Fungsi Tulang Atas (LENGKAP) + Struktur dan Lukisannya

fungsi tulang berbanding biologi manusia

Fungsi tulang atas (humerus) adalah untuk latihan tubuh manusia. Tangan kita selalu banyak berguna, jadi tulang ini mempunyai fungsi penting dari alat pergerakan.

Dalam sistem pergerakan manusia, tulang lengan atas berfungsi menjadi bahagian terbesar dan terpanjang pada tulang anggota atas.

Tulang lengan atas disebut humerus .

Bahagian atas tulang ini memenuhi skapula, dan bahagian bawah memenuhi leverage tulang dan hasta.

Struktur Tulang Lengan Atas

Secara anatomi ia terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu bahagian atas humerus, badan humerus (corpus humerus), dan bahagian bawah humerus.

Bentuk tulang ini berbentuk bulat, panjang, dan berlubang. Oleh itu, ia tergolong dalam kumpulan tulang paip.

Tulang berbentuk seperti tongkat, ada sendi kepala di bahagian yang bersambung ke bahu.

Struktur halus tulang ini dikelilingi oleh skapula, dan hujung atasnya diperbesar. Bahagian bawah tulang ini mempunyai dua lekukan di mana jari-jari dan hasta terpasang.

Tulang lengan atas dan tulang selangka dihubungkan oleh skapula. Terdapat bahagian yang sedikit lebih panjang tepat di bawah tulang lengan atas, yang disebut leher anatomi.

Di bawah leher anatomi di luar hujung atas terdapat benjolan, yang disebut tuberosity major. Sementara itu, benjolan yang lebih kecil di bahagian depan, disebut tuberosity minor.

Terdapat jurang antara kedua tuberosity ini, yang disebut intertuberisitas atau jurang bicipital yang berfungsi sebagai penyambungan tendon bisep. Tulang yang lebih sempit yang berada di bawah tuberosity disebut cirurgikum leher.

Bahagian bawah tulang lengan atas berbentuk bulat, semakin rendah ia semakin rata. Terdapat tubercle tepat di atas tengah, yang disebut tubericity deltoid, yang menerima penyisipan atau pautan otot deltoid.

Terdapat jurang di bawah tuberositi deltoid, iaitu jurang radial / spiralis yang memberi laluan kepada musculo spiralis atau saraf radial.

Baca juga: Puisi: Menaip, Jenis dan Contoh [Lengkap]

Hujung bawah tulang lengan atas sedikit rata dan lebar. Pada bahagian ini terdapat permukaan sendi yang menghubungkan tulang lengan bawah.

Di bahagian dalamnya terdapat trochlea berbentuk spindle di mana sendi dipegang dengan hasta dan ada kapitulum di luar yang bersendi dengan tulang pengumpul.

Otot Lengan Atas

Otot-otot yang melekat pada tulang lengan atas banyak. Otot-otot ini bertanggungjawab untuk menyokong pergerakan di bahu dan siku.

Bahagian atas lengan bawah dipasang pada otot rotator cuff khas, yang memungkinkan penculikan dan putaran bahu. Terdapat juga otot-otot pronator, otot flexor dan extensor yang melekat pada humerus ke lengan bawah.

Ini adalah otot yang melekat pada tulang atas:

1. Epicondylus lateralis

 • Otot Extensor carpi ulnaris
 • Otot digitorum ekstensor
 • Otot supinator
 • Extensor carpi radialis brevis otot
 • Otot ekstensor digiti minimi

2. Epicondylus medialis

 • Otot fleksor digitorum superficialis
 • Otot fleksor carpi radialis
 • Otot flexor carpi ulnaris
 • Otot longmar Palmaris
 • Otot pengucap

3. Sulcus intertubercularis

 • Otot utama Pectoralis
 • Otot latissimus dorsi
 • Teres utama otot

4. Tuberculum mayus dan tuberculum minus (rotator cuff muscle)

 • Otot supraspinatus
 • Otot teres kecil
 • Otot infraspinatus
 • Otot subscapularis

Sendi Tulang Lengan Atas

Kepala bonggol tulang lengan atas disebut kepala humeral yang disambungkan ke skapula di rongga glenoidales. Sendi ini mempunyai gerakan yang luas dan dikenali sebagai sendi bahu.

