Tisu Epitelium - Penerangan, Gambar dan Contoh

Tisu epitelium adalah salah satu tisu yang menutup permukaan badan dan membentuk bahagian luar organ.

Tubuh kita terdiri daripada sistem sel, tisu dan sistem organ yang sangat kompleks. Sel akan membentuk tisu seperti tisu otot, tisu penghubung, tisu saraf dan tisu epitelium yang kemudiannya bekerjasama untuk membentuk sistem organ kerana kita tahu bahawa paru-paru dan jantung terbentuk dari sistem tisu.

Apa itu rangkaian?

Rangkaian adalah sekumpulan sel yang bekerjasama untuk menjalankan fungsi tertentu. Apabila diperhatikan menggunakan mikroskop, tisu badan mempunyai bentuk dan struktur yang teratur sesuai dengan fungsinya.

Jadi, berdasarkan lokasi di dalam badan, tisu terbahagi kepada empat bahagian:

  • Rangkaian Ikatan
  • Tisu otot
  • Rangkaian neural
  • Tisu Epitelium

Semua tisu di atas mempunyai fungsi dan peranan yang sangat penting bagi tubuh, tetapi yang akan kita bincangkan di sini adalah Epithelial Tissue.

Tisu Epitelium

Tisu epitelium adalah salah satu tisu yang menutup permukaan badan dan membentuk bahagian luar organ.

Tisu ini terdiri daripada sel yang sangat padat dengan sedikit bahan antar sel.

Ini menyebabkan tisu ini berfungsi untuk melindungi tubuh dari pengaruh luar dan zat dari luar yang memasuki badan terlebih dahulu melalui tisu epitelium.

Fungsi Tisu Epitelium

Tisu epitelium berfungsi sebagai antara muka tisu (berinteraksi dengan bahagian luar), dan mampu mengatasi banyak fungsi biologi badan, seperti:

  1. Melindungi tisu yang mendasari dari sinaran, pengeringan, toksin dan sebagainya
  2. Proses penyerapan zat di lapisan saluran pencernaan
  3. Membantu pengawalan dan perkumuhan bahan kimia di dalam tisu dan badan
  4. Rembesan hormon dalam sistem vaskular. rembesan peluh, enzim, lendir dan produk lain yang dihasilkan oleh kelenjar epitelium
  5. Mengesan sensasi yang dirasakan oleh kulit
Baca juga: Mengapa bahan pencuci di dalam air menjadi panas?

Tisu epitel dikelaskan berdasarkan bilangan lapisan, bentuk sel dan jenis sel itu sendiri di lapisan atas.

Secara amnya terdapat lapan jenis tisu epitelium: enam daripadanya dikelompokkan berdasarkan jumlah sel dan bentuknya, sementara dua daripadanya berdasarkan jenis sel di dalamnya.

Berdasarkan strukturnya, tisu epitelium dibahagikan kepada epitel rata (bentuk lapisan rata dan inti bulat di tengah) dan epitelium silinder (bentuk seperti batang dan inti bulat di dasar sel).

Berdasarkan bentuk dan bilangan lapisan sel. Sel di permukaan bebas boleh berbentuk skuamosa, kuboid atau kolumnar.

Lapisan epitel rata ( epitel skuamosa sederhana )

Lapisan epitel rata berfungsi untuk menyebarkan bahan melalui penyebaran, menyaring dan membuang pelincir untuk memudahkan kerja organ.

Epitelium yang rata terletak pada kantung udara paru-paru dan jantung, saluran darah dan saluran limfa.

Lapisan kubus epitelium ( epitel kuboid sederhana )

Tisu epitel kubus

Epitel kubus dalam lapisan berfungsi untuk mengeluarkan (mengeluarkan) zat dan menjalankan proses penyerapan.

Tisu ini terdiri daripada sel-sel yang berbentuk seperti kubus dan terletak di ovari, tubulus ginjal dan kelenjar di dalam badan.

Lapisan silinder epitelium ( epitel kolumnar sederhana )

Tisu epitel silinder

Epitelium dengan lapisan silinder berperanan menyaring bahan yang masuk ke dalam badan dan juga berperanan membuang produk lendir dan enzim. Epitelium ini dicirikan oleh mempunyai silia seperti rambut kecil dan dihasilkan dalam bentuk lendir yang biasanya terletak di saluran pencernaan, pundi hempedu, rahim dan saluran pernafasan atas.

Epitel rata berlapis ( epitel skuamosa berstrata )

tisu epitelium yang diratakan

Epitel rata berlapis terdiri daripada beberapa lapisan rata yang sangat banyak dan berfungsi untuk melindungi tisu di bawahnya dari geseran.

Terdapat dua jenis epitel berlapis rata: jenis keras yang mengandungi protein keratin yang terletak di lapisan atas kulit dan jenis bukan keratinisasi atau tanpa protein keratin yang terletak di kerongkongan, rongga mulut dan vagina.

Baca juga: Ternyata air yang benar-benar suci tidak baik untuk tubuh

Epitelium kubus berlapis ( epitel kuboid berstrata )

Epitelium kubus berlapis terdiri daripada beberapa lapisan sel yang berbentuk kuboid. Tisu ini berfungsi melindungi tisu, sel dan kelenjar di bawahnya. Secara amnya, tisu ini terletak di kelenjar peluh, kelenjar payudara dan kelenjar air liur.

Epitelium silinder berlapis (epitel kolumnar berstrata )

Epitelium silinder berlapis berfungsi untuk melindungi tisu dan sel di bawahnya dan untuk melancarkan rembesan di dalam badan. Tisu ini hanya terdapat pada lelaki, yang terletak di uretra dan saluran kelenjar tertentu.

Epitel kolumnar pseudostratif ( epitel kolumnar pseudostratif)

Tisu epitel kolumnar pseudostatified terdiri daripada lapisan sel tunggal dengan ketinggian yang berbeza-beza yang membolehkan rembesan dan memudahkan pergerakan lendir. Tisu epitel bersilia ini terletak di trakea, saluran sperma dan saluran pernafasan atas

Epitelium peralihan ( epitel peralihan )

Epitel peralihan terdiri daripada beberapa lapisan sel yang terdiri daripada komponen kuboid dan rata. Tisu ini berfungsi untuk mengembang dan meregangkan organ kencing semasa penyimpanan air kencing. Epitelium terletak di pundi kencing, uretra dan ureter.

Tisu epitelium mempunyai fungsi yang sangat penting dalam tubuh, secara amnya tisu epitelium berfungsi sebagai pelindung tisu dan rembesan yang mendasari sehingga dapat menjaga dan memudahkan fungsi organ kita.


Rujukan

  • Tisu Epitelium - Pembelajaran Lumen