6 Jenis Simbiosis dan Contohnya

simbiosis ialah

simbiosis adalah bentuk interaksi makhluk hidup yang berkait rapat antara dua jenis makhluk hidup.

Tidak kira sama ada makhluk hidup bermanfaat, berbahaya, atau tidak mempengaruhi satu sama lain. Makhluk hidup yang melakukan ini dipanggil symbionts.

Simbiosis dalam ekosistem dikelompokkan menjadi beberapa kategori, iaitu simbiosis parasit, simbiosis komensalisme, simbiosis mutualisme, simbiosis netralisme, simbiosis amensalisme, dan simbiosis persaingan.

Baiklah, dalam artikel ini, mari kita bincangkan enam jenis simbiosis, lengkap bersama dengan contoh.

1. Simbiosis Mutualisme

Simbiosis Mutualisme adalah hubungan antara dua organisma yang berlainan jenis tetapi saling bermanfaat antara satu sama lain.

Tidak ada kerugian yang dialami antara kedua-dua pihak yang saling berinteraksi. Oleh itu, kehadiran makhluk hidup lain sangat penting bagi mereka yang mengalami simbiosis jenis ini.

Contoh Simbiosis Mutualisme:

 • Rama-rama dengan Bunga

Dalam hubungan ini, kedua-duanya saling memberi manfaat. Rama-rama mendapat nektar atau nektar dari bunga.

Sementara bunga juga dibantu dalam proses pendebungaan oleh rama-rama ini.

 • Bakteria dan Kekacang Rhizobium Leguminosarum

Bakteria Rhizobium leguminosarum adalah bakteria yang berfungsi menyuburkan tanah dengan mengikat nitrogen di udara bebas.

Kini, dengan adanya bakteria ini, tanaman kekacang menjadi lebih subur. Bakteria Rhizobium akan mendapatkan makanannya dari kekacang.

 • Interaksi anai-anai dan Protista

Interaksi anai-anai dan protist tertentu juga merupakan contoh gotong royong simbiotik. Anai-anai boleh memakan selulosa dari kayu kerana terdapat protista di usus mereka.

Protista membantu anai-anai mencerna selulosa, sementara anai-anai memberi perlindungan kepada para protis.

2. Komensalisme Symbiosis

Symbiosis komensalism adalah interaksi antara dua makhluk hidup yang memberi manfaat kepada satu organisma, sementara organisma lain tidak dirugikan dan tidak mendapat faedah.

Ini bermaksud bahawa satu makhluk hidup akan mendapat manfaat sementara makhluk hidup yang lain tidak akan terjejas.

Contoh Simbiosis Komensalisme:

 • Orkid dengan pokok Mangga

Dalam interaksi antara anggrek dan pokok mangga, anggrek mendapat manfaat kerana mereka mempunyai tempat untuk tumbuh, mendapatkan cahaya matahari, air dan bahan untuk menjalankan proses fotosintesis, dengan melekat pada pohon mangga.

Manakala pokok mangga tidak dicederakan atau mendapat manfaat dari kewujudan tanaman anggrek ini.

 • Baktei Membusuk Dalam Usus Manusia

Bakteria putrefaktif yang hidup di usus besar manusia secara langsung menyerap zat makanan yang tidak dicerna oleh tubuh manusia untuk terus hidup.

Dalam kes ini, bakteria menunjukkan contoh komensalisme secara simbiotik kerana memberi manfaat, tetapi manusia yang dialaminya tidak mendapat pengaruh.

 • Tanaman Betel (Piper Betle) dengan Tanaman Tuan Rumahnya
Baca juga: Tarian: Definisi, Sejarah, Karakteristik, Jenis dan Contohnya

Tumbuhan sirih akan mengikuti tanaman inangnya untuk mendapatkan cahaya matahari yang berguna untuk proses fotosintesis.

Sementara itu, tanaman inang tidak mendapat pengaruh dan tidak dicederakan.

3. Simbiosis Parasitisme

simbiosis ialah

Secara amnya, simbiosis parasitisme melibatkan organisma parasit seperti kutu, cacing, kulat, bakteria, parasit dan lain-lain.

Organisma parasit ini lebih kecil dan dapat membiak dengan lebih cepat sehingga mereka memerlukan makhluk hidup lain untuk kelangsungan hidup mereka, sama ada untuk menjadi kehidupan yang betul atau sumber makanan.

Contoh Simbiosis Parasitisme:

 • Parasit dengan tuan rumah

Pelbagai mikro-organisma penyakit yang hidup pada manusia, haiwan dan tumbuhan adalah parasit.

Parasit hidup dan mendapatkan makanan dari tuan rumahnya, iaitu tubuh manusia, haiwan, atau tumbuhan. Tetapi parasit tidak memberi apa-apa kepada tuan rumah.

 • Plasmodium dengan Manusia

Plasmodium yang menyebabkan malaria hidup di hati manusia dan sel darah merah. Malaria disebarkan dari manusia ke manusia oleh nyamuk dan menjadikan malaria sebagai penyakit berjangkit.

 • Nyamuk dan manusia

Di mana nyamuk ini akan menggigit dan menghisap darah manusia. Jenis nyamuk tertentu boleh menyebarkan demam denggi atau malaria.

