Tarian Wilayah 34 Wilayah

tarian daerah

Tarian daerah dari 34 provinsi di Dunia termasuk tarian Saman dari Nanggore Aceh Darussalam, tarian Tor-Tor dari Sumatera Utara, Tarian Merak dari Jawa Barat dan banyak lagi dalam artikel ini.

Negara World adalah negara yang kaya dengan kepelbagaian budaya, salah satunya adalah tarian serantau. Setiap provinsi di Dunia mempunyai pelbagai jenis tarian sesuai dengan adat istiadat mereka.

Berikut ini adalah ringkasan lengkap dari beberapa tarian serantau di 34 wilayah di Dunia.

1. Tarian Wilayah Aceh Darussalam Nanggore

a. Tarian Saman

tarian daerah

Tarian Saman Aceh adalah salah satu tarian wilayah yang paling terkenal di Dunia. Tarian ini adalah tarian Suku Gayo, Aceh, yang biasanya digunakan untuk merayakan peristiwa penting dalam adat istiadat seperti acara merayakan kelahiran Nabi Muhammad SAW.

Dalam konteks keagamaan, tarian Saman masih digunakan sebagai alat berdakwah melalui persembahan. Tarian ini menggambarkan pendidikan, agama, adab, kepahlawanan, kekompakan dan kebersamaan.

Tarian saman dipersembahkan oleh puluhan atau puluhan lelaki dengan bilangan ganjil. Semasa perkembangannya, tarian Saman dipersembahkan oleh lebih banyak orang.

b. Tarian Seudati Aceh

tarian daerah

Tarian Seudati adalah sejenis tarian daerah yang berasal dari wilayah Aceh. Di Aceh, tarian ini cukup terkenal dan sering digunakan dalam pelbagai acara tradisional, budaya dan persembahan.

Secara amnya, tarian ini dipersembahkan oleh 8 penari utama yang terdiri daripada satu sheeh , satu syeikh , dua apeet wie , satu apeet bak dan tiga pembantu biasa. Selain itu, dalam tarian ini juga terdapat dua orang lain yang berfungsi sebagai nyanyian lagu yang disebut aneuk syahi .

2. Tarian Wilayah Sumatera Utara

a. Tarian Tortor

tarian daerah

Tarian jenis ini adalah tarian kuno yang berasal dari Batak Toba, Sumatera Utara. Tarian tortor sering digunakan dalam acara upacara yang dipersembahkan dengan alat muzik gondang.

Pada zaman dahulu, tarian Tortor digunakan oleh masyarakat sebagai media komunikasi. Melalui gerakan tarian Tortor, terdapat interaksi antara peserta upacara.

b. Tarian Baluse

tarian daerah

Tarian Baluse adalah tarian tradisional dari Nias Selatan, Sumatera Utara. Tarian ini mempunyai makna tarian perang. Pada masa lalu, tarian ini adalah simbol kegagalan tentera di medan perang dan perwujudan kebiasaan orang Nias sejak dulu.

Namun, sekarang, tarian Baluse digunakan untuk menyambut tetamu atau pelancong. Dipersembahkan oleh sekumpulan lelaki kuat, hebat dan berani menggunakan peralatan seperti baju besi.

Dilengkapi dengan kombinasi merah dan kuning, pedang Tologu, perisai Baluse, topi perang atau mahkota dan tombak atau toho yang panjangnya 2 meter. 

c. Tarian Belas Serampang Dua

tarian daerah

Tarian Serampang Dua Belas adalah tarian daerah yang berasal dari Deli Serdang, Sumatera Utara. Tarian ini mempunyai gabungan gerakan Melayu Portugis dan Deli dengan dua belas jenis pergerakan yang dimiliki.

3. Tarian Wilayah Sumatera Barat

a. Tarian Pinggan

tarian daerah

Tarian Tarian Plate ata Piriang adalah tarian tradisional Minangkabau yang menampilkan tarikan menggunakan pinggan.

