Kenali sistem perkumuhan pada manusia dan fungsinya

sistem perkumuhan pada manusia

Sistem perkumuhan pada manusia adalah sistem yang tugasnya adalah memproses dan membuang bahan buangan metabolik dan toksin dari badan. Sistem ini terdiri daripada hati, kulit, ginjal dan paru-paru.

Apabila terdapat zat-zat di dalam tubuh manusia yang tidak lagi diperlukan oleh tubuh, apa yang berlaku?

Sudah tentu, badan akan menjalankan sistem penyingkiran bahan-bahan ini. Dalam kes ini, ia boleh berbentuk urin, gas, peluh, karbon dioksida.

Bahan-bahan ini adalah sisa dari proses cepat mencerna, menyerap, dan mengasimilasi bahan-bahan penting untuk ditukarkan menjadi tenaga. Sekiranya dibiarkan tanpa perbelanjaan, ia boleh menyebabkan gangguan pada badan.

Sistem perkumuhan adalah sistem yang tugasnya adalah memproses dan membuang bahan buangan metabolik dan racun dari badan

Manusia mempunyai sejumlah organ perkumuhan, iaitu paru-paru, kulit, hati dan ginjal. Setiap organ perkumuhan ini mempunyai fungsi, kaedah dan bahan buangan yang berbeza untuk dikeluarkan dari badan.

Berikut adalah penerangan setiap sistem perkumuhan pada manusia:

1. Paru-paru

Jumlah paru-paru manusia adalah sepasang, di rongga dada yang dilindungi oleh tulang rusuk.

Paru-paru berfungsi organ ekskresi mengeluarkan gas proses pernafasan yang tersisa adalah gas CO 2  (karbon dioksida) dan H 2 O (wap air).

sistem perkumuhan pada manusia

Paru-paru bertugas memindahkan oksigen yang diperoleh dari udara ke dalam darah. Darah yang mengandungi oksigen akan disalurkan ke semua tisu dan organ di dalam badan sehingga dapat berfungsi.Setelah memperoleh oksigen, setiap sel badan akan menghasilkan karbon dioksida sebagai bahan buangan.

Karbon dioksida adalah sisa toksik yang boleh memudaratkan kesihatan apabila ia bertambah dalam darah. Untuk menyingkirkannya, karbon dioksida akan dibawa oleh darah kembali ke paru-paru dan dikeluarkan ketika anda menghembuskan nafas.

Manusia normal bernafas 12-20 kali seminit. Ada kalanya pernafasan kita terganggu sehingga menjadi sukar, tidak selesa, atau kita sama sekali tidak dapat bernafas. Oleh itu, kita selalu menjaga sistem perkumuhan di paru-paru.

2. Kulit

Kulit adalah lapisan terluar di permukaan badan. Kulit mempunyai tiga struktur, iaitu lapisan epidermis, dermis, dan hipodermis atau subkutan.

struktur kulit manusia

Epidermis adalah struktur terluar di dalam badan. Fungsi utama epidermis adalah untuk menghasilkan sel baru, memberi warna kulit, dan melindungi tubuh dari bahan berbahaya yang berasal dari persekitaran luar.

Baca juga: Rumus Derivatif Trigonometri: Perbincangan dan Contoh Lengkap

Kemudian, dermis bertugas menghasilkan peluh dan minyak. Bahagian ini juga akan memberi sensasi dan mengedarkan darah ke kawasan kulit yang lain, di mana rambut tumbuh.

Selain dari dermis, lapisan kulit yang lain adalah subkutan dengan lemak, tisu penghubung, dan keanjalan (protein yang membantu tisu kembali ke bentuk semula setelah meregangkan).

Kulit adalah organ perkumuhan kerana mampu membuang bahan buangan dalam bentuk kelenjar peluh. Kulit manusia mengandungi kira-kira 3-4 juta kelenjar peluh. Kelenjar ini tersebar di semua bahagian badan, dan kebanyakannya terdapat di telapak tangan, kaki, muka, dan ketiak.

Terdapat 2 jenis kelenjar peluh, iaitu kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Sistem kelenjar ekrin langsung ke permukaan kulit dan menghasilkan peluh yang tidak berbau dan berair.

Kelenjar apokrin mengeluarkan peluh yang mengandungi lemak pekat, dan terdapat di folikel rambut, seperti ketiak dan kulit kepala.

Pada asasnya, peluh yang dihasilkan berfungsi mengawal suhu badan dan melincirkan kulit dan rambut.

