Anatomi dan Fungsi Tubuh Manusia + Gambar

anatomi badan manusia

Anatomi manusia adalah kajian mengenai struktur tubuh manusia. Oleh itu, apabila kita mengkaji anatomi tubuh manusia, ini bermaksud bahawa kita mengkaji struktur badan kita sendiri.

Anatomi tubuh manusia terdiri daripada sel, tisu, organ dan sistem organ. Komposisi tubuh manusia terdiri daripada sistem organ yang terdiri daripada beberapa organ tubuh dengan struktur dan fungsi tertentu

Untuk lebih memahami anatomi tubuh manusia, mari kita lihat tinjauan berikut.

1. Sistem pesanan

Tubuh manusia disokong oleh sistem rangka. Di dalam tubuh manusia terdapat 206 tulang yang dihubungkan oleh tendon, ligamen dan tulang rawan. Tulang ini terdiri daripada rangka aksial dan apendiks.

Kerangka aksial adalah kerangka yang terdiri daripada 80 tulang di sepanjang paksi tubuh manusia. Bahagian kerangka paksi adalah tengkorak, tulang telinga tengah, tulang hyoid, tulang rusuk dan tulang belakang.

Sementara itu, rangka apendiks adalah tulang pelengkap yang menghubungkan rangka paksi. Kerangka apendiks terdiri daripada 126 tulang yang terletak di bahagian atas kaki, kaki bawah, pelvis dan bahu.

Fungsi sistem kerangka secara umum adalah menggerakkan, mendukung dan memberi bentuk pada tubuh, melindungi organ dalaman, dan sebagai tempat untuk melekatkan otot.

2. Sistem otot

anatomi badan manusia

Sistem otot terdiri daripada sekitar 650 otot yang membantu pergerakan, aliran darah dan fungsi lain.

Terdapat tiga jenis otot dalam tubuh manusia, iaitu otot rangka atau otot-otot striated yang disambungkan ke tulang, otot licin yang terdapat di organ pencernaan dan organ dalaman, dan otot jantung yang terdapat di jantung dan membantu mengepam darah.

3. Sistem peredaran darah

anatomi badan manusia

Pada manusia, sistem peredaran darah terdiri dari jantung, saluran darah, dan sekitar 5 liter darah yang dibawa oleh saluran darah.

Di dalam badan, sistem peredaran darah berpusat di jantung, yang hanya seukuran kepalan tertutup. Pada waktu rehat, jantung rata-rata dengan mudah mengepam lebih daripada 5 liter darah ke seluruh badan setiap minit.

Fungsi utama sistem peredaran darah adalah:

 • Mengedar darah ke seluruh badan .

  Darah membawa nutrien penting dan oksigen ke dalam badan. Kemudian darah membawa sisa dan karbon dioksida untuk diedarkan ke paru-paru dan kemudian dikeluarkan dari badan.

  Selain itu, darah juga mengangkut hormon ke seluruh badan melalui cairan plasma darah.

 • Melindungi tubuh melalui sel darah putih dengan melawan patogen (kuman) yang telah memasuki badan .

  Darah melindungi badan yang cedera dengan menghentikan pendarahan.

  Fungsi ini melibatkan platelet dalam cairan darah. Darah juga membawa antibodi yang memberikan imuniti spesifik kepada patogen yang sebelumnya terdedah kepada tubuh atau telah divaksinasi.

 • Menjaga homeostasis (keseimbangan keadaan badan) dalam beberapa keadaan dalaman .

  Saluran darah membantu mengekalkan suhu badan yang stabil dengan mengawal aliran darah ke permukaan kulit.

Baca juga: Penjelasan Trigonometri Integral dan Integral Tidak Terbatas [PENUH]

4. Sistem pencernaan

Sistem pencernaan adalah sekumpulan organ dalam tubuh manusia yang berfungsi untuk menerima makanan, mengubah dan memproses makanan menjadi tenaga, menyerap nutrien yang terdapat dalam makanan ke dalam aliran darah, dan menyingkirkan sisa makanan yang tersisa atau tidak dapat dicerna oleh tubuh.

Proses makanan dalam sistem pencernaan melalui beberapa saluran yang terdiri daripada rongga mulut, faring (tekak), laring (esofagus), perut, usus kecil, usus besar, dan berakhir di dubur.

Selain dari saluran pencernaan, terdapat beberapa organ aksesori penting dalam anatomi tubuh manusia yang membantu mencerna makanan. Organ ini merangkumi gigi, lidah, kelenjar air liur, hati, pundi hempedu dan pankreas.

5. Sistem endokrin

anatomi badan manusia

Sistem endokrin adalah sistem yang terdiri daripada beberapa kelenjar yang mengeluarkan hormon ke dalam darah.

Kelenjar ini merangkumi hipotalamus, kelenjar pituitari, kelenjar pineal, kelenjar tiroid, kelenjar paratiroid, kelenjar adrenal, pankreas, dan kelenjar genital (gonad).

Kelenjar dikendalikan secara langsung oleh rangsangan dari sistem saraf dan juga oleh reseptor kimia dalam darah dan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar lain.