Para penari menari dan mengayunkan piring di tangan mereka dengan gerakan pantas dan pantas, tanpa satu pinggan pun meninggalkan tangan mereka. Pada masa ini, tarian piring masih digunakan sebagai pertunjukan menyambut tetamu kehormat dan upacara tradisional.

b. Tarian Payung

Tarian payung termasuk dalam tarian daerah dari Minangkabau, Sumatera Barat. Tarian jenis ini termasuk dalam tarian Melayu versi Minangkabau yang digunakan sebagai sebahagian daripada persembahan teater.

Tarian Umbrella menggunakan payung sebagai instrumen utama yang dipersembahkan oleh 3 hingga 4 penari lelaki dan wanita.

4. Tarian Wilayah Sumatera Selatan

a. Tarian Tanggai

Tarian Tanggai adalah sejenis tarian tradisional dari Sumatera Selatan. Secara umum, tarian ini digunakan untuk menyambut tetamu yang telah memenuhi undangan, seperti di majlis perkahwinan tradisional Palembang.

Persembahan tarian Tanggai ini menggambarkan keramahan dan rasa hormat orang Palembang atas kehadiran para tetamu. Dalam tarian ini, ucapan selamat datang dari para jemputan kepada para tetamu tersirat.

b. Tarian Puteri Bekhusek

tarian daerah

Tarian Putri Bekhusek adalah tarian yang sangat popular di Palembang atau sekitarnya seperti Ogan Komering Ulu. Berdasarkan maksudnya, bukhusek bermaksud bermain. Oleh itu, tarian Putri Bukhusek adalah tarian yang menggambarkan seorang puteri yang sedang bermain.

5. Tarian Wilayah Jambi

a. Tarian Rantak Kudo

Tarian Rentak Kudo adalah tarian seni tradisional masyarakat Kerinci yang berasal dari daerah Hamparan Rawang Kabupaten Kerinci. Tarian ini dikenali sebagai " Rentak Kudo " kerana pergerakan yang menginjak seperti kuda. Secara umum, tarian ini ditari dalam perayaan yang dianggap latar belakang suci oleh orang-orang Kerinci.

Tarian ini dilakukan untuk meraikan tanaman pertanian di daerah Kerinci yang biasanya padi (padi) dan diadakan selama berhari-hari tanpa henti. Kadang-kadang apabila dilanda musim kering yang panjang, masyarakat Kerinci juga akan mementaskan seni ini untuk berdoa kepada Yang Mahakuasa.

b. Tarian Chalk Sirih

Tarian Sekapur Sirih adalah tarian selamat datang untuk tetamu besar di Jambi, Kepulauan Riau dan provinsi Riau. Tarian ini juga terkenal di Malaysia sebagai tarian wajib bagi tetamu besar.

Tarian ini menggambarkan ekspresi hati putih masyarakat dalam menyambut tetamu. Sekapur Sirih biasanya ditari oleh 9 penari wanita dan 3 penari lelaki, 1 orang yang membawa payung dan 2 pengawal.

c. Tarian Lapan Selampit

Tarian Selampit Eight adalah tarian tradisional dari Jambi. Pada mulanya tarian ini dimainkan oleh 8 orang menggunakan paksi tungku yang diikat atau digantung. Tetapi sekarang sumbu kompor telah diganti dengan selendang atau tali berwarna untuk menjadikan tariannya lebih menarik. Tarian Selampit Delapan bertujuan untuk mengeratkan hubungan sosial antara belia.

Oleh itu, setiap gerakan tarian menggambarkan asas dalam pergaulan, iaitu kekompakan, iman, saling menghormati, dan tingkah laku yang bijaksana. Ciri lain dari tarian Selampit Delapan terletak pada pergerakan fleksibel para penari.

