Mekanisme Pernafasan Manusia dan Proses dan Jenisnya

mekanisme pernafasan

Mekanisme pernafasan terbahagi kepada proses inspirasi dan ekspirasi yang dilakukan melalui pernafasan dada dan pernafasan perut. Inilah penjelasan lengkapnya.

Bernafas adalah salah satu aktiviti penting yang berlaku di dalam badan. Melalui pernafasan, pengedaran oksigen dari luar badan ke seluruh badan akan berjalan dengan baik. Oksigen sangat penting dalam proses metabolik badan.

Aktiviti pernafasan yang baik disokong oleh sistem pernafasan yang baik. Dalam sistem pernafasan, terdapat sekumpulan organ yang terlibat dalam pertukaran oksigen dan karbon oksida di dalam badan.

Terdapat sekumpulan mekanisme yang berlaku semasa bernafas. Berikut ini adalah penerangan lebih lanjut mengenai mekanisme, proses dan jenis pernafasan.

Mekanisme Pernafasan

mekanisme pernafasan manusia

Secara harfiah, pernafasan adalah pergerakan oksigen (O2) dari atmosfer ke sel-sel badan dan pembebasan karbon dioksida (CO2) dari sel ke udara bebas.

Proses pernafasan berlaku secara sedar atau tidak sedar.

Bernafas secara sedar adalah ketika kita membuat pengaturan pernafasan seperti latihan pernafasan dalam dan kemudian menghembuskan nafas perlahan. Semasa bernafas dilakukan tanpa menyedari secara automatik berlaku ketika anda sedang tidur nyenyak.

Proses Pernafasan

Dalam prosesnya, pernafasan melibatkan semua organ pernafasan.

Organ-organ ini bekerjasama untuk membantu tubuh menukar gas antara paru-paru (alveolus) dan saluran darah yang kemudian disalurkan ke semua sel badan (oksigen) atau dihembuskan ke udara (karbon dioksida).

Berikut ini adalah penerangan mengenai tahap proses dalam mekanisme pernafasan:

  • Semasa anda menarik nafas atau inspirasi, diafragma dan otot di antara tulang rusuk akan menguncup dan mengembang rongga dada, sehingga paru-paru mengembang dan memenuhi udara.

  • Udara masuk melalui hidung dan mulut dan kemudian melalui proses penyaringan zarah-zarah kecil oleh rambut hidung. Selanjutnya, udara menuju ke trakea atau saluran angin.

  • Udara dari trakea memasuki paru-paru melalui cabang paru-paru, iaitu bronkus kemudian ke bronkiol dan berakhir di alveoli.

  • Apabila udara sampai ke alveoli, terdapat proses pertukaran antara oksigen dan karbon dioksida di kapilari.

  • Oksigen memasuki kapilari, kemudian bersama dengan sel darah merah menuju ke jantung untuk diedarkan ke seluruh badan. Pada masa yang sama, karbon dioksida memasuki kapilari ke arah rongga paru-paru.

  • Setelah pertukaran oksigen dan karbon dioksida selesai, otot diafragma dan tulang rusuk berehat dan rongga dada kembali normal.

    Udara yang mengandungi karbon dioksida ditolak dari paru-paru ke bronkiol, bronkus, trakea dan keluar melalui hidung.

Baca juga: Siri Aritmetik - Rumusan Lengkap dan Contoh Masalah

Selain berperanan dalam sistem pertukaran udara dan gas, pernafasan juga memainkan peranan penting dalam menjaga dan menyeimbangkan keadaan dalam tubuh agar tetap stabil.

Jenis-jenis Mekanisme Pernafasan

Secara bersamaan mekanisme pernafasan dibahagikan kepada proses inspirasi dan ekspirasi yang dilakukan melalui pernafasan dada dan pernafasan perut.

Berikut ini menerangkan mekanisme inspirasi dan berakhir.

Inspirasi

Definisi inspirasi adalah aktiviti menghirup udara dari atmosfer ke dalam badan melalui rongga hidung. Istilah lain untuk inspirasi adalah penyedutan.

Dalam proses inspirasi, diafragma dan otot dada berkontrak. Isipadu rongga dada meningkat, paru-paru mengembang, dan udara memasuki paru-paru.

Tamat tempoh

Berbeza dengan inspirasi, ekspirasi adalah aktiviti melepaskan karbon dioksida dari tubuh sehingga kemudian dilakukan melalui rongga hidung.

Luput juga dikenali sebagai pernafasan. Apabila ada luput, otot diafragma dan dada akan mengalami kelonggaran. Isipadu rongga dada kembali normal kerana udara telah meninggalkan paru-paru.

Penggambaran inspirasi dan kadaluwarsa dapat dilihat dengan jelas dalam gambar berikut.

Berdasarkan cara melakukan inspirasi dan ekspirasi, ada dua jenis mekanisme pernafasan, iaitu pernafasan dada dan pernafasan perut. Berikut adalah penjelasan lebih lanjut mengenai pernafasan dada dan pernafasan perut.

Penyedutan Dada

Proses inspirasi

Pernafasan dada bermula apabila terdapat pengecutan di antara tulang rusuk yang menyebabkan dada terangkat sehingga rongga dada membesar. Oleh kerana rongga dada diperbesar, tekanan udara di dalam dada kurang daripada tekanan udara di luar.

Oleh itu, udara luar memasuki rongga dada ke dalam paru-paru. Oksigen dibawa oleh udara dan kemudian mengikat ke alveoli paru-paru.

Proses luput

Otot di antara tulang rusuk mengendur sehingga rongga dada menyempit dan paru-paru mengecut.

Baca juga: 20+ Gambar Pemandangan Indah di Dunia dan Dunia [TERKINI]

Kerana rongga dada menyempit, tekanan di dalam rongga dada lebih besar daripada tekanan di luar dada. Oleh itu udara di dalam paru-paru dikeluarkan.

Untuk lebih jelasnya, pertimbangkan gambar berikut:

mekanisme pernafasan manusia

Nafas Perut

Proses inspirasi:

Terdapat pengecutan pada diafragma sehingga diafragma ditarik ke bawah untuk menjadi rata.

Ini menyebabkan rongga dada mengembang sehingga tekanan rongga dada menjadi kurang daripada tekanan udara luar. Oleh itu, udara luar memasuki paru-paru.

Proses luput:

Diafragma mengendur dan kemudian naik kerana kelonggaran. Ini menyebabkan rongga dada mengecil dan tekanannya lebih besar daripada tekanan udara luar. Oleh itu udara di dalam paru-paru dikeluarkan.

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai mekanisme pernafasan perut, pertimbangkan gambar berikut.

mekanisme pernafasan manusia

Ini adalah penjelasan mengenai mekanisme pernafasan termasuk proses dan jenisnya. Semoga bermanfaat.