Ciri-ciri Makhluk Hidup dan Penjelasannya

ciri-ciri makhluk hidup

Ciri-ciri makhluk hidup termasuk bernafas, bergerak, peka terhadap rangsangan, memerlukan makanan, tumbuh dan berkembang, dapat membiak, mengeluarkan, dan dapat menyesuaikan diri dengan tempat tinggal mereka.

Bumi sangat luas, menampung pelbagai jenis makhluk di dalamnya. Secara umum, makhluk yang ada di Bumi dapat dikelompokkan menjadi dua jenis, iaitu makhluk biotik dan abiotik.

ciri-ciri makhluk hidup
  • Makhluk Biotik

    Makhluk biotik adalah makhluk hidup, seperti manusia, tumbuhan, haiwan, plankton, dan masih terdapat beberapa jenis yang tergolong di dalamnya.

  • Makhluk abiotik

    Makhluk abiotik adalah benda bukan hidup, juga disebut benda mati. Contohnya seperti kasut, motosikal, kereta, tanah, air dan sebagainya.

Tentunya sebilangan dari kita hanya menafsirkan bahawa jika makhluk bernafas atau jantung berdegup dikatakan makhluk hidup. Sebenarnya bukan itu sahaja.

Bagaimana makhluk boleh dikatakan hidup atau biotik?

Dalam biologi, apa yang boleh disebut sebagai makhluk hidup atau organisma adalah semua individu yang mempunyai ciri-ciri kehidupan.

Ciri-ciri hidup makhluk termasuk bernafas, bergerak, peka terhadap rangsangan, memerlukan makanan, tumbuh dan berkembang, dapat membiak, mengeluarkan, dan dapat menyesuaikan diri dengan tempat di mana ia tinggal.

Berikut ini adalah perbincangan yang lebih terperinci dan jelas mengenai ciri-ciri makhluk hidup ini:

Ciri-ciri makhluk hidup

1. Bernafas

Sistem pernafasan atau pernafasan adalah sistem biologi yang terdiri daripada organ dan struktur lain yang digunakan untuk pertukaran gas pada haiwan dan tumbuhan. Pertukaran gas ini adalah dalam bentuk penarikan O 2 dan penyingkiran CO 2 dari badan makhluk hidup.

Setiap makhluk hidup mempunyai pelbagai jenis organ atau organ untuk bernafas bergantung pada ukurannya, persekitaran tempat tinggalnya, dan sejarah evolusinya.

Di kawasan perairan, misalnya, organisma ikan bernafas dengan insang. Kemudian, di kawasan darat, banyak makhluk hidup bernafas dengan paru-paru seperti manusia, mamalia, burung, amfibi, selain itu, tumbuhan bernafas dengan stomata dan lenticel.

Baca juga: Apa itu tardigrade? Mengapa anda sampai ke Bulan?

2. Boleh Bergerak

Makhluk hidup boleh bergerak. Berdasarkan kedudukan mereka, pergerakan makhluk hidup aktif dan pasif. Kemudian, sistem pergerakan hidup mempunyai alat yang berbeza bergantung pada tempat mereka tinggal dan evolusi mereka.

Contohnya, kelas burung bergerak melalui udara menggunakan sayap. Tumbuhan bergerak secara pasif di tempatnya, tetapi secara khusus terdapat pergerakan zat tanah ke arah atas ke arah daun yang berguna untuk kehidupan. Di samping itu, haiwan seperti gurita bergerak dengan tentakel dan lintah bergerak dengan otot perutnya.

3. Sensitif terhadap rangsangan

Keupayaan untuk melihat rangsangan atau kerengsaan adalah ciri makhluk hidup. Rangsangan dapat berupa suara, gelombang cahaya, sentuhan fizikal, bau, dan suhu.

Contohnya, ayam jantan akan berkokok pada waktu pagi pada waktu pagi. Puteri yang pemalu akan menurunkan daunnya apabila disentuh. Kemudian, tikus akan sensitif pada hidungnya apabila menghidu makanan.

4. Memerlukan makanan

Untuk terus hidup, semua makhluk hidup memerlukan tenaga dan nutrien dalam badan mereka. Pengambilan tenaga dan nutrien dikumpulkan dalam makanan.