6. Tarian Daerah Bangka Belitung

a. Tarian Campak

Tarian Campak adalah tarian tradisional dari wilayah Bangka Belitung yang menggambarkan kegembiraan seorang lelaki dan wanita lajang di Kepulauan Bangka Belitung. Biasanya tarian ini dilakukan pada upacara menuai padi atau setelah pulang dari ume (kebun).

Pada masa ini, masyarakat Bangka Belitung masih menggunakan tarian ini sebagai hiburan dalam pelbagai aktiviti seperti menyambut tetamu atau majlis perkahwinan.

7. Tarian Wilayah Bengkulu

a. Tarian Andun

Tarian Andun adalah tarian tradisional dari Bengkulu. Tarian ini digunakan oleh masyarakat di majlis perkahwinan.

Pada zaman dahulu, tarian ini biasanya digunakan sebagai alat mencari jodoh setelah penuaian padi selesai. Oleh itu, tarian ini biasanya dipersembahkan oleh penyanyi dan gadis berpasangan pada waktu malam diiringi oleh muzik kolintang.

Baca juga: Poster: Definisi, Tujuan, Jenis dan Contoh [LENGKAP]

b. Tarian Malaikat Anak Terminang

Tarian Bidadari Terminang Anak adalah sejenis tarian dari wilayah Bengkulu. Tarian ini menggambarkan seorang malaikat cantik yang turun dari langit dan menuju ke bumi untuk melamar anak kecil.

Secara umum, tarian ini dipersembahkan oleh beberapa wanita dengan salah satunya memakai kostum yang berbeza. Penari dengan kostum yang berbeza menggambarkan seorang anak bumi yang diadopsi sebagai anak oleh malaikat. Tarian ini bermaksud berkat yang datang dari langit untuk manusia di bumi.

8. Tarian Wilayah Riau

a. Tarian Zapin

Berdasarkan sejarahnya, tarian Zapin adalah hasil gabungan dua budaya, iaitu budaya Melayu dan budaya Arab pada masa lalu. Akulturasi ini berlaku kerana kedatangan orang Arab ke wilayah Riau dan tinggal di sini.

Adat istiadat Melayu dan Arab kemudian saling melengkapi dan mempunyai pengaruh terhadap seni, seperti tarian, sastera, muzik dan sebagainya. Tarian Zapin dipersembahkan secara berpasangan dan digunakan sebagai alat hiburan masyarakat.

9. Tarian Wilayah Kepulauan Riau

a. Tarian Tandak

Tarian tandak adalah tarian tradisional yang berasal dari wilayah Kepulauan Riau dan Kepulauan Riau. Tarian jenis ini merangkumi tarian sosial yang biasanya dipersembahkan oleh penari lelaki dan penari wanita.

Dengan pakaian tradisional Melayu, mereka menari dengan gerakan tersendiri dan disertai dengan nyanyian dan muzik. Tarian Tandak ini adalah salah satu tarian tradisional yang paling terkenal di Riau dan Kepulauan Riau. Tarian ini biasanya sering dipamerkan di pelbagai acara, baik acara tradisional dan acara budaya yang diadakan di sana.

10. Tarian Wilayah Lampung

a. Tarian Melinting

Tarian melinting adalah salah satu jenis tradisional daerah Lampung. Sesuai namanya, tarian Melinting berasal dari daerah Melinting dan Labuhan Meringgai, Kabupaten Lampung Timur.

Tarian ini menggambarkan kekuatan dan keagungan Keratuan Melinting. Pada mulanya, tarian ini digunakan untuk melengkapkan acara tradisional Gawi , iaitu Keratuan Melinting Festival.

Biasanya tarian ini diadakan di dewan tradisional kerana Gawi Adat adalah tarian keluarga ratu. Penari terhad kepada orang-orang tertentu, seperti putera dan puteri Keratuan Melinting.

b. Tarian Jangget

Tarian Jangget adalah tarian tradisional dari Lampung. Tarian ini sendiri biasanya digunakan dalam upacara tradisional. Penganjuran upacara tradisional ini ditutup sehingga tidak semua orang dapat melihatnya. Tarian Jangget melambangkan kemuliaan dan moral orang-orang di daerah Lampung.

