9 Contoh Penulisan Ilmiah KTI yang betul untuk pelbagai topik (Lengkap)

Contoh karya ilmiah yang lengkap dikemukakan dalam artikel ini.

Karya bertulis terdiri daripada dua jenis, iaitu penulisan ilmiah dan penulisan bukan ilmiah. Penulisan ilmiah adalah kertas yang dihasilkan oleh penyelidik saintifik untuk menyelesaikan masalah menggunakan kaedah saintifik dan mengandungi asas teori.

Pada asasnya, makalah ilmiah mengandungi data, fakta dan penyelesaian mengenai masalah yang dibincangkan. Contoh penulisan makalah ilmiah biasanya koheren dan sistematik. Oleh kerana sistematik, struktur penulisan ilmiah biasanya terdiri daripada tiga bahagian penting.

 • awal

  Bahagian pendahuluan mengandungi latar belakang masalah, masalah yang dibincangkan dan bagaimana mekanisme penyelesaian masalah.

 • Perbincangan

  Perbincangan adalah bahagian terpenting dalam karya ilmiah kerana bahagian ini mengandungi semua penemuan saintifik yang diperoleh sebagai data penyelidikan.

 • Kesimpulannya

  Bahagian kesimpulan mengandungi kesimpulan dari hasil perbincangan kajian. Bahagian ini memberikan penjelasan ringkas dan ringkas yang biasanya menjawab objektif penyelidikan yang dilakukan.

Berikut adalah beberapa contoh makalah ilmiah (KTI) yang baik dan betul dari pelbagai kes.

Contoh kertas kerja ilmiah

Contoh 1 Penulisan Ilmiah Ringkas

Kesan Negatif Penggunaan Internet untuk Kanak-kanak

Babi

PERMULAAN

1. Latar Belakang Masalah

Internet adalah salah satu penemuan manusia terbaik dalam sejarah perkembangan teknologi pada zaman moden sekarang. Secara definisi, internet terdiri daripada rangkaian yang menghubungkan komputer antara satu sama lain dengan protokol kawalan penghantaran global standard atau Internet Protocol Suite (TCP / IP) sehingga semua orang di seluruh pelosok dunia dapat berkomunikasi, berinteraksi dan bertukar maklumat antara satu sama lain. .

Kecanggihan internet menjadikannya mudah diakses untuk semua peringkat umur, baik orang dewasa dan kanak-kanak. Pada masa kini, internet juga sering digunakan di kalangan kanak-kanak. Ini menjadi masalah kerana keadaan emosi anak masih tidak stabil sehingga mempunyai pengaruh besar terhadap perkembangan mental dan emosi dubur.

2. Perumusan Masalah

Apakah kesan negatif penggunaan internet untuk kanak-kanak?

3. Objektif Penyelidikan

Untuk mengetahui kesan negatif penggunaan internet untuk kanak-kanak?

BAB II

PERBINCANGAN

Kesan negatif penggunaan internet untuk kanak-kanak

Kini internet telah menjadi keperluan utama untuk semua peringkat usia, terutamanya kanak-kanak. Namun, tidak semua kanak-kanak dapat menggunakan internet dengan betul dan betul mengikut peraturan penggunaan. Oleh itu, kesan negatif penggunaan internet yang dialami oleh kanak-kanak antara lain.

 • Menjana keinginan anak-anak untuk melakukan keganasan
 • Buat anak-anak melupakan masa, menyebabkan mereka meninggalkan kewajipan seperti belajar dan membuat tugasan
 • Menjana kes buli
 • Menyebabkan ketagihan internet

BAB III

PENUTUP

Kesimpulannya

Kemunculan internet di era moden ini sememangnya sangat membantu orang dalam kehidupan seharian mereka. Internet juga membantu kanak-kanak dalam menjalankan aktiviti mereka. Namun, terdapat banyak kesan negatif yang disebabkan oleh internet yang tidak boleh dipandang ringan oleh ibu bapa. Oleh itu, peranan ibu bapa sangat penting dalam mengawasi anak-anak mereka ketika menggunakan internet.