Pada sendi bahu, terdapat dua bursa, iaitu bursa subscapularis dan bursa subakromial. Subscapularis bursa memisahkan subscapularis fossa dari tendon otot subscapularis.

Sementara itu, bursa subakromial menjadi penghalang antara otot deltoid dan otot supraspinatus. Sendi ini ditstabilkan oleh otot rator cuff.

Terdapat juga sendi dengan tulang hasta di siku. Kewujudan sendi ini memungkinkan pemanjangan dan lenturan yang berlaku di trochlea humerus.

Terdapat juga olecrani fossa dan coronoidea fossa, yang merupakan dua kemurungan di hujung bawah humerus.

Fungsi lengan atas manusia

Fungsi Tulang Lengan Atas

1. Sebagai anggota gerakan atas

Fungsi tulang lengan atas adalah seperti tulang anggota atas. Bersama dengan jenis tulang yang lain, mereka membentuk organ atas tubuh manusia.

2. Gerakkan siku dan bahu

Pergerakan siku dan bahu disokong oleh tulang ini.

3. Di mana otot-otot utama melekat

Otot yang melekat pada tulang ini berfungsi untuk menyokong pergerakan bahagian atas badan. Beberapa jenis otot utama, seperti; deltoid, manset pengukur, dan pektoralis primer.

Baca juga: 11 jenis makanan terlarang untuk penghidap gout

4. Sokongan Kekuatan Lengan

Menyokong kekuatan lengan tubuh manusia. Aktiviti fizikal setiap hari, seperti mengangkat berat memerlukan kekuatan lengan. Tulang lengan atas memainkan peranan penting dalam melakukan ini.

5. Penyambung Sendi Putar

Menyambungkan sendi putar yang terletak di lengan.

6. Sambungan Lengan Lengan dan Gelang Bahu

Sebagai bahagian tulang anggota atas, tulang lengan atas berfungsi sebagai penghubung antara gelang bahu dan tulang lengan bawah tubuh manusia.

7. Melakukan pemanjangan dan lenturan lengan

Panjangan adalah gerakan meluruskan, sementara lenturan adalah gerakan membongkok atau membongkok. Pergerakan ini boleh berlaku kerana tulang lengan atas. Terdapat sendi dengan hasta di siku.

8. Melakukan Pencabulan dan Putaran Bahu

Penculikan dan putaran bahu. Pergerakan ini dapat menjadi lebih fleksibel berkat otot rotator cuff pada tulang lengan atas.

Melakukan Kekuatan Tulang Lengan Atas

Kekuatan tangan bergantung pada tulang atas, di badan seseorang yang tulang atasnya sangat berotot dan keras. Ini menunjukkan bahawa tulang kuat menahan beban yang berat.

Untuk membentuk dan melatih tulang atas supaya kuat, anda boleh melakukan sukan seperti push up dan mengangkat beban. Tetapi aliran dilakukan secara berterusan dan konsisten. Untuk mendapatkan lengan yang ideal.

Berat mengangkat juga dapat menjadikan tulang atas sihat dan kuat, tetapi angkat berat mengikut kemampuan anda.

Mula-mula lakukan dengan beban yang sedikit lebih ringan dan kemudian tingkatkan beratnya seterusnya. Jangan segera mengangkat berat, ada risiko kecederaan serius pada bahagian atas tulang.

Kecederaan Tulang Lengan Atas

Walaupun tulang ini cukup tebal dan kuat, tulang lengan atas boleh cedera akibat hentaman atau jatuh yang teruk. Aktiviti pergerakan akan terganggu apabila tulang ini cedera.

Keadaan kecederaan pada tulang lengan atas menjadi kebimbangan kerana boleh mengakibatkan kecederaan pada tisu di sekitarnya.

Fungsi lengan atas

Langkah-langkah yang perlu diambil ketika tulang ini cedera adalah:

 • Letakkan lengan bawah di dada dengan telapak tangan menghadap ke dalam.
 • Letakkan serpihan hingga ke siku.
 • Ikat di atas dan di atas kawasan yang pecah.
 • Bawa lengan bawah anda.
 • Sekiranya siku juga patah dan tangan tidak dapat dilipat, kemudian letakkan serpihan ke lengan bawah.
 • dan tidak perlu dibawa, biarkan tangan anda tergantung.
 • Segera rujuk ke hospital terdekat.