11. Tarian Wilayah DKI Jakarta

Tarian Topeng Betawi

Betawi Mask Dance adalah tarian yang dipersembahkan semasa pertunjukan teater rakyat Betawi Topeng, seni persembahan tradisional yang terdiri daripada tarian, muzik, nyanyian, bebodoran (komedi), dan bermain (drama). Seni ini berkembang di kawasan komunitas Betawi Pinggir (Betawi Ora), meningkatkan kehidupan orang yang diwakili dalam bentuk gerakan tarian dan bermain.

Betawi Mask Dance pada asalnya dipersembahkan dalam lawatan oleh para artis. Mereka biasanya diundang sebagai hiburan di majlis perkahwinan, berkhatan, dan lain-lain. Orang Betawi dulu percaya bahawa tarian Topeng Betawi dapat menjauhkan diri dari bahaya dan malapetaka.

12. Tarian Wilayah Banten

a. Tarian Rampak Bedug

Rampak Bedug adalah salah satu seni bermain alat muzik gendang yang khas di daerah Banten. Dalam persembahan Rampak Bedug ini, pemain dram memainkannya dengan padat sehingga menghasilkan suara yang indah dan menyenangkan. Selain itu, seni ini juga dipenuhi dengan gerakan tarian sehingga kelihatan menarik dan menarik.

13. Tarian Wilayah Jawa Barat

a. Tarian Jaipong

Tarian Jaipong adalah salah satu seni tradisional Jawa Barat yang sangat popular di Dunia. Tarian ini merupakan gabungan beberapa seni tradisional seperti pencak silat, wayang golek, tap tilu dan lain-lain. Tarian ini sering dipertontonkan di pelbagai acara seperti menyambut tetamu besar dan festival budaya.

14. Tarian Wilayah Jawa Tengah

a. Tarian Bedhaya Ketawang

Tarian Bedhaya Ketawang adalah tarian kebesaran yang hanya dipersembahkan semasa pertabalan dan juga Tingalandalem Jumenengan Sunan Surakarta (upacara memperingati kenaikan raja). Nama Bedhaya Ketawang sendiri berasal dari kata bedhaya yang bermaksud penari wanita di istana.

Bedhaya Ketawang adalah tarian yang berfungsi bukan hanya sebagai hiburan, kerana tarian ini hanya ditari untuk sesuatu yang istimewa dan dalam suasana yang sangat formal. Tarian Bedhaya Ketawang menggambarkan hubungan cinta Kangjeng Ratu Kidul dengan raja-raja Mataram.

b. Tarian Gambyong

Tarian Gambyong adalah bentuk tarian Jawa klasik yang berasal dari wilayah Surakarta dan biasanya dipersembahkan untuk persembahan atau menyambut tetamu. Gambyong bukan satu tarian tetapi terdiri dari pelbagai koreografi, yang paling terkenal adalah Pareanom Gambyong Dance (dengan beberapa variasi) dan Pangkur Gambyong Dance (dengan beberapa variasi).

Walaupun terdapat banyak jenis, tarian ini mempunyai gerakan dasar yang sama, yaitu gerakan tarian tayub. Pada dasarnya, gambyong diciptakan untuk penari tunggal, tetapi sekarang ia lebih sering dilakukan oleh beberapa penari dengan menambahkan elemen penyekat pentas sehingga melibatkan garis dan pergerakan yang besar.

15. Tarian Daerah Yogyakarta

a. Tarian Serimpi

Tarian Serimpi atau Srimpi adalah bentuk repertoir (persembahan) tarian Jawa klasik dari tradisi Kraton Kesultanan Mataram dan dilanjutkan dengan pemeliharaan dan pengembangannya hingga sekarang oleh empat istana warisannya di Jawa Tengah (Surakarta) dan Yogyakarta.

