Gambar Jantung + Penjelasan Fungsi Jantung, Cara Berfungsi, dan Penyakit Jantung

gambar hati

Gambar dan perbincangan hati yang lengkap akan dibincangkan dalam artikel ini.


Jantung adalah rongga organ otot yang mampu mengepam darah melalui saluran darah dengan pengecutan berirama berulang.

Tubuh manusia sangat memerlukan bekalan oksigen dan nutrien melalui darah. Darah ini dipam melalui jantung yang juga berperanan membuang sisa metabolik.

Jantung adalah salah satu organ manusia yang berperanan dalam sistem peredaran darah. Lokasi jantung manusia berada di rongga dada, dan sedikit ke kiri.

Hati

Ukuran hati manusia kira-kira kepalan tangan, dan terbahagi kepada empat bahagian iaitu

  1. Beranda kanan
  2. Beranda kiri
  3. Gerai kanan
  4. Gerai kiri

Setiap ruang jantung dipisahkan oleh lapisan dinding septal.

Fungsi jantung berdasarkan bahagiannya

Setiap bahagian jantung mempunyai fungsinya sendiri. Berikut adalah penjelasan terperinci:

Beranda kanan

Atrium kanan berfungsi untuk menerima darah kaya karbon dioksida dari seluruh badan.

Darah kaya karbon dioksida ini dikategorikan sebagai darah kotor. Darah memasuki atrium kanan melalui vena cava yang unggul dan rendah. Kemudian dari ruang legar kanan, darah dipam ke ruang kanan. Di jantung janin, terdapat lubang di atrium kanan untuk darah mengalir terus ke atrium kiri.

Gerai kanan

Ventrikel kanan berfungsi mengepam darah yang kaya dengan karbon dioksida ke paru-paru.

Darah kotor dipam ke paru-paru sehingga karbon dioksida dapat ditukar dengan oksigen melalui proses pernafasan. Gerai kanan terletak di bawah ruang legar kanan dan di sebelah ruang sebelah kiri.

Beranda kiri

Atrium kiri berfungsi untuk menerima darah kaya oksigen dari paru-paru.

Darah kaya oksigen ini dikategorikan dalam darah bersih. Darah bersih memasuki atrium kiri melalui urat atau pulmonari. Kemudian darah dipam ke ventrikel kiri melalui injap mitral.

Gerai kiri

Ventrikel kiri berfungsi mengepam darah yang kaya dengan oksigen ke seluruh badan

Lokasi ventrikel kiri jantung berada di bawah atrium kiri dan dipisahkan oleh injap mitral. Ventrikel kiri adalah bahagian jantung yang paling tebal dan mempunyai tugas mengepam darah bersih ke seluruh badan. Dalam keadaan tekanan darah tinggi, otot ventrikel kiri dapat membesar dan mengeras.

Baca juga: Formula penyebaran gelombang dan cara mengira

Injap jantung

Dalam peratusan darah yang mengalir dari satu bahagian ke bahagian lain, terdapat injap yang dapat membuka dan menutup. Semua injap ini bertanggungjawab untuk memastikan darah mengalir ke arah yang betul. Terdapat empat injap di jantung, iaitu:

  1. Injap mitral, terletak di antara atrium kiri dan ventrikel kiri. Injap mitral biasanya mempunyai dua cusps, ia juga disebut injap bicuspid.
  2. Injap aorta, berada di antara ventrikel kiri dan aorta atau arteri.
  3. Injap tricuspid, berada di antara atrium kanan dan ventrikel kanan, dan mempunyai tiga daun injap.
  4. Injap pulmonari, terletak di antara ventrikel kanan dan arteri pulmonari

Bagaimana jantung berfungsi

Tugas utama jantung adalah mengepam dan membekalkan darah ke seluruh badan. Proses ini tidak mudah, berikut adalah penjelasan dalam bentuk gambar:

Bagaimana jantung berfungsi

Apabila jantung berdegup, ruang jantung berehat dan dipenuhi dengan darah (disebut diastole). Kemudian jantung berkontraksi dan mengepam darah keluar dari ruang jantung (disebut systole). Kedua-dua anjung dan ruang berehat dan menguncup secara serentak. Darah kotor dari badan mengalir melalui dua urat besar ke atrium kanan.

