15+ Kesan Putaran Bumi dan Sebab dan Penjelasannya

Akibat putaran bumi, pelbagai fenomena berlaku, seperti perubahan siang dan malam, pergerakan cahaya matahari yang jelas, pembahagian zon waktu, dan banyak lagi yang lain.

Sebenarnya, apakah putaran bumi? Dan bagaimana ia mempengaruhi kita di bumi?

Dalam artikel ini saya akan membincangkannya secara lengkap.

Memahami putaran bumi

Putaran bumi adalah putaran bumi pada paksinya.

Putaran bumi mengenai paksinya

Masa yang diperlukan untuk Planet Bumi berputar pada paksinya ialah 23 jam dan 56 minit atau dibundarkan menjadi 24 jam. Dengan arah putaran dari barat ke timur.

Waktu putaran bumi selama 24 jam adalah sebab mengapa satu hari yang kita tahu adalah 24 jam.

Permukaan bumi yang berputar mempunyai kelajuan hingga 1,609 kilometer sejam. Tetapi untungnya bumi juga mempunyai kekuatan graviti yang besar sehingga kita tidak dilemparkan ke angkasa.

Putaran ini mempunyai pengaruh terhadap pelbagai keadaan yang ada di bumi. Ini berlaku kerana pada dasarnya putaran bumi menjadikan tempat yang disinari oleh matahari berbeza sepanjang hari. Juga buat arah angin dan arah arus lautan berpusing.

Bukti putaran Bumi: bandul Foucault

Pada masa lalu, manusia tidak menyedari bahawa bumi berputar atau berputar.

Mereka menyangka bahawa badan-badan syurga bergerak di seluruh bumi. Dan ini diperkuat oleh perasaan bahawa mereka tidak merasakan gerakan kerana putaran bumi.

Tetapi seiring dengan perkembangan sains, para saintis mula memperhatikan putaran bumi ini.

Bukti bahawa Bumi berputar pada paksinya pertama kali ditemui oleh saintis Perancis, Léon Foucault pada tahun 1851.

Dia menggunakan bandul gergasi yang dikenali sebagai pendulum Foucault.

Fasal bandul adalah bukti putaran bumi

Pendulum atau bandul akan berayun untuk waktu yang lama, selama itu gerakan putaran yang disebabkan oleh putaran Bumi pada paksinya dapat dilihat.

Pendulum foucault akan berputar pada kelajuan putaran = 360 ° × sin φ / hari (φ = darjah kedudukan lintang). Arah putaran mengikut arah jam di bahagian utara Bumi dan berlawanan arah jarum jam di bahagian selatan Bumi.

Oleh itu, eksperimen ini berjaya membuktikan gerakan putaran Bumi.

Punca putaran bumi

Kita sudah tahu bahawa bumi ini berputar pada paksinya.

Tetapi, mengapa ini berlaku? Apa yang menyebabkan putaran bumi?

Dari sudut pandang fizik, putaran dapat digambarkan sebagai putaran beberapa unsur jisim yang dihubungkan bersama dalam suatu paksi.

Dari analisis ini, diketahui bahawa penyebab putaran bumi adalah dorongan yang datang dari dalam dan luar bumi.

Secara terperinci, sebab-sebab ini dapat dijelaskan sebagai berikut:

1. Sebab luaran

Penyebab putaran luaran termasuk:

  • Tekanan dan perlanggaran berlaku pada awal proses penciptaan alam semesta.
  • Interaksi antara daya graviti planet Bumi dengan Matahari dan pelbagai benda langit yang lain
  • Proses atmosfera dan pergerakan arus lautan

Putaran bumi tidak pernah berhenti dari awal sehingga sekarang kerana tidak ada daya geseran di angkasa. Ini menyebabkan tenaga kinetik putaran dikekalkan secara berterusan dan putaran akan berterusan.

Baca juga: Teks Laporan: Definisi, Struktur, dan Contohnya

2. Sebab dalaman

Punca putaran yang berasal dari daya dalaman adalah:

  • Pengagihan semula jisim Bumi
  • Pergerakan dan aliran logam panas di dalam teras bumi.

Kerana putaran bumi

Kesan putaran Bumi dengan lebih terperinci adalah seperti berikut:

1. Berlaku siang dan malam.

Salah satu kesan putaran Bumi yang paling ketara adalah kehadiran siang dan malam.