Bagi nyamuk, hubungan ini bermanfaat kerana pembiakan. Tetapi bagi manusia, hubungan ini merugikan kerana mereka boleh menghidap penyakit berbahaya.

4. Simbiosis Amensalisme

simbiosis ialah

Amensalime adalah hubungan antara dua makhluk hidup di mana satu pihak dirugikan sementara pihak lain tidak disakiti atau diuntungkan (tidak dipengaruhi oleh apa-apa).

Berbeza dengan simbiosis komensalisme.

Contoh Simbiosis Amensalisme:

 • Brokoli dengan Kembang kol

Dalam hubungan antara brokoli dan kembang kol, residu brokoli dapat mencegah kulat Verticillium yang menyebabkan layu di beberapa tanaman sayur-sayuran, misalnya kembang kol dan brokoli itu sendiri.

Dalam kes ini, yang kalah adalah kembang kol, sementara brokoli tidak memberi kesan.

 • Pokok Pinus dengan Tumbuhan Lain

Interaksi pokok pinus dengan persekitarannya, pokok pinus ini diketahui menghasilkan sebatian alelopatik yang boleh mengganggu kelangsungan hidup tanaman di sekitarnya.

Ini menyebabkan pokok lain di sekitar pokok pinus jarang dijumpai, selain sejenis rumput.

Tumbuhan yang mudah terdedah kepada sebatian alelokimia boleh mengalami gangguan pada proses percambahan, pertumbuhan dan perkembangannya.

 • Rumpai dengan Tanaman Padi

Rumpai adalah tanaman gangguan yang dapat mengurangkan hasil tanaman yang diusahakan sekiranya tidak dikawal dengan berkesan. Rumpai bersaing dengan tanaman dalam pengambilan nutrien, air, ruang dan cahaya mereka.

Pada tanaman padi, rumpai sering menjadi masalah yang serius kerana boleh mengganggu dan mempengaruhi hasil tanaman.

Baca juga: Pengurusan Pendidikan Awal Kanak-kanak untuk Pendidikan Awal Kanak-kanak (Penjelasan PENUH ++)

Dalam simbiosis ini, tanaman padi mengalami kerugian, sementara rumpai tidak dicederakan dan tidak memberi faedah.

5. Simbiosis Neutralisme

simbiosis ialah

Simbiosis netralisme adalah simbiosis yang berlaku di antara dua makhluk hidup, di mana kedua makhluk hidup itu tidak disakiti atau diuntungkan, keduanya sangat neutral.

Contoh Simbiosis Neutralisme:

 • Kambing dengan Ayam

Kambing yang merupakan haiwan herbivora mempunyai hubungan baik dengan ayam. Ini ditunjukkan oleh keakraban mereka ketika bersatu dalam satu bidang tertentu.

Mereka berdua tidak akan berebut makanan atau wilayah mereka, mereka hanya bergaul satu sama lain.

Di samping itu, faktor perbezaan makanan antara kedua-duanya adalah faktor yang paling penting bagi kedua-dua makhluk hidup ini untuk hidup dalam keadaan aman dan tidak terlibat dalam persaingan atau pemangsa.

 • Panda dengan Monyet

Panda dan kera adalah dua makhluk hidup yang mempunyai keperibadian yang berbeza. Panda dengan keperibadiannya malas bergerak, sementara kera hiperaktif bergerak dari satu tempat ke tempat lain.

Interaksi yang berlaku di antara mereka berdua sangat normal, mereka tidak saling mengganggu dalam pertempuran di wilayah atau makanan.

Sehingga sering mereka bersatu di satu kawasan, kerana keduanya dapat hidup dalam kedamaian dan tidak saling mengganggu.

 • Ikan Keli dengan Ikan Sapu

Walaupun mereka berada di tempat yang sama, ikan keli dan sapu dapat hidup berdampingan dengan aman. Ini kerana mereka berdua mengambil makanan yang berbeza.

Ikan keli memakan makanan dalam bentuk pelet, sementara ikan sapu kemudian akan memakan lumut yang ada di tempat itu.

Jadi, hubungan antara kedua-duanya boleh dikatakan netral, malah tidak saling merugikan atau saling menguntungkan.

6. Simbiosis Pertandingan

Simbiosis persaingan adalah di mana dua simbol saling berinteraksi antara satu sama lain dan membuat pertandingan untuk mendapatkan keperluan.

Contoh Symbiosis Pertandingan:

 • Kerbau dan lembu (berebut rumput untuk makanan)
 • Tumbuhan tumpang tindih (berebut makanan yang sama)
 • Harimau dan singa (berebut makanan yang sama dengan karnivor)
 • Gajah dan zirafah (memerangi rumput / tanaman untuk makanan).

Kerbau dan sapi mempunyai simbiosis persaingan kerana kedua-duanya adalah herbivora yang memakan tanaman, jadi mereka bersaing untuk bersaing agar makanan dapat bertahan.

Itulah perbincangan mengenai jenis simbiosis yang ada di persekitaran kita, misalnya simbiosis parasitisme, komensalisme, gotong royong, netralisme, amensalisme dan simbiosis persaingan. Semoga bermanfaat!