Perubahan iklim (Definisi, sebab dan kesan)

Perubahan iklim adalah perubahan jangka panjang dalam corak cuaca di suatu kawasan. Perubahan iklim sering dikaitkan dengan pemanasan global.

Pemanasan global adalah peningkatan suhu Bumi yang berlangsung selama satu dekad atau lebih yang merupakan salah satu penyebab perubahan iklim.

Perubahan iklim berlaku akibat kesan peningkatan kepekatan karbon dioksida dari pembakaran bahan bakar fosil.

Para saintis telah memerhatikan beberapa perubahan jangka panjang dalam corak cuaca sejak pertengahan abad ke-19. Dengan melakukan pengukuran tahap karbon dioksida dan suhu global dalam darjah Fahrenheit atau darjah Celsius.

Suhu global dan karbon dioksida

Kenaikan suhu min yang diukur sebagai anomali suhu berbanding dengan suhu rata-rata 1951-1980 menunjukkan bahawa suhu pada tahun 2016 hampir satu darjah Celsius lebih tinggi daripada rata-rata.

Sumber utama pelepasan karbon dioksida adalah pembakaran bahan bakar fosil untuk pelbagai aktiviti ekonomi. Pembakaran bahan bakar fosil seperti arang batu dan minyak telah meningkatkan kepekatan karbon dioksida atmosfera. Sumbangan bahan bakar fosil terhadap pelepasan gas rumah kaca adalah yang terbesar dalam lingkungan 70-80% daripada jumlah pelepasan.

Penyebab lain perubahan iklim termasuk pertanian dan perubahan corak penggunaan tanah.

Hasil perubahan ini menyebabkan perubahan corak cuaca, keadaan persekitaran dan ekosistem, seperti:

  • Pemanasan lautan

Lautan menyerap hampir 90% haba berlebihan dari udara di sekitarnya, menjadikannya lebih panas. Walaupun sebahagian besar haba diserap di permukaan, kerana kadar pemanasan meningkat haba mencapai perairan yang lebih dalam.

  • Perubahan salji, ais dan tanah beku

Peningkatan suhu permukaan menyebabkan penurunan jisim ais. Pengukuran satelit NASA dari jisim ais menunjukkan bahawa Antartika dan Greenland menurun dengan cepat.

  • Kenaikan paras laut
Baca juga: Satelit Nusantara Satu berjaya diterbangkan dengan roket SpaceX Falcon 9

Kenaikan permukaan laut disebabkan oleh pencairan air dari kepingan ais dan glasier dan pengembangan air laut ketika menghangatkan. Pemerhatian di tingkat satelit menunjukkan permukaan laut terus meningkat setiap tahun. Kenaikan permukaan laut memberi kesan buruk kepada penduduk yang tinggal di kawasan pesisir.

  • Perubahan corak cuaca dan cuaca melampau

Gambar berkaitan

Perubahan iklim menyebabkan perubahan frekuensi, intensiti, jarak ruang, jangka masa dan masa cuaca dan iklim yang melampau. Beberapa perubahan dalam corak cuaca termasuk peningkatan jumlah hari dan malam yang hangat dan penurunan pada siang dan malam yang sejuk dan peningkatan frekuensi dan intensiti suhu harian yang melampau.

Pendek kata, perubahan iklim adalah perubahan corak cuaca yang berlangsung lama. Ini disebabkan oleh peningkatan kepekatan karbon dioksida yang mengakibatkan peningkatan suhu rata-rata permukaan bumi.

Pemanasan global mengganggu kitaran semula jadi dan menyebabkan beberapa perubahan jangka panjang dalam iklim tempatan dan global.

Rujukan

  • Perubahan Iklim dan Pemanasan Global: Definisi, Sebab, dan Kesan
  • Sumber Pelepasan Gas Rumah Kaca