Penyebaran Flora dan Fauna di Dunia

Flora dan fauna di Dunia berdasarkan lokasi geografinya terbahagi kepada tiga wilayah, yaitu Dunia Barat, Tengah dan Timur, yang menghasilkan keanekaragaman hayati flora dan fauna Dunia.

Wilayah Dunia mempunyai pelbagai flora dan fauna yang sangat besar, jika kita adalah keanekaragaman hayati flora dan fauna, negara Dunia menduduki tempat ketiga di dunia.

Kepelbagaian ini dipengaruhi oleh lokasi geografi dan iklim tropika di Dunia sehingga sesuai untuk habitat pelbagai haiwan dan tumbuhan.  

Keadaan lain, kerana Dunia terletak di kawasan Lingkaran Api, tanah yang mengandungi nutrien dan mineral yang tinggi menjadikan tanaman tumbuh subur dan menjadikan haiwan dapat bertahan hidup di ekosistem kerana keperluan makanan yang ada.

Dalam buku Atlas Flora and Fauna World (2001), diperhatikan bahawa wilayah Dunia mempunyai 2,827 spesies vertebrata bukan ikan.

Di mana 848 daripadanya adalah endemik atau berasal dari Dunia. Sementara itu, terdapat sekitar 37,000 jenis tanaman di Dunia. Dari jumlah tersebut, terdapat 14.800-18.500 tumbuhan yang endemik kepada Dunia.

Taburan Flora dan Fauna

Flora adalah semua jenis tanaman yang berada di habitat atau kawasan tertentu. Sementara itu, Fauna adalah semua binatang yang menempati kawasan tertentu.

Penyebaran flora dan fauna di Dunia dipengaruhi oleh lokasi geografinya. Berdasarkan lokasi geografinya, Dunia terbahagi kepada tiga wilayah, iaitu Dunia Barat, Tengah dan Timur.

Dari ketiga wilayah ini dipisahkan oleh garis Wallace dan garis Weber. Garis Wallace adalah garis yang memisahkan bahagian barat dan tengah Dunia, sementara garis Weber adalah garis yang memisahkan bahagian tengah dan timur Dunia.

flora dan fauna di Dunia

Dunia Barat

Flora dan Fauna untuk bahagian barat wilayah Dunia mempunyai jenis Asia kerana tumbuhan dan haiwan hampir sama dengan yang terdapat di benua Asia. Liputan wilayah barat ini meliputi pulau-pulau Jawa, Kalimantan dan Sumatera.

Baca juga: Artikel 29 Perenggan 1 dan 2 dari UUD 1945 Pindaan (Penjelasan Lengkap)

Jenis flora yang terdapat di wilayah barat mempunyai ciri-ciri heterogen, misalnya, seperti jamur, mahoni merantim, damar, lumut dan lain-lain, ini disebabkan oleh pengaruh iklim di wilayah barat yang cenderung mempunyai intensitas hujan yang tinggi.

Beberapa jenis hutan yang terdapat di bahagian barat termasuk hutan hujan tropika, hutan monsun, hutan savana tropika, dan hutan bakau di pesisir. Nah, salah satu contoh flora endemik yang terdapat di wilayah barat adalah bunga bangkai Bengkulu atau Raflesia Arnoldi.

Sementara itu, jenis fauna yang terdapat di wilayah barat termasuk reptilia, mamalia, burung dan ikan. Sebenarnya terdapat banyak lagi penyebaran fauna endemik di wilayah barat, seperti badak bertanduk satu, tapir, harimau Sumatera, orangutan dan lumba-lumba Mahakam.

Dunia pertengahan

Berbeza dengan wilayah barat, Flora dan Fauna di tengah Dunia disebut sebagai jenis peralihan. Liputan kawasan dunia pertengahan meliputi pulau Sulawesi, Bali dan Nusa Tenggara.

Bahagian tengah wilayah Dunia mempunyai kelembapan dan curah hujan yang rendah, sehingga flora di daerah ini didominasi oleh rempah-rempah seperti pala, cengkeh, cendana, kayu hitam dan anggrek. Selain itu, terdapat banyak fauna endemik yang terdapat di kawasan tengah seperti naga Komodo, anoa, rusa babi, dan burung maleo.

Dunia timur

Flora dan fauna di rantau Dunia Timur adalah jenis Australis kerana ciri-ciri flora dan fauna hampir sama dengan benua Australia.

Wilayah dunia timur merangkumi pulau Papua, Maluku, dan sekitarnya. Jenis hutan di wilayah timur didominasi oleh hutan hujan tropika dan hutan gunung sehingga flora yang dapat dijumpai merangkumi pokok sagu dan nipah. Terdapat juga pokok rasamala, tanaman kayu putih, dan matoa.

Baca juga: Suhu ialah - Definisi, Jenis, Faktor dan Alat Pengukuran [LENGKAP]

Spesies fauna yang endemik di wilayah ini termasuk burung surga, kasuari, burung beo bersayap hitam dan kanggaru pokok.

Oleh itu, penjelasan mengenai penyebaran flora dan fauna di Dunia. Semoga bermanfaat!