Pengurusan PAUD Pendidikan Awal Kanak-kanak (penjelasan LENGKAP ++)

Pengurusan Pendidikan Awal Kanak-kanak adalah usaha untuk mengatur proses Pendidikan Awal Kanak-kanak (PAUD) agar dapat mencapai matlamat membantu pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Tujuan PAUD atau Pendidikan Awal Kanak-kanak adalah untuk memberikan pendidikan terbaik untuk kanak-kanak sehingga dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Makna awal kanak-kanak adalah kanak-kanak yang berumur di bawah 6 tahun.

Pengurusan pendidikan awal kanak-kanak adalah

PAUD atau Pendidikan Awal Kanak-kanak diberikan sebelum memasuki Sekolah Dasar (SD), iaitu ketika anak berusia 3 - 6 tahun. 

Beberapa institusi pendidikan yang menyediakan perkhidmatan PAUD termasuk Tadika, Pusat Penjagaan Kanak-kanak (TPA), Kumpulan Bermain, dan lain-lain.

Skop Pengurusan Pendidikan Awal Kanak-kanak

Ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan ketika mendirikan sekolah, pemerintahan, dan mengembangkan sekolah PAUD.

Skop pengurusan PAUD merangkumi; apa yang dikendalikan, bagaimana menguruskannya, bagaimana merancangnya, dan ke manakah pengurusan PAUD akan berjalan.

Beberapa perkara penting yang biasanya menjadi tumpuan sekolah PAUD termasuk:

 1. Pengurusan kurikulum PAUD
 2. Pengurusan pendidikan dan tenaga pengajar
 3. Pengurusan pelajar di institusi PAUD
 4. Pengurusan kemudahan dan infrastruktur
 5. Pengurusan reka bentuk persekitaran sekolah
 6. Pengurusan proses, input, dan output ECD
 7. Pengurusan penyeliaan PAUD

A. Zaman Kanak-kanak untuk PAUD

Skop PAUD berdasarkan usia anak, iaitu:

 • Bayi (0-1 tahun)
 • Kanak-kanak kecil (2-3 tahun)
 • Kanak-kanak prasekolah atau tadika (3-6 tahun)
 • Sekolah rendah awal (6-8 tahun)

B. Institusi Pendidikan PAUD

Beberapa institusi pendidikan PAUD terdiri daripada

 • Tadika (TK)
 • Kumpulan Main (KB)
 • Raudatul Athfal (RA)
 • Bustanul Athfal (BA)
 • Taman Asuhan Kanak-kanak (TPA)
 • Unit PAUD (SPS) yang serupa
Baca juga: Karnivor, Herbivora, Omnivor: Penjelasan, Karakteristik dan Contoh

Adakah wajib untuk kanak-kanak awal mendapat PAUD (Pendidikan Awal Kanak-kanak)? Sudah tentu, kerana pendidikan harus diberikan kepada anak-anak dari usia dini.

Sekiranya kanak-kanak awal memasuki institusi PAUD? Tidak semestinya, kerana sebenarnya pendidikan anak dapat dilakukan oleh ibu bapa sendiri di rumah dan di persekitaran mereka.

Objektif Pengurusan PAUD Pendidikan Awal Kanak-kanak Awal

Merujuk kepada konsep pengurusan PAUD, tujuan utama pengurusan PAUD adalah untuk memastikan bahawa awal kanak-kanak di Dunia mendapat pertumbuhan dan perkembangan maksimum. Pertumbuhan dan perkembangannya adalah dari:

 1. Perkembangan fizikal yang baik (koordinasi motor halus dan kasar)
 2. Perkembangan kecerdasan kognitif (daya berfikir, kreativiti)
 3. Perkembangan sosio-emosi (sikap dan emosi)
 4. Perkembangan komunikasi dan bahasa

Secara khusus, berikut adalah objektif pengurusan PAUD:

1. Berkesan

Dengan pengurusan PAUD, diharapkan semua program PAUD dapat dijalankan dengan baik. Program ini tentunya melibatkan semua komponen institusi PAUD, bermula dari ibu bapa, pendidik, persekitaran sekolah, dan sebagainya.

2. cekap

Kecekapan berkait rapat dengan penjimatan. Dengan kata lain, semua program PAUD dapat dilaksanakan dengan baik dengan menggunakan sumber daya minimum yang mungkin.

Aplikasi Pengurusan PAUD

Dalam pelaksanaannya, sekolah PAUD memerlukan aplikasi untuk memudahkan proses pengurusan. Kementerian dan Kebudayaan Republik Dunia telah mempermudahnya dengan mengeluarkan aplikasi pengurusan PAUD.

Aplikasi pengurusan PAUD ini boleh dilayari di laman web KEMENDIKBUD di management.paud-dikmas.kemdikbud.go.id. Dengan aplikasi PAUD ini, sekolah dapat menyegerakkan dengan data secara nasional.

Aplikasi pengurusan pendidikan awal kanak-kanak Kemdikbud

Cara Menggunakan Aplikasi Pengurusan PAUD

 1. Institusi pendidikan PAUD mendaftar secara dalam talian untuk mendapatkan nama pengguna dan kata laluan sehingga mereka dapat memasukkan data ke dalam aplikasi
 2. Institusi pendidikan PAUD kemudian dapat menggunakan aplikasi untuk memasukkan data yang diminta. Data akan diselaraskan setiap semester sehingga selalu dikemas kini sehingga dapat digunakan dengan baik.
Baca juga: Kesatuan dan Kesatuan: Definisi, Makna, Prinsip dan Aplikasi

Proses penyegerakan dapat dilakukan dengan dua cara:

 1. Menggunakan ciri senarai penghantaran di laman web KEMENDIKBUD. Isi julat waktu, NPSN, alamat, dan status data, kemudian klik tunjukkan untuk melihat semua data.
 2. Menggunakan log masuk pengguna. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda semasa pendaftaran, kemudian klik masukkan dengan akaun dapodik anda. Kemudian kita dapat melihat dan menggunakan data untuk diselaraskan.

Ini adalah penjelasan mengenai konsep pengurusan pendidikan anak usia dini, yang merangkumi, objektif, fungsi, dan aplikasi pengurusan PAUD. D

Dengan pengurusan Pendidikan Awal Kanak-kanak yang baik, diharapkan hasilnya lebih optimum untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Baca juga artikel ilmiah lain mengenai pendidikan dan perkara menarik yang lain.