Akibat putaran Bumi pada paksinya, bahagian Bumi yang terkena cahaya matahari akan mengalami cahaya siang. Sebaliknya, bahagian Bumi yang berpaling dari matahari akan mengalami malam.

Siang dan malam kerana putaran bumi

Bahagian yang menghadap dan belakang dari matahari terus berubah dari masa ke masa, yang menjadikan setiap tempat di bumi mengalami perubahan siang dan malam, dengan panjang siang dan malam yang dapat berubah di beberapa negara, bergantung pada tempat anda berada di dunia.

2. Kewujudan gerakan pseudo matahari

Kesan seterusnya ialah pergerakan cahaya pseudo harian. Ini berbeza dengan gerakan tahunan pseudo matahari yang disebabkan oleh proses revolusi Bumi.

Walaupun fakta bahawa Bumi berputar mengelilingi matahari….

… Tetapi putaran bumi dari barat ke timur menyebabkan fenomena pergerakan cahaya matahari yang nyata sehingga kelihatan terbit di timur pada waktu pagi dan tenggelam di barat pada waktu malam.

3. Pembahagian zon waktu

Perbezaan waktu di pelbagai bahagian bumi juga disebabkan oleh putaran bumi. Terdapat 24 zon waktu di darat dari barat ke timur.

Pusat masa terletak di bandar Greenwich, England, dengan darjah garis bujur 0⁰. Sebarang perbezaan pada garis bujur 15 akan mengalami perbezaan waktu satu jam.

Contohnya, Dunia terbahagi kepada tiga zon waktu: bahagian barat Dunia (WIB), bahagian tengah Dunia (WITA) dan bahagian timur Dunia (WIT).

Setiap zon waktu dipisahkan pada lengkok 15⁰ dan mempunyai perbezaan waktu 1 jam.

4. Perbezaan pecutan kerana graviti

Kesan putaran Bumi seterusnya adalah perbezaan dalam pecutan graviti Bumi.

Putaran bumi menghasilkan pergerakan logam lebur yang tidak teratur di teras bumi. Keadaan ini mengakibatkan jisim Bumi tidak terbagi secara merata dan mengakibatkan pecutan graviti dari nilai yang berlainan di berbagai tempat di hemisfera.

Pecutan graviti di khatulistiwa lebih kecil daripada pecutan graviti Bumi di kutub.

Ini kemudian juga memberi kesan pada bentuk Bumi yang tidak menjadi bulat sempurna, tetapi mengembang di tengah dan menjadi terkompresi di kutub.

5. Tukar arah angin.

Perubahan arah angin juga merupakan hasil putaran Bumi. Angin bergerak ke arah kawasan dengan tekanan minimum. Ini menyebabkan perubahan arah angin sebagai kesan daya Coriolis pada angin.

Di hemisfera utara angin akan berpusing ke kanan. Sebaliknya, di hemisfera selatan angin akan membelok ke kiri.

Kesan gaya Coriolis juga mempengaruhi beberapa perkara lain di bumi seperti perubahan arah arus lautan.

6. Perubahan arah aliran laut

Kesan Coriolis yang dijelaskan sebelumnya mempunyai kesan terhadap pergerakan arus lautan.

Di hemisfera selatan, arah arus lautan berputar mengikut arah jam. Sebaliknya, di hemisfera utara, arah arus lautan berputar berlawanan arah jam.

7. Perbezaan ketebalan atmosfera.

Hasil putaran Bumi, ketebalan atmosfera berbeza-beza.

Seperti yang diketahui, lapisan atmosfera dibentuk oleh troposfer, stratosfer, mesosfer, termosfera, ionosfera dan eksosfera. Terdapat perbezaan ketebalan di setiap lapisan atmosfera.

Salah satu perbezaan ketebalan atmosfera disebabkan oleh putaran Bumi. Ini juga disebabkan oleh perbezaan keadaan iklim antara zon kutub dan khatulistiwa, yang membentuk perbezaan ketebalan atmosfer di kawasan Artik dan khatulistiwa.

Baca juga: Bahan Medan Magnetik: Rumus, Contoh Masalah dan Penjelasan

8. Bentuk bumi menjadi sferoid

Bentuk bumi tidak bulat sempurna seperti bola sepak, tetapi lebih mirip bola di ragbi atau bola sepak Amerika.

Bentuknya berbentuk sedikit bujur dengan sisi terbesar di tengah (khatulistiwa), sementara tiang cenderung dimampatkan. Namun, pada pandangan pertama kita tidak dapat melihat perbezaan ukuran dan bumi kelihatan bulat dengan berkesan.