Sejak zaman kuno, tarian Serimpi memiliki posisi istimewa di istana Jawa dan tidak dapat disamakan dengan persembahan tarian lain kerana sifatnya yang suci. Pada masa lalu, tarian ini hanya dapat dilakukan oleh orang-orang yang dipilih oleh istana. Serimpi memiliki tahap kesucian yang sama dengan pusaka atau objek yang melambangkan kekuasaan raja dari era Hindu Jawa, walaupun tidak sesuci tarian Bedhaya.

b. Tarian Kumbang

Tarian Kumbang adalah salah satu tarian tradisional Yogyakarta. Seperti nama tariannya, tarian kumbang mengisahkan sepasang kumbang jantan dan betina saling mengejar.

Kumbang juga terbang seperti kekasih, dan kemudian terbang ke bunga untuk menghisap inti bunga bersama di taman. Penari kumbang akan mengundang penonton yang menyaksikan pertunjukan itu untuk membayangkan dalam suasana yang tenang dan romantis.

16. Tarian Wilayah Jawa Timur

a. Tarian Banyuwangi Gandrung

Tarian Gandrung adalah tarian tradisional yang berasal dari Banyuwangi, Jawa Timur. Kata gandrung melambangkan nama panggilan Dewi Sri, di mana pada masa itu Dewi Sri dianggap sebagai Dewi Beras yang dapat memberikan kesuburan dan kesejahteraan kepada masyarakat. Tarian ini muncul pada saat ibu kota Balambangan dibangun, hingga akhirnya salah seorang seniman menulis sebuah makalah tentang seorang lelaki yang berkeliling dalam suasana gelap bersama beberapa pemuziknya.

b. Tarian Reog Ponorogo

Tarian Reog berasal dari Ponorogo, Jawa Timur. Biasanya dilakukan oleh 6-8 lelaki dan 6-8 wanita. Tarian ini melewati beberapa sesi, sehingga berdurasi cukup lama.

Dari segi sejarah, tarian ini diambil dari perjalanan Raja Kelana Sewandana yang mencari idola hatinya, perjalanannya disertai oleh tentera dan patihnya, Bujangganong. Hingga akhirnya dia bertemu Dewi Sanggalangit, anak perempuan Kediri. Namun, dia akan menerima cintanya sekiranya Raja berjaya mencipta seni.

17. Tarian Tradisional Bali

a. Tarian Kecak

Tarian Kecak adalah seni tradisional, sejenis drama tarian yang khas Bali. Tarian ini menggambarkan kisah boneka, terutama kisah Ramayana yang dipersembahkan dengan seni pergerakan dan tarian. Tarian Kecak ini adalah salah satu seni tradisional yang terkenal di Bali. Selain menjadi warisan budaya, tarian Kecak ini juga merupakan salah satu tarikan bagi pelancong yang datang ke sana.

b. Tarian pendet

Tarian pendet pada awalnya adalah tarian pemujaan yang banyak dipamerkan di kuil, tempat pemujaan bagi penganut Hindu di Bali, World. Tarian ini melambangkan penerimaan keturunan para dewa ke alam dunia. Secara beransur-ansur, seiring dengan waktu, seniman Bali mengubah Pendet menjadi "ucapan selamat datang", walaupun masih berisi unsur-unsur suci-agama.

18. Tarian Wilayah Kalimantan Barat

a. Tarian Monong

Tarian Monong adalah tarian khas suku Dayak, Kalimantan Barat. Tarian ini adalah salah satu dari pelbagai adat budaya yang masih terpelihara. Bukan hanya tarian biasa, Tarian Monong bahkan dikenal sebagai salah satu ritual keagamaan yang digunakan untuk menolak bala bantuan.

19. Tarian Wilayah Kalimantan Tengah

Penari Tambun dan B Sungai

Tarian tambun dan sungai adalah tarian tradisional yang berasal dari ibu kota provinsi Kalimantan Tengah, yaitu Palangkaraya. Tarian ini adalah tarian yang menceritakan kisah kepahlawanan lemak dan sungai dalam menghadapi atau mengusir musuh yang akan merompak tanaman mereka. Pakaian tradisional Kalimantan Tengah boleh dijadikan maklumat tambahan.