Contoh 2 Penulisan Ilmiah mengenai Kesihatan

Kepentingan Tidur untuk Kesihatan Tubuh

Babi

PERMULAAN

1. Latar Belakang Masalah

Menjaga kesihatan adalah sesuatu yang sangat penting bagi setiap manusia. Aktiviti seseorang akan terganggu sekiranya badannya berasa tidak sihat. Sebenarnya, ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Seperti menjaga pengambilan nutrien yang dimakan, bersenam, dan melakukan pola tidur siang pada waktu siang kerana ini sangat bermanfaat untuk tubuh. (Contoh makalah ilmiah)

2. Perumusan Masalah

a. Apa yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan?

b. Bagaimana tidur siang mempengaruhi kesihatan badan?

3. Objektif Penyelidikan

Untuk mengetahui cara mengekalkan badan yang sihat setiap hari dan memahami kesan tidur siang terhadap kesihatan badan.

BAB II

PERBINCANGAN

Cara mengekalkan badan yang sihat

Beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat termasuk:

 1. Meningkatkan pengambilan mineral dan vitamin dalam badan
 2. Makan 5 makanan sihat yang sempurna
 3. Bersenam secara berkala
 4. Tidur yang mencukupi, berkaitan dengan kualiti tidur lebih baik daripada tidur kuantiti
 5. Jauhi minuman beralkohol
 6. Kesan tidur siang terhadap kesihatan badan

Tidur siang sering diambil oleh kanak-kanak. Namun, ternyata aktiviti ini juga banyak dilakukan oleh orang dewasa. Tidur siang untuk kesihatan badan merangkumi:

 1. Menurunkan tekanan darah
 2. Menghilangkan rasa penat dan letih
 3. Dapat mengurangkan kesedihan dan kegelisahan seseorang

BAB III

PENUTUP

Kesimpulannya

Tidur siang adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan kesihatan badan. Tidur siang mempunyai beberapa faedah, termasuk menurunkan tekanan darah, menghilangkan keletihan dan kegelisahan. Walau bagaimanapun, tidur siang harus dilakukan pada waktu yang tepat. Sekiranya aktiviti ini dilakukan secara berlebihan, ia akan menyebabkan kesan buruk yang lain. Jadi, semua aktiviti mesti dijalankan mengikut bahagian masing-masing. Jangan biarkan badan anda dalam bentuk.

Contoh 3. Penulisan Ilmiah Mengenai Pendidikan Watak

Pengaruh Permainan Tradisional dalam Membentuk Watak Kanak-kanak

Babi

PERMULAAN

1. Latar Belakang Masalah

Permainan tradisional mempunyai kesan positif terhadap perkembangan kanak-kanak di Dunia. Bermain untuk anak-anak adalah bentuk refleksi atau pembebasan jiwa dari hubungan antara peraturan ibu bapa.

Semasa bermain, kanak-kanak dapat menyatakan suasana gembira dan betapa gembira mereka ketika berkomunikasi dengan rakan sebaya. Oleh itu, permainan tradisional dapat mengajar anak-anak untuk belajar bersosial dan bergaul dengan persekitarannya.

2. Perumusan Masalah

a. Apakah maksud mainan tradisional?

b. Apa kesan mainan tradisional terhadap pembentukan watak kanak-kanak?

3. Objektif Penyelidikan

Ini untuk mengetahui maksud mainan tradisional dan pengaruhnya terhadap perkembangan watak kanak-kanak

BAB II

PERBINCANGAN

Permainan Tradisional

Perkataan "dolanan" berasal dari bahasa Jawa. Dolanan bermaksud mainan atau permainan. Sementara itu, kata tradisional adalah cara berfikir dan bertingkah laku sesuai dengan adat yang telah ada sejak zaman kuno. Permainan kanak-kanak atau mainan kanak-kanak sebagai simbol pengetahuan yang diwarisi dari generasi ke generasi.

Baca juga: Senarai Pakaian Tradisional di 34 Wilayah di Dunia [PENUH + GAMBAR]

Pembentukan watak

Pendidikan watak adalah segala usaha yang boleh dilakukan untuk mempengaruhi watak pelajar. Oleh itu, pelajar diharapkan mempunyai watak yang positif sehingga berguna untuk kehidupan masa depan.

