Spektrum Gelombang Elektromagnetik dan Faedahnya

gelombang elektromagnetik

Gelombang elektromagnetik adalah gelombang yang dapat menyebarkan tanpa memerlukan medium dan gelombang melintang.

Kami sering memanaskan makanan menggunakan ketuhar gelombang mikro . Tanpa menyedarinya, kami menggunakan istilah Gelombang Mikro yang bermaksud gelombang kecil. Ini bermaksud bahawa mesin ini menggunakan pemanasan dengan gelombang kecil.

Gelombang ini merangkumi gelombang elektromagnetik yang digunakan oleh manusia untuk pelbagai perkara. Pada kesempatan ini, kami akan menyampaikan spektrum gelombang elektromagnetik dan fungsinya.

Sebelum ini, definisi gelombang elektromagnetik adalah seperti berikut.

"Gelombang elektromagnetik adalah gelombang yang dapat menyebarkan tanpa memerlukan medium dan gelombang melintang."

Gelombang melintang adalah gelombang bergerak yang ayunannya berserenjang dengan arah gelombang atau jalur perambatan.

Dalam gelombang elektromagnetik, medan elektrik selalu tegak lurus dengan arah medan magnet dan keduanya tegak lurus dengan arah perambatan gelombang. Gelombang elektromagnetik adalah gelombang medan, bukan gelombang mekanikal (jirim).

Gelombang elektromagnetik yang ditemui oleh Heinrich Hertz. Kemudian, tenaga elektromagnetik menyebarkan gelombang melalui beberapa watak seperti panjang gelombang, amplitud, frekuensi, dan halaju.

Tenaga elektromagnetik dipancarkan atau dibebaskan pada tahap yang berbeza. Semakin tinggi tahap tenaga dalam sumber tenaga, semakin rendah panjang gelombang tenaga yang dihasilkan tetapi semakin tinggi frekuensi.

Oleh itu, sifat gelombang elektromagnetik yang berlaku adalah:

 • Tidak memerlukan media penyebaran
 • Termasuk gelombang melintang dan mempunyai sifat yang sama dengan gelombang melintang
 • Ia tidak membawa jisim, ia membawa tenaga
 • Tenaga yang dibawa berkadar dengan frekuensi gelombang
 • Medan elektrik (E) sentiasa tegak lurus dengan medan magnet (B) dan berada dalam fasa
 • Mempunyai momentum
 • Terbahagi kepada beberapa jenis bergantung pada frekuensi (atau panjang gelombang)

Berdasarkan sifat yang terakhir, gelombang elektromagnetik dapat dibahagikan kepada beberapa jenis bergantung pada spektrum gelombang elektromagnetik.

Spektrum elektromagnetik adalah julat semua sinaran elektromagnetik yang dijelaskan dari segi panjang gelombang, frekuensi atau daya per foton. Pertimbangkan gambar berikut yang menunjukkan jenis gelombang mengikut spektrum.

gelombang elektromagnetik

Spektrum gelombang elektromagnetik terdiri daripada gelombang radio, gelombang mikro, sinar inframerah, cahaya yang dapat dilihat, sinar ultraviolet, sinar-X, dan sinar Gamma.

Urutan ini menunjukkan (dari kiri ke kanan) bahawa semakin besar frekuensi dan semakin pendek panjang gelombang, kerana frekuensi dan panjang gelombang berkadar songsang.

isi kandungan

 • FUNGSI SPECTRUM GELOMBANG ELEKTROMAGNETIK PADA HARI INI
 • 1. Gelombang radio
 • 2. Gelombang mikro
 • 3. Gelombang Inframerah
 • 4. Gelombang Cahaya yang Terlihat
 • 5. Gelombang ultraviolet
 • 6. Gelombang sinar-X
 • 7. Gelombang gamma
Baca juga: Jenis Arca: Definisi, Fungsi, Teknik, dan Contoh

FUNGSI SPECTRUM GELOMBANG ELEKTROMAGNETIK PADA HARI INI

1. Gelombang radio

Gelombang ini mempunyai panjang sekitar 103 meter dengan frekuensi sekitar 104 Hertz. Punca gelombang ini berasal dari rangkaian pengayun elektronik yang bergetar. Litar pengayun terdiri daripada perintang (R), induktor (L), dan kapasitor (C).

Spektrum gelombang radio digunakan oleh manusia untuk teknologi radio, televisyen dan telefon. Di samping itu, gelombang radio digunakan oleh radar untuk memberitahu kedudukan objek di atas permukaan bumi.

Gelombang radio juga digunakan untuk citra satelit ke bumi untuk membuat peta 3 dimensi.

