Seni Teater: Definisi, Sejarah, Karakteristik, Jenis dan Contohnya

seni teater adalah

Seni teater adalah seni teater adalah sejenis persembahan drama yang dilakukan di atas pentas. Lihat perbincangan lebih lanjut dalam artikel ini.

Dalam kehidupan seharian, kita sering menikmati persembahan lakonan menerusi pelbagai filem dan drama. Jenis seni ini adalah jenis persembahan seni yang kadang-kadang dipentaskan melalui pentas atau apa yang biasa dikenali sebagai teater.

Seni teater sangat popular di kalangan banyak orang, kerana pada dasarnya manusia suka lakonan yang dipersembahkan secara dramatik melalui seni teater.

Berikut ini adalah tinjauan lebih lanjut mengenai seni teater, termasuk definisi, sejarah, ciri, dan pelbagai contohnya.

Definisi Seni Teater

Menurut bahasa, teater berasal dari bahasa Yunani theatron yang bermaksud "tempat untuk menonton".

Secara umum, teater adalah sejenis persembahan drama yang dilakukan di atas pentas. Sementara itu, berdasarkan etimologinya, teater adalah bangunan atau auditorium yang digunakan sebagai persembahan drama.

Seni teater dapat ditafsirkan secara luas dan sempit.

 • Memahami Seni Teater dengan Makna Luas

Seni teater merangkumi keseluruhan babak peranan dan lakonan drama kehidupan manusia yang diceritakan di atas pentas.

Ini disokong oleh percakapan, pergerakan dan praktik berdasarkan skrip bertulis dan disertai dengan hiasan, muzik, lagu, tarian, dll.

 • Memahami Seni Teater dalam Makna Sempit

Seni teater adalah persembahan dramatik di hadapan orang ramai.

seni teater adalah

Sejarah Seni Teater

Sejarah penubuhan seni teater tidak dapat dipastikan ketika ini. Beberapa penemuan skrip teater menunjukkan kewujudan teater semasa zaman pelita.

Manuskrip teater tertua di dunia yang pernah dijumpai ditulis oleh seorang imam Mesir, I Kher-nefert , pada era peradaban Mesir kuno, kira-kira 2000 tahun sebelum Kristus, pada masa itu peradaban Mesir kuno telah maju. Mereka dapat membuat piramid, mereka memahami pengairan, mereka dapat membuat kalendar, mereka tahu pembedahan, dan mereka tahu menulis.

I Kher-nefert menulis skrip untuk persembahan teater ritual di kota Abydos, membuatnya dikenal sebagai " Teks Abydos " yang menceritakan tentang pertempuran antara dewa-dewa yang buruk dan dewa-dewa yang baik. Jalan cerita skrip Abydos juga dijumpai dalam lekapan kubur yang lebih tua. Sehingga para ahli dapat berfikir bahawa jalan cerita telah ada dan dimainkan oleh orang sejak 5000 SM.

Walaupun hanya muncul sebagai tulisan yang ditulis pada tahun 2000 SM. Dari hasil kajian yang dilakukan, diketahui juga bahawa persembahan teater Abydos mempunyai unsur teater yang merangkumi; pelakon, jalan cerita, skrip dialog, topeng, fesyen, muzik, nyanyian, tarian, dan sifat pemain seperti lembing, kapak, perisai, dan seumpamanya.

Baca juga: Spora Tumbuhan Adalah: Karakteristik, Jenis dan Contoh [LENGKAP]

Selain beberapa teori mengenai seni teater di atas, terdapat beberapa teori yang menceritakan tentang asal usul seni teater, termasuk yang berikut.

 • Berasal dari upacara keagamaan primitif.

Pada zaman dahulu, setiap upacara keagamaan, masyarakat sering memasukkan unsur-unsur cerita. Kemudian berkembang menjadi persembahan teater. Walaupun upacara keagamaan telah ditinggalkan, teater ini masih wujud hingga kini.

 • Berasal dari nyanyian untuk menghormati seorang pahlawan di kuburnya.

Beberapa ritual penghormatan dilakukan oleh masyarakat. Salah satunya adalah penghormatan kepada pahlawan yang mati dalam perang dan mereka yang mati dengan menggunakan lagu. Lama kelamaan, aktiviti ini akhirnya dijadikan persembahan teater yang menceritakan sejarah hidup seorang pahlawan.

 • Berasal dari kecenderungan manusia kerana mendengar cerita.

Manusia mengalami pelbagai peristiwa, beberapa di antaranya dijadikan bahan naratif atau cerita dalam sebuah drama. Bermula dari hobi manusia ini, lahirlah seni teater yang masih mendapat permintaan ramai orang.

