Zaman Neolitik: Huraian, Ciri, Alat dan Relik

Zaman Neolitik

Zaman Neolitik atau sering disebut Zaman Batu Muda adalah tahap budaya atau fasa pada zaman prasejarah yang mempunyai ciri-ciri budaya termasuk alat yang diperbuat daripada batu diasah, pertanian yang ditetap, ternakan dan pembuatan tembikar.

Manusia pada masa ini telah mendukung munculnya budaya zaman batu baru mulai dari mengenal pertanian (penternakan), memelihara ternakan dan masyarakat yang bekerjasama.

Sekarang, untuk maklumat lebih lanjut mengenai ciri-ciri era Neolitik, maka alat yang digunakan dan peninggalan pada era ini, mari kita lihat penjelasan berikut.

Ciri-ciri Zaman Neolitik

Era Neolitik adalah era di mana kumpulan manusia tidak lagi hidup secara nomad (bergerak) dan mula menetap. Di era ini, kita sudah biasa dengan cara menanam tanaman untuk menghasilkan makanan mereka sendiri, yang disebut sebagai penghasil makanan. Selain itu, aktiviti memburu juga sering dilakukan untuk terus hidup.

Alat pada zaman Neolitik terdiri daripada pelbagai jenis alat batu yang berukuran lebih kecil dan dilicinkan dengan mengasahnya. Alat yang diasah pada era ini adalah kapak bujur dan kapak persegi.

Perkara yang penting untuk dijumpai menunjukkan adanya zaman batu muda adalah bahawa banyak sumbu persegi dan kapak mudah alih dijumpai di kawasan yang berlainan. Kapak persegi biasanya terdapat di bahagian barat Dunia seperti Kalimantan, Jawa, Nusa Tenggara dan Sumatera. Sementara itu, sumbu bujur dijumpai di wilayah Dunia Timur seperti Maluku, Sulawesi, Halmahera dan Papua.

Nah, perbezaan penemuan paksi bujur dan sumbu bujur di pelbagai kawasan menunjukkan bahawa kapan persegi dan kapan bujur bersama dengan orang-orang Austronesia yang merupakan nenek moyang bangsa Dunia sekitar tahun 2000 SM.

Selain mengenal sistem pertanian dan tidak menjalani kehidupan nomad, terdapat beberapa ciri lain dari era Neolitik seperti:

 1. Mempunyai kepercayaan dinamisme dan animisme
 2. Pakai pakaian yang diperbuat daripada kulit binatang dan kayu
 3. Mengilang beberapa jenis perhiasan yang diperbuat daripada terakota, kerang laut, dan batu.
 4. Alat yang digunakan adalah mikrolit, cangkul batu, cincin batu, tongkat penggali, dan alat dan senjata yang terbuat dari tulang.
 5. Kapak itu digunakan sebagai senjata utama.
 6. Rumah ini mempunyai bentuk segi empat tepat atau bulat yang diperbuat daripada alang-alang dan lumpur.
Baca juga: Proses Pembentukan Petroleum [PENERANGAN LENGKAP]

Peralatan Neolitik

Zaman Neolitik menggunakan alat yang diperbuat daripada batu tumbuk seperti.

1. Pahat Panjang

Pahat segi empat tepat berasal dari budaya Cina tengah dan selatan, dari Hindia hingga Gangga, Dunia, Filipina, Formosa, Kepulauan Kuril dan Jepun.

2. Kapak persegi

Ketika Square berasal dari penghijrahan orang Asia ke Dunia yang tersedia dalam pelbagai ukuran baik besar maupun kecil. Kapak besar disebut beliung yang berfungsi sebagai cangkul, sementara kapak kecil disebut Tarah / Tatah yang berfungsi sebagai pahat kayu.

3. Kapak bujur

Kapak bujur itu terbuat dari batu sungai dan berwarna hitam. Kapak berbentuk bujur dengan hujung tajam untuk kaki, sementara ujung yang lain diasah. Fungsi kapan berbentuk bujur tidak lain adalah sama seperti ketika ia berbentuk persegi untuk cangkul dan ukiran.

4. Pakaian yang diperbuat daripada kulit kayu

Zaman Neolitik

Pada massa ini, pakaian yang terbuat dari kulit kayu yang halus digunakan di Kalimantan dan Sulawesi serta beberapa kawasan lain di mana alat pemukul kulit kayu ditemui.

5. Bahu Kapak

Bahu Kapan memiliki bentuk yang sama dengan kapak persegi di mana perbezaannya adalah bahawa bahagian yang diikat pada batang diberi leher sehingga menyerupai botol berbentuk persegi.

6. Barang kemas

Perhiasan yang biasa dijumpai di daerah Jawa adalah gelang batu yang indah. Objek ini dibuat menggunakan gerudi dengan bit gerudi kayu dan pengikis pasir. Selain gelang, terdapat juga perhiasan lain seperti kalung yang terbuat dari batu yang indah.

7. Tembikar

Tembikar pertama dijumpai di kawasan bukit kerang di Sumatera, tetapi hanya pecahan kecil yang ditemui. Walaupun dalam bentuk serpihan kecil terdapat lukisan hiasan tembikar yang dijumpai.

Baca juga: Teks Laporan: Definisi, Struktur, dan Contohnya

Peninggalan Zaman Neolitik

Zaman Neolitik

Hasil warisan budaya Zaman Neolitik adalah

1. Dolmen

Dolmen adalah meja batu yang digunakan untuk persembahan dan pemujaan kepada nenek moyang yang berfungsi untuk menutupi sarkofagus. Dolmen ditemui di Besuki, Jawa Timur. Dolmen di kawasan ini disebut pandhusa.

2. Batu Kubur

Kubur batu adalah dada di mana mayat terbuat dari batu. Kuburan batu ditemukan di Bali, Pasemah (Sumatera Selatan), Wonosari (Yogyakarta), Cirebon dan Cepu (Jawa Tengah).

3. Sarkofagus

Sarkofagus adalah keranda berbentuk mortar yang terbuat dari batu dengan penutupnya. Sarcophagi ditemui di Bali dan Bondowoso.

4. Waruga

Waruga adalah kubur batu dalam bentuk kubus atau bulat yang terbuat dari batu besar. Waruga terdapat di Sulawesi Utara dan Sulawesi Tengah.

5. Punden Berundak

Punden Berundak adalah bangunan bertingkat di mana roh nenek moyang disembah. Punden Berundak ditemui di Lebak Sibedug, Leles dan Kuningan.

6. Menhir

Menhir adalah baru yang besar seperti monumen yang berfungsi sebagai tanda peringatan roh nenek moyang. Menhir terdapat di Pasemah, Ngada (Flores), Rembang dan Lahat (Sumatera Selatan).

7. Patung itu

Arca adalah patung batu dalam bentuk binatang atau manusia yang digunakan sebagai pemujaan. Patung ditemui di Pasemah, Lembah Bada Lahat (Sulawesi Selatan).

Adapun beberapa peninggalan neolitik lain seperti:

 • Kapak persegi, sumbu bujur, dan sumbu bahu yang terbuat dari batu nephrite.
 • Tembikar tanah liat.
 • Pakaian yang diperbuat daripada gentian kayu.
 • Bot dibuat dari batang pokok.
 • Anyaman dibuat dari rotan, rumput dan buluh.

Ini adalah penjelasan mengenai ciri-ciri Zaman Neolitik, Alat dan Peninggalan di era ini. Semoga bermanfaat!