Penyelesaian dan Kelarutan: Definisi, Sifat, Jenis dan Faktor

penyelesaiannya adalah

Larutan adalah campuran homogen yang terdiri daripada dua atau lebih zat, sementara kelarutan adalah jumlah maksimum sebatian atau bahan yang dapat larut dalam sejumlah pelarut .

Kami menemui banyak jenis penyelesaian dalam kehidupan seharian, termasuk segelas sirup manis. Dalam segelas sirup terdapat beberapa komponen, yaitu air, sirap, dan gula.

Sekiranya komponen ini dicampur bersama sehingga komponen penyusunnya tidak lagi kelihatan, maka ia menjadi penyelesaian.

Membincangkan penyelesaiannya, tinjauan selanjutnya berikut merangkumi definisi, sifat, jenis dan faktor penyelesaiannya.

Definisi larutan dan kelarutan

penyelesaiannya adalah

Penyelesaian

Penyelesaian adalah campuran homogen yang terdiri daripada dua atau lebih bahan. Disebut penyelesaian kerana komponen penyusunnya.

Dalam larutan terdapat pelarut dan zat terlarut. Zat terlarut (zat terlarut) adalah bahan yang membentuk larutan yang mempunyai jumlah yang lebih kecil dalam larutan. Sementara itu, pelarut (pelarut) adalah bahan yang lebih banyak daripada zat terlarut.

Komposisi bahan laut dalam larutan dinyatakan dengan kepekatan larutan. Manakala proses mencampurkan zat terlarut dan pelarut untuk membentuk larutan disebut larutan atau pelarutan.

Untuk memahami lebih lanjut mengenai penyelesaiannya, pertimbangkan gambar ilustrasi berikut.

penyelesaiannya adalah

Terdapat zat terlarut dan pelarut. Apabila kedua-dua bahan dicampurkan dan digabungkan dalam bekas, ia menjadi penyelesaian.

Kelarutan

Makna kelarutan adalah jumlah maksimum sebatian atau bahan yang boleh larut dalam sejumlah pelarut.

Kelarutan dilambangkan oleh s (keterlarutan) dalam unit mol / L atau biasanya menggunakan unit molariti M. Berikut adalah formula untuk kelarutan atau molariti.

M = n / V

di mana M adalah molaritas (mol / L), n adalah bilangan mol bahan (mol), dan V adalah isipadu larutan atau pelarut (L).

Kelarutan juga didefinisikan sebagai kepekatan bahan yang masih boleh larut dalam sejumlah pelarut.

Produk Kelarutan Tetap (Ksp)

Zat terlarut yang dilarutkan dalam pelarut akan membentuk tindak balas keseimbangan. Kejadian keseimbangan dipengaruhi oleh zat terlarut dan ion terlarut.

Baca juga: 100+ Contoh Kata Standard dan Bukan Piawai + Penjelasan [DIKEMASKINI]

Berikut adalah contoh pemalar keseimbangan bagi suatu tindak balas.

Sesuai dengan peraturan untuk menulis formula keseimbangan, hanya bahan dalam bentuk larutan (aq) dan gas (s) yang ditulis ke dalam formula. Sehingga diperoleh:

Pemalar keseimbangan bagi larutan yang sukar dilarutkan disebut pemalar produk kelarutan (Ksp).

Sifat Penyelesaian

Kimia Madu |  Budaya Lebah

Sifat fizikal yang terdapat dalam larutan terbahagi kepada tiga, iaitu:

1. Sifat Kolaboratif Penyelesaian

Adakah sifat larutan yang bergantung pada jumlah zarah zat terlarut dalam larutan dan tidak bergantung pada jenis zarah pelarut.

Sifat koligatif setara dengan kepekatan pelbagai bahan bukan elektrolit dalam larutan tanpa mengira jenis atau sifat kimia penyusunnya.

Dalam menentukan sifat koligatif larutan pepejal dalam cecair, pepejal tersebut dianggap tidak mudah menguap dan tekanan wap di atas larutan berasal sepenuhnya dari pelarut.

Sebilangan sifat koligatif larutan adalah tekanan osmotik, penurunan tekanan wap, peningkatan titik didih dan penurunan titik beku.