Sebagai contoh, tanaman memerlukan air dan nutrien sebagai bahan untuk proses fotosintesis. Kemudian, pada haiwan berdasarkan jenis makanan, ia dibahagikan kepada karnivora, herbivora dan omnivora.

Karnivor adalah pemakan daging, herbivor pemakan tumbuhan dan omnivor yang memakan segalanya. Contohnya harimau, buaya dan serigala adalah karnivor. Bahan daging mempunyai banyak tenaga untuk haiwan ini hidup di alam liar.

5. Tumbuh dan berkembang

Secara fizikal, makhluk hidup akan bertambah besar seiring dengan kehidupan. Ukuran besar ini disebabkan oleh peningkatan jumlah tisu dan sel badan.

Pada manusia atau haiwan yang mempunyai kerangka, mereka akan mengalami pertumbuhan. Proses pertumbuhan tulang pada masa awal adalah proses penguatan utama di mana tulang yang terbentuk adalah tulang rawan (tulang rawan) sehingga tulang yang dimiliki masih lembut.

Di tengah-tengah tulang, terdapat banyak osteosit (sel tulang) yang akan tumbuh membentuk tulang sejati. Oleh itu, makhluk hidup tumbuh.

Pembangunan berbeza dengan definisi pertumbuhan. Dikembangkan dalam hal ini adalah peningkatan kemampuan struktur dan fungsi organ. Contohnya pada tanaman, tumbuh-tumbuhan akan tumbuh menjadi daun, buah, akar yang kelihatan.

Baca juga: Tekanan Darah Manusia (Normal, Tinggi, dan Rendah)

6. Boleh Membiak

Makhluk hidup membiak untuk meneruskan generasi mereka. Proses pembiakan berbeza. Sebahagiannya bersifat seksual (bertemu sel seks) atau aseksual.

Secara seksual memerlukan masa yang agak lama kerana memerlukan pengembangan organ pembiakan dan proses mencari pasangan. Kemudian, secara aseksual hanya memerlukan satu individu, tetapi membawa variasi genetik minimum.

Pada haiwan, proses aseks seperti pemisahan oleh protozoa, bercambah seperti hidra. Seterusnya, proses seksual, misalnya, monyet melahirkan, ikan bertelur.

Pada tanaman, pembiakan vegetatif seperti umbi dan generatif (pendebungaan oleh alat kelamin stamen dan putik) dilakukan oleh tanaman yang mempunyai bunga dan buah.

7. Penyesuaian

Kegigihan untuk hidup dengan menyesuaikan diri dengan persekitaran disebut penyesuaian. Setiap makhluk hidup mempunyai proses penyesuaian yang berbeza. Ini sesuai dengan kemampuannya menangani situasi dan keadaan di persekitaran.

Secara umum, penyesuaian jenis ini dapat dibahagikan kepada tiga, yaitu bentuk badan (morfologi), penyesuaian terhadap proses metabolik tubuh (fisiologi), dan penyesuaian tingkah laku.

Berdasarkan penyesuaian, morfologi bentuk paruh setiap burung dan bentuk gigi haiwan berbeza bergantung pada jenis makanan. Kemudian, secara fisiologi, misalnya, ruminan (lembu, kerbau, lembu) mempunyai enzim selulase untuk mencerna makanan. Sementara itu, contoh penyesuaian tingkah laku adalah ikan paus ke permukaan laut untuk mengambil udara sebagai proses pernafasan.

8. Perkumuhan

Makhluk hidup yang memerlukan makanan dan memprosesnya akan membuang sisa-sisa melalui sistem perkumuhan. Contohnya, pada tumbuhan akan mengeluarkan oksigen. Kemudian, monyet akan mengeluarkan air kencing dan tinja, yang merupakan bahan buangan yang tidak diperlukan oleh badan.

Berdasarkan keterangan di atas, terdapat 8 ciri makhluk hidup. Oleh itu, kita mendapat lebih banyak pengetahuan mengenai ciri-ciri makhluk dengan mempelajarinya di persekitaran semula jadi.