Menurut Thomas Lickona, pendidikan watak adalah pendidikan mengenai sikap yang merangkumi pengetahuan terhadap tindakan. Di samping itu, perasaan juga termasuk dalam pendidikan watak.

BAB III

PENUTUP

Kesimpulannya

Mainan tradisional adalah mainan yang tidak hanya membawa kegembiraan kepada anak-anak. Mainan tradisional juga mempunyai banyak kegunaan. Manfaat ini termasuk dapat melatih kecerdasan otak dan motorik kanak-kanak dan dapat membentuk watak yang baik pada anak-anak. Melalui mainan tradisional, kanak-kanak juga dapat meningkatkan semangat sosial dan komunikasi antara satu sama lain.

Contoh 4. Penulisan Ilmiah Mengenai Seks Bebas

Bahaya persetujuan di kalangan remaja

Babi

PERMULAAN

1. Latar Belakang Masalah

Masa remaja adalah usia yang paling rentan dalam bersosial. Terutama, berkaitan dengan perkembangan teknologi semasa, persatuan juga menjadi lebih luas. Promiscuity adalah bahaya utama yang dihadapi oleh remaja. Sudah tentu, kesetiaan akan menimbulkan kebimbangan kepada ibu bapa. Zaman remaja adalah usia yang sangat tidak stabil kerana senang dipengaruhi dalam interaksi sosial.

2. Perumusan Masalah

Apakah bahaya persetujuan bagi golongan belia?

3. Objektif penyelidikan

Mengetahui bahaya yang boleh mengancam disebabkan oleh perselisihan janji.

BAB II

PERBINCANGAN

Bahaya persetujuan

Pergaulan tidak hanya mempunyai sisi yang baik. Pergaulan atau pergaulan yang salah adalah salah satu contoh pergaulan yang memberi kesan buruk. Beberapa kesan negatif yang disebabkan oleh pergaulan termasuk:

a. Menyebabkan kerosakan moral Pergaulan bebas adalah salah satu penyebab kerosakan moral kepada anak bangsa. Mereka merasa sangat bebas tanpa perhatian ibu bapa mereka, menyebabkan mereka kehilangan akhlak baik yang harus dimiliki. Selain itu, pergaulan juga menyebabkan kanak-kanak kehilangan sikap sopan terhadap orang yang lebih tua.

b. Penggunaan narkotik dan minuman keras

Pergaulan bebas seperti yang telah dilaporkan secara meluas, remaja yang ditangkap berpesta alkohol atau dadah. Ubat-ubatan terlarang ini senang dijumpai ketika seseorang memasuki zon perundangan. Ini kerana minuman keras dan narkotik dijual secara bebas di mana sahaja.

c. Seks bebas sebelum berkahwin

Seks bebas sebelum berkahwin disebabkan oleh pergaulan yang cukup bebas, kesan negatif pada diri dan keluarga anda, iaitu kehamilan terlebih dahulu. Kekurangan pendidikan seks untuk remaja adalah penyebab utama. Kemalangan sebelum berkahwin bahkan pernah berlaku pada kanak-kanak sekolah rendah (SD). Mereka tidak tahu apa yang mereka lakukan dan juga kesannya setelah mereka melakukannya.

BAB III

PENUTUP

Kesimpulannya

Persatuan pada masa ini telah memasuki zon berbahaya. Kesan negatif dari pergaulan diketahui telah meragut banyak mangsa, terutama remaja. Bermula dari kemerosotan moral dan penggunaan dadah dan kemalangan sebelum berkahwin. Pergaulan bebas yang berlaku di kalangan remaja dapat dikurangkan melalui perantara utama, iaitu ibu bapa. Ibu bapa mesti memberi pendidikan dan pengawasan yang mencukupi kepada anak-anak.

Contoh 5 Penulisan Ilmiah Mengenai Makanan dalam tin

Kesan Positif dan Negatif Makanan Kalengan

Babi

PERMULAAN

1. Latar belakang

Makanan dalam tin adalah sejenis makanan yang termasuk dalam kategori makanan segera atau makanan segera ( makanan ringan ). Berdasarkan kajian yang dilakukan di Jepun, makanan ringan mengandungi zink kimia (Sn). Bahan ini dikelaskan sebagai bahan yang tidak berbahaya jika dimakan mengikut keperluan. Walau bagaimanapun, zink akan berbahaya jika dikonsumsi lebih daripada 14 miligram per kilogram berat badan.