2. Sifat aditif

Dalam larutan, sifat aditif adalah sifat larutan yang bergantung pada jumlah atom dalam molekul atau pada jumlah sifat konstituen larutan.

Contoh sifat aditif larutan adalah berat molekul, yang merupakan jumlah jisim atom.

Jisim komponen larutan termasuk dalam sifat aditif, jisim total larutan adalah jumlah setiap komponen larutan, iaitu zat terlarut dan pelarut.

3. Sifat Konstitutif

Itu merangkumi sifat larutan yang bergantung pada atom molekul (pada jenis atom dan bilangan atom). Sifat konstitutifnya menunjukkan peraturan sebatian tunggal dan kumpulan molekul dalam sistem.

Terdapat beberapa sifat fizikal yang sebahagiannya bersifat aditif dan konstitutif. Antaranya ialah pembiasan cahaya, sifat elektrik, sifat permukaan dan antara permukaan yang termasuk dalam beberapa konstitutif dan beberapa bahan tambahan.

Jenis Penyelesaian

Penambahan Maklumat Kelarutan ke Sumber Kimia Dalam Talian ...

1. Penyelesaian Tidak Jenuh

Larutan tak jenuh bermaksud larutan yang kurang mengandungi zat terlarut daripada yang diperlukan untuk membuat larutan tepu. Larutan tak jenuh mengandungi zarah yang tidak bertindak balas dengan betul dengan bahan tersebut, dengan kata lain mereka masih boleh melarutkan zat tersebut.

Penyelesaiannya dikatakan tidak tepu apabila nilai kepekatan ion <Ksp. Dalam larutan tak jenuh tidak ada pemendapan zat terlarut.

Baca juga: Definisi larutan kimia dan jenis serta komponennya

2. Penyelesaian jenuh

Suatu larutan dimasukkan ke dalam larutan tepu apabila terdapat keseimbangan antara zat terlarut dan pelarut. Dalam larutan tepu zarah-zarah bertindak balas tepat dengan reagen atau mengalami kepekatan maksimum.

Penyelesaiannya dikatakan jenuh jika kepekatan ionnya sama dengan nilai Ksp. Dalam keadaan keseimbangan ini, kelajuan zat terlarut dalam pelarut adalah sama dengan kadar di mana ia mengendap. Iaitu, kepekatan bahan dalam larutan adalah sama.

3. Penyelesaian Tinggi Tepu

Itu adalah larutan yang mengandungi lebih banyak zat terlarut daripada pelarut. Ini menyebabkan nilai produk kepekatan ion> Ksp sehingga larutan tepu dan mengendap.

Faktor Kelarutan

penyelesaiannya adalah

Kelarutan cecair berbeza-beza. Ini dipengaruhi oleh beberapa faktor kelarutan. Berikut adalah beberapa faktor kelarutan.

1. Suhu

Tahap suhu larutan mempengaruhi proses pelarutan zat terlarut. Pada suhu yang lebih tinggi, zat terlarut akan larut dalam pelarut.

Ini berlaku kerana zarah pepejal pada suhu yang lebih tinggi bergerak lebih cepat, memungkinkan perlanggaran yang lebih kerap dan berkesan.

2. Ukuran zat terlarut

Semakin kecil butiran zat terlarut, semakin mudah larut dalam pelarut. Sebilangan kecil butiran zat terlarut menyebabkan luas permukaan bahan menjadi lebih luas dan tersebar dalam larutan.

Semakin besar luas permukaan bahan, semakin banyak zarah bertembung antara satu sama lain. Inilah yang menyebabkan proses pembubaran berlaku lebih cepat.

3. Isipadu pelarut

Isi padu pelarut yang besar mempengaruhi proses pelarutan bahan. Ini kerana semakin banyak zarah pelarut bertindak balas dengan zat terlarut.

Semakin banyak isipadu pelarut yang digunakan, semakin cepat proses pelarutan zat terlarut.

4. Kelajuan pencampuran

Proses pembubaran akan lebih cepat jika anda menambahkan faktor pengadukan.

Dengan mengaduk, zarah zat terlarut semakin bercampur dengan pelarut sehingga tindak balas larut lebih cepat daripada larut tanpa kacau.


Ini adalah penjelasan mengenai penyelesaian dan kelarutan bersama dengan makna, sifat, jenis, dan faktor. Semoga bermanfaat.