Dengan mengatur fungsi organ dalam badan, kelenjar ini membantu mengekalkan homeostasis badan. Metabolisme sel, pembiakan, perkembangan seksual, homeostasis gula dan mineral, degupan jantung, dan pencernaan adalah antara banyak proses yang diatur oleh hormon.

6. Sistem saraf

Sistem saraf pada manusia terdiri daripada otak, saraf tunjang, organ deria, dan semua saraf yang menghubungkan organ-organ ini ke bahagian tubuh yang lain. Organ-organ ini bertanggungjawab untuk kawalan badan dan komunikasi antara bahagian-bahagiannya.

Otak dan saraf tunjang membentuk pusat kawalan yang dikenali sebagai sistem saraf pusat.

Saraf deria dan organ deria sistem saraf periferi memantau keadaan di dalam dan di luar badan dan menghantar maklumat sistem saraf pusat. Saraf efferent dalam sistem saraf periferal membawa isyarat dari pusat kawalan ke otot, kelenjar, dan organ untuk mengatur fungsinya.

7. Sistem pernafasan

anatomi badan manusia

Sel-sel tubuh manusia memerlukan oksigen untuk terus hidup. Sistem pernafasan membekalkan oksigen ke sel-sel badan sambil membuang karbon dioksida dan produk buangan yang boleh membawa maut jika dibenarkan menumpuk.

Terdapat tiga bahagian utama sistem pernafasan: saluran udara, paru-paru, dan otot pernafasan. Saluran udara merangkumi hidung, mulut, faring, laring, trakea, bronkus, dan bronkiol. Saluran ini membawa udara melalui hidung ke paru-paru.

Paru-paru berfungsi sebagai organ utama sistem pernafasan dengan menukar oksigen ke dalam badan dan karbon dioksida keluar dari badan.

Otot pernafasan, termasuk diafragma dan otot interkostal, bekerjasama untuk mengepam, mendorong udara masuk dan keluar dari paru-paru semasa bernafas.

Baca juga: Badan bukan kerajaan (NGO) PENUH: Definisi, fungsi, ciri, dan contoh

8. Sistem imun

Sistem kekebalan tubuh adalah pertahanan tubuh terhadap bakteria, virus, dan patogen lain yang mungkin berbahaya, dengan menjaga dan menyerang patogen ini.

Ini termasuk kelenjar getah bening, limpa, sumsum tulang, limfosit (termasuk sel B dan sel T), timus, dan leukosit, yang merupakan sel darah putih.

9. Sistem limfa

anatomi badan manusia

Dalam anatomi manusia, sistem limfa merangkumi kelenjar getah bening, saluran limfa, dan saluran limfa, dan juga berperanan dalam pertahanan tubuh.

Tugas utamanya adalah membuat dan memindahkan limfa, cecair jernih yang mengandungi sel darah putih, yang membantu tubuh melawan jangkitan.

Sistem limfa juga mengeluarkan lebihan cecair limfa dari tisu badan, dan mengembalikannya ke darah.

10. Sistem perkumuhan dan kencing

anatomi badan manusia

Sistem perkumuhan membuang bahan buangan yang tidak lagi diperlukan oleh manusia. Dalam anatomi tubuh manusia, organ perkumuhan terdiri daripada buah pinggang, hati, kulit, dan paru-paru.

Sistem kencing atau saluran kencing tergolong dalam sistem perkumuhan yang terdiri daripada buah pinggang, ureter, pundi kencing, dan uretra. Ginjal menapis darah untuk membuang sisa dan mengeluarkan air kencing.

Ureter, pundi kencing dan uretra bersama-sama membentuk saluran kencing, yang berfungsi sebagai sistem untuk mengalirkan air kencing dari ginjal, menyimpannya, dan kemudian melepaskannya ketika membuang air kecil.

Selain menyaring dan menyingkirkan sisa dari badan, sistem kencing juga mengekalkan homeostasis air, ion, pH, tekanan darah, kalsium dan sel darah merah.

Hati berfungsi mengeluarkan hempedu, kulit berfungsi mengeluarkan peluh, sementara paru-paru berfungsi menghilangkan wap air dan karbon dioksida.

11. Sistem pembiakan

Definisi sistem pembiakan adalah sistem yang membolehkan manusia menghasilkan semula atau proses melahirkan generasi baru.

Sistem pembiakan lelaki merangkumi zakar dan testis, yang menghasilkan sperma.

Sementara itu, sistem pembiakan wanita terdiri daripada vagina, rahim dan ovari, yang menghasilkan ova (telur).

Semasa persenyawaan, sel sperma memenuhi telur di tiub fallopio. Kedua sel kemudian melakukan persenyawaan, yang ditanam dan tumbuh di dinding rahim.

Sekiranya tidak disenyawakan, dinding rahim yang menebal untuk bersiap untuk hamil akan mengalami haid.

12. Sistem integumen

Kulit atau sistem integumen adalah organ terbesar dalam anatomi tubuh manusia.

Sistem ini melindungi dari dunia luar, dan merupakan pertahanan pertama badan terhadap bakteria, virus dan patogen lain.

Kulit juga membantu mengatur suhu badan dan membuang produk buangan melalui peluh. Selain dari kulit, sistem lengkap merangkumi rambut dan kuku.


Ini adalah tinjauan struktur anatomi tubuh manusia bersama dengan fungsi dan gambar. Semoga bermanfaat.