Dalam kartografi (ilmu peta), Bumi sering dilihat sebagai sferoid untuk mendapatkan ketepatan pengiraan yang tepat.

9. Satelit buatan dapat berfungsi.

Oleh kerana putaran Bumi, satelit buatan dapat berfungsi. Satelit buatan diciptakan dengan tujuan untuk memudahkan komunikasi dan akses maklumat kepada manusia. Terdapat banyak satelit buatan manusia yang mempunyai fungsi dan tujuan masing-masing.

Semasa Bumi berputar, kawasan yang diliputi oleh satelit buatan dapat terus berubah. Hasilnya, satelit dapat menghantar maklumat ke beberapa kawasan.

10. Kesan Foucault atau perubahan bandul.

Putaran Bumi menyebabkan perubahan arah pendulum, atau dikenali sebagai kesan faucault. Pendulum adalah alat yang berguna untuk menunjukkan arah putaran Bumi. Dari eksperimen yang dilakukan oleh Leon Foucault menunjukkan bahawa bumi berputar.

Dia bereksperimen dengan mengayunkan bandul yang kemudian bergerak dan diputar ke arah yang sama dalam arah pusingan jam. Ini menunjukkan bahawa bumi di bawah bandul berputar ke arah kiri.

11. Kesan Jetlag ketika menaiki kapal terbang.

Adakah anda pernah menaiki kapal terbang? Adakah anda pernah mengalami jet lag setelah menaiki kapal terbang?

Kesan jetlag adalah keadaan psikologi kerana perubahan irama sirkadian (irama biologi badan) yang disebabkan oleh berlalunya meridian dan perubahan tempoh hari.

Sebagai contoh, apabila seseorang melakukan perjalanan dari Amerika Syarikat ke Dunia dengan perbezaan masa yang ketara, sudah pasti akan mendedahkan orang itu kepada kesan jet lag.

Secara tidak langsung, keadaan ini juga disebabkan oleh putaran Bumi.

12. Perbezaan had tarikh antarabangsa

Masih berkaitan dengan masa dan sistem jam, putaran Bumi juga menyebabkan perbezaan batas kalendar antarabangsa. Ini adalah kesan tambahan dari perbezaan zon waktu yang mengakibatkan perbezaan dalam hari kalendar antarabangsa.

Garis tarikh antarabangsa atau tarikh antarabangsa ditetapkan hingga 180 darjah. Oleh itu, jika Belahan Barat memasuki ke-1, maka Belahan Timur telah memasuki ke-2.

Terdapat perbezaan 1 hari antara kedua-dua belahan.

13. Terdapat kehidupan di bumi

Tanpa putaran bumi, sebenarnya ada sedikit peluang hidup di bumi.

Sekiranya tidak ada putaran bumi, maka kita akan mengalami panas pada waktu siang selama 6 bulan, dan mengalami sejuk pada waktu malam selama 6 bulan.

Ini tidak memungkinkan kita manusia dan pelbagai sumber makanan seperti tanaman tumbuh dengan optimum.

14. Pergerakan bintang

Sebenarnya, bintang yang kita lihat di langit malam mempunyai kedudukan tetap.

Namun, kerana kita berada di bumi berputar, bintang-bintang mengubah kedudukannya pada waktu malam. Pergerakannya sesuai dengan corak gerakan semu matahari.

15. Revolusi dan putaran bulan

Pergerakan putaran bumi mempengaruhi corak pergerakan revolusi dan putaran bulan.

Interaksi graviti antara bumi dan bulan menyebabkan momentum sudut bulan perlahan-lahan berubah.

Hasilnya dapat dirasakan pada saat ini dimana waktu untuk revolusi bulan, yaitu 27,9 hari adalah sama dengan waktu untuk putaran bulan.

Ini lebih kurang dipengaruhi oleh putaran bumi.

16. Perkara-perkara lain

Sebenarnya terdapat banyak lagi kesan putaran bumi. Tetapi hanya sedikit yang dinyatakan di sini.

Adakah anda tahu kesan lain dari putaran bumi? Tolong beri komen.

Ini adalah penjelasan mengenai sebab-sebab putaran bumi dan kesan putaran bumi secara penuh. Semoga penjelasan ini dapat membantu anda.

Rujukan

  • Mengapa Bumi Berputar? - NASA
  • Kesan Revolusi Bumi dan Putaran
  • 6 Sebab dan Kesan Putaran Bumi - Geografi