Penjelasan mengenai Hukum Newton 1, 2, 3 dan Masalah Contoh + Karya mereka

formula daya

Hukum 1st Newton berbunyi "Setiap objek akan mempertahankan keadaan istirahat atau bergerak dalam urutan lurus, kecuali ada kekuatan yang bertindak untuk mengubahnya."

Adakah anda pernah menaiki kereta yang bergerak laju dan segera brek? Sekiranya sudah, anda pasti akan merasa bangkit ke hadapan apabila kereta brek secara tiba-tiba.

Ini telah dijelaskan oleh undang-undang yang disebut Newton's Law . Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat undang-undang newton dan membincangkan undang-undang newton.

awal

Undang-undang Newton adalah undang-undang yang menggambarkan hubungan antara kekuatan yang dialami oleh objek dan gerakannya. Undang-undang ini diciptakan oleh seorang ahli fizik bernama Sir Isaac Newton.

Selain itu, hukum Newton adalah undang-undang yang sangat berpengaruh pada zamannya. Sebenarnya, undang-undang ini juga merupakan asas fizik klasik. Oleh itu, Sir Isaac Newton juga dipanggil bapa fizik klasik.

Selain itu, Hukum Newton terbahagi kepada tiga, yaitu Hukum I Newton, Hukum II Newton dan Hukum III Newton.

Undang-undang Newton I

Secara umum, undang-undang Newton 1 disebut sebagai undang-undang inersia. Undang-undang berbunyi:

"Setiap objek akan mempertahankan keadaan istirahat atau bergerak dengan lurus yang teratur, kecuali ada kekuatan yang bertindak untuk mengubahnya."

Seperti pada kes sebelumnya, sebuah kereta yang brek secara tiba-tiba kemudian penumpang melambung. Ini menunjukkan bahawa undang-undang Newton pertama sesuai dengan keadaan penumpang yang cenderung menjaga keadaannya. Situasi yang dimaksudkan ialah penumpang bergerak dengan kelajuan sesuai dengan kelajuan kereta sehingga walaupun kereta itu melakukan brek, penumpang masih dapat mengekalkan keadaan bergerak.

Ia sama dengan objek pegun yang tiba-tiba bergerak. Contohnya ialah apabila seseorang duduk di atas kerusi dan kerusi ditarik dengan cepat. Apa yang berlaku ialah orang yang duduk di atas kerusi akan jatuh kerana mengekalkan keadaannya yang masih pegun.

Undang-undang Newton II

Undang-undang kedua Newton yang sering kita temui dalam kehidupan seharian, terutama dalam hal benda bergerak. Suara undang-undang ini adalah:

"Perubahan gerakan selalu berkadar langsung dengan daya yang dihasilkan / bekerja, dan memiliki arah yang sama dengan garis normal dari titik kontak gaya dan objek."

Perubahan gerakan yang dimaksud adalah percepatan atau perlambatan yang dialami oleh suatu objek yang sebanding dengan daya kerja.

Baca juga: 15+ Contoh Puisi Lucu dari Pelbagai Tema [PENUH] undang-undang newton 1

Gambar di atas adalah visualisasi undang-undang kedua Newton. Dalam gambar di atas, ada seseorang menolak blok. Semasa orang itu menolak blok, daya tuju akan berfungsi pada blok yang digambarkan dalam anak panah hitam.

Sesuai dengan undang-undang Newton II, blok akan dipercepat ke arah tujahan yang diberikan oleh orang yang dilambangkan oleh anak panah oren.

Selain itu, undang-undang Newton II juga dapat didefinisikan melalui persamaan. Persamaannya adalah:

F = m. a

Di mana:

F adalah daya yang bertindak pada objek (N)

m ialah pemalar atau jisim berkadar (kg)

a adalah perubahan gerakan atau percepatan yang dialami oleh objek (m / s2)

Undang-undang Newton III

Secara umum, undang-undang ketiga Newton sering disebut sebagai hukum reaksi.

Ini kerana undang-undang ini menerangkan tindak balas yang berfungsi apabila daya bertindak pada objek. Undang-undang ini berbunyi:

"Untuk setiap tindakan selalu ada reaksi yang sama dan berlawanan"

Sekiranya daya bertindak pada objek, akan ada daya tindak balas yang dialami oleh objek tersebut. Secara matematik, undang-undang ketiga Newton boleh ditulis seperti berikut:

Pecahan = Pecahan

Contohnya ialah apabila objek diletakkan di lantai.

Objek mesti mempunyai graviti kerana dipengaruhi oleh daya graviti yang dilambangkan oleh W mengikut pusat graviti objek.

Lantai kemudian akan memberikan daya tahan atau daya tindak balas yang sama dengan graviti objek.

Contoh masalah

Berikut adalah beberapa pertanyaan dan perbincangan mengenai undang-undang newton sehingga anda dapat menyelesaikan kes dengan mudah sesuai dengan undang-undang newton.

Contoh 1

Sebuah kereta dengan jisim 1.000 kg bergerak dengan kelajuan 72 km / jam, kereta itu merempuh pembahagi jalan dan berhenti dalam 0.2 saat. Hitungkan daya yang bertindak pada kereta semasa perlanggaran.

Baca juga: Kegiatan Ekonomi - Aktiviti Pengeluaran, Pengedaran dan Penggunaan

Jawapan:

m = 1,000kg

t = 0.2s

V = 72km / j = 20 m / s

V t = 0 m / s

V t = V + di

0 = 20 - a × 0.2

a = 100 m / s2

a menjadi tolak a yang bermaksud perlambatan, kerana kelajuan kereta menurun hingga akhirnya menjadi 0

F = ma

F = 1000 × 100

F = 100,000 N

Jadi, daya yang bertindak pada kereta semasa perlanggaran adalah 100,000 N

Contoh 2

Telah diketahui bahawa 2 objek yang dipisahkan dengan jarak 10m berfungsi daya tegangan 8N. Sekiranya objek digerakkan sehingga kedua objek berubah menjadi 40m, hitung besarnya seretan!

F 1 = G m 1 m 2 / r 1

F 1 = G m 1 m 2 / 10m

F 2 = G m 1 m 2 / 40m

F 2 = G m 1 m 2 / (4 × 10m)

F 2 = ¼ × G m 1 m 2 / 10m

F 2 = ¼ × F 1

F 2 = ¼ × 8N

F 2 = 2N

Jadi, magnitud tarikan pada jarak 40m adalah 2N .

Contoh 3

Sekeping jisim 5 kg (berat w = 50 N) digantung dengan tali dan diikat ke bumbung. Sekiranya bongkah itu dalam keadaan rehat, maka apakah tegangan tali?

Jawapan:

Pecahan = Pecahan

T = w

T = 50 N

Jadi, daya tegangan pada tali yang bertindak pada blok adalah 50 N

Contoh 4

Sekatan jisim 50kg ditolak dengan kekuatan 500N. Sekiranya daya geseran diabaikan, berapa pecutan yang dialami oleh blok?

Jawapan:

F = m. a

500 = 50. a

a = 500/50

a = 10 m / s2

Jadi pecutan yang dialami oleh blok adalah 10 m / s 2

Contoh 5

Sebuah motosikal melintasi padang. Angin bertiup begitu kuat sehingga motor melambatkan 1 m / s2. Sekiranya jisim motor adalah 90kg, berapakah daya angin yang mendorong motor?

Jawapan:

F = m. a

F = 90. 1

F = 90 N

Jadi daya angin adalah 90 N

Demikianlah perbincangan mengenai hukum Newton 1, 2, dan 3 dan contoh masalah. Semoga ini dapat bermanfaat untuk anda.