Tilawah, Prosedur, Makna dan Perbincangan Sujud

bacaan sujud

Bacaan sujud berbunyi "Sajada wajhi lilladzi kholaqohu, wa showwarohu, wa syaqqo sam'ahu, wa bashorohu bi khaulihi wa kuuwatihi fatabarakallahu ahsanul kholiqiin.

Sujud suci adalah sujud yang dilakukan oleh seseorang kerana mereka membaca atau mendengar ayat-ayat sadjah.

Ayat Sadjah adalah ayat yang menjelaskan atau memerintahkan sujud dalam Al-Quran. Ayat ini dikenali dengan adanya tugu simbolik atau kubah yang terletak di tepi ayat atau di akhir atau akhir ayat sadjah.

Sujud ini adalah sunnah, dan sujud boleh dilakukan dalam solat atau di luar solat. Apa tujuan melakukan bacaan sujud?

Sujud secara umum adalah suatu bentuk kedekatan seorang hamba kepada Allah SWT, dan dalam sujud semua anggota badan mengambil bagian dalam melaksanakan penyerahan seorang hamba kepada-Nya.

Sehingga sujud untuk membaca adalah salah satu bentuk yang dilakukan untuk merendahkan kebesaran Allah SWT. Berikut adalah beberapa ayat sajdah dalam kitab suci:

Al-Araf (7) ayat 206, Ar-Rad (13) ayat 15, An-Nahl (16) ayat 50, Al-Isra (17) ayat 107 - 109, Maryam (19) ayat 58, Al-Hajj (22 ) ayat 18, Al-Hajj (22) ayat 77, Al-Furqan (25) ayat 60, An-Naml (27) ayat 2426, As-Sajdah (32) ayat 15, Shad (38) ayat 24, Fushshilat (41 ) ayat 37 38, An-Najm (53) ayat 62, Al-Insyiqaq (84) ayat 20-21, Al-Alaq (96) ayat 19

Prosedur Sujud untuk Tilawah

1. Niatkan untuk membaca sujud.

Niat adalah salah satu perkara utama ketika seseorang melakukan sesuatu sama ada hukumnya sunnah, dibenarkan atau wajib.

Baca juga: Doa untuk Orang Mati (Lelaki dan Perempuan) + Makna Selesai

2. Teruskan membaca takbir.

Tidak disyariatkan (berdasarkan pendapat yang paling kuat) untuk takbiratul ihram dan juga tidak ditetapkan untuk salam.

Tetapi ada juga yang mengisyaratkan takbir ketika hendak bersujud dan bangkit dari sujud.

Ini berdasarkan pada umum hadis Wa-il bin Hujr, Nabi Shallallahu alaihi wa sallam biasa mengangkat tangan ketika melakukan takbir. Dia juga mengambil takbir ketika sujud dan ketika bangun dari sujud. (HR. Ahmad, Ad Darimi, Ath Thoyalisiy. Hasan).

3 Kemudian tunduk sekali.

Yang lebih penting ialah bacaan sujud bermula dari keadaan berdiri, ketika ia ingin dilakukan di luar solat.

Para ulama sepakat bahawa sujud cukup dengan satu sujud. Bentuk sujud dalam bacaan adalah sama dengan sujud dalam solat.

Bacaan sujud ketika dalam keadaan solat

Sekiranya seorang imam membaca ayat-ayat sajdah dan sujud, maka jemaah juga mesti turut serta.

Namun, jika Imam tidak melakukannya, tidak ada masalah dan tidak perlu melakukan bacaan sujud sendiri. Ini tidak mengganggu perarakan solat yang khusyuk.

Ketika berdoa dalam keadaan berdiri, surat yang dibaca setelah Al-Fatihah ternyata mengandungi ayat sajdah segera sujud ketika membaca takbir, tanpa mengangkat tangan dan tanpa disertai dengan busur.

Ketika sujud membaca bacaan bacaan sujud. Kemudian bangun dari sujud dengan membaca takbir dan boleh memilih untuk terus membaca surah dari ayat sajdah atau tidak.

Sujud membaca ketika berada di luar solat

Gerakan membaca sujud sama dengan sujud biasa. Apabila anda membaca Al-Quran atau membaca Al-Quran dan menemui ayat sajdah, anda harus segera melakukan bacaan sujud ke arah kiblat.

Ada sebilangan ulama yang berpendapat untuk berdiri pertama, ada yang mengatakan tidak.

Anda boleh duduk seolah-olah dalam iftirasyi atau duduk di antara dua sujud, kemudian takbir (pilihan) dan sujud.

Baca juga: 16 Kerajaan Islam di Dunia (PENUH) + Penjelasan

Bacaan sujud lengkap dalam bahasa Arab

bacaan sujud

"Sajada wajhi lilladzi kholaqohu, wa showwarohu, wa syaqqo samahu, wa bashorohu bi khaulihi wa kuuwatihi fatabarakallahu ahsanul kholiqiin.

Makna:

Wajahku sujud kepada Yang menciptakannya, yang membentuknya, dan yang memberikan pendengaran dan penglihatan, Maha Suci pencipta yang terbaik. (HR. Ahmad, Abu Dawud, Hakim, Tirmidzi dan Nasai).

Demikianlah tinjauan bacaan sujud atau juga dikenali sebagai tikar sujud.

Walaupun bacaan sujud adalah muakkad sunnah, sujud ini sangat ditekankan untuk dilakukan. Waktu terdekat antara hamba dan Allah adalah ketika sujud, jadi berdoalah lebih banyak.