2. Perumusan Masalah

Bagaimana makanan dalam tin boleh mempengaruhi kesihatan tubuh?

3. Objektif Penyelidikan

Untuk mengetahui kesan positif dan negatif makanan dalam tin.

BAB II

PERBINCANGAN

Kesan Makanan Kalengan pada Badan

Makanan dalam tin adalah salah satu jenis makanan segera yang paling sering dimakan oleh orang. Makanan dalam tin biasanya identik dengan ikan dan daging atau dipanggil sardin. Bukan hanya itu, makanan dalam tin juga boleh mengandungi sayur-sayuran, buah, dan minuman.

Makanan dalam tin tidak selalu buruk untuk tubuh. Ia juga mempunyai kelebihan. Kesan positif dan negatif makanan dalam tin, iaitu:

1. Kesan positif

 • Mempercepat masa berkhidmat
 • Kaleng boleh mengelakkan makanan daripada tercemar dengan bakteria penyebab penyakit
 • Makanan dalam tin tidak kekurangan zat makanan

2. Kesan negatif

 • Suri rumah malas memasak
 • Mengonsumsi makanan dalam tin terlalu banyak boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan kolesterol
 • Memasak makanan dalam tin pada suhu tinggi akan mengurangkan nutrien dalam makanan.

BAB III

PENUTUP

Kesimpulannya

Makanan dalam tin mempunyai kesan positif dan negatif pada tubuh. Kesan negatif akan berlaku sekiranya makanan dalam tin dikonsumsi secara berlebihan atau tidak seperti yang disarankan. Selain itu, cara memasak makanan dalam tin juga mempengaruhi yang baik dan buruknya kesihatan tubuh. Selain memberi kesan negatif, makanan dalam tin juga mempunyai banyak kesan positif.

Contoh 6. Penulisan Ilmiah mengenai Penggunaan Semula Sisa

Kitar semula

Babi

PERMULAAN

1. Latar Belakang Masalah

Pada masa ini, sampah menjadi perhatian utama dunia kerana masalah dan kesan negatif yang ditimbulkannya. Terdapat banyak kerugian yang disebabkan oleh sampah yang juga memberi kesan kepada kesihatan manusia. Pada masa kini semakin banyak orang tidak mahu mengitar semula sampah, yang menyebabkan sampah terus menumpuk. Oleh itu, inilah pentingnya penyelidikan mengenai kitar semula sampah supaya masalah sampah dapat diatasi.

2. Perumusan Masalah

Bagaimana saya mengitar semula sampah?

3. Objektif Penyelidikan

Bolehkah anda mengetahui cara mengitar semula sampah?

BAB II

PERBINCANGAN

Masalah sampah masih menjadi bencana yang mesti diselesaikan pada masa ini. cara mengatasi sampah boleh dilakukan dengan cara mengitar semula. Penggunaan semula atau kitar semula sampah pada dasarnya tidak memerlukan masa yang lama. Walau bagaimanapun, yang paling penting adalah bagaimana orang mempunyai kreativiti dan ketekunan untuk menguruskan sampah dengan betul. Contohnya, sisa organik boleh diproses semula menjadi baja.

Baca juga: Ulasan Teks Adalah: Definisi, Karakteristik, Cara Membuat dan Contoh

Sementara itu, sisa kertas dapat dikitar semula dan dijadikan kertas lagi. Untuk sisa plastik dan tin, ia boleh digunakan sebagai pelbagai bekas, bergantung pada ukurannya. Semua penggunaan sisa ini dikelaskan sebagai penggunaan semula atau penggunaan semula.

BAB III

PENUTUP

Kesimpulannya

Sampah tidak dapat dipisahkan dari kehidupan manusia dan sering menimbulkan masalah. Namun, itu tidak bermaksud tidak ada penyelesaian untuk itu. Terdapat banyak cara untuk menggunakan sampah dan bahkan menjadikannya sumber pendapatan.

