengubah keadaan umat sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka ..." (Surah ar-Rad: 11)

Takdir Mubram

Takdir mubram secara harfiah bermaksud sesuatu yang tidak dapat dielakkan atau dielakkan sehingga merupakan sesuatu yang pasti. Secara harfiah, takdir mubram adalah ketentuan mutlak Allah untuk manusia sehingga manusia tidak dapat menghindarinya.

Namun, sebagai hamba, manusia mungkin berusaha dan berdoa untuk melegakan, yang merupakan ketentuan mutlak dari Allah dalam takdir mubram.

Berikut adalah beberapa peristiwa sebagai bentuk takdir mubram bagi umat manusia:

  1. Kematian, takdir ini adalah takdir mutlak yang hanya diketahui oleh Allah. Manusia tidak dapat lari dari kematian. Oleh itu, manusia digalakkan untuk selalu berusaha dan mendoakan amal soleh dan khusnul khotimah ketika mereka mati.
  2. Bencana, kemalangan. Bukan kebetulan bahawa kemalangan berlaku di sekitar kita. Allah telah mengatur ini. Perkara seperti ini dapat dicegah dengan melakukan amal soleh seperti bersedekah. Ini kerana salah satu hikmah bersedekah adalah terhindar dari bencana.

Begitulah penjelasan mengenai qada dan qadar disertai dengan perbezaan dan beberapa contoh kejadian qodo dan qodar (takdir) dalam kehidupan seharian. Semoga bermanfaat!