Ciri-ciri Seni Teater

Berikut adalah beberapa ciri teater, termasuk:

 1. Semua cerita berbentuk dialog, baik untuk watak dan pencerita. semua ucapan ditulis dalam teks.
 2. Semua dialog tidak menggunakan tanda petik (“…”). Dialog drama bukanlah ayat langsung. Oleh itu, skrip drama tidak menggunakan tanda petik.
 3. Skrip drama ini dilengkapi dengan arahan tertentu yang mesti diikuti oleh watak. Arahan ditulis dalam tanda kurung (…) atau dengan memberikan jenis huruf yang berbeza dari surat dialog.
 4. Skrip drama terletak di atas dialog atau di sebelah kiri dialog.

Jenis Seni Teater

Menurut I Made Bandem dan Sal Mugiyanto (1996), berdasarkan jenisnya, seni teater terbahagi kepada dua jenis. Yaitu teater tradisional dan teater moden.

1. Teater Tradisional

Di Dunia, teater tradisional juga disebut teater serantau yang tersebar di seluruh wilayah Dunia. Biasanya cerita di teater tradisional menjalankan budaya tempatan dan disampaikan secara tidak sengaja (tanpa skrip).

Contoh Teater Tradisional

 • Boneka Bayangan,
 • Banjet,
 • Lebih panjang,
 • Ogel,
 • Reog,
 • Orang Boneka,
 • Topeng Cirebon,
 • Angklung Badut,
 • Wayang Golek dari Jawa Barat
 • Reog Ponorogo,
 • Ludruk dari Jawa Timur-Ketoprak,
 • Suket Wayang,
 • Kethek Ogleg,
 • Slapstick,
 • Scandul dari Jawa Tengah-
 • Lenong dan Topeng Blantik dari Betawi
Baca juga: Seni halus adalah: Definisi, jenis dan contoh [LENGKAP]

Ciri-ciri Teater Tradisional

Teater Tradisional mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Pementasan pentas terbuka (bidang, halaman utama),
 • Pementasan sederhana,
 • Kisah ini diturunkan dari generasi ke generasi.

2. Teater Moden

Secara umum, teater moden adalah teater yang penceritaannya berdasarkan teks dan sumber ilmiah dari Barat, serta bahan dari peristiwa sehari-hari, atau karya sastera.

Contoh Teater Moden

 • Drama
 • Teater
 • Opera sabun
 • Filem

Ciri-ciri Teater Moden

 • Tahap teratur
 • Terdapat tetapan jalan cerita
 • Tempat pentas tertutup

Contoh Seni Teater

Terdapat beberapa contoh seni teater yang sering dilakukan. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut.

1. Drama Muzik

Lakonan muzik adalah contoh seni teater yang menggabungkan muzik, teater dan tarian. Persembahan drama muzik sering diadakan di pelbagai tempat di Dunia. Jenis drama muzik yang sering dilakukan ialah opera dan kabaret. Sebenarnya, gabungan opera dan kabaret itu sendiri juga telah dipentaskan di Dunia.

2. Teaterikalisasi Puisi

Teaterikalisasi puisi adalah teater yang menggunakan puisi sebagai skrip teater. Dalam persembahan ini, keindahan puisi sangat diperlukan agar dapat merealisasikan harapan penonton. Sehingga kreativiti diperlukan dalam menterjemahkan puisi menjadi persembahan teater.

3. Teater Boneka

Seni persembahan boneka ini telah wujud sejak zaman dahulu lagi. Teater boneka ini sering digunakan untuk pelbagai aktiviti, salah satunya adalah sebagai alat dakwah Islam. Ini ditunjukkan oleh Sunan Kalijogo yang menyebarkan Islam dengan persembahan wayang kulit.

4. Teater Dramatik

Dalam teater dramatis, kisah-kisah dalam pementasan dibuat dengan seberapa terperinci yang mungkin. Bermula dari watak, peristiwa, hingga jalan cerita yang dibuat secara terperinci. Sehingga fokus teater dramatik ini adalah memusatkan perhatian pada minat penonton terhadap cerita yang disajikan.

Selain itu, pelakon teater juga menumpukan perhatian pada persembahan teater yang dramatik. Kerana teater dramatik cuba menunjukkan persembahan seolah-olah itu adalah peristiwa sebenar.

5. Teater Gerak

Contoh seni teater ini hampir serupa dengan pantomim klasik, kerana teater gerak memberi tumpuan kepada gerakan dan ekspresi wajah. Sehingga teater gerakan jarang menggunakan dialog. Dalam persembahan teater gerak, tentu saja, menampilkan makna dan mesej tertentu yang dinyatakan dalam bentuk gerakan.


Ini adalah tinjauan seni teater berdasarkan pemahaman, sejarah, ciri, jenis dan pelbagai contohnya. Semoga bermanfaat.