Contoh 7. Kerja Ilmiah mengenai Kesihatan

Menjaga Kesihatan Jantung

Babi

PERMULAAN

1. Latar Belakang Masalah

Jantung adalah salah satu organ terpenting dalam tubuh manusia. Oleh itu, sebilangan orang selalu menjaga kesihatan jantung mereka. Namun, masih banyak orang yang tidak peduli. Ini terbukti dari jumlah korban akibat penyakit yang menyerang jantung. Oleh itu, di sini kita akan membuat kajian mengenai pentingnya kesihatan jantung.

2. Perumusan Masalah

Bagaimana menjaga kesihatan jantung?

3. Objektif Penyelidikan

Untuk mengetahui cara menjaga jantung yang sihat

BAB II

PERBINCANGAN

Cara Menjaga Kesihatan Jantung

Penyakit yang menyerang jantung masih menjadi masalah besar bagi sesetengah orang. Telah diketahui bahawa terdapat banyak cara mudah dan mudah untuk menjaga jantung yang sihat. Dikemukakan oleh pelbagai kajian beberapa cara untuk menjaga kesihatan jantung.

 • Elakkan tekanan kerana akan meningkatkan hormon adrenal yang tidak normal dan juga menyebabkan tekanan darah tinggi.
 • Keperluan untuk menjaga kebersihan persekitaran anda dan di sekitar.
 • Uruskan diet anda dengan baik. Kurangkan makanan berlemak dan sampah dan makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Bersenam secara berkala.

BAB III

PENUTUP

Kesimpulannya

Dari kajian ini, dapat disimpulkan bahawa menjaga kesihatan jantung memang sangat penting bagi manusia kerana dapat menjadikan hidup lebih lama. Dan ternyata untuk mendapatkan jantung yang sihat dapat dilakukan dengan usaha yang mudah dan dapat dilakukan setiap hari. Dengan menjaga kesihatan jantung, diharapkan lebih sedikit mangsa yang jatuh akibat penyakit yang menyerang jantung.

Contoh 8. Penulisan Ilmiah Mengenai Kebersihan

Cara Menjaga Kebersihan Alam Sekitar

1. Latar Belakang Masalah

Kebersihan persekitaran adalah keadaan bebas dari kotoran, termasuk habuk, sampah, dan bau. Di Dunia, isu kebersihan persekitaran selalu menjadi perdebatan dan masalah yang semakin meningkat.

Setiap tahun, kes-kes yang melibatkan kebersihan persekitaran terus meningkat. Masalah mengenai kebersihan persekitaran yang tidak kondusif kerana orang selalu tidak menyedari kebersihan persekitaran.

BAB II

PERBINCANGAN

Kesedaran masyarakat dalam menjaga kebersihan persekitaran.

Kebersihan adalah cerminan bagi setiap individu dalam menjaga kesihatan yang sangat penting dalam kehidupan seharian. Dan seperti yang kita ketahui bahawa kebersihan adalah keadaan yang bebas dari segala kotoran, penyakit, dan lain-lain, yang boleh membahayakan semua aspek yang berkaitan dengan setiap aktiviti dan tingkah laku persekitaran masyarakat. Oleh itu, setiap orang mesti mempunyai kesedaran tentang pentingnya menjaga persekitaran yang bersih.

Cara Menjaga Kebersihan Alam Sekitar .

Petua dan trik berikut untuk menjaga persekitaran yang bersih:

 • Bermula dari diri sendiri dengan memberi contoh kepada masyarakat bagaimana menjaga kebersihan persekitaran.
 • Sentiasa melibatkan pemimpin masyarakat yang berpengaruh untuk memberi arahan kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga persekitaran yang bersih.
 • Kembangkan sampah di sekitar persekitaran anda
 • Ambil pembersih alam sekitar dengan membayar jumlah yang sesuai setiap bulan.
 • Sosialisasi kepada masyarakat untuk membiasakan diri menyusun sampah isi rumah menjadi sampah organik dan bukan organik.
 • Dapatkan kreatif dengan membuat cenderahati atau kraftangan menggunakan tong sampah.
 • Tetapkan jadual untuk aktiviti pembersihan khidmat masyarakat.

