Otot licin: penerangan, jenis, ciri dan gambar

otot licin adalah

Otot licin adalah sejenis otot dalam tubuh manusia yang biasanya terdapat di sistem pencernaan, paru-paru, saluran darah, otot iris, otot subkutan dan beberapa organ lain.

Definisi otot secara umum adalah tisu dalam tubuh manusia yang boleh menguncup (mengecut) dan mengendurkan (melonggarkan). Dengan kata lain, otot adalah tisu badan manusia yang berfungsi sebagai alat pergerakan yang aktif.

Berdasarkan struktur dan fungsinya, terdapat tiga jenis otot di dalam tubuh manusia. Antaranya, iaitu otot regang, otot jantung, dan otot licin

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai otot licin termasuk definisi, jenis, dan ciri-ciri yang perlu diketahui.

Memahami Otot Halus

Otot licin adalah sejenis otot dalam tubuh manusia yang biasanya terdapat pada sistem pencernaan, paru-paru, saluran darah, otot iris, otot subkutan dan beberapa organ lain. Oleh kerana otot licin berfungsi untuk organ dalaman manusia, mereka berfungsi secara tidak sedar atau refleks.

Sistem kerja otot licin bermaksud kerja otot tidak dikawal secara sukarela oleh sistem saraf somatik, tetapi oleh isyarat dari sistem saraf autonomi, seperti impuls saraf, hormon, dan bahan kimia lain yang dikeluarkan oleh organ khas dalam tubuh manusia. Otot licin dikhususkan untuk berkontrak secara berterusan, tidak seperti otot rangka, yang banyak menguncup dan melepaskan dengan cepat.

Oleh kerana kemampuannya berkontrak dan menahan, otot licin digunakan untuk banyak fungsi di pelbagai bahagian badan anda. Dalam sistem peredaran darah, otot licin memainkan peranan penting dalam menjaga dan mengawal tekanan darah dan aliran oksigen ke seluruh badan anda.

Walaupun sebahagian besar tekanan diberikan oleh jantung, setiap urat dan arteri dilapisi dengan otot licin. Otot kecil ini boleh berkontraksi untuk memberi tekanan pada sistem atau berehat untuk membolehkan lebih banyak darah mengalir.

Walaupun otot licin tidak menguncup atau melepaskan secepat otot rangka atau jantung, ia lebih berguna untuk memberikan ketegangan elastik yang konsisten.

Morfologi Struktur Otot Licin

Dirujuk sebagai otot licin kerana penampilan otot licin ini tidak bersilang seperti otot regang dan otot jantung.

Baca juga: Fungsi Komposisi: Konsep Asas, Rumus, dan Contoh [LENGKAP]

Bentuk fizikal otot licin berbentuk gelendong dengan hujung runcing. Ia terdiri daripada serat kecil dengan diameter 2 hingga 5 mikron atau panjangnya hanya 50 hingga 200 mikron. Ini berbeza dengan otot lurus yang berdiameter hingga 20 kali ganda dari otot licin.

Secara fizikal, otot licin mempunyai anatomi yang berbeza dari otot jantung dan otot striated. Otot licin mempunyai aktin dan myosin berpindah antara satu sama lain untuk menghasilkan pengecutan. Walau bagaimanapun, filamen tidak disusun dengan cara yang sama seperti otot lintang dan jantung sehingga otot licin tidak mempunyai penampilan serat silang.

Serat pada otot licin berbentuk gelendong, iaitu lebar di tengah dan meruncing di kedua hujungnya, agak seperti bola sepak dan mempunyai inti tunggal; gentian ini berkisar antara 30 hingga 200 μm (ribuan kali lebih pendek daripada serat otot rangka), dan menghasilkan tisu penghubung mereka sendiri, yang disebut endomisium. Walaupun serat pada otot licin tanpa radang dan sarkoma, mereka mempunyai protein aktil dan myosin yang kontraktil, dan filamen tebal dan nipis.

Tidak seperti tisu rangka atau jantung, tisu otot licin tidak mempunyai coretan yang jelas pada sel. Ini kerana sel otot licin diatur dengan cara yang berbeza dari sel otot lain. Filamen aktin dan myosin pada otot licin disusun dalam corak bertumpuk di dalam sel. Susunan "tangga" aktin dan myosin ini jauh berbeza dengan struktur otot rangka dan jantung. Filamen aktin dalam otot licin bergerak dari satu sisi sel ke sisi lain, bersambung ke objek padat dan membran sel.

Pada otot rangka dan jantung, filamen aktin dilekatkan pada plat Z, yang menahan banyak filamen aktin dan muncul sebagai jalur gelap di bawah mikroskop. Manakala pada otot licin, serat aktin dan myosin diatur satu sama lain ketika mereka melalui sel.

Jenis Otot Licin

Otot licin setiap organ sering berbeza dengan otot licin kebanyakan organ dalam beberapa cara: ukuran fizikalnya, susunan ikatan atau kepingannya, tindak balas terhadap pelbagai jenis rangsangan, sifat pemeliharaannya, dan fungsinya.

Jenis Otot Licin

1. Otot Halus Multiunit

Jenis otot licin multiunit terdiri daripada gentian otot licin yang tegas. Serat individu beroperasi sepenuhnya secara bebas antara satu sama lain, dan sering diinervasi oleh ujung saraf tunggal seperti yang terdapat pada serat otot rangka. Ini berbeza dengan otot licin viseral yang lebih dikawal oleh rangsangan bukan saraf. Beberapa contoh otot licin multiunit yang terdapat di dalam badan adalah serat otot licin M. ciliary pada mata, iris, membran niktitans yang menutupi mata beberapa haiwan yang lebih rendah.

Baca juga: Seni Halus Murni: Definisi, Karakteristik, Jenis dan Contohnya

2. Otot Halus Viseral

Serat otot licin visceral biasanya disusun dalam bentuk lembaran atau bundle dan membran sel mereka bersentuhan antara satu sama lain pada banyak titik untuk membentuk beberapa simpang atau bahagian celah, di mana ion dapat mengalir dengan mudah dari dalam serat otot licin. ke serat seterusnya. Oleh itu, apabila sebahagian tisu otot viseral dirangsang, potensi tindakan biasanya dihantar ke serat sekitarnya. Oleh itu, serat ini membentuk syncytium berfungsi yang biasanya berkontrak di kawasan yang besar sekaligus. Otot licin viseral terdapat di kebanyakan organ tubuh, terutamanya dinding usus, saluran empedu, ureter, rahim, dll.

Ciri-ciri Otot Lancar

Terdapat juga ciri-ciri otot licin, termasuk yang berikut:

  • Berkontraksi secara refleks kerana otot licin adalah otot tidak disengaja (autonomi) atau otot refleks
  • Tidak mempunyai garis melintang seperti yang terdapat pada otot-otot yang berlarut
  • Mempunyai reaksi lambat dan juga tidak mudah letih atau akan terus bekerja walaupun kita sedang tidur.
  • Otot licin adalah otot sukarela (autonomi) atau otot refleks
  • Bentuk otot licin seperti gelendong
  • Di kedua hujungnya meruncing dan juga bahagian tengah otot membonjol
  • Setiap sel otot licin mempunyai inti sel yang terletak di tengah.
  • Masa pengecutan otot licin adalah dari 3 hingga 180 saat
  • Biasanya, otot licin terdapat di usus, saluran peredaran darah, otot saluran kencing, saluran darah dan sebagainya.

Ini adalah penjelasan mengenai definisi, jenis, ciri dan gambar otot licin. Semoga bermanfaat.