Biasanya tarian tambun dan sungai ini dimainkan oleh sekumpulan penari wanita yang memakai pakaian yang sama antara satu sama lain. Tarian ini sangat menarik dan juga meriah.

Baca juga: Cara Cepat dan Mudah untuk Membuat Pembersih Tangan di Rumah

20. Tarian Wilayah Kalimantan Selatan

a. Tarian Baksa Kembang

Tarian Baksa Kembang adalah tarian klasik dari Keraton Banjar dari Kalimantan Selatan. Pada waktu itu, tarian ini merupakan aktiviti menyambut tetamu yang dilakukan oleh anak perempuan istana Banjar. Kini Tarian Baksa Kembang digunakan oleh masyarakat Kalimantan Selatan untuk dipersembahkan dalam upacara perkahwinan.

Asal tarian Baksa Kembang mengisahkan tentang seorang anak perempuan remaja yang cantik bermain dengan gembira di taman bunga. Penari tarian ini dipersembahkan oleh sebilangan wanita ganjil, baik tunggal dan jamak selagi jumlahnya ganjil. Imej tarian ini adalah kelembutan tuan rumah dalam menyambut dan menghormati tetamu. Supaya suasana tarian akan kelihatan lebih ceria.

21. Tarian Wilayah Kalimantan Timur

a. Tarian Gong

Tarian Gong atau juga disebut Kancet Ledo Dance adalah salah satu tarian Dayak di Kalimantan Timur, tepat dari suku Dayak Kenyah. Tarian ini ditari oleh seorang gadis dengan gong yang digunakan sebagai iringan muzik. Tarian ini biasanya dipersembahkan semasa upacara menyambut tetamu besar atau upacara menyambut kelahiran ketua suku.

Pergerakan dalam Tarian Gong menyatakan kelembutan seorang wanita. Tarian ini menunjukkan keindahan, kepandaian dan pergerakan tarian yang lembut. Sesuai dengan nama tarian tersebut, tarian Gong ditari di atas Gong, disertai dengan alat musik Sampe.

22. Tarian Wilayah Kalimantan Utara

a. Tarian Radap Rahayu

Tarian Radap Rahayu adalah seni klasik dari Banjarmasin, Kalimantan Selatan. Tarian ini adalah tarian untuk menyambut tetamu sebagai tanda hormat. Nama Radap Rahayu Dance diambil dari kata radap atau beradap - menyesuaikan yang bermaksud bersama atau dalam kumpulan. Sementara rahayu bermaksud kebahagiaan atau kesejahteraan.

Tarian ini pada awalnya merupakan tarian ritual bagi masyarakat Banjarmasin. Tarian ini adalah tarian yang menangkis bencana untuk meminta keselamatan dari semua bahaya. Pada mulanya, tarian Radap Rahayu hanya dipersembahkan dalam acara tradisional seperti perkahwinan, kehamilan, kelahiran dan juga peristiwa kematian. Namun, seiring dengan perkembangan tarian ini, ini bukan hanya untuk acara ritual, tetapi juga sebagai hiburan masyarakat.

23. Tarian Wilayah Sulawesi Utara

a. Tarian Maengket

Tarian Maengket adalah tarian rakyat yang berasal dari Minahasa. Tarian jenis ini dilakukan oleh banyak penari, hanya tarian wanita, penari lelaki sahaja atau campuran semua pakaian putih.

Seperti di Jawa, ada tarian ledek, tarian Maengket bertujuan untuk mengucapkan terima kasih kepada dewi kesuburan. Jadi, Maengket dipentaskan setiap kali penuaian selesai. Namun, seiring dengan perkembangannya, tarian Maengket bukan hanya tarian setelah menuai, tetapi juga tarian untuk menyambut para tamu hebat.