2. Gelombang mikro

Gelombang ini mempunyai panjang sekitar 10-2 meter dengan frekuensi sekitar 108 hertz. Gelombang ini dihasilkan oleh tiub klystron, penggunaannya sebagai konduktor tenaga haba.

Apabila gelombang mikro diserap oleh objek, kesan pemanasan akan muncul pada objek.

Contohnya gelombang mikro digunakan dalam  gelombang mikro  (ketuhar) dan di pesawat radar. Kemudian, untuk menganalisis struktur automatik dan molekul, ia dapat digunakan untuk mengukur kedalaman laut, hingga siri televisyen.

3. Gelombang Inframerah

Gelombang ini mempunyai panjang sekitar 10-5 meter dengan frekuensi sekitar 1012 hertz. Sumber utama sinaran inframerah adalah sinaran termal yang dipancarkan oleh semua objek panas.

Apabila objek dipanaskan, atom dan molekul yang membuatnya mendapat tenaga haba dan bergetar dengan amplitud yang lebih besar.

Tenaga dilepaskan oleh atom dan molekul yang bergetar dalam bentuk sinaran inframerah. Semakin tinggi suhu objek, semakin kuat atom dan molekul bergetar dan semakin banyak sinaran inframerah yang dihasilkannya.

Contoh penggunaan gelombang ini adalah untuk remote TV dan pemindahan data di telefon bimbit. Sebagai tambahan, untuk terapi fizikal, menyembuhkan gout, untuk memetakan fotografi sumber semula jadi, mengesan tanaman yang tumbuh di bumi, dan untuk diagnosis penyakit.

4. Gelombang Cahaya yang Terlihat

Spektrum ini dalam bentuk cahaya yang dapat ditangkap secara langsung oleh mata manusia. Gelombang ini mempunyai panjang 0,5 × 10-6 meter dengan frekuensi 1015 hertz.

Contohnya, penggunaan laser dalam gentian optik dalam perubatan dan telekomunikasi.

Gelombang cahaya yang kelihatan sendiri terdiri daripada 7 jenis, disebut warna. Sekiranya dipesan dari frekuensi tertinggi, ia adalah merah, oren, kuning, hijau, biru, nila, dan ungu.

Baca juga: Memahami huruf besar dan perbezaannya dengan huruf besar

5. Gelombang ultraviolet

Gelombang UV mempunyai panjang 10-8 meter dengan frekuensi 1016 hertz. Gelombang ini berasal dari matahari dan juga dapat dihasilkan oleh peralihan elektron dalam orbit atom, busur karbon, dan lampu merkuri.

Cahaya ultraviolet banyak digunakan dalam kehidupan seharian, misalnya untuk membunuh kuman dalam pembersihan air, penggunaan lampu UV, dan untuk pembedahan mata lasik.

Di samping itu, membantu pertumbuhan vitamin D pada manusia dan dengan peralatan khas dapat membunuh kuman.

6. Gelombang sinar-X

Gelombang ini mempunyai panjang 10-10 meter dan mempunyai frekuensi 1018 hertz.

Sinar X mempunyai panjang gelombang yang sangat pendek dan frekuensi tinggi, dengan mudah dapat menembusi banyak bahan yang tidak dapat ditembusi oleh gelombang cahaya dengan frekuensi yang lebih rendah yang diserap oleh bahan. 

Gelombang sinar-X sering disebut sebagai sinar-X, kerana gelombang ini banyak digunakan untuk sinar-X di hospital.

Selain itu, ia juga digunakan di lapangan terbang syarikat penerbangan untuk melihat isi beg dan koper penumpang tanpa harus membukanya sehingga proses antrian dapat berlangsung dengan cepat.

7. Gelombang gamma

Gelombang ini mempunyai panjang 10-12 meter dengan frekuensi 1020 hertz. Mengakibatkan kejadian peluruhan radioaktif atau nukleus atom yang tidak stabil. Gelombang ini dapat menembusi plat besi.

Contoh penggunaan sinar gamma untuk mensterilkan peralatan perubatan. Sinar gamma juga banyak digunakan untuk radioterapi dalam rawatan barah dan tumor.

Selain itu, sinar gamma dapat digunakan untuk membuat radioisotop serta memahami struktur logam, dan mengurangi populasi hama tanaman (serangga).


Gelombang elektromagnetik yang sangat berguna untuk menolong manusia dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, ia juga boleh membahayakan manusia jika digunakan dengan cara yang tidak sesuai.

Oleh itu, kita perlu bijak menggunakannya. Semoga penjelasan di atas dapat bermanfaat. terima kasih.