Naratif: Definisi, Tujuan, Karakteristik, dan Jenis dan Contohnya

naratif adalah

Naratif adalah sejenis pengembangan perenggan dalam karya, yang merupakan rangkaian peristiwa dari semasa ke semasa yang dijelaskan secara berurutan dari awal, tengah, hingga akhir.

Mungkin ada sebilangan orang yang tidak biasa dengan istilah naratif, dari sudut makna, tujuan, ciri, jenis, dan contoh naratif yang akan dibincangkan secara lengkap dan mudah difahami.

Tujuan dan ciri Naratif

Tujuan naratif tentu saja untuk menyampaikan maklumat atau pandangan dan meluaskan pengetahuan dan ingin menyampaikan pengalaman indah kepada pembaca.

Jadi bukan hanya teks panjang yang membosankan, tetapi mempunyai tujuan yang pada dasarnya membuat pembaca mendapat pandangan dan perkara positif yang lain.

Untuk mengenali teks atau perenggan naratif, dan pada masa yang sama bertujuan sebagai rujukan dalam membuat karangan atau teks naratif, apa yang mesti dilakukan adalah mengenali dan mengetahui ciri-ciri naratif tersebut.

Ciri-ciri tersebut adalah:

  • Terkesan lebih cenderung memunculkan unsur tindakan dan juga tindakan
  • Disusun mengikut urutan kronologi yang jelas
  • Susunannya ditekankan secara lebih kronologi
  • Sebilangan besar menunjukkan jawapan kepada apa yang sebenarnya berlaku
  • Menceritakan lebih lanjut mengenai pengalaman seorang penulis
  • Terdapat kekeliruan. Tanpa kekeliruan, naratifnya cenderung kurang menarik
  • Sebilangan besarnya adalah dalam bentuk sesuatu yang nyata (fiksyen) tetapi boleh bukan fiksyen atau gabungan dari dua perkara.
  • Mempunyai nilai estetika, yang bermaksud bahawa penulis dibebaskan dalam menyatakan kreativiti dalam memilih gaya bahasa atau ekspresi (diksi).
naratif adalah

Jenis-Jenis Naratif

Terdapat 4 jenis narasi secara umum, iaitu:

1. Naratif bermaklumat

Naratif bermaklumat adalah naratif yang mempunyai tujuan menyampaikan mesej moral atau mandat tersirat yang ditulis oleh pengarang.

Baca juga: Set lengkap formula dan contoh penukaran suhu

Naratif ini ditunjukkan kepada pembaca atau pendengar, sehingga pembaca kelihatan seolah-olah dia melihatnya secara nyata.

Atau dapat juga menyampaikan maklumat kepada pembaca dengan tepat mengenai peristiwa tertentu, sehingga pembaca memperoleh wawasan atau pengetahuan orang tentang kisah seseorang.

2. Naratif Ekspositori

Naratif ekspositori adalah rangkaian naratif, yang menceritakan secara terperinci kisah seseorang, sehingga pembaca dapat memahami dengan mudah apa yang ditulis oleh pengarang.

Biasanya dalam naratif ekspositori, seorang penulis menceritakan peristiwa yang berlaku secara nyata atau berdasarkan fakta. Pelakon yang lebih menonjol dalam naratif ini biasanya hanya satu orang.

Seperti naratif seorang pelakon yang mengisahkan hidupnya sejak kecil hingga akhir hayat atau kematiannya.

3. Naratif Artistik

Naratif artistik adalah naratif yang cuba memberikan tujuan tertentu.

Naratif seni ini juga menyampaikan mesej tersembunyi kepada pembaca atau pendengar sehingga kelihatan seolah-olah mereka melihat atau kelihatan nyata.

4. Naratif yang bernas

Naratif Saran adalah naratif berdasarkan cadangan yang ditulis berdasarkan fiksyen, fantasi, atau khayalan pengarang.

Sebuah naratif yang bernas bertujuan untuk memberi pembaca tujuan tertentu, sehingga pembaca sepertinya terlibat atau terlibat dalam naratif.

Jenis naratif ini boleh didapati dalam cerpen, kisah, dongeng atau novel.

Contoh Naratif

Pertimbangkan contoh naratif pendek berikut:

Pada waktu pagi, Kayla kelihatan cantik dengan tudung barunya, yang dibelinya di salah seorang rakan kerjanya. Tudung yang dia idamkan, terbuat dari berlian, selesa dan tentu saja panjang, sangat sesuai untuk wanita muslim sejati seperti Kayla.

Dia tidak teragak-agak untuk menghabiskan puluhan ribu dolar untuk mendapatkan tudung yang dia idamkan dengan label Mymar.

Baca juga: 23+ Contoh CV untuk Aplikasi Kerja yang Baik dan Menarik (LENGKAP)

Sekarang dia kelihatan yakin, menaiki motornya dan bersiap untuk bekerja, bermula pagi dengan senyuman dan semangat. Dan berharap hari ini akan lebih baik dari hari sebelumnya.


Ini adalah tinjauan lengkap mengenai naratif, bermula dari makna, tujuan, ciri, jenis dan contohnya. Semoga ulasan ini dapat bermanfaat bagi mereka yang membacanya.