Kesimpulannya

Kes yang melibatkan masalah kebersihan, setiap tahun, selalu meningkat. Dan ini mengakibatkan keadaan yang memudaratkan bandar Jogja, misalnya: Banjir ketika hujan turun dengan lebat.Dari ini kita harus sedar bahawa kebersihan itu penting. Marilah kita semua menjaga kebersihan bersama-sama sehingga menjadi persekitaran yang bersih dan sihat.

Contoh 9. Penulisan Ilmiah Tentang Alam Sekitar

Pencemaran di Alam Sekitar

BAB 1

PERMULAAN

1. Latar Belakang Masalah

Persekitaran ditafsirkan dengan pelbagai cara. Menurut Kamus Ekologi, persekitaran juga disebut persekitaran. Alam sekitar adalah kesatuan antara benda hidup (biotik) dan bukan hidup (abiotik) di bumi. Sementara itu, menurut UU No. 32 tahun 2009, persekitaran adalah unit ruang semua objek. Kedua-dua makhluk hidup termasuk manusia, keadaan terhadap tingkah laku manusia.

Secara keseluruhan, dapat disimpulkan bahawa persekitaran adalah gabungan semua makhluk hidup dan faktor dan komponennya di sekitarnya. Makhluk hidup di bumi adalah salah satu faktor kejayaan persekitaran. Makhluk hidup khusus adalah manusia. Manusia adalah makhluk cerdas yang diciptakan Tuhan dengan sempurna dalam keadaan yang lengkap juga.

Oleh itu, kegagalan persekitaran seperti pencemaran boleh dikatakan buatan manusia. Tingkah laku manusia hari ini telah melebihi had yang munasabah. Salah satunya adalah sampah sarap. Banyak tempat yang mesti bersih dari sampah terkubur di dalam sampah. Tempat yang semestinya teduh dan indah telah bertukar menjadi tempat yang panas dan gersang.

2. Perumusan Masalah

Apakah jenis pencemaran yang dapat dijelaskan?

3. Objektif Penyelidikan

Ini untuk menentukan jenis pencemaran alam sekitar.

BAB III

PERBINCANGAN

Pencemaran udara

Pencemaran udara tidak selalu disebabkan oleh aktiviti manusia, misalnya, seperti pencemaran udara oleh gunung berapi. Sebilangan besar pencemaran udara disebabkan oleh kenderaan bermotor. Beberapa penyebab pencemaran udara adalah asap rokok, karbon dioksida, ozon dan lain-lain.

Pencemaran air

Petunjuk pencemaran air seperti air yang berbau, berwarna dan mati di dalamnya. Pencemaran air boleh disebabkan oleh

 • Sisa kilang atau perindustrian
 • Bahan letupan penangkap ikan
 • Racun Makhluk Perosak
 • Sampah

Pencemaran tanah

Tanah dikatakan tercemar apabila tidak lagi dapat digunakan untuk keperluan manusia. Keperluan ini seperti pertanian. Selain itu, tanah gersang juga merupakan ciri tanah yang tercemar. Punca pencemaran tanah, iaitu:

 • Sebatian asid
 • Racun perosak yang berlebihan
 • Baja kimia
 • Sisa industri, kilang dan nuklear
 • Sisa isi rumah seperti bahan pencuci.

BAB III

PENUTUP

Kesimpulan (Contoh kertas ilmiah)

Pencemaran terbahagi kepada tiga, iaitu pencemaran air, tanah dan udara. Setiap pencemaran juga mempunyai sebab tertentu. Punca pencemaran antara satu sama lain tidak jauh berbeza. Contohnya, penggunaan racun perosak yang berlebihan. Atas sebab ini, manusia sebagai makhluk pintar di bumi wajib mengurangkan penggunaan bahan yang menyebabkan pencemaran dan melindungi alam sekitar.


Oleh itu, penjelasan mengenai contoh penulisan ilmiah lengkap bersama dengan contoh. Semoga bermanfaat!

Rujukan: TheGorbalsa, Sevima

5 bintang / 5 bintang ( 1 suara)