Atrium kanan mendorong darah ke ventrikel kanan melalui injap tricuspid. Darah dari ventrikel kanan dipam melalui injap paru ke arteri pulmonari ke paru-paru. Darah mengalir melalui kapilari yang mengelilingi kantung udara di paru-paru, menyerap oksigen, melepaskan karbon dioksida dan kemudian mengalir kembali ke jantung.

Darah kaya oksigen mengalir di urat pulmonari ke atrium kiri. Darah di atrium kiri didorong ke ventrikel kiri melalui injap mitral, kemudian mengepam darah bersih melalui injap aorta ke arteri terbesar di dalam badan.

Darah kaya oksigen ini diedarkan ke seluruh badan, kecuali paru-paru. dan lain-lain.

Baca juga: Penukaran Unit Waktu, Cara Mengira dan Contoh [PENUH]

Penyakit jantung

Penyakit jantung adalah keadaan khas yang menyebabkan jantung tidak dapat menjalankan tugasnya dengan baik. Ini termasuk:

Otot jantung lemah.

Ini adalah gangguan kongenital sejak lahir. Pesakit dengan otot jantung yang lemah tidak akan dapat melakukan aktiviti yang berlebihan, kerana jika mereka melakukan terlalu banyak jantung, ia dapat menyebabkan rasa sakit di dada, dan sering dapat menyebabkan tubuh kelihatan kebiruan. Pesakit dengan otot jantung lemah mudah pingsan.

Terdapat jurang antara atrium kanan dan atrium kiri, kerana pembentukan lapisan yang tidak sempurna yang memisahkan kedua atrium ketika pesakit masih dalam kandungan. Ini kerana darah bersih dan darah kotor bercampur.

Penyakit ini juga menjadikan penghidapnya tidak dapat melakukan aktiviti berat, aktiviti berat hampir pasti menjadikan tubuh penghidap menjadi biru dan sesak nafas, walaupun tidak menyebabkan sakit dada. Terdapat juga variasi penyakit ini, yaitu penghidapnya hanya mempunyai satu teras.

Serangan jantung

Serangan jantung adalah keadaan yang menyebabkan jantung tidak berfungsi sepenuhnya. Keadaan ini biasanya berlaku secara tiba-tiba, dan sering disebut sebagai kegagalan jantung.

Penyebab kegagalan jantung berbeza-beza, tetapi penyebab utamanya biasanya terhalang bekalan darah ke otot jantung, kerana saluran darah yang biasanya membekalkan darah ke otot jantung tersumbat atau mengeras kerana adanya lemak, kolesterol, atau bahan kimia seperti Penggunaan ubat yang berlebihan yang mengandungi Phenol Propano Alanine (ppa) yang sering dijumpai dalam ubat seperti decolgen dan nikotin.

Baru-baru ini, kegagalan jantung secara tiba-tiba juga sering dijumpai ketika seseorang sedang bergerak, seperti yang menyerang beberapa atlet bola sepak terkenal di dunia di tengah-tengah padang bola.

Biasanya ini disebabkan oleh aktiviti jantung yang melebihi ambang bekalan darah ke jantung, kerana terdapat penyempitan arteri akibat plak dan penyakit ini disebut iskemia koronari.

Oleh itu, perbincangan mengenai gambar jantung bersama dengan penjelasan mengenai fungsi, cara kerjanya, dan penyakit jantung, semoga ini berguna.

Rujukan:

  • Jantung: Fungsi, Imej, Cara Berfungsi, Injap dan Penyakit Jantung
  • Bahagian Jantung: Definisi, Fungsi, Penyakit, dan Pengurusan