24. Tarian Wilayah Sulawesi Tengah

a. Tarian Dero

Tarian Dero adalah tarian tradisional Suku Pamona, Sulawesi Tengah. Tarian ini dipersembahkan oleh lebih daripada satu orang atau dipersembahkan bersama. Tarian ini melambangkan kegembiraan atau kebahagiaan dan ungkapan rasa syukur kepada Tuhan.

Hingga kini, tradisi menari Dero masih dipertahankan. Pergerakan tarian dero agak sederhana dan biasanya dilakukan di kawasan yang luas seperti padang.

25. Tarian Wilayah Sulawesi Selatan

a. Tarian Pakarena

tarian daerah

Tarian Pakarena adalah salah satu tarian tradisional yang paling popular dari suku Bugis. Bagi suku Bugis, tarian Pakarena adalah salah satu ritual mengucapkan terima kasih kepada penduduk bumi kepada penduduk langit.

Tarian Sulawesi khas ini juga dikenali sebagai Tarian Pakarena Gantarang. Ini kerana tarian ini berasal dari sebuah kampung yang dulunya menjadi pusat kerajaan terbesar di Pulau Selayar.

Tarian ini, yang dimainkan oleh empat penari wanita, pertama kali dilakukan pada abad ke-17, tepatnya pada tahun 1903 ketika Pangali Patta Raja dinobatkan sebagai Raja di Gantarang Lalang Bata.

26. Tarian Wilayah Sulawesi Barat

tarian daerah

Tarian patuddu adalah tarian tradisional yang berasal dari Sulawesi Barat. Tarian ini biasanya dipersembahkan oleh penari wanita dengan gerakan yang anggun dan menggunakan kipas sebagai alat tarian.

Tarian Patuddu adalah salah satu tarian tradisional yang paling terkenal di Sulawesi Barat dan sering dipersembahkan di pelbagai acara seperti acara sambutan, persembahan seni, dan festival budaya.

27. Tarian Wilayah Sulawesi Tenggara

a. Tarian Lulo Alu

tarian daerah

Tarian Lulo Alu adalah tarian yang berasal dari Tokotua, Kabupaten Bombana, Sulawesi Tenggara.

Tarian ini dipersembahkan sebagai salah satu ritual tradisional Tokotua untuk mengucapkan terima kasih dan terima kasih kepada pencipta atas banyaknya rezeki dari menuai padi pada masa lalu.

Di mana menurut catatan sejarah pada zaman kuno Tokotua atau Kabaena adalah sebahagian dari Kesultanan Buton yang merupakan pengeluar padi sebagai tonggak kekuatan bagi Kesultanan Buton pada masa kejayaannya.

28. Tarian Wilayah Gorontalo

a.Tari Saronde

tarian daerah

Tarian Saronde adalah tarian tradisional yang berasal dari Gorontalo. Tarian ini diangkat dari tradisi orang Gorontalo pada malam pertunangan dalam satu siri upacara perkahwinan tradisional mereka.

Tarian ini biasanya dipersembahkan oleh penari lelaki dan penari wanita yang menari dengan gerakan yang khas dan menggunakan saderi sebagai atribut dalam tarian mereka.

Tarian Saronde adalah salah satu tarian tradisional yang cukup terkenal di masyarakat Gorontalo. Selain menjadi bagian dari majlis perkahwinan tradisional, Saronde Dance juga sering ditampilkan dalam acara seperti menyambut, seni persembahan, dan festival budaya.

29. Tarian Wilayah Nusa Tenggara Barat

a. Tarian Nguri

tarian daerah

Tarian Nguri adalah tarian tradisional dari Sumbawa, NTB, yang dipersembahkan oleh penari wanita secara berkumpulan. Tarian ini menggambarkan keterbukaan dan keramahan orang Sumbawa yang dicurahkan dalam bentuk gerakan tarian.