Namun, sebagai sebahagian daripada sistem perkumuhan, kelenjar peluh juga mengeluarkan toksin dari badan melalui peluh.

Terdapat beberapa jenis toksin yang dikeluarkan melalui kelenjar peluh di kulit, termasuk logam,  bisphenol Abiphenyls polychlorinated , urea,  phthalates,  dan bikarbonat. Bukan hanya toksin, kelenjar peluh di kulit juga berfungsi membunuh dan menyingkirkan bakteria.

3. Hati

Hati terletak di rongga perut di sebelah kanan di bawah diafragma, yang dilindungi oleh membran nipis kapsul hepatik. 

Hati berguna untuk membuang hempedu, bahan buangan dari pemecahan sel darah merah yang telah rosak dan musnah di limpa.

Selain berfungsi sebagai organ perkumuhan, hati juga bertindak sebagai penawar racun, menyimpan glikogen (gula otot), pembentukan sel darah merah pada janin dan sebagai kelenjar pencernaan.

sistem perkumuhan pada manusia

Bahan toksik yang dikeluarkan dan diproses oleh hati adalah amonia, yang merupakan bahan buangan dari pemecahan protein. Sekiranya dibiarkan terkumpul di dalam badan, amonia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk masalah pernafasan dan masalah buah pinggang.

Amonia diproses menjadi urea. Selepas itu, urea yang diproses di hati akan dikeluarkan melalui sistem perkumuhan di buah pinggang melalui air kencing. Selain amonia, zat lain yang diekskresikan atau diekskresikan oleh hati adalah bahan toksik dalam darah, sebagai contoh akibat pengambilan alkohol atau ubat-ubatan.

Hati juga berfungsi membuang sel darah merah yang rosak dan kelebihan bilirubin yang boleh menyebabkan penyakit kuning.

Baca juga: 20+ Contoh Kata Kerja Mental dan Makna FULL mereka

4. Buah pinggang

Manusia mempunyai sepasang buah pinggang berukuran sekitar 10 cm. Lokasi ginjal di rongga perut kiri dan kanan vertebra lumbar.

Ginjal berfungsi untuk menyaring produk buangan dari darah, menjaga keseimbangan cairan tubuh, mengeluarkan gula darah yang melebihi tahap normal dan mengatur keseimbangan kadar asid, alkali dan garam dalam badan.

Bahan dari perkumuhan buah pinggang adalah air kencing.

Beberapa cara ginjal menyaring darah untuk menghasilkan air kencing:

1. Penapisan

Penyaringan darah dilakukan oleh glomerulus terhadap darah yang mengalir dari aorta melalui arteri ginjal ke badan Malpighi.

Kemudian sisa zat dari penyaringan ini disebut urin primer yang mengandungi air, glukosa, garam dan urea. Bahan ini akan dimasukkan dan disimpan sementara dalam kapsul bowman.

2. Penyerapan semula

Selepas air kencing utama disimpan sementara dalam kapsul Bowman, ia kemudian masuk ke saluran pengumpulan. Dalam perjalanan ke saluran pengumpulan, proses pembentukan air kencing memasuki penyerapan semula.

Bahan yang masih dapat digunakan, seperti glukosa, asam amino, dan garam tertentu akan diserap kembali oleh tubulus proksimal dan gelung Henle. Penyerapan semula dari air kencing primer akan menghasilkan air kencing sekunder.

3. Augmentasi

Perkumuhan zat pembesaran ini menghasilkan air kencing sekunder yang dihasilkan oleh tubulus proksimal dan lengkungan henle akan mengalir ke tubulus distal.

Air kencing sekunder akan melalui kapilari darah untuk melepaskan zat yang tidak lagi berguna untuk tubuh. Seterusnya, air kencing sebenar terbentuk.

4. Pelupusan

Apabila pundi kencing mengisi, isyarat dihantar ke otak memberitahu seseorang untuk membuang air kecil dengan segera. Apabila pundi kencing kosong, air kencing mengalir keluar dari badan melalui uretra, yang terletak di bahagian bawah pundi kencing.

Itulah sistem perkumuhan pada manusia, setiap organ mempunyai fungsi dan residu tersendiri.

Sistem ini menjaga metabolisme badan daripada toksin berbahaya. Untuk itu, kita mesti menjaga kesihatan organ perkumuhan agar berfungsi dengan baik, seperti makan makanan yang sihat, bersenam, dan mendapat rehat yang cukup.

Demikianlah perbincangan mengenai sistem perkumuhan pada manusia, semoga ini bermanfaat.