Metamorfosis Rama-rama (Gambar + Penjelasan) PENUH

metamorfosis rama-rama

Metamorfosis rama-rama termasuk dalam metamorfosis lengkap, yang dalam prosesnya terdiri dari empat tahap: telur, larva, pupa, dan dewasa.


Metamorfosis pada dasarnya adalah proses pertumbuhan pada haiwan yang melibatkan perubahan struktur fizikal dari menetas hingga dewasa.

Sementara itu, metamorfosis pada rama-rama adalah proses perkembangan biologi yang berubah dari semasa ke semasa. Metamorfosis pada rama-rama termasuk dalam kategori metamorfosis lengkap.

Ini menjadikan kupu-kupu lebih lama daripada serangga untuk berubah dari telur, ulat menjadi kupu-kupu dewasa.

Proses Metamorfosis pada Rama-rama

Metamorfosis pada rama-rama bermula dari telur, larva, pupae, dan kupu-kupu dewasa.

Metamorfosis rama-rama
 • Telur

Tahap paling awal dalam proses ini adalah untuk rama-rama meletakkan telurnya di ranting dan membiarkannya. Secara amnya, rama-rama akan bertelur di hujung daun atau di bawah daun. Telur rama-rama biasanya memakan masa sekitar 3-5 hari untuk menetas.

 • Larva (Caterpillar)

Setelah telur menetas, larva atau ulat akan keluar dari cengkerang dan mulai mencari makanan dalam bentuk daun di sekitarnya. Ulat ini juga akan menjalani proses penggantian kulit secara semula jadi sebanyak 5-6 kali. Setelah ulat cukup makan, ia akan mencari tempat untuk menjadi kepompong.

 • Kepompong (Pupa)

Kepompong biasanya dibungkus dengan warna coklat dan keras. Kepompong akan berpuasa selama 7-20 hari dengan tidak makan dan tidak minum. Masa kepompong ini biasanya berbeza-beza bergantung pada spesiesnya.

 • Rama-rama (Imago)

Imago adalah proses kepompong berubah menjadi rama-rama. Pada mulanya, rama-rama akan muncul dari kepompong dengan sayap kecil, berkerut dan basah dengan cecair. Cecair ini sebenarnya berguna untuk membantu membesarkan sayap rama-rama. Cecair ini dipanggil hemolymph.

Baca juga: Pingat Nobel Hanya untuk Saintis Berusia Panjang

Setelah keluar dari tempurung kepompong, rama-rama akan merangkak ke dahan, sehingga badannya kering, dan sayap dapat berfungsi dengan normal. Rama-rama akan memenuhi keperluan makanan mereka dengan mencari bunga untuk menyerap nektar atau pati bunga pada siang hari.

Kelakuan Rama-rama

Secara amnya, rama-rama aktif pada waktu siang, dan tidur pada waktu malam. Rama-rama boleh terbang setinggi 2-3 meter di udara. Semakin besar sayapnya, semakin tinggi rama-rama boleh terbang.

Rama-rama, termasuk haiwan yang mencari makanan secara individu. Rama-rama hanya akan berkumpul ketika memasuki fasa pembiakan. Rama-rama jantan akan membasahi rama-rama betina. Kemudian rama-rama betina akan meletakkan telurnya pada daun yang telah dipilih. Ini kembali lagi ke fasa pertama untuk metamorfosis rama-rama.

akan meletakkan telur pada daun yang dipilih. Ini kembali lagi ke fasa pertama untuk metamorfosis rama-rama.

Ternyata rama-rama tidak hanya memakan jus bunga atau buah dan buah. Terdapat juga spesies rama-rama tertentu yang sebenarnya memakan bangkai haiwan atau tanah yang lembab.

Ciri-ciri Rama-rama

Berikut adalah ciri-ciri rama-rama, termasuk:

 • Kulit diperbuat daripada kitin
 • Bernafas menggunakan trakea
 • Aktif pada waktu siang
 • Mempunyai 3 pasang kaki, dan mempunyai kaki licin.
 • Menghisap nektar bunga
 • Mempunyai mata berbilang atau sebatian.
 • Mempunyai Perut atau Perut
 • Ukuran sayap lebih besar daripada badan
 • Rehat dengan meluruskan sayapnya

Sumber: moondoggiesmusic.com