Tarian Nguri ini adalah salah satu tarian tradisional yang cukup terkenal di Dunia, terutama di daerah Sumbawa itu sendiri sebagai kawasan asal.

30. Tarian Wilayah Nusa Tenggara Timur

a. Tarian Caci

tarian daerah

Tarian Caci adalah tarian perang dan juga permainan rakyat antara sepasang penari lelaki yang bertarung dengan cambuk dan perisai di Flores, Nusa Tenggara Timur, Dunia.

Penari yang bersenjatakan cambuk (cambuk) bertindak sebagai penyerang dan yang lain bertahan menggunakan perisai (perisai).

Tarian ini dimainkan semasa musim menuai kesyukuran ( hang woja ) dan ritual Tahun Baru ( penti ), upacara pembukaan tanah atau upacara tradisional besar lainnya, dan dilakukan untuk menyambut tetamu penting.

31. Tarian Wilayah Maluku

a. Tarian Lenso

tarian daerah

Tarian Lenso adalah tarian remaja dari Maluku dan Minahasa, Sulawesi Utara. Tarian ini biasanya dilakukan di khalayak ramai ketika ada pesta. Pesta Perkahwinan yang baik, Cengkih Cengkeh, Tahun Baru dan aktiviti lain. Beberapa sumber mengatakan bahawa tarian Lenso berasal dari tanah Maluku. Sementara itu, sumber lain mengatakan tarian ini berasal dari Minahasa.

Tarian ini juga merupakan acara jodoh bagi mereka yang masih bujang, di mana ketika lenso atau selendang diterima, itu adalah tanda cinta diterima.

Lenso bermaksud sapu tangan. Istilah Lenso hanya digunakan oleh orang-orang di daerah Sulawesi Utara dan kawasan lain di Dunia Timur.

32. Tarian Wilayah Maluku Utara

a. Tarian Cakalele

tarian daerah

Tarian cakalele adalah tarian tradisional dari Maluku. Menurut catatan sejarah, tarian cakalele ini awalnya berasal dari tradisi atau kebiasaan masyarakat Maluku Utara. Pada masa itu, tarian ini diperlihatkan sebagai tarian perang tentera sebelum menuju ke medan perang atau kembali dari medan perang.

33. Tarian Wilayah Papua Barat

a. Tarian Selamat Datang

tarian daerah

Tarian Selamat Datang adalah tarian tradisional dari sejenis tarian selamat datang yang berasal dari wilayah Papua. Tarian ini biasanya dipersembahkan oleh penari lelaki dan wanita untuk menyambut tetamu kehormat atau tetamu penting yang berkunjung ke sana.

Tarian Selamat Datang adalah salah satu tarian tradisional yang cukup terkenal di wilayah Papua. Terlepas dari pergerakan yang khas dan bertenaga, tarian ini tentunya kaya akan makna dan nilai di dalamnya.

34. Tarian Wilayah Papua

a. Tarian Yospan

tarian daerah

Tarian Yospan adalah tarian persahabatan atau tarian untuk persatuan orang muda Papua. Salah satu tarian Papua yang paling popular yang sering memeriahkan acara tradisional, menyambut tetamu, dan festival budaya. Malah sering muncul di pelbagai negara.

Yospan adalah singkatan dari Yosim dan Pancar, dua tarian khas Papua. Yosim mirip dengan Polonaise, tarian perlahan dari Poland. Tarian Yosim berasal dari Sarmi, sebuah daerah di pantai utara Papua. Ada juga yang mengatakan mereka berasal dari Teluk Saireri.

Sementara itu, Pancar adalah tarian yang dikembangkan pada awal 1960-an di Biak Numfor dan Manokwari. Nama awalnya adalah Pancar Gas. Dalam praktiknya, tarian Yospan ditari oleh lebih daripada satu orang. Pergerakannya bertenaga, dinamik dan menarik.


Ini adalah tinjauan mengenai tarian daerah di 34 wilayah di Dunia. Semoga ini bermanfaat.